Τρίτη 25 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΣΙΔΕΝΟΡ»
Νέες κινητοποιήσεις απέναντι στην προσπάθεια τρομοκράτησης από την εργοδοσία

Συνεχίζουν τον αγώνα για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις και δικαιώματα

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της «ΣΙΔΕΝΟΡ»
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της «ΣΙΔΕΝΟΡ»
Με νέες κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «ΣΙΔΕΝΟΡ» στη Θεσσαλονίκη, στην προσπάθεια τρομοκράτησής τους από την εργοδοσία, η οποία ανακοίνωσε ότι θα τους θέσει σε διαθεσιμότητα για δύο βδομάδες και παράλληλα απειλεί μέσω θυγατρικών της με εξώδικα τα μέλη της διοίκησης, λέγοντας ότι θα κινήσει διαδικασίες εναντίον τους για να διεκδικήσει διαφυγόντα κέρδη από την «παρεμπόδιση λειτουργίας της πύλης του εργοστασίου».

Σήμερα, Τρίτη, οι εργαζόμενοι προχωρούν σε νέα στάση εργασίας (8 π.μ. - 12 μ.) και συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου. Σε στάσεις εργασίας προχώρησαν και το Σάββατο (8 π.μ. - 12 μ.) και τα ξημερώματα της Κυριακής (12 μ.μ. - 4 π.μ.), έχοντας στο πλευρό τους τις ταξικές δυνάμεις, στον αγώνα τους για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις και παροχές, στην κατεύθυνση ανάκτησης των απωλειών των προηγούμενων χρόνων.

Η εργοδοσία, ενώ έχει περάσει σε κερδοφορία τα τελευταία δύο χρόνια, αρνείται να δώσει αυξήσεις. Προσπαθώντας μάλιστα να σπάσει την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων, ανακοίνωσε ότι θα τους βγάλει σε διαθεσιμότητα, επικαλούμενη οικονομική δυσχέρεια. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η διαθεσιμότητα είναι παράνομη και παράτυπη καθώς δεν υπάρχει σοβαρή μείωση εργασιών ούτε παρουσιάζονται στοιχεία που να μπορούν να στηρίξουν έστω και προσχηματικά την επιλογή της.

Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων «ΣΙΔΕΝΟΡ» καταγγέλλει τις «εκδικητικές και εκφοβιστικές απόπειρες και πρακτικές της εργοδοσίας, η οποία, μέσω του τοπικού διευθυντή και της υπεύθυνης του γραφείου προσωπικού, προσπαθεί να κάμψει τις κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση ικανοποιητικής ΣΣΕ, μετά από 10 χρόνια στερήσεων και εντατικοποίησης της εργασίας, με συνέπεια τα σοβαρά εργατικά ατυχήματα και την εμφάνιση εργασιακών ασθενειών, απόρροια και της εισόδου υπεργολαβιών και της πρακτικής εσωτερικού ομιλικού δανεισμού».

Σημειώνει επίσης ότι «η επιστράτευση της Ελληνικής Αστυνομίας» και «οι απειλές για προσωπική οικονομική εξόντωση θυμίζουν άλλες, μαύρες εποχές της ελληνικής ιστορίας». Και τονίζει: «Η συνέχιση τέτοιων αποτυχημένων πρακτικών εκφοβισμού ατσαλώνει περισσότερο το φρόνημα και την αποφασιστικότητά μας για την υπογραφή της ΣΣΕ που είναι ο στόχος μας, ό,τι και να γίνει!».

Επιτροπή Αγώνα Μετάλλου: Κάλεσμα κλιμάκωσης και συντονισμού

Η Επιτροπή Αγώνα Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, με ανακοίνωσή της με τίτλο «Σε οριστική διαθεσιμότητα να βγουν οι μέτοχοι και τα διευθυντικά στελέχη και όχι οι εργάτες, οι πραγματικοί παραγωγοί του πλούτου», εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των εργαζομένων και τονίζει: «Είναι η ώρα να δυναμώσει και άλλο αυτός ο αγώνας, να κλιμακωθεί και να συνδεθεί με την πάλη για ΣΣΕ στον κλάδο!».

Μεταξύ άλλων επισημαίνει:

«Ο αγώνας σας μπορεί να δυναμώσει περισσότερο βγαίνοντας έξω από τα κάγκελα του εργοστασίου. Τώρα χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερος συντονισμός και με άλλους συνάδελφους (...) Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να απαντηθεί η εργοδοτική επιθετικότητα και τρομοκρατία. Τώρα πιο αποφασιστικά να ενωθεί ο αγώνας αυτός με τα ζωντανά ταξικά σωματεία των εργατών όλων των κλάδων, τους Συλλόγους Γυναικών, τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, από όπου αύριο θα έρθουν οι μελλοντικοί συνάδελφοί σας.

Καλέστε στη μάχη τους συναδέλφους σας στο εργοστάσιο στον Βόλο, στη ΣΟΒΕΛ, σε κοινό αγώνα. Για να γίνουμε πιο πολλοί, πιο αποτελεσματικοί, πιο επικίνδυνοι για τα σχέδια της εργοδοσίας, που μας θέλει σύγχρονους και αναλώσιμους σκλάβους. Το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας "Μήτσος Παπαρήγας" κάνει ήδη μια τέτοια προσπάθεια. Μπείτε μπροστά! Ενισχύστε την!

Μη δείχνετε καμιά εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου, της ΠΟΕΜ, του κλαδικού Συνδικάτου Μετάλλου Μακεδονίας - Θράκης. Αυτοί είναι που σας σπρώξανε αρχικά να δεχτείτε τις μειώσεις γιατί δήθεν διαφορετικά θα έκλεινε το εργοστάσιο. Κοιτάνε το συμφέρον του εργάτη με τα μάτια της εργοδοσίας!».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ