Σάββατο 20 Ιούλη 2019 - Κυριακή 21 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Μια... βαλίτσα δεσμεύσεις στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Με... μια βαλίτσα δεσμεύσεις για την «επέκταση και εμβάθυνση» της εμπλοκής της Ελλάδας στα σχέδια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, πάνω στη «λεωφόρο» που έστρωσε προηγούμενα ο ΣΥΡΙΖΑ, επέστρεψε από την επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ και τις επαφές που είχε εκεί επί διήμερο, Τετάρτη και Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας.

Στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκαν τα Ενεργειακά, η στρατιωτική συνεργασία και «ασφάλεια», καθώς βέβαια και οι ρόλοι που αναλαμβάνει η Ελλάδα στην περιοχή για προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών σε Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή,

Ο Ν. Δένδιας συναντήθηκε καταρχάς με τον Αμερικανό ομόλογό του Μ. Πομπέο. «Μιλήσαμε για τον Στρατηγικό Διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, για την εμβάθυνση του Διαλόγου αυτού και την περίληψη και άλλων θεμάτων σε αυτόν. Επίσης, προσκάλεσα τον κ. Πομπέο να έρθει στην Αθήνα για τη δεύτερη φάση του Διαλόγου. Η αμερικανική πλευρά θα το δει με πολύ θετικό τρόπο κι είναι αρκετά πιθανό αυτό να συμβεί το φθινόπωρο», δήλωνε κατόπιν ο Ν. Δένδιας. Θυμίζουμε, ο Διάλογος εγκαινιάστηκε μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, επί ΣΥΡΙΖΑ, Δεκέμβρη του 2018, και περιλαμβάνει (έως τώρα τουλάχιστον) 6 ενότητες: «Περιφερειακή Συνεργασία, Αμυνα και Ασφάλεια, Κράτος Δικαίου και Αντιτρομοκρατία, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενεργειακή Συνεργασία και Επαφές των Πολιτών».

Δίνοντας μια ιδέα για τα όσα συζητήθηκαν, ο Ν. Δένδιας σημείωσε «τις θετικές προοπτικές που υπάρχουν στα θέματα Ενέργειας και στα θέματα συνεργασίας με την Κύπρο και το Ισραήλ στο πλαίσιο της τριμερούς αυτής σχέσης, όπως επίσης και στα θέματα της συνεργασίας με την Αίγυπτο».

Ενώ για τις διευθετήσεις που δρομολογούνται στα Ελληνοτουρκικά, στο πλαίσιο του συνολικότερου παζαριού ΗΠΑ - Τουρκίας, όπου και η κυβέρνηση ΝΔ αναλαμβάνει ρόλο «διαύλου», ο υπουργός είπε πως «ζήτησα από τις ΗΠΑ να έχουν μια ξεκάθαρη θέση, μια καθαρή στήριξη της Ελλάδας όσον αφορά τα ζητήματα της τουρκικής επιθετικότητας», για να προσθέσει ότι ο Πομπέο... «το σημείωσε. Ζητήσαμε από τις ΗΠΑ να υπάρχει μία καθαρή γραμμή επικοινωνίας σε περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία, που θα μπορούσε να είναι χρήσιμη η σαφής και άμεση τοποθέτηση των ΗΠΑ. Το σημείωσαν και θα μας απαντήσουν σχετικά».

Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί ότι μιλώντας προηγουμένως στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», ο Δένδιας έδινε διαβεβαιώσεις στους Αμερικανούς αξιωματούχους, συνεκτιμώντας προφανώς τις πολύτιμες υπηρεσίες του ΣΥΡΙΖΑ στο «ξέπλυμα» του ΝΑΤΟ και του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, πως «ο όποιος αντιαμερικανισμός υπήρχε τις προηγούμενες δεκαετίες έχει ολοσχερώς εξαλειφθεί. Σήμερα, οι σχέσεις (...) είναι ιδιαίτερα στενές και βασίζονται στο γεγονός ότι μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και αρχές, έχουμε κοινούς στόχους και κοινά συμφέροντα...».

Ο, δε, Πομπέο, από την πλευρά του, ανάρτησε σχόλιο ότι για τους Αμερικανούς «η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην Ανατ. Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και ένας σημαντικός σύμμαχος στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ». «Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά για την προώθηση της σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή».

Αποτυπώνοντας την ουσία της συνάντησης, η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Μ. Ορτέιγκους δήλωσε ότι η συνάντηση έγινε «για να επιβεβαιώσει τη σημασία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Ο υπουργός Πομπέο τόνισε την ισχυρή διμερή συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, σημειώνοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια», ενώ αναφερόμενη στα Ενεργειακά επεσήμανε πως «ο υπουργός επαίνεσε την Ελλάδα για την πρόοδό της σε ενεργειακά έργα για την επέκταση της περιφερειακής διασυνδεσιμότητας».

Επίσης, κατά την εκπρόσωπο του αμερικανικού ΥΠΕΞ, οι δυο υπουργοί «επιβεβαίωσαν την κοινή τους δέσμευση για την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας (σ.σ. η επίσκεψη Δένδια στις ΗΠΑ ολοκληρώθηκε με συμμετοχή του στις εργασίες της Υπουργικής Διάσκεψης για την Προώθηση της Θρησκευτικής Ελευθερίας, ζήτημα που αξιοποιείται ως πρόσχημα για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις) και συμφώνησαν να συνεχίσουν την πρόοδο σε βασικούς τομείς του Στρατηγικού Διαλόγου».

Ανάλογη συζήτηση είχε ο Ν. Δένδιας και με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και στενό συνεργάτη του Τραμπ, Τζον Μπόλτον, ο οποίος, όπως γνωστοποίησε αργότερα, συζήτησαν τις «προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης και τη συνεχιζόμενη ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης» μεταξύ των δύο χωρών.

Συνάντηση είχε ο Ν. Δένδιας και με τον γερουσιαστή Μπ. Μενέντεζ, έναν εκ των δύο βασικών εμπνευστών του νομοσχεδίου για τη στρατηγική των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Οπως δήλωνε κατόπιν ο Αμερικανός, αναδεικνύοντας και αυτός το ρόλο ΝΑΤΟικού χωροφύλακα με τον οποίο επιφορτίζουν τις ελληνικές κυβερνήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, «σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, η σχέση ΗΠΑ - Ελλάδας είναι πιο κρίσιμη από ποτέ για την κοινή μας ασφάλεια και σταθερότητα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ