Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να σταματήσουν οι αντεργατικές μεθοδεύσεις της Τράπεζας Πειραιώς

Ερώτηση στη Βουλή ενάντια στην προωθούμενη απόσχιση κλάδου και την εκβιαστική «μεταβίβαση» 1.300 υπαλλήλων

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς
Τις αντεργατικές μεθοδεύσεις που χρησιμοποιεί η Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο του συνολικότερου σχεδίου των τραπεζών για απόσχιση κλάδων και παραπέρα μείωση του προσωπικού, αναδεικνύει το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Στην Ερώτηση, που κατέθεσαν προς τον υπουργό Εργασίας οι βουλευτές του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης, Λιάνα Κανέλλη, Διαμάντω Μανωλάκου και Λεωνίδας Στολτίδης, καταγγέλλουν το σχέδιο της τράπεζας να προωθήσει την απόσχιση του κλάδου των «κόκκινων» δανείων σε άλλη εταιρεία με παράλληλη «μεταβίβαση» των εργαζομένων σε αυτή και απαιτούν από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Να διασφαλιστούν όλα τα εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων

Αναλυτικά, η Ερώτηση του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Μετά τις αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών που πληρώνει ο λαός με μνημόνια όλων των κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ), η ενίσχυσή τους συνεχίζεται.

Με σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές, άρση και της ελάχιστης προστασίας της λαϊκής κατοικίας, με χιλιάδες ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ποινικοποίηση ως "ιδιώνυμου" εγκλήματος της αντίστασης σ' αυτούς, υποτιθέμενες "ρυθμίσεις" οφειλών που οδηγούν εκβιαστικά φτωχούς οφειλέτες στα ταμεία των τραπεζών και τη "διά βίου" υποδούλωσή τους σ' αυτές.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η διαχείριση των "κόκκινων" δανείων με διπλό στόχο:

-- Την απαλλαγή των τραπεζών από τα δάνεια αυτά για να δοθούν νέες χρηματοδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους που αποτελεί πάγια απαίτηση των τελευταίων.

-- Την περαιτέρω μείωση του προσωπικού με (δήθεν) "εθελούσιες" απολύσεις ή απόσχιση του κλάδου των "κόκκινων" δανείων για την παράδοση αυτών και χιλιάδων τραπεζοϋπαλλήλων που τα διαχειρίζονται σε κερδοσκοπικά funds και εισπρακτικές εταιρείες διαχείρισης, σύμφωνα με πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (Ν. 4601/2019).

Από το 2009 οι τραπεζοϋπάλληλοι έχουν μειωθεί από τις 63.000 στις 33.000, ενώ συμφωνήθηκε η μείωσή τους κατά 15.000 ακόμα μέχρι το 2021 μαζί με τη διενέργεια 100.000 πλειστηριασμών. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντομπρόβσκις, σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, αναφέρθηκε σε περιπτώσεις μαζικών απολύσεων στον κλάδο και ένταξη των απολυμένων σε προγράμματα ψευτοκατάρτισης.

Στις 3/6/2019, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την απόσχιση του κλάδου των "κόκκινων" δανείων και τη μεταβίβαση της διαχείρισής τους στην εταιρεία INTRUM με ταυτόχρονη "μετάβαση" σ' αυτή 1.300 υπαλλήλων. Οι εργαζόμενοι χάνουν την τραπεζοϋπαλληλική τους ιδιότητα, την κάλυψη από τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις, ανοίγει ο δρόμος για ομαδικές απολύσεις είτε από την τράπεζα είτε από τη νέα εταιρεία. Τα περί δήθεν "εθελοντικής" μετάβασης των εργαζομένων ανατρέπονται από το κύμα εκβιασμών, ενώ συνεχίζεται η επιλεκτική απαγόρευση συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης στις "μη αρεστές" στην εργοδοσία δυνάμεις. Το πρόγραμμα "εθελούσιας εξόδου" λειτουργεί σαν απειλή ότι αν ο εργαζόμενος δεν αποδεχθεί ούτε αυτή ούτε μετακίνηση στη νέα εταιρεία, η τράπεζα δεν εγγυάται τη συνέχιση της εργασίας.

Οι "υποσχέσεις" της τράπεζας για το μέλλον των εργαζομένων στη νέα εταιρεία ακυρώνονται από τη σιωπή της τελευταίας, που δεν δεσμεύεται για τίποτα.

Οι εργαζόμενοι της τράπεζας με πολυήμερες κινητοποιήσεις απαιτούν:

Καμιά απόλυση, καμιά μεταφορά σε άλλη εταιρεία, καμιά απόσχιση. Προστασία της τραπεζοϋπαλληλικής ιδιότητας με τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, όλων των εργασιακών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει:

  • Για να σταματήσει τις αντεργατικές μεθοδεύσεις της Τράπεζας Πειραιώς.
  • Για την προστασία των εργασιακών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και την υλοποίηση των παραπάνω αιτημάτων τους».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ