Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΕΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΡΓΑΤΗ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΔΕΞΑΜΕΝΗ
Αμεση απάντηση των εργαζομένων με απεργία μετά το νέο θανατηφόρο «ατύχημα»

Προχωρούν σε Γενική Συνέλευση αύριο Παρασκευή για να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους

Η αίθουσα χαλυβουργίας κυκλωμένη με κορδέλα μετά το «ατύχημα»
Η αίθουσα χαλυβουργίας κυκλωμένη με κορδέλα μετά το «ατύχημα»
Ενας ακόμα εργαζόμενος στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα έχασε, χτες, τη ζωή του στο μεροκάματο, με το νέο εργατικό δυστύχημα να φέρνει με τραγικό τρόπο ξανά στο προσκήνιο τις καταγγελίες για την απαξίωση της εταιρείας και τους σοβαρούς κινδύνους που προκαλεί για τους εργαζόμενους.

Στον χαμό ενός ακόμα συναδέλφου τους οι εργαζόμενοι απαντούν με απεργία, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Ο 55χρονος Γιώργος Ψαρράς, μόνιμος εργαζόμενος στην επιχείρηση από το 2014 και πατέρας τριών παιδιών, σκοτώθηκε από την έκρηξη που σημειώθηκε σε δεξαμενή στην αίθουσα της χαλυβουργίας, κατά τη διάρκεια εργασιών στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του σιδηρονικελίου, στο στάδιο δηλαδή που το σιδηρονικέλιο από ρευστή μορφή ρίχνεται σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού και παίρνει την τελική μορφή που πουλάει η ΛΑΡΚΟ.

Η έκρηξη της δεξαμενής σημειώθηκε λίγο μετά τις 8 το πρωί και ήταν τόσο ισχυρή που έγινε αισθητή όχι μόνο από τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο αλλά και από κατοίκους της Λάρυμνας, ενώ σκότωσε τον εργαζόμενο ακαριαία. Η κηδεία του 55χρονου εργαζόμενου προγραμματίζεται για σήμερα, Πέμπτη.

Από χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απεργία, που θα συνεχιστεί μέχρι τις 6 αύριο το πρωί. Αύριο θα προχωρήσουν σε Γενική Συνέλευση για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Ο Γ. Μαρίνος συζητά με εργαζόμενους στην πύλη του εργοστασίου
Ο Γ. Μαρίνος συζητά με εργαζόμενους στην πύλη του εργοστασίου
Στην πρώτη γραμμή ώστε να δοθεί με την απεργία άμεση και αποφασιστική απάντηση βρίσκονται οι δυνάμεις του κλαδικού Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας και οι αγωνιστές συνδικαλιστές στο εργοστάσιο.

Σε ανακοίνωσή του το κλαδικό Συνδικάτο τονίζει ότι οι εργαζόμενοι απαιτούν άμεση δέσμευση από την κυβέρνηση για ουσιαστικά μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, με παράλληλη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας του εργοστασίου.

Οπως τονίζει ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ, οι διαδοχικές κυβερνήσεις και οι διορισμένες από αυτές διοικήσεις για να εξυπηρετήσουν τους στόχους των επιχειρηματικών ομίλων που εποφθαλμιούν τα «φιλέτα» της ΛΑΡΚΟ οδηγούν την εταιρεία σε απαξίωση, η οποία «πληρώνεται με τη ζωή των εργατών».

Είναι χαρακτηριστικό ότι το νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε λίγες ώρες αφότου το κλαδικό Συνδικάτο είχε κρούσει ξανά τον κώδωνα του κινδύνου με προχτεσινή του ανακοίνωση, καθώς την περασμένη Δευτέρα μόνο από τύχη δεν υπήρξαν θύματα όταν έσπασε συρματόσκοινο και έπεσε κάδος που μεταφέρει τόνους μεταλλεύματος...

Στο χώρο κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Μαρίνο

Στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα βρέθηκε άμεσα χτες ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας του Κόμματος.

Συνοδευόμενος από τον Κώστα Μπάτσικα, Γραμματέα της Οργάνωσης Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, την Ανδριάνα Μπαφούτσου, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Φθιώτιδας του Κόμματος, μέλη των ΚΟ της ΛΑΡΚΟ και της περιοχής (Λάρυμνα, Μαρτίνο και Αταλάντη) ο Γ. Μαρίνος συναντήθηκε με το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ, συζήτησε με τους εκπροσώπους του για το δυστύχημα, αλλά και την απαξίωση της επιχείρησης από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις, πλευρά της οποίας αποτελούν και οι επικίνδυνες συνθήκες δουλειάς.

Μιλώντας στη συνάντηση με το σωματείο, ο Γ. Μαρίνος τόνισε:

«Θέλουμε να εκφράσουμε τη βαθιά μας θλίψη, την οργή μας για αυτό το θανατηφόρο ατύχημα και τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του εργάτη. Ομως θέλουμε να καταγγείλουμε αυτή την πολύχρονη αντεργατική πολιτική όλων των κυβερνήσεων, και των τελευταίων χρόνων, της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα της κυβέρνησης της ΝΔ, γιατί συστηματικά απαξίωσαν και απαξιώνουν ένα σημαντικό εργοστάσιο, ένα μεγαθήριο παραγωγής νικελίου. Απαξιώνουν συνειδητά τη ΛΑΡΚΟ για να διαμορφώσουν συνθήκες να κλείσουν, να πωλήσουν το εργοστάσιο.

Η ανάπτυξή τους είναι που σκοτώνει, γιατί η ανάπτυξη αυτή στηρίζεται στο κέρδος, στο καπιταλιστικό κέρδος. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Ακούσαμε τη δήλωση του υπουργού, του κ. Χατζηδάκη. Είναι έντονα υποκριτική. Και καταγγέλλουμε την κυβέρνηση γιατί όταν θέτει το ζήτημα της διερεύνησης των αιτιών του ατυχήματος και του καταλογισμού των ευθυνών, προσπαθεί να κοροϊδέψει τους εργάτες.

Τι κρύβεται πίσω από αυτά όλα τα δεκάδες ατυχήματα που έχουμε ζήσει όλα τα χρόνια; Κρύβεται η πολιτική που εντείνει την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, που εντατικοποιεί συνεχώς τη δουλειά, που απαξιώνει το εργοστάσιο, που ευθύνεται για την έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων.

Το ξέρουμε καλά αυτό το εργοστάσιο. Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν απαξιώθηκε σκόπιμα. Και θύμα αυτής της ανάπτυξης, αυτής της πολιτικής είναι και ο σημερινός εργάτης, όπως και οι προηγούμενοι. Με αιτία αυτή την πολιτική είχαμε τον θάνατο του εργάτη στις 11 Ιούλη, είχαμε το ατύχημα πριν λίγες μέρες, όταν έσπασε το συρματόσκοινο, έφυγε κάδος με τόνους μετάλλευμα που μπορούσε να έχει θύματα.

Το ίδιο και σήμερα. Γι' αυτό το ΚΚΕ θέλει για άλλη μια φορά να τονίσει ότι θα είναι μαζί με τους εργάτες για να υπερασπιστεί το δικαίωμα στη δουλειά, για να μην περάσουν τα σχέδια για το κλείσιμο ή την ιδιωτικοποίηση του εργοστασίου. Θα είναι μαζί σας για την υπεράσπιση των εργασιακών και των μισθολογικών σας δικαιωμάτων και θα εντείνουμε την προσπάθεια για να ληφθούν, να τηρηθούν, να εφαρμοστούν προληπτικά μέτρα, μέτρα προστασίας της ασφάλειας και της ζωής των εργατών.

Συμφωνούμε ότι δεν πάει άλλο και η εργατική τάξη και στην περιοχή έχει μεγάλη πείρα, έχει τη δύναμη και τη θέληση να υπερασπιστεί τη ζωή της. Θα στηρίξουμε τους αγώνες που έχετε σχεδιάσει με όλες μας τις δυνάμεις. Το ΚΚΕ θα αξιοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει και μέσα στη Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο και έξω από τη Βουλή, για να αναδείξει τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν πρώτα απ' όλα την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων.

Σας ευχαριστούμε και να ξέρετε ότι θα είμαστε κοντά σας σε κάθε εξέλιξη και θα δυναμώσουμε την προσπάθεια. Επαναλαμβάνουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του νεκρού εργάτη. Δεν είναι μόνο εδώ δυστυχώς, θρηνούμε συνεχώς εργάτες και εργάτριες σε πολλούς χώρους, αυξάνεται ο αριθμός των εγκλημάτων σε βάρος της εργατικής τάξης. Γιατί είναι αυτό το αποτέλεσμα της ανάπτυξης που στηρίζεται στο κέρδος των λίγων, της ανάπτυξης που στηρίζεται στα καπιταλιστικά κέρδη. Και γι' αυτό θα δώσουμε τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις την επόμενη περίοδο στο πλευρό σας».

Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές, με τη σειρά τους, μίλησαν για την απαξίωση του εργοστασίου, τις ελλείψεις προσωπικού και τις συνθήκες εντατικοποίησης, την έλλειψη μέσων προστασίας, τα συχνά εργατικά «ατυχήματα».

Λίγο αργότερα, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους στην πύλη του εργοστασίου, ο Γ. Μαρίνος τόνισε ότι «εσείς είστε οι παραγωγοί του πλούτου, εσείς δένετε με τη δουλειά σας το ατσάλι», ξεκαθαρίζοντας πως το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες τους με όλες του τις δυνάμεις και θέτει στην πρώτη γραμμή της πάλης, κόντρα στην ανάπτυξη για τα κέρδη των λίγων, τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων.

Καταγγελία για απαράδεκτη εισαγγελική απόφαση

Στο μεταξύ, σε μια εξέλιξη που ακολούθησε στη συνέχεια της χτεσινής μέρας, το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας καταγγέλλει ότι «ο υπηρεσιακός εισαγγελέας του Πρωτοδικείου Λαμίας, κ. Πέτρου, με υπερβάλλοντα ζήλο, χωρίς καν να περιμένει την Εκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας που είναι η Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος, για το σημερινό θανατηφόρο ατύχημα στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, απήγγειλε κατηγορίες στους ίδιους τους εργαζόμενους»!

Το κλαδικό Συνδικάτο σχολιάζει ότι η εν λόγω απόφαση «έμμεσα βγάζει λάδι αυτούς που με πολιτική απόφαση έχουν στραγγαλίσει τη ΛΑΡΚΟ οικονομικά και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί σε ένα κρεματόριο».

«Δηλώνουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούμε να κατηγορούνται οι εργαζόμενοι που από τη φύση της εργασίας τους ήταν δίπλα σε σκοτωμένους συναδέλφους, σκοτώνονται και οι ίδιοι», ξεκαθαρίζει το Συνδικάτο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ