Παρασκευή 19 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
Εκρηκτική η κατάσταση στην Προσχολική Αγωγή

Παραμένουν σοβαρά τα προβλήματα στέγασης στην Προσχολική Αγωγή, ως απόρροια της θεσμοθέτησης της υποχρεωτικότητάς της για δυο χρόνια, χωρίς καμιά χρηματοδότηση και καμιά μέριμνα για υποδομές και προσωπικό από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και, όπως φαίνεται, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει στα ίδια και χειρότερα, αφού δεν εξαγγέλλει κανένα μέτρο στήριξης, αλλά προσανατολίζεται στην αναστολή της υποχρεωτικότητας στους δήμους που δεν έχουν πού να στεγάσουν όλα τα νήπια και τα προνήπια (!), στη λογική «πονάει κεφάλι - κόβει κεφάλι»... Δηλαδή, αντί να δώσει λύσεις εκεί που υπάρχει πρόβλημα, προτίθεται να προχωρήσει στην αναστολή ενός μέτρου που είναι υπερώριμο για την εποχή μας.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, είχε την περασμένη Δευτέρα συνάντηση με το ΔΣ της ΔΟΕ, με αποκλειστικό θέμα αυτό της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και, όπως καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ), «πέταξε το μπαλάκι στη ΔΟΕ και τα Σωματεία για να προτείνουν λύσεις (!), να προτείνουν μέχρι και συγκεκριμένα κτίρια με οδό και αριθμό ανά δήμο για να δημιουργηθούν νέες αίθουσες! Το επαναλαμβάνουμε για μια ακόμα φορά πως τα συνδικάτα δεν συνδιοικούν ούτε συναποφασίζουν με τις εκάστοτε κυβερνήσεις», σχολιάζει και ξεκαθαρίζει η ΑΣΕ.

Η υπουργός Παιδείας ζήτησε ενημέρωση από τους περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης για τους δήμους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη στέγαση όλων των νηπίων και προνηπίων, την οποία και κοινοποίησε στη ΔΟΕ και σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε:

Στην Αττική οι ελλείψεις αιθουσών σε Αιγάλεω, Περιστέρι, Ιλιον, Σπάτα - Αρτέμιδα και Ραφήνα - Πικέρμι καλύπτονται με «προσωρινές» λύσεις στέγασης σε αίθουσες εκδηλώσεων και άλλους χώρους σε άλλα σχολεία, προβλήματα εξεύρεσης αιθουσών παραμένουν ακόμα σε Γλυκά Νερά και Νέα Μάκρη, ενώ προβλήματα αναφέρονται και σε άλλους δήμους (Ελευσίνας, Νέου Ηρακλείου, Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Πεύκης - Λυκόβρυσης και Νέας Ιωνίας), χωρίς πιο συγκεκριμένα στοιχεία.

Στη Μακεδονία, αναζητούνται 6 αίθουσες στον δήμο Παύλου Μελά, 2 αίθουσες στον δήμο Βόλβης που αφορούν 25 προσφυγόπουλα, στον δήμο Κομοτηνής αναζητούνται 10 αίθουσες, ενώ προβλήματα αναφέρονται και σε άλλους δήμους.

Στα Ιόνια Νησιά, σοβαρά προβλήματα αναφέρονται στον δήμο Ζακύνθου, που για δεύτερη χρονιά εφαρμόζεται η υποχρεωτική δίχρονη και 45 νήπια είναι «στον αέρα», ενώ ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στον δήμο Κέρκυρας, με 185 νήπια να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης. Στα Δωδεκάνησα, προβλήματα αναφέρονται στους δήμους Ρόδου και Κω, ενώ στην Κρήτη, ο δήμος Μαλεβιζίου αναμένει την ολοκλήρωση νέου κτιρίου για το Δημοτικό Σχολείο, ώστε στο παλιό να στεγαστούν 85 νήπια που δεν χωρούν σε άλλες υπάρχουσες δομές.

Ωστόσο, η παραπάνω εικόνα δεν είναι ακριβής, γιατί «κρύβει κάτω από το χαλί», συγκαλύπτει πολλαπλάσια προβλήματα που... «λύθηκαν» τοποθετώντας αίθουσες προκάτ, δημιουργώντας υπεράριθμα τμήματα 25 μαθητών, οδηγώντας τους γονείς να γράψουν τα παιδιά τους σε νηπιαγωγεία πολύ μακριά από το σπίτι τους γιατί εκεί υπήρχε θέση κ.ο.κ.

Σύλλογοι εκπαιδευτικών αποκαλύπτουν τις ελλείψεις

Συγκεκριμένα παραδείγματα για τα προβλήματα που δημιουργούνται δίνουν εκπαιδευτικοί με ανακοινώσεις των φορέων τους. Ετσι, για παράδειγμα, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Γ. Σεφέρης» αναφέρει ότι στη Νέα Ιωνία έχουν εγγραφεί 220 νέοι μαθητές και «Β' Διεύθυνση από τη μια και απερχόμενη δημοτική αρχή από την άλλη επιχειρούν να προβούν σε λύσεις "άρπα κόλλα": Προκάτ στις αυλές των σχολείων, αίθουσες μέσα σε Δημοτικά ή παιδικούς σταθμούς, πολυπληθή 25άρια τμήματα για να λύσουν το πρόβλημα. Και όλα αυτά ερήμην των οικογενειών και των εκπαιδευτικών που απαιτούν μικρά σε αριθμό τμήματα (15 νήπια). (...)

Στον δήμο Ηρακλείου η δημοτική αρχή, που ανανέωσε τη θητεία της μετά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές, δεν έχει μπει καν στη διαδικασία να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να αναζητήσει λύσεις εφαρμογής της δίχρονης (τηρώντας σιγήν ιχθύος για τις προθέσεις της ακόμα και για το σχολικό κτίριο όπου στεγαζόταν το προηγούμενο διάστημα η Διεύθυνση Β' Αθήνας και τώρα είναι άδειο).

Στον δήμο Μεταμόρφωσης, ενώ η απερχόμενη δημοτική αρχή γνωμοδότησε θετικά, δεν προέβη ούτε καν στη δέσμευση του χαρακτηρισμένου οικοπέδου, την ανέγερση του 10ου Νηπιαγωγείου, ούτε υπέβαλε αίτημα για τοποθέτηση αιθουσών σε αυτό. Για να καλυφτούν οι ανάγκες απαιτούνται 3 αίθουσες. Η μία εξασφαλίζεται με ένα προκάτ στον αύλειο χώρο του 7ου Δημοτικού Σχολείου και οι άλλες δύο με την τοποθέτηση 2 κοντέινερς μέσα στον αύλειο χώρο στο 3ο και στο 4ο Νηπιαγωγείο, στα οποία θα προαυλίζονται τουλάχιστον 70-75 νήπια, σύμφωνα με τις φετινές εγγραφές».

Αντίστοιχα, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Ο Σωκράτης» σημειώνει αναφορικά με την πολύπαθη περιοχή του Μενιδίου: «Ο δήμος Αχαρνών εντάσσεται στην τρίτη χρονιά υλοποίησης της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής το 2020 - 2021. Για την εφαρμογή της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής στον δήμο Αχαρνών, οι αίθουσες που απαιτούνται ξεπερνούν τις 30 και η δημοτική αρχή δήλωσε αδυναμία στο να τις εξασφαλίσει. Αλλωστε, στον συγκεκριμένο δήμο, τα προβλήματα που αφορούν στη σχολική στέγη, την ασφάλεια και συντήρηση των σχολικών μονάδων διαχρονικά ταλανίζουν την εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής. Παρά τα οξυμένα προβλήματα, η δημοτική αρχή στο πέρασμα των χρόνων δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο. Εάν το πρόβλημα δεν λυθεί άμεσα από σήμερα και με σύγχρονους παιδαγωγικούς όρους, είναι σίγουρο ότι θα βρεθούμε μπροστά σε αρνητικές εξελίξεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θα διαδηλώσουμε μαζί με τον λαό της Καισαριανής και τους μαθητές μας(2024-03-23 00:00:00.0)
Γονείς και εκπαιδευτικοί αντιδρούν στη στέγαση Νηπιαγωγείου σε αυλή Γυμνασίου(2020-06-12 00:00:00.0)
Με προβλήματα και ελλείψεις ανοίγουν τα σχολεία(2019-09-10 00:00:00.0)
Να παρθούν όλα τα μέτρα για την Προσχολική Αγωγή(2019-08-09 00:00:00.0)
Προκάτ αίθουσες η απάντηση του δήμου για την Προσχολική Αγωγή(2019-07-24 00:00:00.0)
Να παρθούν μέτρα για ουσιαστική ένταξη στις δομές Προσχολικής Αγωγής(2019-04-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ