Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΘΕΑ
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις ενάντια στην κατάργηση του αυτοδιοίκητου
  • Στο πλευρό των εργαζομένων το ΚΚΕ
  • Πλήθος σωματείων και φορέων σε όλη τη χώρα ενώνουν τις φωνές τους ενάντια στην απαράδεκτη ΠΝΠ

Motion Team

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις μαζικών φορέων ενάντια στην κυβερνητική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που καταργεί το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ. Μια πράξη με πολυεπίπεδη πολιτική και ιδεολογική στόχευση, επόμενο βήμα στην αντιδραστική στρατηγική ΕΕ και κυβερνήσεων, που στο όνομα της μείωσης του «κόστους» υπονομεύει την πρωτογενή πρόληψη και την απεξάρτηση, πριμοδοτώντας τη «μείωση της βλάβης», ενισχύοντας τη ναρκωκουλτούρα.

Το ΚΚΕ αταλάντευτα έχει σταθεί στο πλευρό του ΚΕΘΕΑ, στο δικαίωμα των χιλιάδων εξαρτημένων να δώσουν τη μάχη της απεξάρτησης. Δεν έπαψε στιγμή να αγωνίζεται «για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα ναρκωτικά». Ετσι και τώρα, σε μια κομβική στιγμή για το μέλλον του Οργανισμού, των εργαζομένων του, των θεραπευόμενων και των οικογενειών του, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και με όλες του τις δυνάμεις στηρίζει τις πρωτοβουλίες σωματείων και μαζικών φορέων. Αναδεικνύει το ζήτημα σε Δημοτικά Συμβούλια κ.ά., με στόχο να συμβάλει στην ενίσχυση του αγώνα για την κατάργηση της ΠΝΠ, για να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ, αλλά και για να ενισχυθεί η δράση του με νέες μονάδες, στελεχωμένες με μόνιμο και επαρκές προσωπικό και πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Να ανοίξουν νέες μονάδες όπου υπάρχει ανάγκη

Στο πλαίσιο αυτών των πρωτοβουλιών, με το ΔΣ και τους εργαζόμενους του προγράμματος του ΚΕΘΕΑ «Αριάδνη» συναντήθηκε τη Δευτέρα κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, ενώ η αντιπροσωπεία παρακολούθησε και την πανελλαδική τηλεδιάσκεψη εργαζομένων και γονέων στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ που προηγήθηκε της συνάντησης.

«Η ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει την πολιτική υποβάθμισης των προγραμμάτων πρόληψης, απεξάρτησης και επανένταξης με σκοπό τη γενίκευση μιας πολιτικής διαχείρισης του προβλήματος και υπονόμευσης της πρόληψης. Μέρος αυτής της πολιτικής είναι και η υποστελέχωση των δομών θεραπείας, όπως το ΚΕΘΕΑ, η υποχρηματοδότηση, η δυσκολία να ανοίξουν νέες μονάδες εκεί που υπάρχουν ανάγκες», σημείωσε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Τέλος, το κλιμάκιο δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση, συμβολή και παρουσία στην κινητοποίηση που θα γίνει και στο Ηράκλειο, σήμερα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, στο πλαίσιο πανελλαδικών δράσεων ενάντια στην ΠΝΠ, και την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα.

Διαχρονικά στο πλευρό του ΚΕΘΕΑ

«Το ΚΚΕ είναι διαχρονικά δίπλα στο ΚΕΘΕΑ και στηρίζει το έργο του». Με αυτήν τη επισήμανση ξεκίνησε η συνάντηση που είχε χτες η αντιπροσωπεία της ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Μ. Γαβαλά, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ, με τον πρόεδρο και τους εργαζόμενους του προγράμματος του ΚΕΘΕΑ «Εξοδος».

Με αιχμή την κατάπτυστη ΠΝΠ, η συζήτηση ξετυλίχθηκε γύρω από τη διαχρονική δράση του Κόμματος να αναδείξει το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης και τις αιτίες που το γεννούν, αλλά και την ξεκάθαρη θέση του ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, την υπεράσπιση της ενίσχυσης «στεγνών» προγραμμάτων, με επίκεντρο την πρόληψη και τη θεραπεία, την προσπάθεια στήριξης και επανένταξης. Σε αυτήν τη βάση τονίστηκε ότι το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει για να διαφυλαχτεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ, να ενισχυθεί η δράση του με νέες μονάδες, με μόνιμο και επαρκές προσωπικό και πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ταυτόχρονα, παρουσιάστηκαν οι πρωτοβουλίες που παίρνει το ΚΚΕ σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά και σε τοπικό το επόμενο διάστημα, με Επερωτήσεις και άλλες δράσεις.

Τέλος, εκφράστηκε η στήριξη στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιείται σήμερα, στις 12 μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, από το ΚΕΘΕΑ «ΕΞΟΔΟΣ» και το ΚΕΘΕΑ «ΠΙΛΟΤΟΣ».

«Κύτταρο» ζωής και αγώνα

Χτες το πρωί, αντιπροσωπεία της ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Κουτουμάνο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, είχε συνάντηση με τους εργαζόμενους στο ΚΕΘΕΑ «ΚΥΤΤΑΡΟ». Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισήμανε ότι η συγκεκριμένη Πράξη επιχειρεί να αλλάξει τον χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ, «που τόσα χρόνια είναι ο στυλοβάτης των "στεγνών" προγραμμάτων που έχουν βοηθήσει χιλιάδες παιδιά να ξεφύγουν από το δρόμο των ναρκωτικών. Η παρέμβαση αυτή δεν είναι τυχαία. Είναι κατεύθυνση της ΕΕ να εξοβελίζονται τα "στεγνά" θεραπευτικά προγράμματα και να προωθείται ο συμβιβασμός με τη ναρκωκουλτούρα».

Στην Καλαμάτα και συνολικά στην Πελοπόννησο, το έργο που παρουσιάζει το ΚΕΘΕΑ είναι σημαντικό και αξιόλογο, καθώς μόνο το 2018 απευθύνθηκαν 631 άτομα στις υπηρεσίες του.

Η ΤΕ Μεσσηνίας καλεί τα Σωματεία, τους αθλητικούς και πολιτιστικούς φορείς, το λαό να πάρουν θέση ενάντια σε αυτό το έκτρωμα και να υπάρξει γενικότερη καταδίκη του και να συμμετάσχουν σήμερα στην «κραυγή» διαμαρτυρίας.

Η «Αριάδνη» είναι κατάκτηση της συλλογικής δράσης κατοίκων και εργατικών σωματείων του νησιού

Την αντίθεσή της στην επικίνδυνη απόφαση της κυβέρνησης εκφράζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καλύμνου, η οποία σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιό της θα καταθέσει σχετικό ψήφισμα, προκειμένου να πάρει θέση ο δήμος για την κατάργηση της ΠΝΠ. Οπως υπενθυμίζει:

«Η λειτουργία του παραρτήματος του ΚΕΘΕΑ "Αριάδνη" στο νησί της Καλύμνου υπήρξε κατάκτηση της συλλογικής δράσης και διεκδίκησης των κατοίκων του νησιού, που βρήκαν συμπαραστάτες στους αγώνες τους εργατικά σωματεία και φορείς του νησιού. Αυτό το γνωρίζουν μέχρι και οι πέτρες!

Κάτω από την πίεση αυτών των διεκδικήσεων και σε αντίθεση με αυτά που διατυμπανίζει ο δήμαρχος, η τότε δημοτική αρχή, που είναι και σημερινή, προχώρησε σε προγραμματική σύμβαση, για την παραχώρηση του χώρου που σήμερα στεγάζεται το ΚΕΘΕΑ.

Οποιαδήποτε άλλη αναφορά δεν κάνει τίποτα άλλο από το να καπηλεύεται την ανθρώπινη αγωνία και να προσβάλλει τους ανθρώπους που συνειδητά όλα αυτά τα χρόνια πάλεψαν για να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει δομή του ΚΕΘΕΑ στο νησί μας».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καλύμνου καλεί εργατικά σωματεία και φορείς να απαιτήσουν όχι μόνο την ανάκληση της ΠΝΠ της ΝΔ για το ΚΕΘΕΑ, αλλά για να διαφυλαχτεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ, να ενισχυθεί η δράση του με νέες μονάδες, με μόνιμο και επαρκές προσωπικό και πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, καταδικάζοντας την πολιτική της ναρκωκουλτούρας.

«Πιλότος» για την ένταξη στην κοινωνική δράση

Ψήφισμα «ενάντια στην ωμή παρέμβαση της ΝΔ στη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ» κατέθεσε προς το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόλου.

«Το ΚΕΘΕΑ, μεταξύ των οποίων και το ΚΕΘΕΑ "ΠΙΛΟΤΟΣ" στον Βόλο, στις 4 δεκαετίες δράσης τους στη χώρα μας, έχουν δώσει "δείγματα γραφής". Με τα προγράμματά τους έχουν συμβάλει στο να ξεφύγουν από την κόλαση των ναρκωτικών και να ενταχτούν λειτουργικά στην κοινωνική ζωή και δράση χιλιάδες νέοι (...) Πρόκειται για μια προκλητική ενέργεια, που επιχειρεί να αλλάξει το χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ (...). Το απαράδεκτο σχετικό ψήφισμα της 13/02/2019 του Ευρωκοινοβουλίου ανοίγει το δρόμο στον απόλυτο συμβιβασμό με το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης, νομιμοποιώντας την πώληση, τη χρήση και την καλλιέργεια της κάνναβης (...).

Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στις θεραπευτικές κοινότητες, στους θεραπευόμενους και τους θεραπευτές του ΚΕΘΕΑ. Στεκόμαστε πλάι τους στον αγώνα για μια κοινωνία ελεύθερη από κάθε είδους εξάρτηση», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα.

ΟΓΕ: «Θέλουν ελεύθερο πεδίο για την εφαρμογή της πολιτικής τους»

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας καταδικάζει την απαράδεκτη κυβερνητική ΠΝΠ, «με την οποία επιχειρείται ουσιαστικά ο "στραγγαλισμός" του ΚΕΘΕΑ. Με τρόπο απολύτως αυταρχικό και με λογική "αποφασίζω και διατάζω", η κυβέρνηση καταργεί το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ και βάζει "ταφόπλακα" στον τρόπο λειτουργίας και στο χαρακτήρα του οργανισμού (...)

Εμείς οι γυναίκες της ΟΓΕ γνωρίζουμε καλά το στόχο αυτού του μέτρου (...) να ξεμπερδεύουν μια και καλή με τα "στεγνά" θεραπευτικά προγράμματα που επί σειρά ετών έχουν συμβάλει στο να ξεφύγουν από την κόλαση των ναρκωτικών και να ενταχτούν στην κοινωνική ζωή και δράση χιλιάδες νέοι (...). Θέλουν να έχουν "ελεύθερο" το πεδίο για την εφαρμογή της πολιτικής τους, που τσακίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και υπερασπίζεται τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Δηλώνουμε την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή μας στις θεραπευτικές κοινότητες, στους θεραπευόμενους και τους θεραπευτές του ΚΕΘΕΑ. Στεκόμαστε πλάι τους στον αγώνα για μια κοινωνία ελεύθερη από κάθε είδους εξάρτηση. Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, δεκάδων σωματείων και μαζικών φορέων», σημειώνει η ΟΓΕ απαιτώντας μεταξύ άλλων: Αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες θεραπευτικές κοινότητες «στεγνών» προγραμμάτων σε όλη την επικράτεια ανάλογα με τις ανάγκες. Προγράμματα που στοχεύουν στην πλήρη απεξάρτηση και την ισότιμη κοινωνική επανένταξη, με εξειδίκευση στις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών.

Στο πλευρό του ΚΕΘΕΑ στέκεται πλήθος εργατικών σωματείων σε όλη την Ελλάδα, όπως ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ιωαννίνων, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, τα σωματεία καθαριστών/στριών Αττικής & Περιχώρων, Πειραιά & Νήσων, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατ. Αττικής «Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ» και πολλοί άλλοι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόφαση του ΣτΕ για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου(2022-01-04 00:00:00.0)
Παρέμβαση της ΚΝΕ στο Σύνταγμα για τη στήριξη του ΚΕΘΕΑ(2021-04-20 00:00:00.0)
Εμπρακτο χτύπημα στη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη(2020-01-14 00:00:00.0)
Στηρίζουμε τον αγώνα για ζωή(2019-10-10 00:00:00.0)
Κύμα αντιδράσεων για την ΠΝΠ που «στραγγαλίζει» το ΚΕΘΕΑ(2019-10-08 00:00:00.0)
Ενας χώρος για την αστείρευτη δύναμη του ανθρώπου(2016-09-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ