Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Επικίνδυνες οι συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς για χιλιάδες εγκλωβισμένους

Περιοδείες σε δομές προσφύγων πραγματοποίησαν κλιμάκια του ΚΚΕ και διαπίστωσαν, για άλλη μια φορά, την απαράδεκτη κατάσταση

ΜΑΛΑΚΑΣΑ
ΜΑΛΑΚΑΣΑ
Εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες σε χώρους ακατάλληλους. Στοιβαγμένοι χωρίς ιατρική και φαρμακευτική υποστήριξη. Με το χειμώνα να πλησιάζει... Αυτή είναι η αφόρητη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νησιά του Αιγαίου, από την αύξηση του αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα. Και που προστίθενται σε πολλούς ακόμα που από προσωρινή παραμονή, έχουν φτάσει να ζουν πολλά χρόνια, κυριολεκτικά παγιδευμένοι...

Δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους βρέθηκαν τη βδομάδα που πέρασε κλιμάκια του ΚΚΕ. Και διαπίστωσαν από κοντά μια κατάσταση, αποτέλεσμα της απάνθρωπης πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ. Βρέθηκαν σε δομές προσφύγων, αλλά και σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε Σχιστό, Μαλακάσα, Ελαιώνα, Ν. Καβάλα, Σάμο, Μόρια και Καρά Τεπέ Λέσβου. Και επισήμαναν την ανάγκη να πάψει τώρα ο διπλός εγκλωβισμός, αλλά να υπάρξουν και ανθρώπινες συνθήκες παραμονής για όλους.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να προχωρήσει σε μέτρα έντασης της καταστολής και του αυταρχισμού, μεγαλύτερης εμπλοκής του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, διαιώνισης της ίδιας απαράδεκτης κατάστασης. Ακολουθώντας τα χνάρια του ΣΥΡΙΖΑ...

Στον Ελαιώνα

ΜΟΡΙΑ

INTIME NEWS

ΜΟΡΙΑ
Στον προσφυγικό καταυλισμό του Ελαιώνα βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Πρόκειται για προσωρινή δομή, η οποία έγινε μόνιμη, με συνέπεια τον εγκλωβισμό πολλών ξεριζωμένων για 1 έως 2 χρόνια μέσα σε κοντέινερ.

Σήμερα η δομή (είναι χωρισμένη σε 3 τομείς με 320 κοντέινερ) φιλοξενεί 1.600 ανθρώπους από 43 διαφορετικές εθνικότητες. Πρόκειται για τη μέγιστη χωρητικότητα του καταυλισμού. Οταν παρουσιαστεί οποιαδήποτε κενή θέση συμπληρώνεται αμέσως. Ερχονται απευθείας από τα νησιά. Σε κάθε εμπορευματοκιβώτιο μένουν συνήθως 6 άτομα, αλλά μπορούν να τοποθετηθούν μέχρι 8. Παράλληλα, ο συνολικός πληθυσμός των ανηλίκων στον καταυλισμό φτάνει περίπου τα 600 άτομα. Οσον αφορά τον μικρό αριθμό των σκηνών που υπάρχουν έξω από τον καταυλισμό, πρόκειται για ανθρώπους που ήρθαν στη χώρα μας το καλοκαίρι.

Το νηπιαγωγείο δέχεται 70 παιδιά και αναμενόταν ο διορισμός των αναπληρωτών για να ξεκινήσει να λειτουργεί. Υπάρχουν και οκταμηνίτες εκπαιδευτικοί για την ενισχυτική διδασκαλία. Τα παιδιά του Δημοτικού μέχρι πέρσι μεταφέρονταν με λεωφορεία σε κοντινά σχολεία όπου υπάρχουν τάξεις υποδοχής και στα διαπολιτισμικά. Φέτος, για πρώτη φορά, δεν είναι εξασφαλισμένη η μεταφορά των μαθητών στα σχολεία και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση από τους αρμόδιους πώς θα ρυθμιστεί αυτό το πρόβλημα.

ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ ΚΙΛΚΙΣ
ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ ΚΙΛΚΙΣ
Οπως επισήμανε ο Ν. Σοφιανός «υπάρχει ανάγκη όλος αυτός ο κόσμος να κατευθυνθεί στις χώρες προορισμού, γιατί αυτό θέλει. Για όσο διάστημα παραμένει, λόγω της υλοποίησης της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, της σημερινής και της προηγούμενης, στοχεύουμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά τους. Δικαιώματα και στη σίτιση, δικαιώματα και στους όρους διαβίωσής τους εδώ, αλλά και στις εκπαιδευτικές ανάγκες που υπάρχουν σε πάνω από 600 παιδιά όλων των εκπαιδευτικών ηλικιών που βρίσκονται στη δομή του Ελαιώνα».

Στη Μαλακάσα

Στην προσφυγική δομή της Μαλακάσας μένουν πάνω από 1.700 ξεριζωμένοι (450 - 500 είναι ανήλικοι), οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν. Το camp διαθέτει 269 εμπορευματοκιβώτια, 29 διαμερίσματα αλλά και 200 σκηνές όπου ζουν 300 πρόσφυγες σε άθλιες συνθήκες. Πρόκειται για μη καταγεγραμμένα άτομα που δεν προέρχονται από τις οργανωμένες μετακινήσεις των αρχών. Αλλα 200 «βολεύονται» σε κοντέινερ. Η σίτισή τους γίνεται δύο φορές τη μέρα από ΜΚΟ. Οσον αφορά τη χορήγηση του ασύλου στο camp υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν τρία χρόνια για να τους χορηγηθεί, ενώ περίπου 200 άτομα έχουν πάρει άσυλο και δεν έχουν τη δυνατότητα να φύγουν από το στρατόπεδο των προσφύγων.

ΣΑΜΟΣ
ΣΑΜΟΣ
Παράλληλα, σταμάτησε η ανοχή των αρχών στην χωρίς εισιτήριο μεταφορά τους στην Αθήνα που είναι απαραίτητη γι' αυτούς αφού στο στρατόπεδο δεν υπάρχουν καταστήματα για να μπορούν να αγοράσουν βασικά είδη, τρόφιμα και νερό. Υπάρχει ένας γιατρός για τους ενήλικους, παιδίατρος, οδοντίατρος μια φορά τη βδομάδα και ψυχίατρος δυο φορές. Υπάρχουν και τέσσερις νοσηλευτές με οκτάμηνες συμβάσεις. Ωστόσο, τα ιατρεία δεν διαθέτουν τηλέφωνο, με αποτέλεσμα οι γιατροί να μη μπορούν να κλείσουν εύκολα ραντεβού για τους ασθενείς τους, ενώ υπάρχουν ελλείψεις σε φάρμακα.

Μιλώντας με αυτούς τους ανθρώπους, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης τόνισε πως «υπάρχουν υπαίτιοι για την κατάσταση που βιώνετε: Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, αλλά και η ΕΕ, που έχουν μετατρέψει τις χώρες σας σε ζούγκλα. Τώρα το βασικό ζήτημα για εσάς είναι να πάτε στις χώρες που έχετε επιλέξει ως προορισμό, αλλά ταυτόχρονα να έχετε όλα τα δικαιώματα και τη δυνατότητα να ζείτε με αξιοπρέπεια, χωρίς προβλήματα. Και γι' αυτό παλεύουμε εμείς».

Στο Σχιστό

Στη δομή του Σχιστού στην οποία περιόδευσε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, βρίσκονται εγκλωβισμένοι 878 άνθρωποι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναικόπαιδα και για την ακρίβεια ευάλωτες ομάδες, όπως μονογονεϊκές οικογένειες, πολυμελείς οικογένειες, ΑμεΑ, άνθρωποι με ψυχολογικά προβλήματα.

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

FilioMagenta

ΕΛΑΙΩΝΑΣ
Ο παραπάνω αριθμός αναμένεται να αυξηθεί, αφού άρχισε στη δομή του Σχιστού η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τη Σάμο. Ο καταυλισμός είναι χωρητικότητας 1.000 ατόμων με 153 κοντέινερς και δύο κτίρια με 20 δωμάτια και 6 δωμάτια αντίστοιχα. Το 60% των προσφύγων και μεταναστών που μένουν στο Σχιστό είναι Αφγανοί και το 24% Σύροι. Οι υπόλοιποι είναι κυρίως Ιρανοί. Τα παιδιά στον καταυλισμό είναι 280, όλων των βαθμίδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα 28 είναι ασυνόδευτα 14 έως 17 χρόνων.

Η Δ. Μανωλάκου στις συνομιλίες της με τους εργαζόμενους τόνισε ότι «μπορεί να είναι ανοιχτή δομή, αλλά τα προβλήματα εγκλωβισμού παραμένουν στο ακέραιο. Το ΚΚΕ όχι μόνο ενημερώθηκε, αλλά και δεσμεύτηκε για την προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων και ελλείψεων. Ταυτόχρονα, όμως, απευθύνει το κάλεσμα οι εργαζόμενοι να εντείνουν την πάλη για τα δικαιώματα και τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών, για να κλείσουν οι "Μόριες" και να μη δημιουργηθούν νέες».

Στη Νέα Καβάλα Κιλκίς

Τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Νέα Καβάλα του Κιλκίς επισκέφτηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Λεωνίδα Στολτίδη. Μεταφέρθηκαν στις αρχές Σεπτέμβρη 1.026 πρόσφυγες μετά από απόφαση της κυβέρνησης. Αυτοί προστέθηκαν στους 1.200 που ζουν ήδη εκεί στα 215 κοντέινερ που είναι εγκατεστημένα. Για τη στέγαση των νέων αφίξεων στήθηκαν 236 αντίσκηνα και δεν υπάρχει ακόμα επίσημη ενημέρωση για το πότε θα υλοποιηθούν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για μεταφορά των προσφύγων σε άλλες δομές φιλοξενίας στη βόρεια Ελλάδα, εντός ενός μήνα.

Βασικό πρόβλημα της δομής είναι η έλλειψη γιατρών. Καθημερινά σχηματίζονται μεγάλες ουρές στο ιατρείο, στο οποίο βρίσκεται μονάχα μία ορθοπεδικός, ενώ παιδίατρος επισκέπτεται το ιατρείο μερικές φορές τη βδομάδα από την άλλη δομή φιλοξενίας στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης. Ο γιατρός εξυπηρετεί μέχρι και 80 ραντεβού τη μέρα, έχοντας στην ευθύνη του και πολλές εγκυμονούσες γυναίκες, αντιμετωπίζοντας τεράστιες δυσκολίες λόγω της έλλειψης διερμηνέων, με ό,τι προβλήματα αυτό συνεπάγεται. Ανάμεσα στους πρόσφυγες έχουν εντοπιστεί κρούσματα ψώρας, με τους εργαζόμενους να τονίζουν πως υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα, όπως παρακεταμόλη.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ διαβεβαίωσε πως το Κόμμα, εκτός από την απαίτηση κάλυψης των άμεσων αναγκών σε προσωπικό, εξοπλισμό και φάρμακα, «θα πρωτοστατήσει, εντός και εκτός Βουλής στην οργάνωση των αγώνων ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων».

Στη Σάμο

Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου επισκέφτηκε αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Σάμου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή του Κόμματος Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνο.

Η κατάσταση στην οποία παραμένουν οι πρόσφυγες και μετανάστες, στην πλειοψηφία τους Αφγανοί, Σύροι, Κογκολέζοι και Ιρακινοί, είναι πολύ άσχημη. Δημιουργείται από την παραμονή άνω των 4.800 ανθρώπων σε εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν για τη φιλοξενία 700. Οι πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων και 200 ασυνόδευτοι ανήλικοι, στοιβάζονται σε μισοκατεστραμμένα κοντέινερ ή διαμένουν σε σκηνές παραπλεύρως του ΚΥΤ, αφού ο αριθμός είναι εφταπλάσιος. Παρά τις φιλότιμες και υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει το προσωπικό του ΚΥΤ, των υγειονομικών υπηρεσιών, των υπηρεσιών ασύλου - προσωπικό που δεν αρκεί - αποδεικνύεται ότι όσο παραμένουν οι αιτίες που δημιουργούν τις προσφυγικές ροές και τον εγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών, το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε τα Εργατικά Κέντρα, τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς των νησιών να πάρουν άμεσα αγωνιστικές πρωτοβουλίες για να κλείσουν όλα τα hot spots στη Σάμο και στα άλλα νησιά και να μη δημιουργηθούν άλλα. Στο νησί να υπάρχει μία μικρή μόνο δομή για την καταγραφή, την ταυτοποίηση νέων αφίξεων καθώς και τον υγειονομικό ελέγχο, πλήρως στελεχωμένη με προσωπικό με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας. Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους και θα πηγαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Να στελεχωθούν όλες αυτές οι υπηρεσίες πλήρως, με εργαζόμενους μόνιμης και σταθερής απασχόλησης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ