Σάββατο 12 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 13 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στον ευρωενωσιακό «Χώρο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» δεν χωράνε το πανεπιστημιακό άσυλο, τα δικαιώματα και οι ελευθερίες

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν αναγνωρίζει την έννοια του πανεπιστημιακού ασύλου, όπως προκύπτει ξεκάθαρα από την απάντηση του επιτρόπου Τ. Navracsics στη σχετική Ερώτηση που κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Με την Ερώτηση καλούσε την Επιτροπή να απαντήσει στο πώς τοποθετείται στην κατάργηση του ασύλου, στο πλαίσιο και του πολυδιαφημιζόμενου Ευρωπαϊκού Χώρου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Η έννοια του "πανεπιστημιακού ασύλου" (...) δεν καλύπτεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Χώρου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης», σημείωσε στην απάντησή του ο αρμόδιος επίτροπος Τ. Navracsics, δηλώνοντας έτσι σαφώς ότι στον ευρωενωσιακό «Χώρο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» δεν χωράνε το πανεπιστημιακό άσυλο, τα δικαιώματα και οι ελευθερίες.

Σχολιάζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Η ΕΕ επιχειρεί έτσι να ξεμπερδέψει με το άσυλο, "κάνοντας πλάτες" στη "σιγή νεκροταφείου" που θέλει να επιβάλει στα πανεπιστήμια η κυβέρνηση της ΝΔ, βάζοντας εμπόδια στη δράση του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος, στοχεύοντας στον ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό της ελεύθερης διακίνησης των ριζοσπαστικών και προοδευτικών ιδεών, των συνδικαλιστικών ελευθεριών φοιτητών, καθηγητών και διοικητικού προσωπικού, ενισχύοντας την καταστολή και στα πανεπιστήμια.

Προκλητικά την ίδια ώρα αναφέρει ότι ο "Ευρωπαϊκός Χώρος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης" προάγει δήθεν μεταξύ άλλων την "ακαδημαϊκή ελευθερία και τη θεσμική αυτονομία". Στην πραγματικότητα όμως η μόνη "ελευθερία" που προάγει η ΕΕ είναι αυτή της επιχειρηματικής δράσης μέσα στα πανεπιστήμια, της μεγαλύτερης σύνδεσης της έρευνας με τις επιχειρήσεις και τις "ανάγκες της αγοράς", καθώς ακριβώς αυτά "εγγυάται" η "διακυβερνητική διαδικασία της Μπολόνια" που επικαλείται ο επίτροπος στην απάντησή του.

Η "θεσμική αυτονομία" είναι ακριβώς εκείνο το επιχείρημα που χρησιμοποιείται για να μειώνεται ο κρατικός προϋπολογισμός για την Ανώτατη Εκπαίδευση, γενικεύοντας τα δίδακτρα, περικόπτοντας παροχές, συγγράμματα, υλικοτεχνική υποδομή, αναγκάζοντας τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και για την πανεπιστημιακή μόρφωση των παιδιών τους.

Ο "Ευρωπαϊκός Χώρος Εκπαίδευσης" αποτελεί για την ΕΕ και τις αστικές κυβερνήσεις μια αγορά όπου τα κράτη - μέλη της θα ανταγωνίζονται στα τέλη και τα δίδακτρα, με τις επιχειρήσεις να πολλαπλασιάζουν τα κέρδη στις πλάτες των εργαζομένων, αφού η Εκπαίδευση θεωρείται "παροχή υπηρεσιών" και όχι κοινωνικό δικαίωμα. Οι εξελίξεις προδιαγράφουν συνολικά τραγικές συνέπειες για τους μαθητές, τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, καθώς επιβεβαιώνεται ακόμα ότι οι κατευθύνσεις αυτές "καλύπτουν μαθητές όλων των ηλικιακών ομάδων".

Τέλος, ο επίτροπος επαναλαμβάνει τη δέσμευση της ΕΕ στην αντιλαϊκή στρατηγική της στην Εκπαίδευση, η οποία προορίζει ένα αέναο κυνήγι δεξιοτήτων για τους εργαζόμενους, τη "διά βίου εκπαιδευτική αλληλουχία" όπως αναφέρεται στην απάντηση, την κατάρτιση και επανακατάρτιση, με βάση τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, με πτυχία που δεν θα κατοχυρώνουν επαγγελματικά δικαιώματα».

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τονίζει: «Στο χέρι των φοιτητών και σπουδαστών, των μαθητών, των καθηγητών και διοικητικού προσωπικού, της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, συνολικά του λαού μας είναι να εναντιωθεί σε αυτές τις αντιλαϊκές ευρωενωσιακές κατευθύνσεις που σπεύδει ήδη να υλοποιήσει η κυβέρνηση της ΝΔ σε συνέχεια του εδάφους που καλλιέργησε το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Με τη λαϊκή πάλη μπορούν να μπουν εμπόδια σε αυτόν τον αντιλαϊκό δρόμο για την υπεράσπιση όλων των σύγχρονων μορφωτικών και σπουδαστικών δικαιωμάτων των παιδιών της λαϊκής οικογένειας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ