Τρίτη 27 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Σήμερα το συλλαλητήριο για την Υγεία στη Σάμο

Καλούν το Εργατικό Κέντρο, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, σωματεία και φορείς του νησιού

Από προηγούμενη κινητοποίηση για την Υγεία στο νησί
Από προηγούμενη κινητοποίηση για την Υγεία στο νησί
Συλλαλητήριο σήμερα, στις 7.30 μ.μ., στο δημοτικό γήπεδο Καρλοβάσου, οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Σάμου και ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο του νησιού, απαιτώντας την άμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ και όλων των μονάδων Υγείας. Καλούν τα σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων, τους συλλόγους αυτοαπασχολούμενων, γονέων και κηδεμόνων, τους αθλητικούς, πολιτιστικούς και άλλους φορείς της Σάμου να πουν «φτάνει πια» και να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο.

Στην κινητοποίηση καλούν με αποφάσεις τους το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Σάμου, το Παράρτημα Σάμου - Ικαρίας της Ενωσης Τεχνικών Ομίλου ΔΕΗ, το Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία, Τουριστικά Γραφεία και Επισιτιστικά Επαγγέλματα Σάμου, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Καρλοβάσου, το Σωματείο Συνταξιούχων Σάμου και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Καρλοβάσου, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ στο νησί (Σάμου, Μυτιληνιών, Μαραθοκάμπου και Καρλοβάσου).

Τη στήριξή τους εκφράζουν ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας, το Σωματείο εργαζομένων του δήμου Ικαρίας, το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θριάσιο».

Με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο νεαρού που αντιμετώπισε καρδιολογικό πρόβλημα ενώ έπαιζε μπάσκετ σε υπαίθριο γήπεδο στο Καρλόβασι, βρέθηκε στο προσκήνιο η άκρως σοβαρή και επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ. Οι ελλείψεις προσωπικού δεν περιορίζονται μόνο εκεί, αλλά αποτελούν πρόβλημα συνολικά για τις δομές Υγείας και το Νοσοκομείο της Σάμου.

Σύσκεψη στο ΠΑΓΝΗ

Στο μεταξύ, σε σύσκεψη την Παρασκευή 30 Αυγούστου, στη 1 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου καλεί τα ΔΣ των σωματείων δημόσιων νοσοκομείων, προνοιακών ιδρυμάτων και ΕΚΑΒ της Κρήτης το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), με θέμα τα σοβαρά προβλήματα σε Υγεία - Πρόνοια και το συντονισμό της δράσης τους.

Μέσα στο δεκαήμερο από 15 έως 25 Σεπτέμβρη λήγουν οι συμβάσεις 15 εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ (νοσηλευτών, μαγείρων, καθαριστριών, τραπεζοκόμων), ενώ άλλοι 65 εργαζόμενοι μέσω ΟΑΕΔ και 11 επικουρικοί γιατροί θα βρεθούν επίσης αντιμέτωποι με τη λήξη των συμβάσεών τους μέχρι τον Μάρτη του 2020. Τα παραπάνω αναμένεται να επιδεινώσουν την ήδη άσχημη κατάσταση που υπάρχει όσον αφορά τις ελλείψεις προσωπικού.

Στο παραπάνω έδαφος, συμβασιούχοι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων στο νοσοκομείο απευθύνουν επιστολή διαμαρτυρίας, την οποία συνυπογράφουν ήδη πάνω από 100 εργαζόμενοι. «Ολοι εμείς οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ (επικουρικοί, με ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου με το νοσοκομείο, μέσω ΟΑΕΔ και ΚΕΕΛΠΝΟ, με μπλοκάκι κ.λπ.) διαμαρτυρόμαστε για τη συνέχιση της εργασιακής μας ανασφάλειας και ομηρίας», σημειώνουν.

Εκφράζουν την αντίθεσή τους στις απολύσεις και διεκδικούν τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. «Βγαίνουμε στο προσκήνιο δυναμικά και διεκδικούμε το μόνο που μπορεί να καλύψει ταυτόχρονα τις δικές μας ανάγκες αλλά και την ομαλή χωρίς προβλήματα κάλυψη των αναγκών των ασθενών του ΠΑΓΝΗ», τονίζουν.

Απλήρωτοι εργολαβικοί στο «Θριάσιο»

Την καταβολή της μισθοδοσίας του Ιούλη και του επιδόματος αδείας στις εργαζόμενες στην καθαριότητα του νοσοκομείου, μέσω εργολαβικής εταιρείας, διεκδικεί το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θριάσιο». Οπως καταγγέλλει, μια από τις εργολαβικές εταιρείες έχει απλήρωτες τις εργαζόμενες στην καθαριότητα, ενώ οι εργολαβικοί εργαζόμενοι μιας άλλης εταιρείας, που έχει τη σίτιση, πληρώθηκαν τα δεδουλευμένα τους μετά από παρέμβαση του Σωματείου.

«Αποδεικνύεται ότι η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων υπηρεσιών των νοσοκομείων οδηγεί μόνο στην αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών και σε παραβίαση και των στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων και μισθούς πείνας για τους εργολαβικούς εργαζόμενους», τονίζει το Σωματείο και σχολιάζει τις πρόσφατες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, στις οποίες «"περίσσεψαν" οι διακηρύξεις περί επέκτασης των "συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα" και της "αγοράς" υπηρεσιών από ιδιωτικές εταιρείες, επομένως και της διατήρησης και επέκτασης των ιδιωτικοποιήσεων υπηρεσιών των δημόσιων μονάδων Υγείας».

Το Σωματείο ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς και τις διοικήσεις της 2ης ΥΠΕ και του ΓΝΕ «Θριάσιο» να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να καταβληθούν άμεσα η μισθοδοσία του Ιούλη και το επίδομα αδείας στους εργολαβικούς εργαζόμενους στην καθαριότητα και να εξασφαλιστεί ότι θα πληρώνονται όλοι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι κάθε μήνα, χωρίς καμία καθυστέρηση και περικοπή.

Επισημαίνει παράλληλα ότι οριστική λύση στο πρόβλημα είναι «η ανάκληση της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών (σίτιση, καθαριότητα, κυλικείο), η πρόσληψη όλων των εργολαβικών εργαζομένων με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη δικαιώματα και η μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (π.χ. επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στη φύλαξη)».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ούτε βήμα πίσω στον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά(2024-02-20 00:00:00.0)
Απαιτεί μέτρα για την προστασία της ασφάλειας των υγειονομικών(2022-07-01 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο κυβέρνησης - διοικήσεων όποιος διεκδικεί(2021-04-13 00:00:00.0)
Απλήρωτοι εργολαβικοί σε νοσοκομεία(2020-01-30 00:00:00.0)
Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι σε καθαριότητα και σίτιση(2018-02-21 00:00:00.0)
Μεγάλη συγκέντρωση για την Υγεία(2013-04-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ