Τρίτη 25 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ο λαός να μη δείξει κανέναν εφησυχασμό για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή

Παρεμβάσεις του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα Ελληνοτουρκικά και τις τουρκικές προκλήσεις σε Ανατ. Μεσόγειο και Αιγαίο

Στα Ελληνοτουρκικά και στις προκλήσεις της Τουρκίας σε κυπριακή ΑΟΖ και Αιγαίο αναφέρθηκε ο Δ. Κουτσούμπας σε μια σειρά παρεμβάσεών του χτες και το Σαββατοκύριακο. Σε δήλωσή του από τη Δαύλεια, όπου βρέθηκε για το 32ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Βοιωτίας, σημείωσε για τις εξελίξεις στην περιοχή:

«Η αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο δεν γίνεται με συμμετοχή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των Αμερικανών, στην ευρύτερη περιοχή, ούτε με τη μοιρασιά της ενεργειακής πίτας μέσα σ' αυτούς τους οξυμένους ανταγωνισμούς, τις αντιθέσεις μεγάλων ισχυρών καπιταλιστικών δυνάμεων, όπως είναι οι Αμερικάνοι, όπως είναι η ΕΕ, όπως είναι η Ρωσία και οι άλλες δυνάμεις που συγκρούονται σε αυτήν την περιοχή.

Τελικά θα την πληρώσει ο ελληνικός λαός και η νεολαία. Απ' αυτήν την άποψη καλούμε τον ελληνικό λαό να βρίσκεται σε ετοιμότητα, να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός. Αλλο η ψυχραιμία, που είναι απαραίτητη, κι άλλο ο εφησυχασμός, που είναι επικίνδυνος και είναι ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα. Οι κίνδυνοι πολεμικής εμπλοκής είναι μπροστά μας, άρα και η πολιτική που πρέπει να αναπτυχθεί από δω και πέρα και οι θέσεις των κομμάτων, το κριτήριο ψήφου και για τις 7 Ιούλη θα είναι και αυτό. Γι' αυτό ο ελληνικός λαός πρέπει να ενισχύσει τη δύναμη εκείνη που μπορεί να τον κάνει τον ίδιο δυνατό, να κάνει δυνατή τη χώρα την επόμενη μέρα κι αυτό είναι το ΚΚΕ».

«Εργολαβία» ο εξωραϊσμός ΝΑΤΟ - ΕΕ

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ανησυχία για την τουρκική προκλητικότητα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News» ότι «σαφώς και μας ανησυχεί διότι είναι ένα υπαρκτό ζήτημα, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό το αντιμετωπίζει όπως η στρουθοκάμηλος, που βάζει το κεφάλι της στην άμμο.

Ισως και χειρότερα, με την έννοια πως πέρα από τον απαράδεκτο εφησυχασμό που καλλιεργεί, έχει αναλάβει σε κοινή "εργολαβία" με τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα να πείσει πως την ειρήνη και την ασφάλεια της χώρας, τα σύνορα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα θα τα υπερασπιστούν δήθεν οι ξένοι "προστάτες", οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ. Η τουρκική επιθετικότητα χτυπά "κόκκινο" και το "πράσινο φως" γι' αυτό το έχουν δώσει εδώ και καιρό με τη στάση τους αυτές οι λυκοσυμμαχίες της χώρας που αντιμετωπίζουν κι επιδιώκουν να κρατήσουν την Τουρκία μέλος του ΝΑΤΟ, ως στρατηγικό σύμμαχό τους».

Πρόσθεσε ότι «ο ελληνικός λαός, όπως και οι άλλοι λαοί της περιοχής, μπορεί και πρέπει να αγωνιστεί πιέζοντας την κυβέρνηση και παλεύοντας να απεγκλωβιστεί η χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Να αντιταχθεί στους απαράδεκτους συμβιβασμούς σε ζητήματα υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και στους "λεονταρισμούς", στις κάθε λογής πολεμοκάπηλες μεθοδεύσεις. Ο λαός μας πρέπει να υποστηρίξει το δρόμο των αμοιβαία επωφελών σχέσεων με άλλες χώρες και λαούς και στις εκλογές της 7ης Ιούλη να γυρίσει την πλάτη σε όσους για δεκαετίες τον "παραμυθιάζουν" πως μέσα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με τη στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ, θα αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση.

Μέσα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και αυτό το ζήτημα θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, μιας και η επιθετικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας πατά στη σχέση συνεργασίας κι ανταγωνισμού με την άρχουσα τάξη της Ελλάδας, εξελίσσεται μέσα σε χοντρά παιχνίδια και συγκρούσεις ισχυρών ξένων δυνάμεων και ενεργειακών "μεγαθηρίων" για τον έλεγχο της Ενέργειας, των δρόμων μεταφοράς των εμπορευμάτων, για μερίδια αγορών και γεωπολιτικά στηρίγματα.

Μόνο απελευθερώνοντας τη χώρα απ' αυτό το βεβαρημένο κι επικίνδυνο για το λαό πλαίσιο θα μπορέσουμε να ανασάνουμε από τον κίνδυνο του πολέμου. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πολύ ισχυρό ΚΚΕ, που προτάσσει την κοινή πάλη των λαών Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας, κόντρα στα συμφέροντα που οδηγούν στον πόλεμο».

Ούτε λεονταρισμοί ούτε υποχωρητικότητα

Για το ίδιο θέμα των τουρκικών αμφισβητήσεων σε Ανατ. Μεσόγειο και Αιγαίο, ο Δ. Κουτσούμπας είπε στον ΑΝΤ1 ότι «μας ανησυχεί ένα θερμό επεισόδιο» και ότι «μας προξενεί εντύπωση η δήλωση του πρωθυπουργού, μάλλον λεκτικό ατόπημα θα ήταν, που λέει ότι τέτοιες ωμές παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, αν ξεπεράσουν κάποια όρια, τότε θα απαντηθούν πιο δυναμικά. Το ζήτημα είναι ότι αποδέχεται ο κ. Τσίπρας τις μέχρι σήμερα παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων, με αυτή τη διατύπωση. Θέλω να πιστεύω ότι του ξέφυγε και το είπε.

(...) Ούτε οι λεονταρισμοί ούτε οι άσκοπες κινήσεις μπορούν να συμβάλουν, αλλά ούτε και η συνεχής υποχωρητικότητα: "Κάνω δήθεν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, συζητάω με την Τουρκία ή προσπαθώ λεκτικά να την πιέσω μέσω της ΕΕ". Είδαμε και το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Στην ουσία ήταν πάλι λόγια του αέρα, τα γνωστά... Θέλει δηλαδή σ' αυτά τα ζητήματα πάρα πολλή προσοχή».

Κατέληξε λέγοντας ότι «η μεγαλύτερη εμπλοκή μας στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ, σε τέτοιους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, δεν ενισχύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια. Αυτοί έχουν στο μυαλό τους τα δικά τους οικονομικά, γεωπολιτικά και άλλα συμφέροντα και απ' αυτήν τη σκοπιά κάνουν τις συμμαχίες τους. Πότε είναι με την Τουρκία, πότε λίγο "χαϊδεύουν" την Ελλάδα, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, κυρίως όμως ο στόχος τους είναι να αποσπάσουν όλες αυτές τις χώρες απ' την "αγκαλιά" της Ρωσίας ή της Κίνας, απ' αυτούς που είναι οι πραγματικοί ανταγωνιστές τους στο διεθνές επίπεδο, σε αυτούς τους ανταγωνισμούς των λυκοσυμμαχιών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
...και αντιφάσεις(2019-06-26 00:00:00.0)
Τι είναι και τι δεν είναι οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις που πολλαπλασιάζονται και αναβαθμίζονται(2018-10-20 00:00:00.0)
Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς(2018-03-29 00:00:00.0)
Η διέξοδος για το λαό βρίσκεται στο δρόμο ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ(2017-10-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ