Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΠΟΧΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Δουλειά με ημερομηνία λήξης - επίδομα ανεργίας με το σταγονόμετρο

Μιλούν στον «Ριζοσπάστη» συνδικαλιστές από Κρήτη, Ρόδο και Ζάκυνθο

Από παρέμβαση της Επιτροπής Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου
Από παρέμβαση της Επιτροπής Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου
Την επιστροφή δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο του Τουρισμού στην ανεργία φέρνει το τέλος της τουριστικής σεζόν.

Το κύμα των απολύσεων των εποχικών εργαζομένων έχει ξεκινήσει ήδη από τα τέλη του Σεπτέμβρη και συνεχίζεται το μήνα που διανύουμε. Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η δουλειά με εξαντλητικά ωράρια, χωρίς ρεπό και ξεκούραση τους μήνες του καλοκαιριού δίνει τη σκυτάλη στην ανεργία και στον αγώνα των εργαζομένων να επιβιώσουν με το κατακρεουργημένο σε ύψος και διάρκεια επίδομα ανεργίας.

Τη φετινή χρονιά τα προβλήματα των εποχικών εργαζομένων διογκώνονται από την εξέλιξη της πτώχευσης του τουριστικού κολοσσού «Thomas Cook». Μετά το «κανόνι» του επιχειρηματικού ομίλου, στα τέλη Σεπτέμβρη, εποχικοί εργαζόμενοι βλέπουν μια ώρα αρχύτερα την πόρτα της εξόδου από τη δουλειά, αγωνιούν αν θα συμπληρώσουν τα ένσημα που απαιτούνται για το επίδομα ανεργίας, βλέπουν τους μήνες της επιδότησης να τελειώνουν πολύ πριν ξεκινήσει η επόμενη σεζόν.

Για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι που περνούν τη σεζόν στην εκμετάλλευση και το χειμώνα στην ανεργία μιλούν στον «Ριζοσπάστη» συνδικαλιστές από την Κρήτη, τη Ρόδο και τη Ζάκυνθο, περιοχές στις οποίες η εποχική δουλειά είναι η κυρίαρχη συνθήκη για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, ενώ η κατάρρευση της «Thomas Cook» φορτώνει ακόμα περισσότερα προβλήματα στις πλάτες τους.

Ενα μήνα πιο νωρίς οι απολύσεις

Την απόλυση στο χέρι κρατούν ήδη εποχικοί εργαζόμενοι στην Κρήτη. Η λειτουργία του μεγαλύτερου μέρους των ξενοδοχειακών μονάδων ξεκινά τον Απρίλη και διαρκεί μέχρι το τέλος του Οκτώβρη, όπως μας εξηγεί ο Βαγγέλης Σοφίου, μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και του ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου. Η επτάμηνη όμως λειτουργία των επιχειρήσεων δεν αντιστοιχεί σε ισάριθμους μήνες δουλειάς για τους εργαζόμενους.

«Το διάστημα αυτό είναι για τους περισσότερους εποχικούς κουτσουρεμένο», επισημαίνει. Αυτό συμβαίνει γιατί οι εργοδότες «σπρώχνουν» τις επαναπροσλήψεις των εποχικών όσο το δυνατόν πιο κοντά στην καταληκτική ημερομηνία, που για την περιοχή είναι η 20ή Μάη, ενώ ξεκινούν τις απολύσεις πριν βγει ο Σεπτέμβρης. Ετσι, κατά κανόνα οι εποχικοί «χάνουν ένα μισθό στην αρχή κι έναν στο τέλος της σεζόν», ενώ υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν ακόμα μικρότερο διάστημα.

Φέτος, η πτώχευση της «Thomas Cook» επιτάχυνε τη διαδικασία των απολύσεων που βρίσκεται έτσι κι αλλιώς σε εξέλιξη. Στο νησί περίπου 25 ξενοδοχειακές μονάδες λειτουργούσαν με αποκλειστική συνεργασία με τον συγκεκριμένο επιχειρηματικό όμιλο, ενώ εκατοντάδες άλλες επιχειρήσεις είχαν κρατήσεις μέσω αυτού. Από την πλευρά των εργοδοτών, τόσο οι περιγραφές της «τραγικής κατάστασης» που διαμορφώνει η πτώχευση της εταιρείας, όσο και οι συμβουλές εφησυχασμού στους εργαζόμενους να «μην ανησυχούν» για τα δικαιώματά τους, προδιαγράφουν νέα επίθεση.

Την προσπάθεια αυτή οι εργαζόμενοι, όπως τονίζει ο Β. Σοφίου, «θα τη βρούμε μπροστά μας». Υπενθυμίζει ότι μπροστά στη λήξη της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης στα τέλη του έτους, αλλά και της τοπικής ΣΣΕ που υπάρχει στο Ηράκλειο, οι μεγαλοξενοδόχοι θα επιδιώξουν να μετατρέψουν τις εξελίξεις σε μοχλό πίεσης για να επιδεινώσουν περαιτέρω τους όρους δουλειάς και αμοιβής των εργαζομένων.

Στο έδαφος αυτό, οι δυνάμεις της Επιτροπής Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων στο Ηράκλειο σχεδιάζουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης και συζήτησης με τους εργαζόμενους, προβάλλοντας αιτήματα που αφορούν το σύνολο των εποχικών και τονίζοντας την ανάγκη να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα σπασμένα της χρεοκοπίας της «Thomas Cook».

Μέτρα για τους ξενοδόχους - κοροϊδία για τους εργαζόμενους

Στη Ρόδο, οι επιπτώσεις της κατάρρευσης της «Thomas Cook» δεν έχουν εκδηλωθεί ακόμα στο σύνολό τους, όπως εκτιμά ο Μιχάλης Τσουρούτης, πρόεδρος του Σωματείου στο ξενοδοχείο «MiraMare» και μέλος της Διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού. Ομως για τους εργαζόμενους στις δύο μονάδες που λειτουργεί η συγκεκριμένη εταιρεία («MiraMare» και «Sunwing») υπάρχει έντονη ανασφάλεια για την καταβολή της μισθοδοσίας του Οκτώβρη, των Δώρων και των επιδομάτων. Στο μεταξύ, οι απολύσεις έχουν ξεκινήσει, κατά την πάγια τακτική των ξενοδόχων να μην περιμένουν μέχρι να σταματήσουν οι ξενοδοχειακές μονάδες τη λειτουργία τους για τη σεζόν, αλλά να απολύουν εποχικούς από το Σεπτέμβρη.

Ο Μ. Τσουρούτης υπενθυμίζει ότι η δημοτική αρχή, στην ίδια κατεύθυνση με την κυβέρνηση, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα μέτρα στήριξης των ξενοδόχων, ενώ τα «μέτρα» για τους εργαζόμενους ισοδυναμούν με σκέτη κοροϊδία. Ετσι, έφερε στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πρόταση για έκτακτη χρηματοδότηση και απαλλαγές από τέλη για τους μεγαλοξενοδόχους, που υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία. Την ίδια στιγμή, η κλαδική Σύμβαση δεν εφαρμόζεται παρά σε ελάχιστα ξενοδοχεία, ενώ τους πετσοκομμένους μισθούς των εργαζομένων διαδέχονται τώρα τα ψίχουλα του επιδόματος ανεργίας. Στην κατεύθυνση αυτή, συνδικαλιστές έκαναν παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ καλούν τους εργαζόμενους να μη δεχτούν να τους φορτώσουν τις συνέπειες της χρεοκοπίας του τουριστικού μονοπωλίου.

Απληρωτοι και με μισά ένσημα

Με εκατοντάδες εργαζόμενους έχει έρθει σε επαφή το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων στον Τουρισμό - Επισιτισμό στη Ζάκυνθο, καθώς μάλιστα αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε αρχαιρεσίες.

Οπως τονίζει ο πρόεδρος της απερχόμενης Διοίκησης, Θοδωρής Σαρακίνης, και στη Ζάκυνθο οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα της «Thomas Cook», χάνοντας τη δουλειά τους και το μισθό ενός μήνα.

Ωστόσο τα προβλήματα δεν περιορίζονται εδώ. Αρκετοί εποχικοί φτάνουν απλήρωτοι στο τέλος της σεζόν, καθώς «σε πολλούς οφείλεται ακόμα η μισθοδοσία του Αυγούστου», ενώ άλλες επιχειρήσεις «πληρώνουν με "έναντι"». Δεν λείπουν επίσης οι... δυσάρεστες εκπλήξεις για εργαζόμενους που τελειώνοντας τη σεζόν διαπιστώνουν ότι για τους μήνες που δούλεψαν οι εργοδότες δεν τους ασφάλισαν κανονικά, αλλά με ένσημο μερικής απασχόλησης, κάτι που αποτελεί διαδεδομένη εργοδοτική πρακτική.

Οσο για την ανασφάλεια που αφορά τις επαναπροσλήψεις για την επόμενη σεζόν, αυτή δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στις συνεργαζόμενες με την «Thomas Cook» μονάδες. Οπως επισημαίνει ο Θ. Σαρακίνης, μεγάλη ξενοδοχειακή επιχείρηση του νησιού προχώρησε σε πώληση των ακινήτων στα οποία στεγάζονται οι μονάδες της, αφήνοντας τους εργαζόμενους να αγωνιούν για το εάν και με τι όρους θα κληθούν να δουλέψουν.

Απέναντι στην κατάσταση αυτή, το Σωματείο συζητά με τους εργαζόμενους την ανάγκη να ενισχύσουν τις γραμμές του με την ψήφο και τη δράση τους.

Να δοθεί επίδομα για όλους τους εποχικούς, για όλο το διάστημα ανεργίας

Κοινό πρόβλημα για όλους τους εποχικούς αποτελούν οι αντεργατικοί νόμοι που έχουν περιορίσει το χρονικό διάστημα για το οποίο δικαιούνται επίδομα ανεργίας.

Συγκεκριμένα, για τους εποχικούς ξενοδοχοϋπαλλήλους τα 400 ευρώ του μηνιαίου επιδόματος ανεργίας, που έτσι κι αλλιώς δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους, καταβάλλονται μόνο για τρεις μήνες ετησίως. Ετσι, ένας εργαζόμενος που απολύεται τον Οκτώβρη και περιμένει να ξαναπιάσει δουλειά τον Απρίλη θα πρέπει να επιβιώσει τους μισούς από αυτούς τους έξι μήνες χωρίς επίδομα. Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για όσους έχουν ήδη απολυθεί από τον Σεπτέμβρη και δεν ξέρουν αν θα κληθούν να πιάσουν ξανά δουλειά τον Απρίλη, το Μάη ή τον Ιούνη.

Στο έδαφος αυτό, αναδεικνύεται η κοροϊδία των «μέτρων» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε συνεργαζόμενες με την «Thomas Cook» επιχειρήσεις. Για την κατηγορία αυτών των εργαζομένων τα απαιτούμενα ένσημα για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας μειώνονται από 100 σε 80, ενώ η χορήγηση του επιδόματος παρατείνεται για ένα μήνα. Μόνο που το ποσό του επιδόματος δεν αναπληρώνει το μισθό που έχασαν οι εργαζόμενοι, ενώ οι τρεις μήνες της επιδότησης που γίνονται τέσσερις δεν «βγάζουν» τους εποχικούς μέχρι την επόμενη σεζόν.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ απαιτεί να διασφαλιστεί ότι κανένας εργαζόμενος, είτε με άμεση σχέση εργασίας σε ξενοδοχειακή μονάδα διαχείρισης της «Thomas Cook» είτε σε ξενοδοχειακή μονάδα - κατάλυμα ή τουριστικό πρακτορείο που έχει πληγεί από την πτώχευση, δεν θα μείνει απλήρωτος ή ανασφάλιστος. Συνολικά, απέναντι στα μέτρα - κοροϊδία, απαιτεί επίδομα ανεργίας 600 ευρώ το μήνα, χωρίς όρους και περιορισμούς, σε όλους τους εποχικά εργαζόμενους, για όλη τη διάρκεια της ανεργίας. Διεκδικεί επίσης έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ σε εργαζόμενους που μένουν άνεργοι ή απλήρωτοι, «πάγωμα» σε δάνεια και λογαριασμούς των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που συνεργάζονταν με την πτωχευμένη «Thomas Cook» κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ