Σάββατο 25 Μάη 2019 - Κυριακή 26 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΝΑΤΟ
Σε εξέλιξη το επικίνδυνο σχέδιο περικύκλωσης της Ρωσίας

Ουκρανία, Γεωργία και Μαύρη Θάλασσα στο επίκεντρο της ενισχυμένης στρατιωτικής παρουσίας, με συμμετοχή και της Ελλάδας

Τμήμα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα
Τμήμα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα
«Οπως δήλωσε ο γγ (σ.σ. του ΝΑΤΟ) στην ομιλία του προς το Κογκρέσο (σ.σ. των ΗΠΑ) τον περασμένο μήνα, η Συμμαχία αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις και η παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων αλλάζει (...) Ως εκ τούτου προσαρμόζουμε ως Συμμαχία με τη μεγαλύτερη ενίσχυση της συλλογικής άμυνάς μας εδώ και δεκαετίες. Αυξάνουμε την ετοιμότητα των δυνάμεών μας. Στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας διατηρούμε μια προωθημένη παρουσία τεσσάρων πολυεθνικών σχηματισμών μάχης, υποστηριζόμενων από διακλαδικές δυνάμεις. Και έχουμε ενισχύσει τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ με μια επίλεκτη δύναμη, την "Αιχμή του Δόρατος" ("Spearhead") 5.000 στρατιωτών».

Ετσι άνοιξε την περασμένη Τετάρτη τη συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής (ΣΕ) του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο αρχηγών Γενικών Επιτελείων Ενόπλων Δυνάμεων, ο πρόεδρός της, Βρετανός πτέραρχος Στ. Πιτς, δίνοντας χωρίς περιστροφές το στίγμα της κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με μέτωπο προς τη Ρωσία, που το ΝΑΤΟ προωθεί μεθοδικά την περικύκλωσή της. Σε αυτούς τους σχεδιασμούς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ζητάει να αναβαθμίσει το ρόλο της, δηλώνοντας διαθέσιμη για νέες αποστολές και πεδία δράσης, όπως αυτά που ανέλαβε μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, την επιτήρηση δηλαδή του εναέριου χώρου της Β. Μακεδονίας για λογαριασμό της ΝΑΤΟικής συμμαχίας.

Στο επίκεντρο Ουκρανία και Γεωργία

Ο Πιτς, στην εναρκτήρια δήλωσή του, παρέπεμψε σε αποφάσεις που πάρθηκαν τον Απρίλη στην Ουάσιγκτον, στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, που «τίμησε» τα 70χρονα του ιμπεριαλιστικού οργανισμού. Την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησε ο ΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλος.

Συγκεκριμένα, υπενθύμισε ότι «τον περασμένο μήνα, οι υπουργοί μας των Εξωτερικών ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για την περιοχή του Ευξείνου Πόντου για να βελτιώσουμε την επίγνωση της κατάστασης και να ενισχύσουμε την υποστήριξή μας προς τη Γεωργία και την Ουκρανία». Πρόκειται για δύο χώρες στο «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας, που αποτελούν πεδίο οξύτατου ανταγωνισμού, καθώς το ΝΑΤΟ προσπαθεί με κάθε μέσο να διευρύνει την επιρροή και τη στρατιωτική του παρουσία σε αυτές.

Πιο συγκεκριμένα, οι ΥΠΕΞ συμφώνησαν σε «ένα πακέτο μέτρων» προς στήριξη των δύο αυτών χωρών, που ενισχύει «την επίγνωση της κατάστασης στην περιοχή», την ανταλλαγή πληροφοριών, ενισχύει επίσης την «εκπαίδευση» στο Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα, όπως επίσης εντείνει τις «επισκέψεις» πλοίων του ΝΑΤΟ στα λιμάνια τους και τις ασκήσεις στα χωρικά τους ύδατα και τα διεθνή ύδατα της Μαύρης Θάλασσας.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (MARCOM), η ιμπεριαλιστική συμμαχία αύξησε την παρουσία της στη Μαύρη Θάλασσα με τρεις περιπολίες ανά αρμάδα το 2018 (2 το 2017) και 120 μέρες παρουσίας των «συμμαχικών» πλοίων εκεί (80 πρόπερσι).

«Η προσαρμογή δεν έχει ολοκληρωθεί - οι εργασίες συνεχίζονται για να εξασφαλιστεί ότι αυτή η Συμμαχία είναι έτοιμη και ικανή», τόνισε ο Πιτς, εκτοξεύοντας παράλληλα απειλές προς τη Ρωσία: «Για να είμαστε σαφείς, αυτή η Συμμαχία δεν δέχεται και δεν θα δεχτεί την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και συνεχίζουμε να ζητάμε από τη Ρωσία να αποχωρήσει από την Κριμαία και να σταματήσει την υποστήριξή της προς τους μαχητές στην Ανατολική Ουκρανία. Καλούμε επίσης τη Ρωσία να απελευθερώσει τους Ουκρανούς ναυτικούς και τα πλοία που κατασχέθηκαν το Νοέμβριο του περασμένου έτους κοντά στη Θάλασσα του Αζόφ».

Πολεμική διάταξη και προπαρασκευή

Στο πρόγραμμα της συνεδρίασης, ακολούθησε ενημέρωση των αρχηγών (από ελληνικής πλευράς μετείχε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Χρ. Χριστοδούλου), από τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, για τις «προτεραιότητες» του ιμπεριαλιστικού οργανισμού σε ό,τι θεωρεί «ζώνη συμφερόντων» του, απέναντι σε μια «ολοένα πιο επιθετική και απρόβλεπτη», όπως ειπώθηκε, Ρωσία.

Απέναντι όμως και σε μια ενοχλητική για τους ΕυρωΝΑΤΟικούς διείσδυση της Κίνας, που όλο και πιο ανοιχτά την κατηγορούν για υποθέσεις υποκλοπών, επιχειρήσεων στον κυβερνοχώρο κ.λπ. Ακολούθως, έγινε συζήτηση για τη Στρατιωτική Στρατηγική του ΝΑΤΟ και τη γενικότερη Δομή Αποτροπής και Αμυνας, με κεντρική ιδέα οι δυνάμεις του να εμφανίζονται ενισχυμένες, αξιόμαχες και ετοιμοπόλεμες, ώστε «ο πιθανός επιτιθέμενος να καταλαβαίνει ότι οι συνέπειες μιας σύγκρουσης αντισταθμίζουν τα όποια προσδοκώμενα κέρδη».

«Αυτό απαιτεί από τη Συμμαχία να διατηρεί αξιόπιστες στρατιωτικές ικανότητες και στρατηγική με πολιτική βούληση να ενεργήσει», όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά στη συνεδρίαση, προετοιμάζοντας για μια νέα κούρσα εξοπλισμών, νέες υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες για μια νέα ισορροπία τρόμου, που παραπέμπει σε πολεμική προετοιμασία και ετοιμότητα.

Οπως είπε, άλλωστε, ο Πιτς, η «πολιτική βούληση» γι' αυτό υπάρχει, εκφράστηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, πέρυσι στις Βρυξέλλες, όπου πάρθηκαν 100 αποφάσεις για την ενίσχυση της δομής του ΝΑΤΟ.

«Εμείς, σε αυτήν την επιτροπή (τη ΣΕ), μετατρέπουμε αυτές τις αποφάσεις σε πραγματικότητα. Αυξάνουμε την ικανότητά μας να διεκπεραιώνουμε δυνάμεις μας κατά μήκος του Ατλαντικού και της Ευρώπης και εκσυγχρονίζουμε τη δομή της στρατιωτικής διοίκησής μας», τόνισε επ' αυτού ο Πιτς, στέλνοντας μήνυμα πυγμής στους ανταγωνιστές, που μόνο ως σήμα μεγαλύτερου κινδύνου μπορεί να μεταφραστεί από τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής.


Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ