Τρίτη 11 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΧΑΝΙΑ
Απαράδεκτος αποκλεισμός μαθητών του Εσπερινού Λυκείου από τις εξετάσεις

Eurokinissi

Αγανάκτηση έχει προκαλέσει ο αποκλεισμός εργαζόμενων μαθητών Εσπερινού Λυκείου στα Χανιά από τις πανελλαδικές εξετάσεις, λόγω της άρνησης από πλευράς της εργοδοσίας τους να τους δώσει άδεια να συμμετάσχουν.

Οπως αναφέρει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ), «η διευθύντρια του σχολείου που ενημέρωσε για το απαράδεκτο αυτό γεγονός ανέφερε ότι είχε προτείνει να επικοινωνήσει το σχολείο με τους εργοδότες, αλλά οι μαθητές αρνήθηκαν κάτι τέτοιο, "φοβούμενοι μη χάσουν τη δουλειά τους ή τα αρνητικά σχόλια από τους συναδέλφους τους". Η ανάλγητη στάση των εργοδοτών διευκολύνεται και από το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα θεσμικό πλαίσιο που να υποστηρίζει το δικαίωμα αυτό για τους εργαζόμενους μαθητές, παρόλο που τα σωματεία των εκπαιδευτικών έχουν διεκδικήσει να υπάρξει μια νομική κατοχύρωση για τους μαθητές από όλες τις κυβερνήσεις, χωρίς να έχει υπάρξει καμία θετική ανταπόκριση». Η ΑΣΕ ζητά άμεση παρέμβαση από την πολιτεία ώστε οι μαθητές αυτοί να έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτέμβρη, που προβλέπονται για μαθητές που είχαν σοβαρό κώλυμα για να δώσουν στην κανονική εξεταστική περίοδο.

Το γεγονός καταγγέλλουν με ψηφίσματά τους σειρά σωματείων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ, χτες το μεσημέρι, έγινε παρέμβαση από εκπαιδευτικούς της τοπικής ΕΛΜΕ στο Παράρτημα Χανίων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Το συγκεκριμένο συμβάν αποκαλύπτει με τον πιο προφανή τρόπο ότι η τεράστια προσπάθεια που κάνουν οι μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ, που στην πλειοψηφία τους είναι οικογενειάρχες, να συνδυάσουν τον αγώνα για την επιβίωση με τον αγώνα για τη μόρφωση, να πάρουν ένα απολυτήριο, δεν συγκινεί την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις μπροστά στα κέρδη και στην "κανονικότητα" των αμέτρητων ωρών εργασίας χωρίς δικαιώματα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση Χανίων της ΚΝΕ. Τονίζει παράλληλα πως «τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ που δημιούργησαν το οπλοστάσιο ώστε να μπορεί η εργοδοσία να κάνει ό,τι χρειαστεί στο κυνήγι του κέρδους, να μη λογαριάζει τίποτα.

Αυτό το συμβάν έρχεται να προστεθεί στα πολλά άλλα που βλέπουμε καθημερινά στα Χανιά και που δείχνει ότι μπροστά στο κυνήγι του κέρδους δεν υπολογίζεται τίποτα άλλο. Μειωμένο προσωπικό, αυξημένα και εξαντλητικά ωράρια, μηδαμινά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, εργατικά "ατυχήματα" είναι η κατάσταση που επικρατεί». Τονίζει επίσης πως «η κατάσταση αυτή αποδεικνύει στην πράξη ότι η ανάπτυξη που όλοι ευαγγελίζονται στον νομό, τα τεράστια κέρδη στον κλάδο του τουρισμού, δεν αφορά όλους. Από τη μία, κερδίζουν οι μεγάλες αλυσίδες, οι μεγάλοι ξενοδόχοι και, από την άλλη, οι εργαζόμενοι ζούνε όλο και χειρότερα. Αποδεικνύει επίσης ότι άμεσα πρέπει να ανοίξει ακόμα περισσότερο η συζήτηση μέσα στους χώρους δουλειάς, να συσπειρωθούν ιδιαίτερα οι νέοι εργαζόμενοι στα σωματεία τους, να διεκδικήσουν όλοι μαζί τα δικαιώματά τους, να μετατραπεί η αγανάκτηση σε οργάνωση και διεκδίκηση».

Το υπουργείο Παιδείας, από την πλευρά του, σε χτεσινή του ανακοίνωση τονίζει πως «μόνο θυμό και κοινωνική αγανάκτηση προκαλεί η πρωτόγνωρη εργοδοτική αναλγησία, αποτέλεσμα της οποίας ήταν ο αποκλεισμός υποψηφίων που φοιτούσαν σε Εσπερινό Λύκειο των Χανίων», χωρίς ωστόσο να δεσμεύεται σε κανένα μέτρο τόσο για τη συγκεκριμένη περίπτωση όσο και γενικότερα για τους εργαζόμενους μαθητές που το δικαίωμά τους στις εξετάσεις βρίσκεται στο έλεος των εργοδοτών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ