Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να κλείσουν τώρα οι βάσεις του θανάτου, να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας σε ιμπεριαλιστικές αποστολές

Συζητήθηκε χτες η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τη Συμφωνία για τις βάσεις με τις ΗΠΑ

INTIME NEWS

Τα αιτήματα του αντιιμπεριαλιστικού και του εργατικού - λαϊκού κινήματος, που με τον αγώνα του απαιτεί να καταγγελθεί η ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις, να κλείσουν τώρα όλες οι βάσεις του θανάτου και να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε χτες στην Ολομέλεια, την οποία κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Γιώργος Μαρίνος.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ στην αρχική του τοποθέτηση κατήγγειλε την επίσκεψη στην Αθήνα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, του «γερακιού του πολέμου», όπως τον χαρακτήρισε, και την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία συνεχίζει τον «Στρατηγικό Διάλογο» με τις ΗΠΑ, τον οποίο ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζοντας τη μετατροπή της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις βάσεις σε πολυετή, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτήν νέες βάσεις που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι βάσεις drones στη Λάρισα, η βάση ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο και η βάση συγκέντρωσης αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

«Η αποκαλούμενη "Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας" είναι πάρα πολύ επικίνδυνη. Εμπλέκει παραπέρα τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους, βάζει τον λαό μας σε μεγάλους κινδύνους και υπονομεύει κυριαρχικά δικαιώματα», τόνισε ο Γ. Μαρίνος, προσθέτοντας ότι «οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί περί εθνικού συμφέροντος αποσκοπούν στο να κρύψουν πως η πολιτική εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς υπηρετεί τα συμφέροντα και την αναβάθμιση της θέσης του μεγάλου κεφαλαίου και στρέφεται κατά του λαού μας».

«Ωφέλιμη» η εμπλοκή, λέει ο υπουργός Αμυνας

Την πρόθεση της κυβέρνησης να μπλέξει ακόμα πιο βαθιά τον λαό στα βρώμικα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, επιβεβαίωσε στην απάντησή του ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, που, εντείνοντας παραπέρα τις ανησυχίες, δε δίστασε να ισχυριστεί πως «η στρατηγική συνεργασία δεν είναι η Συμφωνία για τις βάσεις. Είναι μια βαθύτερη συνέργεια με επένδυση σε υποδομές, με όφελος κυρίως για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και μία συνέργεια η οποία θα μπορούσε να αποφέρει και ισχυρότερη αμυντική θωράκιση στη χώρα μας στην παρούσα γεωπολιτική συγκυρία».

Προκαλώντας ανοιχτά τον λαό και αναφερόμενος επί της ουσίας στα «οφέλη» και ανταλλάγματα που προσδοκά η αστική τάξη από τη βαθύτερη εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, χαρακτήρισε τη «συνεργασία» με τους φονιάδες των λαών «ωφέλιμη για τη χώρα σε επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας». Σε αυτό το πλαίσιο, δεν δίστασε να αποκαλύψει και το πώς μπαίνουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στο ιμπεριαλιστικό παζάρι ΗΠΑ - Τουρκίας, εξηγώντας ότι «η Τουρκία απομακρύνεται από τη Δύση. Αυτή η αίσθηση ότι η Τουρκία δεν είναι αξιόπιστος εταίρος στους κόλπους του ΝΑΤΟ οδηγεί τους Αμερικανούς να θέλουν να αναβαθμίσουν τη σχέση τους με την Ελλάδα και να ενισχύσουν την παρουσία τους εδώ όχι με στρατεύματα, αλλά με δράσεις, με συνέργειες και με βοήθεια στην ανάπτυξη υποδομών, τις οποίες καρπώνονται, τελικά, και οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις».

Μετά απ' όλα αυτά, μάλιστα, ο υπουργός προσπάθησε και να εφησυχάσει, λέγοντας πως τάχα δεν πρόκειται για βάσεις αλλά για «συνύπαρξη των ελληνικών με αμερικανικές δυνάμεις σε εξειδικευμένες και πολύ συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, που αναβαθμίζει σημαντικά το επίπεδο εκπαίδευσης και εμπειρίας που μπορούν να αποκομίσουν και οι δικές μας ΕΔ». Εφερε ως παράδειγμα τη βάση στο Στεφανοβίκειο την οποία βάφτισε «κέντρο συνεκπαίδευσης Αμερικανών και Ελλήνων χειριστών ελικοπτέρων».

Ενώ από την απάντηση δεν έλειψε και το άθλιο «επιχείρημα» που επιστρατεύουν διαχρονικά οι αστικές κυβερνήσεις περί των οικονομικών ανταλλαγμάτων για τη μετατροπή της χώρας σε δολοφονικό ορμητήριο, με τον υπουργό να λέει ότι «η κάλυψη των αμυντικών δαπανών της χώρας μπορεί να γίνει με τρόπο που να υπάρχει οικονομία κλίμακας στην απόκτηση και υποστήριξη συστημάτων και προστιθέμενη αξία στην οικονομία» και πως μέσα από τη «συνεργασία» αυτή θα αναβαθμιστεί και η ΕΑΒ, για την οποία εξήγγειλε ότι προσεχώς θα έρθει στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει τη βρώμικη δουλειά

Στη δευτερολογία του ο Γ. Μαρίνος, σχολιάζοντας τις απαντήσεις του υπουργού, σημείωσε πως και η κυβέρνηση της ΝΔ είναι σφιχταγκαλιασμένη με τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ, εμπλέκοντας ολοένα και βαθύτερα τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, γεγονός που δεν μπορεί να το προσπεράσει στο όνομα διάφορων υποδομών ή των προγραμμάτων της ΕΑΒ.

Η πραγματικότητα που διαμορφώνεται, επισήμανε, είναι οδυνηρή για τον λαό, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έστρωσε το δρόμο και η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει αυτήν τη βρώμικη δουλειά». Σημείωσε πως «ο λαός πρέπει να λάβει υπόψη του ότι με την πολιτική σας έχετε βάλει τη χώρα στο μάτι του κυκλώνα», και τόνισε - απευθυνόμενος στον υπουργό - πως «είναι γνωστές σε εσάς οι ρωσικές και οι ιρανικές απειλές, ότι θα χτυπήσουν στόχους αμερικανικούς όταν θα χτυπηθούν τα συμφέροντά τους».

Ο Γ. Μαρίνος τόνισε ακόμη πως «ήδη ο λαός μας πληρώνει 4 δισ. το χρόνο για εξοπλιστικά προγράμματα κυρίως για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ», πως η ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις θα είναι πολυετής και ήδη περιλαμβάνει τη βάση της Σούδας και τις άλλες που έχουν προωθηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως «η βάση της Σούδας είναι βάση που στηρίζει τα αμερικανοΝΑΤΟικά εγκληματικά σχέδια σε μία ευρύτερη περιοχή. Για παράδειγμα, ξέρετε ότι τον Απρίλη του 2017 εκεί φόρτωσε τους πυραύλους "Τόμαχοκ" το αμερικανικό αντιτορπιλικό "Porter" και τους εκτόξευσε κατά του λαού της Συρίας». Ενώ αναφέρθηκε και στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη», σύμφωνα με το οποίο στο περιοδικό της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης της Σούδας αναφέρεται πως «η επέκταση του αεροδρομίου της βάσης ετοιμάζεται για νέες πολεμικές επιχειρήσεις».

Υπενθύμισε ότι οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές ευθύνονται για δεκάδες επεμβάσεις και πολέμους, είναι αυτοί που οργάνωσαν πολέμους ενάντια σε Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, Συρία και σήμερα απειλούν το Ιράν, ενώ ήδη η κυβέρνηση της ΝΔ έχει υποσχεθεί ότι θα συμμετάσχει στην πολυεθνική δύναμη στον Περσικό Κόλπο, χιλιάδες μίλια μακριά από τα σύνορα.

Κλείνοντας, απηύθυνε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής αύριο στη μεγάλη διαδήλωση στο Σύνταγμα κατά των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και της Συμφωνίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ