Τρίτη 19 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ 2019 - 2020
«Δημοσιονομικός χώρος» στο κεφάλαιο με «κλειδωμένους» τους αντιλαϊκούς στόχους

INTIME NEWS

Μεθαύριο Πέμπτη κατατίθεται στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2020, ο οποίος στη συνέχεια θα πλαισιωθεί από τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου που αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τα «πρωτογενή πλεονάσματα» για το 2020, ως αποτέλεσμα των αντιλαϊκών μέτρων και των «ισοδύναμων» σε όρους «ενισχυμένης εποπτείας», ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ, στο 3,6% του ΑΕΠ, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις διαμόρφωσης «δημοσιονομικού χώρου» για τις παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα δέσμη με τις φοροελαφρύνσεις και τους «συμβολικούς φόρους» προς τα τμήματα του κεφαλαίου μεταφράζεται σε «απώλειες φορολογικών εσόδων» ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων, τα οποία φυσικά θα φορτωθούν στο λαό. Ενδεικτικά, αναμένονται στα 541 εκατ. ευρώ από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη (24% από 28%) και επιπλέον 75 εκατ. από τη μείωση της φορολογίας στα διανεμόμενα μερίσματα (5% από 10%).

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, στο έδαφος των «πρωτογενών πλεονασμάτων» που φορτώνουν στις λαϊκές πλάτες, η κυβέρνηση εξετάζει τις δυνατότητες περαιτέρω διευκολύνσεων προς τις ισχυρές επιχειρήσεις, προκειμένου να εμπλουτίσει με αυτές τις διατάξεις που ήδη προβλέπονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που δόθηκε την περασμένη βδομάδα σε «δημόσια διαβούλευση». Στο επίκεντρο βρίσκεται η επιμήκυνση του χρόνου μέσα στον οποίο μπορεί να μεταφέρεται η φορολογική οικονομική ζημιά των επιχειρήσεων στα 10 έτη (από 5 σήμερα) για τις χρήσεις από το 2014 και μετά. Αυτό σημαίνει αντίστοιχη φοροελάφρυνση ή και πλήρη απαλλαγή από φόρο για μελλοντικές κερδοφόρες χρήσεις προκειμένου να «αποσβεστεί» η χασούρα.

Φαραωνικά πλεονάσματα

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το 10μηνο (Γενάρης - Οκτώβρης) 2019:

-- Η μάζα των πρωτογενών πλεονασμάτων (σε όρους «ενισχυμένης εποπτείας») διογκώθηκε στα 5,76 δισ. ευρώ. Ο αρχικός στόχος για την ίδια περίοδο είχε τοποθετηθεί στα 2,31 δισ., δηλαδή σε απόλυτα μεγέθη η υπέρβαση φτάνει στα 3,45 δισ.!

Παράλληλα, σε σχέση με τα πλεονάσματα του 2018 (3,8 δισ.) καταγράφεται περαιτέρω ενίσχυση ύψους 1,96 δισ.

-- Η συνολική μάζα των φόρων έφτασε στα 41,28 δισ., από 40,8 δισ. πέρυσι, με διόγκωση 480 εκατ.

-- Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού καταγράφονται στα 42,46 δισ., χαμηλότερα από τον αρχικό στόχο περίπου κατά 2,2 δισ.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται η διανομή λεγόμενου «κοινωνικού μερίσματος», κατά τις πληροφορίες κάτω από 400 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο 7% της συνολικής μάζας του εμφανιζόμενου πλεονάσματος. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται από την επόμενη βδομάδα, αφού προηγουμένως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επεξεργαστεί τα αναλυτικά στοιχεία για τα φορολογικά έσοδα του 10μηνου και προχωρήσει στις «προβολές» για το υπόλοιπο του έτους.

Αύριο οι εκθέσεις της Κομισιόν

Παράλληλα, αύριο Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποιεί την 4η έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» αναφορικά με την πρόοδο που διαπιστώνουν στα «προαπαιτούμενα», ενώ ταυτόχρονα θα περιλαμβάνει και την επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού κρατικού χρέους.

Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού, η ελληνική κυβέρνηση ξεπερνάει τον πήχη της αντιλαϊκής πολιτικής, ως αποτέλεσμα βέβαια των ματωμένων πλεονασμάτων, ενώ θα υπενθυμίζονται και οι «δεσμεύσεις» αναφορικά με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και για τη διατήρηση της «μεταρρυθμιστικής δυναμικής» στον άξονα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

Αύριο επίσης δημοσιοποιούνται και οι πρώτες εκθέσεις στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» 2020 για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανόμενης και της Ελλάδας. Να σημειωθεί ότι η ελληνική οικονομία εντάσσεται στη λίστα των κρατών που «ελέγχονται» για «μακροοικονομικές ανισορροπίες» και υπάγονται σε «εμπεριστατωμένη επισκόπηση» και από την πλευρά του «Εξαμήνου». Πρόκειται για έναν ακόμη ειδικό έλεγχο, στο πλαίσιο της «κανονικότητας» του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», παράλληλα βέβαια και σε συνδυασμό με το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο» που ισχύει στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας.

Τα «κόκκινα» δάνεια

Στα 12 δισ. ευρώ (από 9 δισ. προηγουμένως) αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος των νέων κρατικών εγγυήσεων προς τους τραπεζικούς ομίλους που θα καταβάλλονται σε περίπτωση που οι τράπεζες και άλλοι εμπλεκόμενοι «επενδυτές» εμφανίσουν χασούρα στο πλαίσιο της διαχείρισης των κάθε είδους προβληματικών δανείων.

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ - όπως έχει γνωστό - οι τράπεζες, από την πλευρά τους, θα τιτλοποιήσουν και στη συνέχεια θα μεταβιβάζουν σε επενδυτές προβληματικά δάνεια ύψους πάνω από 30 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ