Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζήτημα πρώτης προτεραιότητας ο έλεγχος και η αποκατάσταση των σχολείων

Ερώτηση του ΚΚΕ για την αποκατάσταση των ζημιών από το σεισμό του Ιούλη και την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων

Από τον πρόσφατο σεισμό

Eurokinissi

Από τον πρόσφατο σεισμό
Αμεσα μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε σε σχολικά κτίρια ο σεισμός της 19ης Ιούλη και ολοκληρωμένη αντισεισμική θωράκιση των σχολικών κτιρίων της Αττικής ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας και Υποδομών.

Οπως αναφέρεται, «ο σεισμός της 19ης Ιούλη 2019 στην Αττική, με επίκεντρο την περιοχή της Μαγούλας, προκάλεσε υλικές ζημιές και φθορές σε αρκετές σχολικές μονάδες διαφόρων δήμων, όπως Χαϊδαρίου, Αχαρνών, Φυλής, Κερατσινίου - Δραπετσώνας κ.ά.

Σχεδόν ενάμιση μήνα μετά, όχι μόνο δεν έχει βρεθεί λύση για τη στέγαση των μαθητών σε σχολεία που κρίθηκαν ακατάλληλα, όπως στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Μεγάρων, αλλά παραμένει μεγάλος ο αριθμός των σχολικών κτιρίων που δεν έχουν ελεγχθεί στοιχειωδώς για τυχόν φθορές.

Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, υπάρχει έντονη ανησυχία γι' αυτό το σοβαρό ζήτημα, που μπορεί να θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα μαθητών και εκπαιδευτικών.

Προκύπτουν σοβαρές ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά για το γεγονός ότι δεν υπάρχει κρατική μέριμνα για τον προσεισμικό έλεγχο των σχολικών μονάδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές έχουν να ελεγχθούν από το σεισμό του 1999. Προσεισμικός έλεγχος έχει πραγματοποιηθεί περίπου στο 1/5 των σχολικών μονάδων της Αττικής και αυτός ήταν μόνο οπτικός».

«Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης της ΚΤΥΠ ("Κτιριακές Υποδομές ΑΕ"). Επιπλέον, πολλές σχολικές μονάδες στην Αττική στεγάζονται σε παλιά κτίρια, τα οποία έχουν χτιστεί με ξεπερασμένες αντισεισμικές προδιαγραφές», αναφέρεται στην Ερώτηση και γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα παραδείγματα:

«Είναι πολλά τα παραδείγματα σχολικών μονάδων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και από τύχη δεν υπήρξε σοβαρός τραυματισμός μαθητή και εκπαιδευτικού. Αναφέρουμε ενδεικτικά τις πτώσεις σοβάδων και άλλων αντικειμένων σε σχολεία των δήμων Νίκαιας - Ρέντη, Πειραιά, Αχαρνών, Φυλής, Αγίων Αναργύρων - Καματερού κ.α., περιστατικά που το ΚΚΕ έχει αναδείξει, και με Ερωτήσεις στους αρμόδιους υπουργούς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του τελευταίου διαστήματος αποτελούν το 4ο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο του δήμου Βύρωνα, τα οποία σφραγίστηκαν το Μάρτη του 2018 μετά από εντολή της Πολεοδομίας Αθηνών, λόγω σοβαρότατων στατικών προβλημάτων που είχαν διαπιστωθεί εδώ και χρόνια από αυτοψίες κλιμακίων μηχανικών του πρώην ΟΣΚ.

Ο αντισεισμικός έλεγχος των σχολικών κτιρίων και η αποκατάσταση των ζημιών που υπάρχουν σε αυτά είναι ένα σοβαρό ζήτημα, που αφορά τη σωματική ακεραιότητα και την ίδια τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων και απαιτείται άμεση αντιμετώπιση για να μη βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εξελίξεις. Αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μπαίνει στο ζύγι "κόστους - οφέλους" της ΕΕ ή να θυσιάζεται στο βωμό της κάλυψης των "δημοσιονομικών στόχων" και στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής». Οι βουλευτές Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου, που υπογράφουν την Ερώτηση, καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

-- Να αποκατασταθούν άμεσα και έγκαιρα, οπωσδήποτε πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όλες οι φθορές που προκλήθηκαν σε σχολικά κτίρια της Αττικής από το σεισμό της 19ης Ιούλη.

-- Να ελεγχθούν άμεσα όλα τα σχολικά κτίρια της Αττικής.

-- Να εξασφαλισθούν χρηματοδότηση και επιστημονικό εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά ο προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία της Αττικής σε μόνιμη και σταθερή βάση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ