Σάββατο 20 Ιούλη 2019 - Κυριακή 21 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΤΤΙΚΗ
Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ ξύπνησε μνήμες 1999

Επιτακτική η ανάγκη να παρθούν μέτρα αντισεισμικής θωράκισης

Eurokinissi

Επιφανειακός σεισμός 5,1 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθήνας, χτύπησε στις 2.13 το μεσημέρι της Παρασκευής την Αττική, με το επίκεντρο 20 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας. Εκτιμήσεις ανέφεραν πως το επίκεντρο του σεισμού ήταν σε μικρή απόσταση βόρεια της Μαγούλας, στην περιοχή των Δερβενοχωρίων. Εκτιμάται δε πως το εστιακό βάθος του σεισμού, η διάρκεια του οποίου ήταν 10 - 15 δευτερόλεπτα, ήταν στα 12 χιλιόμετρα, κάτι που σημαίνει πως ήταν επιφανειακός και ιδιαίτερα αισθητός. Αμέσως μετά τον ισχυρό σεισμό υπήρξαν διακοπές στις τηλεπικοινωνίες, σε σταθερά και κινητά τηλέφωνα. Μικρή αναστάτωση σημειώθηκε σε Γλυφάδα, Κουκάκι, Μεταξουργείο, Ομόνοια και Σύνταγμα. Πολύς κόσμος βγήκε στους δρόμους, καθώς η δόνηση ήταν ιδιαίτερα δυνατή. Ενα 8χρονο παιδί τραυματίστηκε ελαφρά από πτώση καμινάδας στο Καματερό και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο «Παίδων», ενώ άλλα δύο άτομα πήγαν στο «Θριάσειο» Νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο έδωσε μέγεθος 5,1 Ρίχτερ, επίκεντρο 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας και 4 χιλιόμετρα βόρεια της Μαγούλας Αττικής, και εστιακό βάθος 13 χιλιόμετρα.

Την κατάρρευση δύο κτιρίων, μίας παλιάς κατοικίας στη Δραπετσώνα και ενός ακατοίκητου κτιρίου στα Πετράλωνα και φθορές σε κτίρια στον Πειραιά, στην περιφερειακή οδό Αιγάλεω και στο Μοναστηράκι επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε δηλώσεις του για το σεισμό. Εκανε γνωστό ότι δεν υπήρξαν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς και ότι η Πυροσβεστική είχε δεχτεί κλήσεις για απεγκλωβισμούς ανθρώπων από ανελκυστήρες. Επιβεβαίωσε δε τα προβλήματα που υπήρξαν στις τηλεπικοινωνίες, λέγοντας ότι σημειώθηκαν λόγω υπερφόρτωσης.

Κομμάτια από την οροφή του κτιρίου του σταθμού του ΗΣΑΠ και του μετρό στο Μοναστηράκι έπεσαν λόγω του σεισμού, ενώ έπεσε παλιός ταινιόδρομος μήκους 100 μέτρων στην πύλη 1 θέση Κράκαρη στο λιμάνι του Πειραιά. Μετά το σεισμό σημειώθηκε στις 3.11 μετασεισμός 4,1 Ρίχτερ, ενώ συνολικά μέχρι το απόγευμα είχαν καταγραφεί δώδεκα μετασεισμοί μικρότερου μεγέθους.

Αμέσως μετά την εκδήλωση του σεισμού στην Αττική, ένα ελικόπτερο «Super Puma» και ένα συντονιστικό ελικόπτερο της Πυροσβεστικής περιπολούσαν στο χώρο της Δυτικής Αττικής για να αναφέρουν τυχόν ζημιές στην περιοχή. Δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και της Ελληνικής Αστυνομίας αναπτύσσονταν στην περιοχή για να συνδράμουν τους πολίτες. Κινητοποιήθηκαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και περιπολούσαν 150 πυροσβεστικά οχήματα με 350 πυροσβέστες. Η Πυροσβεστική είχε δεχτεί 76 κλήσεις συνολικά για παροχή βοήθειας και απεγκλωβισμούς ατόμων. Ειδικότερα, οι 45 κλήσεις αφορούσαν παροχή βοήθειας και οι 31 απεγκλωβισμούς ατόμων από ασανσέρ, όταν διακόπηκε το ρεύμα. Κλήσεις για τραυματισμούς από θραύσματα και σπασμένα τζάμια είχε δεχτεί το ΕΚΑΒ. Στο ΨΝΑ Δαφνίου, μετά το σεισμό, προσωπικό και νοσηλευόμενοι παρέμειναν για μία ώρα εκτός κτιρίων, ενώ είχαν αρχίσει να ανακαλούνται ρεπό και να ενισχύονται οι βάρδιες.

Εντονο μποτιλιάρισμα είχε προκληθεί σε πολλούς κεντρικούς δρόμους της Αττικής λόγω της διακοπής της λειτουργίας φαναριών. Συγκεκριμένα, μποτιλιάρισμα σημειώθηκε στην Κηφισίας, στην Ποσειδώνος, στη Χαμοστέρνας, στην Πανεπιστημίου, στη Βασιλίσσης Σοφίας και σε άλλους κεντρικούς δρόμους. Διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, σε περιοχές του Πειραιά και στο Αιγάλεω. Οι βλάβες εντοπίζονταν στα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης, ενώ στην υψηλή τάση, που θα επηρέαζε περισσότερες περιοχές, δεν εντοπίστηκαν προβλήματα.

Ο νέος σεισμός στην Αθήνα, που ιδιαίτερα στους κατοίκους των βορειοδυτικών συνοικιών της πρωτεύουσας ξύπνησε μνήμες του 1999, υπογραμμίζει την ανάγκη σχεδιασμένης αντισεισμικής προστασίας σε δημόσια κτίρια και κατοικίες λαϊκών οικογενειών. Από τύχη δεν είχαμε θύματα ή μεγαλύτερες καταστροφές. Η ανάγκη αυτή δεν αντιμετωπίζεται ολοκληρωμένα, αλλά αποσπασματικά και χωρίς σχέδιο, αφού και οι κρατικές υπηρεσίες και υποδομές αδυνατούν αλλά και το κριτήριο του κέρδους στις κατασκευές δημιουργεί κακοτεχνίες, ενώ βεβαίως δεν παίρνονται μέτρα ασφαλείας σε εργασιακούς χώρους.

Οπως μάλιστα κατήγγειλαν πολλοί εργαζόμενοι στον «Ριζοσπάστη», σε πολλές επιχειρήσεις η εργοδοσία ανάγκασε τους εργαζόμενους να γυρίσουν στους χώρους δουλειάς μετά το σεισμό. Κι αυτό ενώ σε αποθήκες, βιομηχανίες και αλλού, σύμφωνα πάλι με όσα καταγγέλλονται στον «Ριζοσπάστη», σοβάδες και αντικείμενα έφυγαν, με κίνδυνο για τους εργαζόμενους, ενώ πολλοί χώροι δουλειάς είναι ακατάλληλοι, άλλοι δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ για την καταλληλότητά τους και βέβαια στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για το τι κάνουν οι εργαζόμενοι σε τέτοιες καταστάσεις.

Είκοσι χρόνια μετά το σεισμό της Πάρνηθας, δεν πρέπει να ξαναθρηνήσουμε νέες «Ρικομέξ»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ