Σάββατο 19 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 20 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Πρωτοβουλίες διεκδίκησης για τις σύγχρονες ανάγκες
  • Επόμενος άμεσος σταθμός των φοιτητών είναι η κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας την Πέμπτη 24 Οκτώβρη
  • Πανελλαδικά συλλαλητήρια στις 31 Οκτώβρη

Στο «πόδι» βρίσκονται φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα, οι οποίοι μέσα από Γενικές Συνελεύσεις αποφασίζουν και αναπτύσσουν πολύμορφες πρωτοβουλίες με συνέχεια και κλιμάκωση το επόμενο διάστημα. Δείχνουν έτσι το δρόμο της συλλογικής μαχητικής διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών, για να μη γίνουν πράξη τα όσα η κυβέρνηση της ΝΔ - συνεχίζοντας το έργο της προηγούμενης - φέρνει στην Ανώτατη Εκπαίδευση, για να δοθούν άμεσες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις σπουδές.

Αυτό το διάστημα πραγματοποιούνται Γενικές Συνελεύσεις με αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα συμμετοχή των φοιτητών. Λαμβάνονται αγωνιστικές αποφάσεις, ξεδιπλώνονται δράσεις συντονισμού, αποφασίζεται πρόγραμμα κινητοποιήσεων.

Επόμενος άμεσος σταθμός των φοιτητών είναι η κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας την Πέμπτη 24 Οκτώβρη, στην οποία καλούν μια σειρά από Φοιτητικοί Σύλλογοι, δηλώνοντας την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση για την Ανώτατη Εκπαίδευση, ενάντια στη ρύθμιση για την ισοτίμηση κολεγίων - πανεπιστημίων και διεκδικώντας παράλληλα λύσεις σε μια σειρά από ζητήματα φοιτητικής μέριμνας σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Η δράση κορυφώνεται πανελλαδικά με συλλαλητήρια στις 31 Οκτώβρη.

Στην Αθήνα


Eurokinissi

Μετά τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο της 17ης Οκτώβρη, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φιλοσοφικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, ΠΤΔΕ, ΤΕΑΠΗ, Τουρκικών Σπουδών, Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, Τοπογράφων, Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, ΝΦΕΕΜΠ, Μηχανικών, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ, ΣΔΟΚΕ του ΠΑΔΑ και ΑΣΚΤ, που βρίσκονται σε κατάληψη, προχώρησαν σε σύσκεψη οργάνωσης της κοινής δράσης τους.

Οι Σύλλογοι χαιρετίζουν τις μαζικές Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιούνται σε όλες τις σχολές της Αθήνας και την υπόλοιπη Ελλάδα, τη μαζική συμμετοχή χιλιάδων φοιτητών στα φοιτητικά συλλαλητήρια, που διεκδικούν: Αμεση κρατική χρηματοδότηση, απόσυρση της ισοτίμησης κολεγίων - πανεπιστημίων, ούτε σκέψη για το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση που θα διαγράφει φοιτητές και θα πολλαπλασιάσει τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά.

Οπως δηλώνουν, «οι φοιτητές ενωμένοι, με τους φοιτητικούς τους συλλόγους, στέλνουν σημαντικό μήνυμα στην κυβέρνηση της ΝΔ πως η πολιτική της στα πανεπιστήμια ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ! Θα μας βρει απέναντί της, όπως μας έβρισκε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που έδωσε ισχυρό χτύπημα στα μορφωτικά, επαγγελματικά και εργασιακά μας δικαιώματα. Τη φόρα που έχει πάρει η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιώντας κατά γράμμα τους νόμους Γαβρόγλου, ετοιμάζοντας νέο νομοσχέδιο που θα σαρώσει ό,τι έχει μείνει όρθιο, θα της την κόψουμε!».

Με το πλαίσιο δράσης και πάλης στο οποίο κατέληξαν, απαιτούν άμεση λύση όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στις σπουδές τους και ειδικότερα:

«Να δοθεί τώρα άμεσο, έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για να αντιμετωπιστούν οι σημαντικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, εργαστηριακό εξοπλισμό, υποδομές, η εκρηκτική κατάσταση στη φοιτητική μέριμνα, όπου μόνο 9 στους 100 δικαιούνται δωμάτιο σε εστία και αυτό σε άθλιες συνθήκες.

Στον νέο προϋπολογισμό που ετοιμάζεται, να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση στην Παιδεία για να καλυφθούν οι ανάγκες των φοιτητών. Δεν αντέχουμε άλλο να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη μας για να πληρώνουμε απαραίτητα συγγράμματα και σημειώσεις που δεν μας παρέχονται, αλλά απαιτούνται για να μάθουμε και να περάσουμε τα μαθήματα, πανάκριβα εισιτήρια για τη μετακίνησή μας στα ελάχιστα μάλιστα δρομολόγια λεωφορείων που υπάρχουν, τα νοίκια που έχουν χτυπήσει κόκκινο. Στην πλειοψηφία των σχολών δεν υπάρχουν ούτε βασικές υποδομές για τη στήριξη συναδέλφων μας ΑμεΑ.

Να εξασφαλιστεί σε όλα τα προγράμματα σπουδών πως θα παίρνουμε όλα τα απαραίτητα εφόδια για το επάγγελμά μας, με το πτυχίο μας θα μπορούμε να έχουμε πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα. Αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε σεμινάρια, διαλέξεις, να μαζεύουμε πιστοποιητικά για να καταφέρουμε να μάθουμε απαραίτητες γνώσεις που απαιτούνται στο αντικείμενό μας. Τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά έχουν φτάσει στα ύψη, ενώ κάθε τόσο γίνονται αλλαγές στα προγράμματα σπουδών που οδηγούν βασικά μαθήματα να μεταφέρονται στα μεταπτυχιακά επί πληρωμή, ή σε πιστοποιητικά που πουλάνε τα ίδια τα ιδρύματα».

Απαιτούν να μην περάσει η ισοτίμηση κολεγίων - πανεπιστημίων που η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει με τροπολογία. «Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους αποφοίτους των κολεγίων, από κοινού να δώσουμε τον αγώνα για να μην περάσει αυτή η οδηγία. Διεκδικούμε όλοι μαζί να δουλεύουμε στο αντικείμενό μας με δικαιώματα, το πτυχίο μας να κατοχυρώνει την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα, να έχουμε όλοι Συλλογική Σύμβαση Εργασίας», αναφέρουν οι φοιτητικοί σύλλογοι που απαιτούν παράλληλα «να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει το νομοσχέδιο που διαγράφει φοιτητές και πολλαπλασιάζει τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά και στα ξενόγλωσσα προπτυχιακά».

«Συνεχίζουμε πιο πολλοί, πιο δυναμικά, πιο μαχητικά», δηλώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι, που καθόρισαν επίσης τα επόμενα βήματά τους:

-- «Οργανώνουμε τη συζήτηση και ενημέρωση σε κάθε αμφιθέατρο ώστε όλοι οι φοιτητές να μάθουν για τις εξελίξεις, για την πορεία των κινητοποιήσεων που έχουμε αποφασίσει, να γίνουν περισσότεροι οι φοιτητές που επιλέγουν τον δρόμο του συλλογικού αγώνα και διεκδίκησης.

-- Δίνουμε ζωντάνια στις καταλήψεις των σχολών μας, οργανώνοντας πολύμορφες πρωτοβουλίες.

-- Είμαστε σε ετοιμότητα για απάντηση με άμεσο φοιτητικό συλλαλητήριο τη μέρα ψήφισης της ισοτίμησης κολεγίων - πανεπιστημίων που θα φέρει η κυβέρνηση μαζί με το πολυνομοσχέδιο.

-- Συντονίζουμε τη δράση μας με τους μαθητές και τους φοιτητικούς συλλόγους από την υπόλοιπη Ελλάδα που έχουν πάρει απόφαση για κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας στις 24/10.

-- Προετοιμάζουμε τον νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων αυτήν τη βδομάδα για να συνεχίσουμε τον αγωνιστικό μας σχεδιασμό».

Στη Βόρεια Ελλάδα

Πλαίσιο πάλης και πρόγραμμα κινητοποιήσεων αποφάσισαν σε κοινή σύσκεψη των Επιτροπών Αγώνα οι φοιτητές του ΠΑΜΑΚ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις σπουδές τους. Σε ανακοίνωσή τους καλούν όλους τους φοιτητές να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση Φοιτητών του ΠΑΜΑΚ την ερχόμενη Τετάρτη.

Επίσης, προχωρούν σε Μέρα Δράσης στη Λέσχη την Τρίτη 29 Οκτώβρη στις 12.30 μ.μ., σε κινητοποίηση στον πρύτανη του ΠΑΜΑΚ την Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι. Οι φοιτητές αποφάσισαν κλιμάκωση της πάλης τους με συμμετοχή στο πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο της Πέμπτης 31 Οκτώβρη στις 7 μ.μ., στην Καμάρα, στο οποίο συμμετέχουν με αποφάσεις τους οι Σύλλογοι Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Κτηνιατρικού, Βιολογικού, ΜΜΕ, Ψυχολογικού, Φυσικού και Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ.

Το πλαίσιο πάλης που διαμορφώθηκε στη σύσκεψη, περιλαμβάνει μια σειρά από διεκδικήσεις για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές. Μεταξύ άλλων, απαιτούν κάλυψη των κενών σε καθηγητές, ολοκλήρωση των μετεγγραφών των φοιτητών, ανέγερση εστιών στο κέντρο της πόλης και επίδομα στέγασης για όσους φοιτητές νοικιάζουν σπίτι, δωρεάν σίτιση όλων των φοιτητών και απόσυρση των διατάξεων της κυβέρνησης για την ισοτίμηση κολεγίων - πανεπιστημίων.

Στα Γιάννενα

Οι Γενικές Συνελεύσεις των Φοιτητικών Συλλόγων Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Νηπιαγωγών και πρώτου έτους Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Ιωαννίνων, με σύνθημα «Ασυλο στη συλλογική διεκδίκηση των φοιτητών για δημόσια - δωρεάν Εκπαίδευση, κόντρα στην καταστολή και τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα», υιοθετώντας το αγωνιστικό σχέδιο των δυνάμεων του ΜΑΣ, συντονίζονται και κλιμακώνουν την αντιπαράθεση με την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφάσισαν την οργάνωση κινητοποίησης στην επόμενη συνεδρίαση της συγκλήτου του Πανεπιστημίου, απαιτώντας να παρθεί πίσω, να μην εφαρμοστεί ο νόμος για το άσυλο και να πάρει αντίστοιχη απόφαση η σύγκλητος.

Καλούν παράλληλα στην κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας στις 24 Οκτώβρη σε συντονισμό με φοιτητικούς συλλόγους από όλη τη χώρα και τη Δευτέρα 21 Οκτώβρη προχωρούν σε κινητοποίηση στην Περιφέρεια, απαιτώντας έκτακτο κρατικό κονδύλι για τις ανάγκες της στέγασης εκατοντάδων φοιτητών.

Απευθύνονται σε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους να ενώσουν τις φωνές τους με μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο στις 31 Οκτώβρη στο κέντρο της πόλης και σε κάθε πόλη της χώρας. Παράλληλα, οργανώνουν την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, συλλέγοντας είδη πρώτης ανάγκης και σε συντονισμό και με τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους, που θα καταλήξει σε διήμερο αντιπολεμικής δράσης που θα περιλαμβάνει συναυλία και άλλες εκδηλώσεις.

Στην Πάτρα

Τη συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση στις 31 Οκτώβρη και στην κινητοποίηση στις 24 του μήνα αποφάσισε η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Μηχανολόγων Μηχανικών Πάτρας με παράλληλο πρόγραμμα δράσης.

Οπως τονίζουν οι φοιτητές, «με την έναρξη της νέας χρονιάς έχουμε νιώσει την επίθεση την οποία δεχόμαστε στις σπουδές μας. Εχουμε δει πως η υποχρηματοδότηση έχει χτυπήσει "κόκκινο", με τα πρώτα προβλήματα ήδη να διαφαίνονται».

Αναφέρονται στο κόψιμο εργαστηρίων, στις μετεγγραφές, στο συνωστισμό στα αμφιθέατρα, στο ότι έχουν ξεκινήσει οι σπουδές χωρίς οι φοιτητές να έχουν παραλάβει ακόμα τα συγγράμματα. Αναφέρονται επίσης στα όσα κατάφερε ο Σύλλογος μέσα από συλλογική δράση το προηγούμενο διάστημα, καλώντας κάθε φοιτητή να συμμετάσχει και κάθε σύλλογο να οργανώσει πολύμορφες δραστηριότητες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ