Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΚΗΣΗ «DEFENDER - EUROPE 20»
Πολεμική προπαρασκευή με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη Αμερικανών στην Ευρώπη τα τελευταία 25 χρόνια!

Με την Ελλάδα να παίζει - και εδώ - κομβικό ρόλο

Από την προηγούμενη γιγάντια αμερικανοΝΑΤΟική άσκηση «Trident Juncture»
Από την προηγούμενη γιγάντια αμερικανοΝΑΤΟική άσκηση «Trident Juncture»
Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην Ευρώπη τα τελευταία 25 χρόνια, στο πλαίσιο μιας γιγαντιαίων διαστάσεων άσκησης, ανήγγειλε για το 2020 το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ. Αλλο ένα δείγμα ότι οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται επικίνδυνα, με αντίστοιχες εξελίξεις στη στρατιωτική προπαρασκευή, και την Ελλάδα στο επίκεντρο των επικίνδυνων σχεδιασμών, στην πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να «αναβαθμίσει» τη θέση της και να διεκδικήσει κάποιο μερίδιο από την καπιταλιστική λεία.

Πρόκειται για την «Defender - Europe 20», που επισήμως - και χωρίς να αφήνει περιθώρια παρερμηνειών για το ότι αποτελεί άσκηση πολεμικής προπαρασκευής - «θα αυξήσει τη στρατηγική ετοιμότητα και τη διαλειτουργικότητα, δοκιμάζοντας την ικανότητα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων να μεταφέρουν γρήγορα μια μεγάλη πολεμική δύναμη στρατιωτών και εξοπλισμού από τις ηπειρωτικές ΗΠΑ στην Ευρώπη και, παράλληλα με τους συμμάχους και τους εταίρους, γρήγορα να ανταποκριθούν σε μια πιθανή κρίση».

Σε πλαίσιο ΝΑΤΟ

Παραπέρα, το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας αναφέρει ότι «η διευθυνόμενη από το στρατό των ΗΠΑ, διακλαδική, πολυεθνική άσκηση προγραμματίζεται για την άνοιξη του 2020 και υποστηρίζει στόχους που ορίζονται από το ΝΑΤΟ για την οικοδόμηση ετοιμοτήτων στο πλαίσιο της συμμαχίας και την αποτροπή πιθανών αντιπάλων».

Αλλωστε, το ΝΑΤΟ, με βάση αποφάσεις που πάρθηκαν στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής του, έστησε και δύο νέες Διοικήσεις, μία που να ελέγχει τη διεκπεραίωση δυνάμεων στον Ατλαντικό και μία αντίστοιχη στην Ευρώπη, ιεραρχώντας την περιλάλητη «στρατιωτική κινητικότητα» ως μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές του.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η «Defender» θα λειτουργήσει στην πράξη ως ακρογωνιαίος λίθος, συνδέοντας πέντε ευρωατλαντικές ασκήσεις στην Ευρώπη: «Allied Spirit XI», «Saber Strike 2020», «Dynamic Front 2020», «Joint Warfighting Assessment 2020» και «Swift Response 2020».

Ενδεικτικό εξάλλου ότι με την «προβιά» της άσκησης οι ΗΠΑ διατάσσουν δυνάμεις στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία είναι και το γεγονός ότι αυτή θα διαρκέσει ούτε λίγο ούτε πολύ... 7 μήνες: Θα διεξαχθεί σε πέντε φάσεις από το Φλεβάρη έως τον Αύγουστο, απλώνεται δηλαδή σε τρεις εποχές του επόμενου έτους. Επισήμως, το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλη - Μάη.

Θα κινητοποιηθούν συνολικά 37.000 άτομα προσωπικό: 20.000 θα φτάσουν από τις ηπειρωτικές ΗΠΑ, συν 9.000 που ήδη υπηρετούν στην Ευρώπη, συν 8.000 Ευρωπαίοι. Αντίστοιχα θα αξιοποιηθούν 20.000 κομμάτια υλικού σταλμένα από τις ΗΠΑ συν άλλα 13.000 που βρίσκονται ήδη εδώ σε αποθήκες. Η διεκπεραίωση αυτή θα απαιτήσει δρομολόγια συνολικού μήκους 4.000 χλμ., όπως τα προϋπολογίζουν οι αρμόδιοι.

Θα συμμετάσχουν δυνάμεις από 18 κράτη: ΗΠΑ, Βέλγιο, Γαλλία, Λιθουανία, Καναδάς, Ολλανδία, Τσεχία, Γερμανία, Πολωνία, Δανία, Ουγγαρία, Ισπανία, Εσθονία, Ιταλία, Βρετανία, Φινλανδία, Λετονία, αλλά και η Γεωργία, στο «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας.

Για τη διεκπεραίωση των παραπάνω δυνάμεων θα χρησιμοποιηθούν 14 αεροδρόμια και λιμάνια σε 8 χώρες: Βέλγιο, Γερμανία, Ολλανδία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία και Γεωργία.

Δέκα χώρες θα «φιλοξενήσουν» δραστηριότητες της άσκησης: Βέλγιο, Γερμανία, Ολλανδία, Τσεχία, Ιταλία, Πολωνία, Εσθονία, Λετονία, Γεωργία και Λιθουανία. Ολες στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, ή σημεία εισόδου των «φρέσκων» αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ή χώρες που «φιλοξενούν» μείζονες Διοικήσεις των ΑμερικανοΝΑΤΟικών (π.χ. Γερμανία και Ιταλία).

Η «μεγάλη εικόνα» της σύγκρουσης από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό

Το ευρύτερο σχέδιό τους παραπέμπει στη «μεγάλη εικόνα» των ανταγωνισμών, καθώς θέλουν η «Defender 2020» να εκκινήσει μια σειρά τέτοιου τύπου ασκήσεων, με την επόμενη να προγραμματίζεται για το 2021 στον Ειρηνικό. Στόχος έχει τεθεί να δοκιμάζουν τέτοιες μεγάλες κινήσεις δυνάμεων και στις δύο περιοχές, σε Ευρώπη και Ειρηνικό.

Αλλωστε, όπως αναφέρεται από την έδρα των αμερικανικών δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη, οι ασκήσεις αποσκοπούν στην «υλοποίηση της Εθνικής Αμυντικής Στρατηγικής» των ΗΠΑ, η οποία «επιβεβαιώνει τη Ρωσία και την Κίνα ως σχεδόν ισοδύναμους με τις ΗΠΑ αντιπάλους». Διαχέεται επίσης ότι η άσκηση έρχεται ως απάντηση ανάλογων ασκήσεων που διοργανώνει η Μόσχα στις δυτικές και ανατολικές περιφέρειές της (άσκηση «Ζάπαντ» - «Δύση» και «Βοστόκ» - «Ανατολή»), σε κοινά γυμνάσια και με την Κίνα.

Στην πραγματικότητα, οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί ετοιμάζουν τέτοια αντιπαράθεση δυνάμεων χρόνια τώρα. Π.χ. από όταν επισήμως τα τελευταία αμερικανικά άρματα μάχης έφυγαν από τη Γερμανία το 2013, ξεκίνησαν ταυτόχρονα 9μηνες περιοδικές αναπτύξεις ταξιαρχιών τους για να ενισχύσουν την παρουσία τους σε ό,τι ονομάζουν «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων» και να δοκιμάζονται στην ταχεία ανάπτυξη δυνάμεων στην Ευρώπη.

Και η Ελλάδα σε κομβικό ρόλο

Τα παραπάνω δεν αφήνουν την Ελλάδα εκτός κάδρου. Αλλωστε η «Defender - Europe 20» έρχεται να «κουμπώσει» με την ανάπτυξη, προηγούμενα, άλλων δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, θέμα όπου η Ελλάδα παίζει κομβικό ρόλο, με υπόβαθρο και τη νέα Συμφωνία για τις βάσεις που υπεγράφη αρχές του Οκτώβρη μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας - ΗΠΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, αυτές τις μέρες στον Βόλο αναμένεται νέα φουρνιά αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, τμήμα των οποίων δεν θα διεκπεραιωθεί μόνο από το λιμάνι, και την Ελλάδα γενικότερα, βορειότερα προς το «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων», αλλά θα παραμείνει για μήνες στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας.

Συγκεκριμένα, πανευρωπαϊκά ξεκίνησε ήδη η πέμπτη περιοδική ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ «Atlantic Resolve», που με πρόσχημα τα γεγονότα του 2014 στην Κριμαία, έκτοτε συγκεντρώνει και παρατάσσει δυνάμεις σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό σχεδιασμό, ένα πρώτο κομμάτι των αμερικανικών δυνάμεων ξεφορτώθηκε ήδη στο λιμάνι του Φλίσινγκεν της Ολλανδίας. Από εκεί διεκπεραιώνονται μέσω της Γερμανίας στην Πολωνία.

Το άλλο κομμάτι, αυτό που αφορά άμεσα την Ελλάδα, είναι η 3η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (ΤΑΞΑΣ) των ΗΠΑ, που με έδρα το Φορτ Στιούαρτ της Πολιτείας της Τζόρτζια εισέρχεται στην Ευρώπη από το λιμάνι Ζεϊμπρούγκε του Βελγίου, αλλά και το λιμάνι του Βόλου. Σημειωτέον, οι Αμερικανοί έχουν σε μόνιμη βάση τη 12η ΤΑΞΑΣ τους στην Ευρώπη, με έδρα της Διοίκησης στη Γερμανία, και κάθε χρόνο βάζουν άλλη μια τέτοια δύναμη, τμήματα της οποίας διασπείρουν, με πρόσχημα συνεκπαιδεύσεις, σε στρατηγικά σημεία στην Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο, πέρυσι το φθινόπωρο, επί ΣΥΡΙΖΑ, είχαν στείλει δύναμη τάγματος της 4ης ΤΑΞΑΣ (περίπου 40 ελικόπτερα, κύρια επιθετικά και κάποια μεταγωγικά, και 300 άτομα προσωπικό - χειριστές, τεχνικούς, διαβιβαστές κ.ά.) στο Στεφανοβίκειο, όπου φέτος και μέχρι τουλάχιστον την άνοιξη του 2020 (δηλαδή πάνω στην κορύφωση της «Defender») θα στείλουν ανάλογη δύναμη της 3ης ΤΑΞΑΣ.

Ο Βόλος - όπως σε προηγούμενη άσκηση και η Αλεξανδρούπολη - θα αξιοποιηθεί τώρα, μαζί με το Ζεϊμπρούγκε, και ως κόμβος διεκπεραίωσης των αμερικανικών δυνάμεων προς άλλες τοποθεσίες, αφού, όπως προβλέπει ο αμερικανικός σχεδιασμός, οι δυνάμεις που θα ξεφορτωθούν στα δύο αυτά λιμάνια θα διεκπεραιωθούν «σε καθορισμένες τοποθεσίες στη Γερμανία, στην Ελλάδα, στη Λετονία, στην Πολωνία και στη Ρουμανία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ