Σάββατο 20 Ιούλη 2019 - Κυριακή 21 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Διαβουλεύσεις με το Κοσσυφοπέδιο στο επίκεντρο

Από τη συνάντηση των Προέδρων της Γαλλίας Εμ. Μακρόν και της Σερβίας Αλ. Βούτσιτς στο Βελιγράδι

Copyright 2019 The Associated

Από τη συνάντηση των Προέδρων της Γαλλίας Εμ. Μακρόν και της Σερβίας Αλ. Βούτσιτς στο Βελιγράδι
Τους εντεινόμενους ανταγωνισμούς ΕΕ και ΗΠΑ για αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής τους στα Δυτικά Βαλκάνια, στην αντιπαράθεση και με άλλες δυνάμεις όπως η Ρωσία και Κίνα, αναδεικνύουν οι νέες διαβουλεύσεις και ζυμώσεις που σηματοδότησε η διήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην αρχή της βδομάδας στη Σερβία ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα εντείνει τις προσπάθειες για την πραγματοποίηση - πιθανώς το Σεπτέμβρη - της γαλλογερμανικής συνάντησης κορυφής στο Παρίσι, με τη συμμετοχή των Προέδρων Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου. Επίσης, έκλεισε 22 συμφωνίες συνεργασίας και έργων υποδομών προς όφελος των γαλλικών μονοπωλίων. Πέντε από αυτές τις συμφωνίες αφορούσαν την αγορά πυραυλικού συστήματος «Mistral SHORAD-3», άλλων σύγχρονων πυραυλικών συστημάτων, όπλων και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού, και μία συμφωνία «τεχνικής συνεργασίας» ανάμεσα στο σερβικό υπουργείο Αμυνας και την εταιρεία MBDA.

Η αγορά ρωσικών και γαλλικών αμυντικών συστημάτων και όπλων από τη Σερβία προκάλεσε την αντίδραση του πρωθυπουργού του ευρωΝΑΤΟικού προτεκτοράτου του Κοσσυφοπεδίου, Ράμους Χαραντινάι, ο οποίος πρότεινε να προβεί και η δική του κυβέρνηση σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Επέκρινε μάλιστα τη συμπεριφορά «κάποιων χωρών» στη διαδικασία του διαλόγου με το Βελιγράδι, επειδή «ένα τμήμα της διεθνούς κοινότητας δεν θεωρεί απαραίτητο όρο τη διατήρηση των υφιστάμενων συνόρων στην τελική συμφωνία με τη Σερβία και το γεγονός αυτό αυξάνει ακόμη περισσότερο την ανάγκη να εξοπλιστεί το Κόσοβο». Σε επόμενο σημείο πρότεινε όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί στο Κοσσυφοπέδιο να υπογράψουν μία κοινή δήλωση ότι δεν πρόκειται να άρουν τους δασμούς 100% σε βάρος της Σερβίας και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης εάν δεν αναγνωρίσουν αμφότερες την «ανεξαρτησία» του Κοσσυφοπεδίου.

Την Παρασκευή, πάντως, ο Χαραντινάι ανακοίνωσε την παραίτησή του από την πρωθυπουργία, λόγω της κλήτευσής του από το ειδικό δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη, που εξετάζει τα εγκλήματα του ΟΥΤΣΕΚΑ (για τα οποία και ο Κοσοβάρος ηγέτης κατηγορείται από τη Σερβία). Η εξέλιξη φαίνεται ότι σχετίζεται με τη στάση του Χαραντινάι στο παζάρι που εξελίσσεται γύρω από το Κοσσυφοπέδιο.

Αμέσως μετά την επίσκεψη Μακρόν στο Βελιγράδι, μετέβη στις ΗΠΑ ο πρόεδρος της κοσοβάρικης Βουλής, Κάντρι Βέσελι, για διαβουλεύσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ, όπως επίσης την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και τον γερουσιαστή Μπομπ Μενέντες. Η Πελόζι πρόσφερε την αμέριστη υποστήριξη των ΗΠΑ στο προτεκτοράτο, ενώ ο Μενέντες δήλωσε πως είναι πολύ σημαντικό «το Κοσσυφοπέδιο να είναι έτοιμο για την τελική φάση διαλόγου που θα οδηγήσει σε μία τελική συμφωνία». Ο Βέσελι από την πλευρά του επέμενε πως στην επικείμενη διαπραγμάτευση δεν θα πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο μόνο η ΕΕ αλλά και οι ΗΠΑ.

Ενδιαφέρον όμως είχαν και οι δηλώσεις και άλλων Αμερικανών αξιωματούχων κατά την επίσκεψη του Βέσελι στην Ουάσιγκτον. Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Ευρασία, Φίλιπ Ρίκερ, υποστήριξε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, καλώντας τις ηγεσίες Σέρβων και Κοσοβάρων Αλβανών... «να διδαχθούν από τη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας».

Το ίδιο διάστημα, σερβικά ΜΜΕ επικαλούμενα Αμερικανούς αξιωματούχους μετέδωσαν την πληροφορία πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιθυμεί να αναλάβει τον Σεπτέμβρη την πραγματοποίηση συνάντησης των ηγετών Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου στην Ουάσιγκτον.

Παράλληλα, μεσοβδόμαδα ο Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ Βλαντιμίρ Τσιζόφ, σε παρέμβασή του στο συνέδριο του «Economist» στο Λαγονήσι, εξέφρασε την προθυμία της Ρωσίας να συνεργαστεί με την ΕΕ στα Βαλκάνια, «για να βρεθούν λύσεις στις εναπομένουσες διαμάχες». Επίσης, υπεραμύνθηκε του ρόλου της Μόσχας στα Βαλκάνια, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του «παρά τις ιστορικές θυσίες δεν διεκδικεί αποκλειστικά δικαιώματα στην περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ