Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ενέργεια στα χέρια του λαού και όχι των μονοπωλίων!

Ανακοίνωση για τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης στη ΔΕΗ και συνολικά στον κλάδο της Ενέργειας

φωτ. αρχείου
φωτ. αρχείου
Σε περιοδείες σε χώρους δουλειάς της ΔΕΗ ΑΕ και συγκεντρώσεις με στελέχη του ΚΚΕ προχωράει το επόμενο διάστημα η ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής του Κόμματος, διακινώντας ανακοίνωση για τις εξελίξεις. Στην ανακοίνωσή της, η Οργάνωση του ΚΚΕ αναφέρει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρεί με γοργούς ρυθμούς τα "διαρθρωτικά" μέτρα στον ευρύτερο ενεργειακό κλάδο, ενώ με αφορμή και την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ επιταχύνονται αυτή την περίοδο βασικές, στρατηγικού χαρακτήρα κατευθύνσεις της ΕΕ, με στόχο την ενίσχυση του κεφαλαίου, των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων στην Ενέργεια.

Εξελίξεις σε βάρος των λαϊκών οικογενειών και των εργαζομένων

Μόλις πριν λίγες μέρες, η κυβέρνηση προχώρησε σε μια ακόμη αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος, που έχει ξεπεράσει το 150% τα τελευταία 10 χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο, από τη μια βελτιώνει σημαντικά την κερδοφορία του κεφαλαίου στον κλάδο και διευκολύνει την ανακατανομή της αγοράς ανάμεσα σε μερίδες του κεφαλαίου, υλοποιώντας τις απαιτήσεις του. Από την άλλη, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους να αντεπεξέλθουν στα ήδη δυσβάσταχτα έξοδα, τόσο για το ρεύμα, όσο και γενικότερα, για την κάλυψη των βασικών και στοιχειωδών αναγκών τους. Ταυτόχρονα, με τα μέτρα "εξυγίανσης" των οικονομικών της επιχείρησης που έχει δρομολογήσει, χτυπάει ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Προωθεί το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων, που με τη σειρά του θα φέρει απολύσεις, ενώ έτσι και αλλιώς μία συρρικνωμένη - μικρότερη ΔΕΗ δεν "σηκώνει" τον σημερινό αριθμό εργαζομένων, αφού στο νέο ενεργειακό τοπίο που διαμορφώνεται, η ΔΕΗ "απαιτείται" να είναι ανταγωνιστική έναντι άλλων ενεργειακών ομίλων που έχουν αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στον κλάδο.

Ο σχεδιασμός του κεφαλαίου περιλαμβάνει τη δραστική μείωση της απασχόλησης στο σύνολο του κλάδου, με παράλληλη μείωση των αποδοχών για τη μεγάλη μάζα των εργαζομένων, εργολαβοποίηση, αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας και ευρύτερη εφαρμογή "ευέλικτων" μορφών απασχόλησης, δηλαδή, συνολικά την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης.

Ταυτόχρονα η "τιτλοποίηση" των οφειλών προς τη ΔΕΗ και η πώλησή τους σε funds έχουν στο στόχαστρο τα λαϊκά νοικοκυριά και, βέβαια, όχι τους μεγαλοοφειλέτες - βιομήχανους και επιχειρηματίες - που χρωστάνε εκατομμύρια. Οι πρόσφατες αυξήσεις στα τιμολόγια ισχύουν μόνο για την οικιακή κατανάλωση, τα επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης και τα αγροτικά τιμολόγια.

Η επίκληση από την κυβέρνηση των "κακών οικονομικών" της ΔΕΗ για όλα αυτά τα μέτρα γίνεται σκόπιμα και μεθοδευμένα για να μη βρουν αντιστάσεις από τους εργαζόμενους και το λαό, για να προβληθούν ως αναγκαίοι μια σειρά στόχοι στην πορεία παραπέρα ιδιωτικοποίησης, στόχοι που προϋπήρχαν της τωρινής οικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ. Συνειδητά αποκρύπτουν ότι δίπλα στο "πρόβλημα ρευστότητας", η ΔΕΗ έχει και ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες, υποδομές, ακίνητη περιουσία, υψηλή τεχνογνωσία.

Η πείρα από την πορεία της ΔΕΗ, από το κρατικό μονοπώλιο μέχρι σήμερα, αποδεικνύει πως, σε κάθε φάση, το αστικό κράτος και οι επιχειρήσεις του υπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου!

Στην πραγματικότητα, η βασική αιτία που κρύβεται πίσω από αυτές τις εξελίξεις είναι η ενίσχυση του κεφαλαίου, αφού ο στόχος είναι να υπηρετηθούν τα συμφέροντα των ενεργειακών ομίλων που ψάχνουν πρόσθετα πεδία κερδοφορίας. Αυτή η ανάγκη καλυπτόταν μέχρι "χτες" μέσα από το κρατικό μονοπώλιο που ενίσχυε άμεσα με φθηνό ρεύμα τους βιομήχανους και υλοποιούσε τις αναγκαίες επενδύσεις για να αναπτυχθούν οι βασικές υποδομές, με κόστη που κανένας επιχειρηματίας δεν είχε συμφέρον να αναλάβει.

Το κεφάλαιο, παρά τις εσωτερικές αντιθέσεις και συγκρούσεις ανάμεσα σε μερίδες του, επιλέγει και επιβάλλει ενιαία την πολιτική που εξυπηρετεί καλύτερα την κερδοφορία του σε κάθε περίοδο και ανάλογα με την οικονομική κατάσταση, την προοπτική, τη διαθέσιμη τεχνολογία. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσονται, σήμερα, η "απελευθέρωση", η ιδιωτικοποίηση, η "απανθρακοποίηση", η προαγωγή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που υλοποιούνται στην Ελλάδα, την ΕΕ και παγκόσμια.

Αυτό το πλαίσιο προϋποθέτει τη χειροτέρευση των εργασιακών συνθηκών, και γι' αυτό η εργατική τάξη, στο σύνολό της, με πρώτους τους εργαζόμενους στον κλάδο, πρέπει να σταθεί απέναντί του.

Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά η ουσία της πολιτικής παραμένει η ίδια: «Ολα για το κεφάλαιο και τα βάρη στους εργαζόμενους»

Στην κατεύθυνση αυτή, οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν συντελεστεί στον κλάδο και αυτές που βρίσκονται προ των πυλών - ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ - αποτελούν μέρος αυτού που το αστικό σύστημα αναφέρει ως "απελευθέρωση" στρατηγικών τομέων της οικονομίας, δηλαδή, στην πραγματικότητα, τη δημιουργία νέων πεδίων κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτή είναι η βασική πολιτική που προωθεί σήμερα η κυβέρνηση ΝΔ, αυτή είναι η πολιτική που προώθησε και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και όλες οι προηγούμενες, εδώ και σχεδόν 30 χρόνια. Από κοινού, εξάλλου, τα κόμματα αυτά, που υπηρετούν πιστά την ΕΕ και τους επιχειρηματικούς ομίλους, ψήφιζαν τα προηγούμενα χρόνια τις Οδηγίες της ΕΕ και τις εφάρμοζαν απαρέγκλιτα. Ας μην ξεχνούν οι εργαζόμενοι τα σενάρια της "μικρής ΔΕΗ" της κυβέρνησης Σαμαρά, την ιδιωτικοποίηση και την πώληση του ΑΔΜΗΕ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τους διαγωνισμούς για την πώληση λιγνιτικών μονάδων και έναν μακρύ κατάλογο μέτρων και επιλογών όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά.

Από κοινού επίσης προώθησαν το βάθεμα των ελαστικών σχέσεων εργασίας στον ευρύτερο κλάδο, και την εργολαβοποίηση, που όχι μόνο εντείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων, αλλά έχει επιφέρει τραγικές συνέπειες στην ασφάλεια και τη ζωή τους.

Ολες αυτές οι εξελίξεις βοηθούν σήμερα τους εργαζόμενους καταρχήν να βγάλουν συμπεράσματα για το ποιοι τους εξαπατούσαν για τις δήθεν ευεργετικές συνέπειες της "απελευθέρωσης" και των ιδιωτικοποιήσεων, σε αντίθεση με το ΚΚΕ, που προειδοποίησε, αποκάλυψε τον χαρακτήρα αυτών των κατευθύνσεων και μέτρων, οργάνωσε την πάλη για να βάλει εμπόδια, άνοιξε τη συζήτηση για τη συνολική διέξοδο και την προοπτική.

Το ΚΚΕ, με όλες του τις δυνάμεις, θα βρεθεί μπροστά στην οργάνωση αγώνων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον κλάδο, για διεκδικήσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και του λαού, παλεύοντας για συγκεκριμένους στόχους το αμέσως επόμενο διάστημα:

  • Καμία πώληση - παράδοση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ορυχείων και ορυκτού πλούτου.
  • Ενάντια στα σχέδια περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεων. Οχι στις ιδιωτικοποιήσεις (ΔΕΔΔΗΕ, ΕΛΠΕ, Φυσικό Αέριο).
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε εργατική - λαϊκή οικογένεια. Μειώσεις στα τιμολόγια της λαϊκής κατανάλωσης. Ρεύμα φθηνό για το λαό.
  • Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης.
  • 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Οχι στην εντατικοποίηση της εργασίας. Οχι στην εργολαβοποίηση.
  • Αμεσες προσλήψεις προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων που δουλεύουν σε εργολάβους.
  • Μέτρα ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στελέχωση και προσλήψεις του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Η λύση βρίσκεται σε έναν άλλο, διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης

Το ΚΚΕ αναδεικνύει ότι υπάρχει σήμερα λύση που μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του λαού και των εργαζομένων, να διασφαλίζει την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας και τη μείωση της ενεργειακής της εξάρτησης, την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας, τις σταθερές θέσεις εργασίας. Πρόκειται για το δρόμο του σοσιαλισμού, την ανώτερη μορφή οργάνωσης της οικονομίας που θα ωθείται από την κάλυψη των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας και όχι από το κέρδος. Μόνο σε μια τέτοια κοινωνία το ενεργειακό προϊόν θα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Αυτό θα διασφαλίζεται αφού όλες οι εγχώριες ενεργειακές πηγές, τα μέσα παραγωγής, οι υποδομές και τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία κάτω από έναν Ενιαίο Κρατικό Φορέα Ενέργειας. Στο σοσιαλισμό, ο ενεργειακός κεντρικός σχεδιασμός θα μπορεί να αξιοποιεί συνδυασμένα όλες τις διαθέσιμες εγχώριες πηγές Ενέργειας και όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες και τεχνικές λύσεις προκειμένου να βελτιώνεται το "ενεργειακό μείγμα" της χώρας, να διασφαλίζεται η λαϊκή ευημερία. Σε μια τέτοια προοπτική βρίσκεται σήμερα η λύση για τους εργαζόμενους, μόνο αυτή η προοπτική μπορεί να εξασφαλίσει τις ανάγκες τους.

Σε αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο της Ενέργειας να συμπορευτούν μαζί του. Από κοινού να παλέψουμε για αυτήν τη διέξοδο, που είναι η μόνη ρεαλιστική για να δούμε καλύτερες μέρες. Αυτός ο δρόμος απαιτεί σύγκρουση με την άρχουσα τάξη, με το κεφάλαιο, την ΕΕ. Οι "άλλες επιλογές" έχουν δοκιμαστεί και οι θυσίες "της μη σύγκρουσης", της υποταγής ή της αποδοχής του "μικρότερου κακού" έχουν φέρει σε χειρότερη θέση σήμερα τους εργαζόμενους και το λαό.

Με ισχυρό ΚΚΕ σήμερα μέσα στους χώρους δουλειάς, μέσα στην κοινωνία, μπορούν να αναπτυχθούν αγώνες που θα συμβάλλουν στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και στην αλλαγή των αρνητικών συσχετισμών. Που θα βάλουν εμπόδια και θα δυσκολέψουν το κεφάλαιο και την κυβέρνηση.

Μέσα και από τις σημερινές εξελίξεις στη ΔΕΗ και συνολικά στον ενεργειακό κλάδο, το ΚΚΕ πρωτοστατεί στη μάχη ενάντια στα μέτρα που προωθούνται, μάχη ώστε να αποκρούεται η πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου, μάχη με το βλέμμα μπροστά. Για Ενέργεια στα χέρια του λαού και όχι των μονοπωλίων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ