Σάββατο 2 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 3 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ
Η ιδιωτικοποίησή τους θα σημάνει ένα ακόμα πλήγμα στους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους

Ολες οι κυβερνήσεις των τελευταίων 20 χρόνων προετοίμασαν το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση των γεωργικών ασφαλίσεων

Eurokinissi

Ολες οι κυβερνήσεις των τελευταίων 20 χρόνων προετοίμασαν το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση των γεωργικών ασφαλίσεων
Την ίδια ώρα που ετοιμάζεται να δώσει το νέο χτύπημα στη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, πατώντας στο αντιασφαλιστικό οπλοστάσιο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, η κυβέρνηση της ΝΔ βάζει στην πρώτη γραμμή και το παραπέρα «μπάσιμο» των επιχειρηματικών ομίλων στο πεδίο της γεωργικής ασφάλισης.

Πατώντας σε υπαρκτά προβλήματα στη λειτουργία του ΕΛΓΑ (Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων) όσον αφορά τις αποζημιώσεις από τις φυσικές καταστροφές, τις ασθένειες κ.λπ., τα οποία σταθερά καταγγέλλει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα και είναι διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία 20 χρόνια, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μ. Βορίδης, μιλώντας στο συνέδριο της «GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ» ξεκαθάρισε ότι επιχειρεί να προωθήσει την ενεργότερη εμπλοκή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στο κομμάτι των γεωργικών ασφαλίσεων. Ανέφερε μάλιστα ότι υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από δύο μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες, μία γερμανική και μία γαλλική, εξειδικευμένες στον κλάδο των γεωργικών ασφαλίσεων, αλλά και από ελληνικές.

Η προωθούμενη είσοδος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, καθώς η θέση αυτή ήταν διατυπωμένη στο πρόγραμμα της ΝΔ, ενώ και παλιότερα, με νόμους που ψηφίστηκαν το 2001 και το 2010, προβλεπόταν η εμπλοκή τέτοιων εταιρειών στον αγροτικό τομέα.

Διαχρονική προετοιμασία για το χτύπημα από όλες τις κυβερνήσεις

Πλέον, ενδεικτική της βούλησης της κυβέρνησης να δώσει επιπλέον «κίνητρα» στους επιχειρηματικούς ομίλους είναι η δήλωση του Μ. Βορίδη πως περίμενε «ουρά» έξω από το γραφείο του από ασφαλιστικές εταιρείες, πρόθυμες να εισβάλουν στον χώρο των γεωργικών ασφαλίσεων, «να μπουν μέσα να κλείσουν τη δουλειά», αλλά προς απογοήτευσή του «δεν ερχόταν κανένας», επειδή «δεν ήταν ελκυστικός ο κλάδος».

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία 20 χρόνια, μαζί και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα καμώνεται τον ανήξερο και κατακεραυνώνει τα σχέδια της ΝΔ, έστρωσαν το έδαφος για να μπουν στο «φιλέτο» που λέγεται αγροτική παραγωγή οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Συγκεκριμένα:

-- Καμιά κυβέρνηση δεν επιδότησε τον ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως προβλεπόταν, με 20% κρατική συμμετοχή επί της ασφαλιστικής εισφοράς των αγροτών στον προϋπολογισμό του (περίπου 30 - 35 εκατ. ευρώ το χρόνο), με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί ούτε και στις κουτσουρεμένες υποχρεώσεις του για αποζημιώσεις προς τους αγρότες, αλλά ούτε και για τις πάγιες ανάγκες του, τα λειτουργικά έξοδά του, τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, τα έξοδα κίνησης, ενοίκια, κ.λπ...

-- Δεν άλλαξαν τον κανονισμό του ΕΛΓΑ έτσι ώστε να αποζημιώνονται στο σύνολό τους οι ζημιές από όλες τις φυσικές καταστροφές, τόσο της παραγωγής όσο και του κεφαλαίου και οι αποζημιώσεις να καταβάλλονται έγκαιρα στους αγρότες και κτηνοτρόφους, παρόλο που πληρώνουν πολύ υψηλά ασφάλιστρα. Ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν υπερδιπλασιαστεί οι ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι, φτάνοντας από 70 - 75 εκατ. ευρώ σε 170 - 175 εκατ. ευρώ το χρόνο, από τα οποία διατίθενται για αποζημιώσεις μόνο τα 125 εκατ. ευρώ ως ανώτατο ποσό το χρόνο. Αν το ύψος των ζημιών ξεπερνάει αυτό το ποσό, τότε υπάρχει οριζόντια περικοπή στους δικαιούχους παραγωγούς. Επιπλέον, δεν διασφαλίζεται η έγκαιρη αποζημίωση, αφού υπάρχουν τεράστια κενά στη στελέχωση του ΕΛΓΑ με μόνιμο, ειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό, με αποτέλεσμα τις μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις στην εκτίμηση των ζημιών και στις αποζημιώσεις, που αγγίζουν ή και υπερβαίνουν τους 12 μήνες.

Ολα αυτά συνέβαλαν στην απαξίωση του ΕΛΓΑ, έκαναν να φαίνεται «αναγκαία» η ιδιωτικοποίηση των γεωργικών ασφαλίσεων, για «να μην μπαίνει μέσα ο ΕΛΓΑ», όπως ισχυρίστηκε ο Μ. Βορίδης.

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να βγαίνει τώρα στα κεραμίδια, αλλά στα 4,5 χρόνια της θητείας της κυβέρνησής του ακολούθησε την ίδια πολιτική. Μια πολιτική εχθρική προς τους αγρότες, αφού διατήρησε τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, δεν αύξησε τη χρηματοδότηση για τις αποζημιώσεις, δεν πήρε ουσιαστικά μέτρα για την έγκαιρη καταγραφή των ζημιών και τις αντίστοιχες αποζημιώσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα δεν έχει εξοφληθεί το υπόλοιπο 10% των αποζημιώσεων από τις ζημιές του 2018 και την ίδια ώρα κομπάζει ότι επί θητείας του οι αποζημιώσεις δίνονταν μέσα σε 8 - 10 μήνες αντί για 12 - 14. Την ίδια ώρα, υλοποίησε πλήρως την πολιτική της ΚΑΠ της ΕΕ, που δεν χωράει την προστασία της παραγωγής των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων. Απέναντι στις κινητοποιήσεις των αγροτών, ένα από τα βασικά αιτήματα των οποίων ήταν και το θέμα των αποζημιώσεων, απαντούσε προκλητικά και με αδιαλλαξία, συνεχίζοντας και την πολιτική της καταστολής με τα «αγροτοδικεία».

Νέα κέρδη για το κεφάλαιο στην πλάτη των αγροτοκτηνοτρόφων

Οι εξαγγελίες για τη δραστηριοποίηση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στη γεωργική ασφάλιση δημιουργούν το πλαίσιο για την οριστική απεμπλοκή του κράτους από τις ευθύνες του στην προστασία και στην αποζημίωση των αγροτών από τις καταστροφές. Θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τον ΕΛΓΑ, ενισχύοντας τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας του. Ο ΕΛΓΑ θα έχει στην ουσία περιορισμένο αντικείμενο, για να δοθεί η μερίδα του λέοντος στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες αποκτούν έτσι άλλο ένα πεδίο κερδοφορίας σε βάρος των αγροτοκτηνοτρόφων.

Είναι προφανές ότι οι ιδιωτικές εταιρείες θα αναλάβουν τους τομείς που προσδοκούν να τους φέρουν αυξημένα κέρδη, χωρίς να ενδιαφέρονται για το συμφέρον και τις ζημιές των αγροτοκτηνοτρόφων. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι, προκειμένου να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, θα εξαναγκαστούν να πληρώνουν υπέρογκα ποσά στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, χωρίς αυτό αναγκαστικά να σημαίνει ότι θα αποζημιώνονται έγκαιρα και καλύτερα.

Αλλωστε, όπως και στο θέμα των συντάξεων, έτσι και στη γεωργική ασφάλιση, ιδιωτική ασφάλιση σημαίνει τζογάρισμα των χρημάτων που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι, σημαίνει ότι «ξέρεις τι θα δίνεις, αλλά είναι άγνωστο τι θα πάρεις»... Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα χρεοκοπίας ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών κάθε είδους, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σε αγωνιστική ετοιμότητα το οργανωμένο αγροτικό κίνημα

Η πολιτική ιδιωτικοποίησης των αγροτικών ασφαλίσεων είναι ακόμη ένας κρίκος στην προσπάθεια να ενταθεί το χτύπημα σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, να επιταχυνθεί η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λιγότερα χέρια.

Η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, των ασθενειών κ.λπ. δεν μπορεί να αποτελεί ατομική ευθύνη κάθε αγροτοπαραγωγού ούτε πηγή κερδών για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Οι βιοπαλαιστές αγρότες δεν πρέπει να αποδεχτούν αυτά τα σχέδια αλλά συσπειρωμένοι στους αγροτικούς - κτηνοτροφικούς τους συλλόγους, στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, πρέπει να είναι σε ετοιμότητα απέναντι στη νέα κλιμάκωση της επίθεσης εναντίον τους. Σε κοινή δράση και συμμαχία με το εργατικό κίνημα και τους αυτοαπασχολούμενους στις πόλεις να παλέψουν ώστε να αποκρουστεί και να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» για το θέμα ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, τονίζει τα εξής:

«Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, οι Ομοσπονδίες και οι αγροτικοί και κτηνοτροφικοί σύλλογοι που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η απαξίωση του ΕΛΓΑ οδηγούσε αναπόφευκτα στην είσοδο της ιδιωτικής ασφάλισης και την αύξηση των ασφαλίστρων, χωρίς αντίκρισμα για τους παραγωγούς.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων δηλώνει ότι θα μας βρουν απέναντι η κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αν προχωρήσουν τον σχεδιασμό τους για τον ΕΛΓΑ που στρέφεται ενάντια στους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Παλεύουμε ενάντια στην αύξηση των ασφαλίστρων και ταυτόχρονα διεκδικούμε έναν ΕΛΓΑ κρατικό φορέα που θα επιχορηγείται επαρκώς ώστε να υπάρχει πλήρης ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου και αποζημίωση στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους».


Γ. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστικές παρεμβάσεις στα καταστήματα του ΕΛΓΑ σε όλη τη χώρα(2020-07-02 00:00:00.0)
Εντείνεται ο εισπρακτικός εκβιασμός(2011-06-23 00:00:00.0)
Δεν υπάρχει... «ΟΑΣΙΣ» στις αποζημιώσεις(2003-02-06 00:00:00.0)
Αποζημιώσεις στο 100%!(2002-01-10 00:00:00.0)
Και ιδιωτική η αγροτική ασφάλιση(2001-08-25 00:00:00.0)
Μόνοι χαμένοι οι αγρότες(2001-02-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ