Τρίτη 19 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Στους 24 οι νεκροί διαδηλωτές από την αμερικανοκίνητη χούντα

Η καταστολή συνεχίζεται απέναντι στις λαϊκές δυνάμεις που διαδηλώνουν ενάντια στο πραξικόπημα
Η καταστολή συνεχίζεται απέναντι στις λαϊκές δυνάμεις που διαδηλώνουν ενάντια στο πραξικόπημα
ΛΑ ΠΑΣ.--

Διευρύνεται η καταστολή στη Βολιβία, από την πραξικοπηματική κυβέρνηση της Τζανίνε Ανιες, ενάντια στον σοσιαλδημοκράτη Πρόεδρο Εβο Μοράλες, που αναγκάστηκε να παραιτηθεί και να διαφύγει στο Μεξικό με πολιτικό άσυλο. Λαϊκές δυνάμεις από φτωχές περιοχές στη Λα Πας, στο Ελ Αλτο, στην Κοτσαμπάμπα, στη Σάντα Κρους, που στηρίζουν τον Μοράλες, διαδηλώνουν, καταγγέλλουν το πραξικόπημα της αντιδραστικής αντιπολίτευσης με τις πλάτες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους και ζητούν αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας με καθαίρεση της πρώην γερουσιαστή, που ουσιαστικά αυτοανακηρύχθηκε «μεταβατική πρόεδρος» χωρίς να έχει πλειοψηφία, αφού το κόμμα Κίνημα για το Σοσιαλισμό (MAS) διαθέτει πλειοψηφία 2/3 και στα δύο σώματα, στη Γερουσία και τη Βουλή.

Ετσι συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εργαζομένων και ιθαγενών (που είναι και η βάση του MAS) οι οποίοι δέχονται τη βία του στρατού και της αστυνομίας που έχουν αναπτυχθεί στις πόλεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι ίδιοι οι διαδηλωτές, από τις 10 Νοέμβρη που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, 24 ιθαγενείς έχουν πέσει νεκροί από πυρά του στρατού που βαράει στο ψαχνό.

Τη βίαιη καταστολή κατήγγειλε για άλλη μια φορά ο Μοράλες με δηλώσεις του από το Μεξικό, καλώντας να σταματήσει για να υπάρξει «εθνική συμφιλίωση» και νέες εκλογές. Και οι βουλευτές και γερουσιαστές του MAS καλούν σε μεσολάβηση της Καθολικής Εκκλησίας, της ΕΕ και της κυβέρνησης της Ισπανίας όπως και του ΟΗΕ, για να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος με την αντιπολίτευση. Επίσης δηλώνουν ότι το λεγόμενο διάταγμα 4078 της Ανιες περί «απάντησης των κρατικών αρχών στη βία των διαδηλωτών χωρίς να υφίστανται διώξεις για τις πράξεις τους» οδηγεί στην ακόμα μεγαλύτερη καταστολή και ζητάνε να καταργηθεί.

Το διάταγμα αυτό κατήγγειλε και η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, σημειώνοντας ότι «αγνοεί τα διεθνή στάνταρ και πριμοδοτεί τη βίαιη καταστολή».

Διακύβευμα στον σφοδρό ενδομονοπωλιακό ανταγωνισμό ο τεράστιος φυσικός πλούτος

Πάντως, οι εξελίξεις στη Βολιβία δείχνουν ότι είναι σε εξέλιξη μια συντονισμένη προσπάθεια ειδικά του αμερικανικού ιμπεριαλισμού ενάντια σε κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής που είχαν άλλους γεωπολιτικούς προσανατολισμούς τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως με την Κίνα και τη Ρωσία. Επιχειρείται δηλαδή να ανακτηθούν σφαίρες επιρροής έναντι ισχυρών ανταγωνιστών, με δεδομένο ότι και αστικές δυνάμεις που είχαν συνεργαστεί με τις κυβερνήσεις σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης φαίνεται να επιλέγουν τον άξονα ΗΠΑ. Στην περίπτωση της Βολιβίας, είναι φανερό ότι ο τεράστιος φυσικός πλούτος της (φυσικό αέριο, άλλα ορυκτά) είναι σημαντικό διακύβευμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τελευταία στοιχεία αμερικανικών οργανισμών κάνουν λόγο για τεράστιο κοίτασμα λιθίου (ορυκτό που χρησιμοποιείται στα ολοκληρωμένα κυκλώματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, λαπ τοπ, κινητών, στις μπαταρίες των υβριδικών και των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, στη βιομηχανία αλουμινίου κ.ά., πεδία σφοδρού ανταγωνισμού). Γίνεται λόγος για 21 εκατομμύρια τόνους λιθίου μόνο σε μια περιοχή, ποσότητα που την κάνει τον μεγαλύτερο κάτοχο αυτού του ορυκτού στον κόσμο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ