Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ
Μαζική αγωνιστική κινητοποίηση ενάντια στα «καζάνια του θανάτου»

Μαζική και δυναμική ήταν η διαδήλωση ενάντια στα «καζάνια του θανάτου» που πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα κάτοικοι των περιοχών του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, μετά το αγωνιστικό κάλεσμα που απηύθυναν σωματεία και φορείς του Πειραιά.

Την πρωτοβουλία της κινητοποίησης είχαν αναλάβει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δραπετσώνας «Τερψηχώρος» και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Κερατσινίου «Η Χαραυγή», ενώ αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση έλαβαν μετά από Γενικές Συνελεύσεις και συνεδριάσεις διοικητικών συμβουλίων πάνω από 20 συνδικαλιστικοί και μαζικοί φορείς της περιοχής του Πειραιά, ανάμεσά τους τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, το παράρτημα του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, συνταξιουχικά σωματεία, ο Σύλλογος Δασκάλων Κερατσινίου και Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», η ΕΛΜΕ Πειραιά, γυναικείοι Σύλλογοι (μέλη της ΟΓΕ), η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κερατσινίου κ.ά. Μαζικά ήταν τα μπλοκ των Λαϊκών Επιτροπών. Στο πλευρό των διαδηλωτών βρέθηκε και η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, όπως και δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» από δήμους του Πειραιά.

Με προμετωπίδα το σύνθημα «Εξω τα καζάνια του θανάτου από τη γειτονιά μας. Ανάπλαση των Λιπασμάτων για υγεία, αναψυχή, Αθλητισμό, Πολιτισμό», οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στο παλιό δημαρχείο Δραπετσώνας. Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Μιχάλης Κομνηνός, πρόεδρος του «Τερψηχώρος», ο οποίος αναφέρθηκε στα δηλητηριώδη αέρια που εκπέμπουν οι δεξαμενές πετρελαιοειδών όπως το καρκινογόνο βενζόλιο, το οποίο από μετρήσεις που έγιναν προκύπτει ότι βρίσκεται «στα ύψη» και εισβάλλει στα σπίτια και τα σχολεία της περιοχής, με αρκετά από αυτά να είναι μια ανάσα από τα καζάνια. Οπως τόνισε, «οι δεξαμενές, αυτές οι ρυπογόνες και καρκινογόνες βιομηχανίες, στηρίζονται από την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων που εκπροσωπούν το μεγάλο κεφάλαιο και τα κέρδη του» και πως είναι μέρος της συνολικής «ανάπτυξης» που προωθούν σε όλη την παραλιακή μετόπη του Πειραιά από το Πέραμα έως την Ακτή Ξαβέρη οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι όπως η «Oil One», η COSCO κ.ο.κ. Κάλεσε σε ακόμα μεγαλύτερη οργάνωση του αγώνα, ο οποίος, όπως τόνισε, το επόμενο διάστημα θα κλιμακωθεί.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου των Δασκάλων «Ν. Πλουμπίδης», Βασίλης Βατίστας, επισημαίνοντας ότι τα «καζάνια του θανάτου» είναι παραταγμένα από το Πέραμα έως το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα, δείχνοντας τι σημαίνει η «ανάπτυξη» των μονοπωλίων για το λαό, απειλώντας τη ζωή των κατοίκων και των παιδιών τους. Αναδεικνύοντας ότι η μία αντιλαϊκή κυβέρνηση κόβει και η άλλη ράβει, επισήμανε τις ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που πρόσφεραν το χώρο, της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που μονιμοποίησε τα καζάνια ψηφίζοντας νομοθετική ρύθμιση για την παραμονή τους τουλάχιστον άλλα 20 χρόνια και δίνοντας στην «Οil One» δώρο και 1,5 εκατ. ευρώ ως ενίσχυση, και βέβαια της σημερινής που διαφυλάττει όλα αυτά ως κόρη οφθαλμού.

Χαιρετισμό απηύθυνε από το Συνδικάτο Μετάλλου ο Δημήτρης Δημόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η μπόχα και η δυσωδία είναι η πολιτική της ανάπτυξής τους, που στο όνομα της καπιταλιστικής κερδοφορίας δεν λογαριάζει τίποτα. Ούτε την υγεία του λαού ούτε τις πολύ επικίνδυνες συνέπειες που θα υπάρξουν στο ενδεχόμενο βιομηχανικού ατυχήματος» και πρόσθεσε ότι «εμείς οι μεταλλεργάτες γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει καπιταλιστική κερδοφορία και ανάπτυξη», γιατί την πληρώνουν κάθε τόσο ακόμα και με το αίμα των εργατών.

Ακολούθησε μαχητική πορεία προς τις εγκαταστάσεις της «Oil One», με τα συνθήματα να διαδέχονταν το ένα το άλλο και κυρίαρχα: «Φόροι, καζάνια, ανεργία. Ετσι κερδίζει η πλουτοκρατία», «πάρτε τα καζάνια σας και φύγετε από δω, η πόλη και η θάλασσα ανήκουν στο λαό», «από το Πέραμα ως το Κερατσίνι, με οργάνωση και αγώνα καζάνι δεν θα μείνει» κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ