Σάββατο 16 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 17 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Σταθερά στο πλευρό προσφύγων και μεταναστών, με την αλληλεγγύη και τον αγώνα τους

Ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, αλλά και στο ξενοφοβικό δηλητήριο περιθωριακών ακροδεξιών ομάδων που αξιοποιούν την άθλια κατάσταση στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

Αποψη του καταυλισμού προσφύγων και μεταναστών στα Διαβατά
Αποψη του καταυλισμού προσφύγων και μεταναστών στα Διαβατά
Το δυνάμωμα της αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες, ο αγώνας ενάντια στους πραγματικούς ενόχους για τον εγκλωβισμό και τις άθλιες συνθήκες στους καταυλισμούς, είναι η καλύτερη απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους για τη σημερινή κατάσταση στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, παρουσιάζοντας μάλιστα ως «λύση» την αιτία που γεννάει το πρόβλημα:

Τη στήριξη και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, την προσήλωση στη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές Οδηγίες, συμφωνίες και Συνθήκες για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό.

Ολα αυτά αποτελούν τον πυρήνα της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ και έχουν ως συνέπεια το άγριο κυνηγητό των κατατρεγμένων στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, τον εγκλωβισμό τους στην Ελλάδα και την παρεμπόδιση να μετακινηθούν στον τόπο προορισμού τους, τη διαβίωση μέσα σε άθλιες συνθήκες, την επιβάρυνση κυρίως των νησιών, με σοβαρές συνέπειες στη ζωή των κατοίκων.

Θυμίζουμε ότι η απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας δεν παρεμποδίζει μόνο τη μετακίνηση των προσφύγων από την Τουρκία σε όποιο μέρος της Ευρώπης επιθυμούν, αναζητώντας τις περισσότερες φορές συγγενείς τους που ήδη ζουν εκεί, αλλά επιπλέον προβλέπει επαναπροωθήσεις από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία αποκλειστικά από τα hot spots που λειτουργούν εκεί (με εξαίρεση τους λεγόμενους ευάλωτους), εξ ου και ο εγκλωβισμός τους στις άθλιες συνθήκες των στρατοπέδων τύπου Μόριας.

Από την παράδοση υλικού στον καταυλισμό της Αλεξάνδρειας Ημαθίας
Από την παράδοση υλικού στον καταυλισμό της Αλεξάνδρειας Ημαθίας
Το ίδιο αποτέλεσμα έχουν ο αντιδραστικός Κανονισμός του Δουβλίνου και το αντίστοιχο ευρωενωσιακό πλαίσιο ασύλου, που θεωρεί τις χώρες πρώτης γραμμής (σαν την Ελλάδα) ως αυτόματα υπεύθυνες για τους αιτούντες άσυλο, απαγορεύοντας τις λεγόμενες δευτερογενείς μετακινήσεις, δηλαδή να μεταβούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους.

Αυτά είναι που προκαλούν τον διπλό εγκλωβισμό χιλιάδων κατατρεγμένων στη χώρα μας κι εκεί πρέπει να στρέψει τα πυρά του ο λαός, απαιτώντας την κατάργηση των απαράδεκτων συμφωνιών και Συνθηκών, την ελεύθερη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών στις χώρες προορισμού τους, την επιτάχυνση των διαδικασιών απόδοσης ασύλου, την άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για όσο καιρό οι πρόσφυγες και οι οικογένειές τους μένουν στην Ελλάδα, με εξειδικευμένα μέτρα για την υγεία τους, την εκπαίδευση των παιδιών τους κ.τ.λ.

Να απομονωθούν οι ρατσιστές - εθνικιστές

Την κατάσταση που διαμορφώνεται στο έδαφος αυτής της άθλιας πολιτικής, επιχειρούν να εκμεταλλευτούν διάφορες περιθωριακές, εθνικιστικές και ακροδεξιές ομάδες, που έχουν όμως υπέρμετρη προβολή της δράσης και της αποδοχής τους από τα ΜΜΕ, όπως έγινε τις τελευταίες μέρες ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, όπου σε παλιές και νέες δομές μετακινήθηκε ένας αριθμός προσφύγων για την αποσυμφόρηση των νησιών (π.χ. τραμπουκισμοί έξω από δομές προσφύγων στη Νάουσα, εκφοβισμοί στα Βρασνά, δολιοφθορά σε υποδομές στις Βαρβάρες Ημαθίας, προσβολή του θρησκεύματος και του πολιτισμού των προσφύγων στα Διαβατά κ.ά.).

Οι ομάδες αυτές, πολλές φορές μετακινούμενες από περιοχή σε περιοχή, καλούν σε κινητοποιήσεις ενάντια στους πρόσφυγες, ακόμα και σε προκλητικές ενέργειες μισαλλοδοξίας έξω από καταυλισμούς, προσβάλλοντας θρησκευτικά και πολιτιστικά ήθη των κατατρεγμένων. Η ανοχή στελεχών της κυβέρνησης σ' αυτές τις αθλιότητες αλείφει «βούτυρο στο ψωμί» τους και δίνει τροφή για κάλπικη αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει μεγάλες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση του Προσφυγικού.

Απάντηση στον μισανθρωπισμό και το ρατσισμό τέτοιων ομάδων δίνει η περιθωριοποίησή τους από τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων στις περιοχές που μετακινούνται μετανάστες, παρά τις ανησυχίες που ούτως ή άλλως υπάρχουν, αφού η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, ούτε θέλει ούτε μπορεί να λύσει το πρόβλημα, ούτε καν να ανακουφίσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, είτε μένουν στα νησιά είτε στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και τους κατοίκους αυτών των περιοχών.

Οπως δηλώνει στον «Ριζοσπάστη» η Λίνα Χατζηκυριάκου, δημοτική σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δήμο Δέλτα, όπου λειτουργεί η προσφυγική δομή των Διαβατών, «όλα αυτά τα χρόνια η συμβίωση με τους κατοίκους της περιοχής είναι αρμονική. Υπάρχουν ωστόσο και περίοδοι που η κατάσταση οξύνεται. Μία τέτοια περίοδος όξυνσης είναι και η σημερινή, με τα νέα κύματα προσφύγων, που αυξάνουν την πίεση στα νησιά, αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, εξαιτίας της πολιτικής του εγκλωβισμού.

Στο Κέντρο Φιλοξενίας των Διαβατών, με ευθύνη τόσο της προηγούμενης όσο και της σημερινής κυβέρνησης, υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι χωρίς στέγαση και σίτιση, αφού δεν έχουν ακόμη καταγραφεί, παρόλο που οι ίδιοι το επιθυμούν. Το Κέντρο φιλοξενεί περισσότερα άτομα από όσα έχει δυνατότητα, σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης που πυροδοτούν διαμάχες και συγκρούσεις, και με μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα και υγειονομική περίθαλψη.

Στο έδαφος της εξαθλίωσης είναι δυνατό να εκδηλωθούν και παραβατικές συμπεριφορές, που προκαλούν ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής. Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, οι κάτοικοι δεν ταυτίζονται με ακραίες ρατσιστικές αντιλήψεις και ενέργειες, όπως το πρόσφατο "μπάρμπεκιου". Αντίθετα, είναι συχνές οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης από μαζικούς φορείς και από απλούς ανθρώπους».

Η δύναμη της αλληλεγγύης

Παράλληλα, στην Κεντρική Μακεδονία και σε άλλες περιοχές πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που οργανώνουν τα ταξικά σωματεία και οι μαζικοί φορείς, εκατοντάδες απλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα στις περιοχές που καταλύουν μετανάστες και πρόσφυγες προερχόμενοι από τα νησιά.

Αλλωστε, η εικόνα που μεταφέρεται από τους εργαζόμενους στις δομές, επιβεβαιώνει ότι όλα αυτά τα χρόνια η αλληλεγγύη εκφράζεται διαρκώς, είτε μεμονωμένα (στα Διαβατά, στα Λαγκαδίκια, στις Σέρρες κ.α.) είτε συλλογικά από φορείς, που συγκεντρώνουν και παραδίδουν είδη πρώτης ανάγκης για τις ανάγκες των προσφύγων, ιδιαίτερα σε περιόδους όξυνσης του Προσφυγικού, όπως συμβαίνει και τώρα.

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, οι Σύλλογοι Γυναικών Κεντρικής Μακεδονίας (μέλη της ΟΓΕ), η Φοιτητική Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης πρωτοστατούν ώστε να εκφραστεί όσο το δυνατόν πιο πλατιά η αλληλεγγύη στα θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, της φτώχειας και της προσφυγιάς, που γεννάει αυτό το σάπιο σύστημα.

Σ' αυτό το πλαίσιο, εργατικά Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, μαζί με την ΟΓΕ, παρέδωσαν την περασμένη Τετάρτη φάρμακα στη δομή των Διαβατών. Η βοήθεια που συγκεντρώθηκε μέσα σε σύντομο χρόνο, παραδόθηκε στους γιατρούς και τους νοσηλευτές του ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), οι οποίοι ευχαρίστησαν για την πρωτοβουλία και ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία ότι πέρα από τα φάρμακα υπάρχει ανάγκη και για αναλώσιμα υλικά (επίδεσμοι, γάζες, γάντια, σύριγγες κ.λπ.).

Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης ο προγραμματισμός της Φοιτητικής Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες, με πολύμορφες δράσεις, προβολές ταινίας, έκθεση φωτογραφίας, εκδηλώσεις και συναυλίες ενάντια στον πόλεμο, στο φασισμό και το ρατσισμό.

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας

Αλλά και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας συνεχίζει σταθερά την παρέμβασή του στο πλευρό των προσφύγων και μεταναστών, μαζί με τα σωματεία - μέλη του, τον Αγροτικό Σύλλογο «Μαρίνος Αντύπας», τις Ομάδες Γυναικών Βέροιας, Νάουσας, Αλεξάνδρειας.

Τις προηγούμενες μέρες συγκέντρωσε και παρέδωσε φάρμακα στη δομή της Αλεξάνδρειας και είδη πρώτης ανάγκης στις δύο δομές (ξενοδοχεία) στη Νάουσα, όπου έχουν εγκατασταθεί 193 πρόσφυγες, από τους οποίους περίπου οι μισοί είναι βρέφη και ανήλικα παιδιά, στην πλειοψηφία τους από τη Συρία και το Αφγανιστάν.

Ο Σάκης Τσίτσης, πρόεδρος του ΕΚΝ, μιλάει στον «Ριζοσπάστη» για την απήχηση που βρίσκει το κάλεσμα στον εργαζόμενο λαό της περιοχής. «Το ΕΚΝ και μαζί όλα σχεδόν τα σωματεία μέλη - του (σ.σ. Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Συνταξιούχων, Κιβωτοποιών, κ.ά.) μπήκαν μπροστά στην οργάνωση της αλληλεγγύης. Είναι μεγάλη η βοήθεια που συγκεντρώθηκε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Ο κόσμος άρχισε να φέρνει πράγματα στο Εργατικό Κέντρο πριν ακόμα εκδοθούν οι ανακοινώσεις - καλέσματα. Ερχονται και δίνουν από το υστέρημά τους εργαζόμενοι, άνεργοι που και οι ίδιοι γνώρισαν την αλληλεγγύη του λαού μας τα προηγούμενα χρόνια, εργάτες που συμμετείχαν στους αγώνες που αναπτύχθηκαν στην περιοχή.

Αλλοδαποί εργάτες και εργάτριες που έζησαν τον αναγκαστικό ξεριζωμό. Κόσμος που γνώρισε τη φτώχεια, την ανέχεια και ξέρει ότι ανεξάρτητα από τη γλώσσα, το θρήσκευμα και το χρώμα, Ελληνες και ξένοι εργάτες έχουν τον ίδιο αντίπαλο, το σύστημα της εκμετάλλευσης που γεννά τον πόλεμο, την προσφυγιά, τη φτώχεια.

Θα συνεχιστεί η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και φαρμάκων για τις δομές που λειτουργούν στην Ημαθία. Παράλληλα, σκοπεύουμε να οργανώσουμε ένα λαϊκό γλέντι στην πλατεία της Νάουσας, μαζί με τους πρόσφυγες και μετανάστες που διαβιούν στις δομές παρουσιάζοντας πολιτιστικά δρώμενα των λαών μας».


Α. Α.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ