Σάββατο 20 Ιούλη 2019 - Κυριακή 21 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Αντιμέτωποι με τεράστιες καταστροφές, ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις

Οι πρόσφατες ραγδαίες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις αναδεικνύουν ξανά το χρόνιο οξυμένο πρόβλημα

Eurokinissi

Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών με καλαμπόκι, βαμβάκι, αμπελώνες και άλλα αγροτικά προϊόντα, σε όλο τον Θεσσαλικό Κάμπο και σε πολλές ακόμα περιοχές της χώρας, έπληξαν οι ραγδαίες βροχοπτώσεις των προηγούμενων βδομάδων, οι οποίες πολλές φορές συνοδευτήκαν με χαλάζι.

Οι αγρότες είδαν τους κόπους της χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι, να μένουν χωρίς παραγωγή και χωρίς εισόδημα, ενώ έχουν επωμιστεί πολλά από τα καλλιεργητικά έξοδα και τις φροντίδες στα πληγέντα από το χαλάζι χωράφια τους.

Γα τις ζημιές που υπέστησαν, η κύρια αιτία δεν είναι η σφοδρότητα της βροχής και του χαλαζιού που έπεσε. Αυτό που φταίει είναι η έλλειψη μέτρων αντιχαλαζικής προστασίας, παρόλο που σήμερα η επιστήμη προσφέρει σύγχρονες τεχνικές για την έγκαιρη πρόβλεψη και τη λήψη κατάλληλων μέτρων πρόληψης, καθώς και η έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στον Θεσσαλικό Κάμπο και αλλού. Και γι' αυτές τις ελλείψεις οι ευθύνες ανήκουν διαχρονικά στις κυβερνήσεις, αλλά και στην Τοπική Διοίκηση, τις Περιφέρειες και τους δήμους.

Τα έργα αυτά και τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης δεν επιλέγονται από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις, θεωρούνται «μη επιλέξιμα», αφού είναι κοστοβόρα και χωρίς το προσδοκώμενο ποσοστό κέρδους για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι με τις αποζημιώσεις: Ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει κανονικά τους παραγωγούς, ο κανονισμός του δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, συχνά δίνει μερικά ψίχουλα και μετά από πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

Διαχρονική η ευθύνη των κυβερνήσεων του κεφαλαίου

Το θέμα των καταστροφών στην παραγωγή, του ΕΛΓΑ και των αποζημιώσεων είναι μέσα στα βασικά ζητήματα πάλης των αγωνιζόμενων αγροτών και κτηνοτρόφων τα τελευταία χρόνια, καθώς το χαλάζι, η ξηρασία, οι παγετοί, οι βροχοπτώσεις, οι ανεμοθύελλες, αλλά και φυτικές και ζωικές αρρώστιες συνοδεύουν μόνιμα τους παραγωγούς.

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οι Ομοσπονδίες και οι Αγροτικοί Σύλλογοι που συσπειρώνονται σε αυτήν καταθέτουν σταθερά τα αιτήματά τους και συγκεκριμένες προτάσεις για την προστασία και την αποζημίωση των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων.

Ολες ωστόσο οι κυβερνήσεις έδιναν και δίνουν υποσχέσεις χωρίς να κάνουν τίποτα, αφήνοντας τον αγροτικό κόσμο τελείως αβοήθητο, στο έλεος του καιρού. Κι όταν έρχονται κάθε φορά οι καταστροφές, σπεύδουν να τις αποδώσουν στα ...«έκτακτα καιρικά φαινόμενα», για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και να κρύψουν τις ευθύνες τους. Ακραία ωστόσο δεν είναι τα επαναλαμβανόμενα φυσικά φαινόμενα, αλλά η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα και τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων, θεωρώντας πολυτέλεια την προστασία των αγροτοκτηνοτρόφων και συνολικά των εργαζομένων και του λαού.

Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και βάσει του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, οι πληγέντες παραγωγοί δεν ασφαλίζονται και δεν αποζημιώνονται στο 100% της ζημιάς, καθώς ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει όλες τις αιτίες των ζημιών, παρόλο που πληρώνουν πολύ υψηλά ασφάλιστρα για την ασφάλιση της παραγωγής και του κεφαλαίου.

Με βάση τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ έχουν υπερδιπλασιαστεί οι ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι, από 70 - 75 εκατ. ευρώ σε 170 - 175 εκατ. ευρώ το χρόνο, και απ' αυτά διατίθενται για αποζημιώσεις μόνο τα 125 εκατ. ευρώ ως ανώτατο ποσό το χρόνο. Αν το ύψος των ζημιών ξεπερνάει αυτό το ποσό, τότε υπάρχει οριζόντια περικοπή στους δικαιούχους παραγωγούς.

Επιπλέον, δεν διασφαλίζεται η έγκαιρη αποζημίωσή τους, αφού υπάρχουν τεράστια κενά στη στελέχωση του ΕΛΓΑ με μόνιμο, ειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό, με αποτέλεσμα τις μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις στην εκτίμηση των ζημιών και στις αποζημιώσεις, που αγγίζουν ή και υπερβαίνουν τους 12 μήνες.

Συμπαράσταση και ανάδειξη του πραγματικού ενόχου

Κοντά στους πληγέντες αγρότες βρέθηκε και αυτήν τη φορά από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ.

Στη Θεσσαλία, την πληγείσα περιοχή του Αργυροπουλίου επισκέφτηκε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας του Κόμματος. Κατά την επίσκεψή του ενημερώθηκε για τις τεράστιες καταστροφές, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στα δίκαια αιτήματα των αγροτών και παράλληλα τόνισε ότι το ΚΚΕ θα φέρει το θέμα στη Βουλή.

Αντίστοιχες επισκέψεις έκαναν κλιμάκια στελεχών του ΚΚΕ και σε άλλα χωριά και καλλιέργειες που υπέστησαν ζημιές, σε όλη τη χώρα, ενώ με τις παρεμβάσεις τους οι Τομεακές Επιτροπές του Κόμματος και οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» κομμουνιστές σε δήμους και Περιφέρειες ανέδειξαν τους πραγματικούς ενόχους.

Στις παρεμβάσεις τους τα στελέχη του Κόμματος υπογράμμιζαν ότι όλοι αυτοί που σήμερα ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις καταστροφές των αγροτικών καλλιεργειών, όπως η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, κρύβουν την ουσία, που είναι η διατήρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος δεν εξασφαλίζει στο 100% την αποζημίωση από όλες τις αιτίες καταστροφής στη φυσική και ζωική παραγωγή, κρύβουν το γεγονός ότι η πολιτική της ΚΑΠ της ΕΕ, που υποστηρίζουν, δεν χωράει την προστασία της παραγωγής των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων.

Βουλευτές της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των άλλων αστικών κομμάτων δηλώνουν «συμπάσχοντες» με τους πληγέντες αγρότες, κρύβοντας ότι επί της ουσίας και στην πράξη υπηρετούν την πολιτική που αφήνει τις καλλιέργειες αθωράκιστες και απροστάτευτες στις αντίξοες καιρικές συνθήκες...

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα σε εγρήγορση

Οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων σε Καρδίτσα και Λάρισα, Αγροτικοί Σύλλογοι σε μια σειρά περιοχές της χώρας, βρέθηκαν επίσης από την πρώτη στιγμή δίπλα στους πληγέντες. Με περιοδείες στα χωριά και ανακοινώσεις τους ανέδειξαν τις διαχρονικές ευθύνες κυβερνήσεων και ΕΛΓΑ, κάλεσαν τους μικρομεσαίους αγρότες σε εγρήγορση και οργανωμένη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Σ' αυτό το πλαίσιο, για το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται παραστάσεις διαμαρτυρίας σε υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ και άλλες αγωνιστικές παρεμβάσεις.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες, τα λαϊκά στρώματα, δεν πρέπει να δεχτούν ότι είναι «της μοίρας τους γραφτό» όποτε βρέχει ή όποτε ρίχνει χαλάζι να καταστρέφονται οι περιουσίες τους. Η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, των ασθενειών κ.λπ., δεν μπορεί να αποτελεί ατομική ευθύνη κάθε αγροτοπαραγωγού, ούτε πηγή κερδών για τις ιδιωτικές ασφάλειες.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν την πείρα για να δουν ότι το αστικό κράτος και οι κυβερνήσεις εμφανίζονται πολύ αποτελεσματικές όταν είναι να χτυπήσουν το εργατικό - λαϊκό κίνημα, να εμποδίσουν τα μπλόκα, να στείλουν αγωνιστές αγρότες και κτηνοτρόφους στα δικαστήρια, όπως και να δώσουν επιδοτήσεις και «ζεστό» χρήμα στο κεφάλαιο... Την ίδια στιγμή είναι «αναποτελεσματικοί», «ανίκανοι» να προστατέψουν το λαό από - «ακραία» ή μη - φυσικά φαινόμενα, ακριβώς γιατί η προστασία αυτή δεν μπορεί να συμβαδίσει με την πολιτική ολόπλευρης στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου.

Γι' αυτό και τώρα είναι η ώρα να οργανώσουν την πάλη τους, να διεκδικήσουν τις υποδομές που χρειάζονται, την ανακούφιση όσων πλήττονται, μέτρα προστασίας, και ταυτόχρονα να δυναμώσει ο αγώνας εκείνος που θα βάζει στο στόχαστρο την πραγματική αιτία, την ανάπτυξη με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος, το αστικό κράτος και τις κυβερνήσεις που το στηρίζουν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ