Τρίτη 19 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Συνάντηση ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Κύπρου για αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας

Οι δύο πλευρές χαιρέτισαν την πρώτη επέτειο από την υπογραφή της «Δήλωσης Προθέσεων»

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ υποδέχεται τον Κύπριο ομόλογό του

Copyright 2019 The Associated

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ υποδέχεται τον Κύπριο ομόλογό του
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Περαιτέρω «αναβάθμιση» της διείσδυσής τους στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο επιδιώκουν οι ΗΠΑ, όπως ανέδειξε και η χτεσινή συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, με αφορμή και τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την υπογραφή της διμερούς «Δήλωσης Προθέσεων».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες κυπριακών ΜΜΕ, οι δύο υπουργοί καλωσόρισαν την πρώτη επέτειο από την υπογραφή της Δήλωσης Προθέσεων «για την ενίσχυση της σχέσης ασφάλειας, ιδίως σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας και της ασφάλειας των συνόρων και την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας». Επίσης, συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, που - αναφέρει ο «Φιλελεύθερος» - αφορούν και σύναψη συμφωνίας για την ασφάλεια στις πληροφορίες και άλλα προγράμματα που θα παρακάμπτουν το εμπάργκο (όπλων) που ακόμα ισχύει τυπικά. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε και η χρησιμότητα των πολυμερών σχημάτων συνεργασίας, με την αμερικανική πλευρά να «επαναλαμβάνει τη στήριξη στο "3+1"», δηλαδή στη σταθερή και άμεση συμμετοχή των ΗΠΑ σε σχήματα που εκτιμούν ότι μπορούν να «αξιοποιήσουν» στην αναμέτρησή τους με αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, στην ατζέντα της επίσκεψης Χριστοδουλίδη βρίσκονται συνολικά οι διμερείς σχέσεις Κύπρου - ΗΠΑ, οι εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με αιχμή τα Ενεργειακά.

Ο Χριστοδουλίδης αναμενόταν να συναντήσει διάφορα στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως και τον αρμόδιο για ενεργειακά ζητήματα υφυπουργό Εξωτερικών Φράνσις Φάνον (με τον οποίο μάλιστα αναμενόταν να συμμετάσχουν από κοινού και σε συνέδριο με θέμα «Νοτιοανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειος: Νέες στρατηγικές, νέες προοπτικές»). Τέλος, κυπριακά ρεπορτάζ μετέδιδαν ότι ήταν ανοιχτό και το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον νέο σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Τραμπ, Ρόμπερτ Ο' Μπράιαν.

«Να είμαστε ρεαλιστές...»

Μιλώντας στην «κυριακάτικη Καθημερινή», ο Χριστοδουλίδης περιέγραψε τη σαφή πρόθεση περαιτέρω διεύρυνσης των σχημάτων περιφερειακής συνεργασίας που στήνονται στη ΝΑ Μεσόγειο, επιμένοντας ότι «η επίλυση του Κυπριακού (είναι) που θα επιτρέψει να εξεταστούν σοβαρά τέτοιου είδους συνεργασίες αλλά και πολλά άλλα δεδομένα που υφίστανται στην Ανατολική Μεσόγειο και η Τουρκία, με τη στάση και τη συμπεριφορά της, επέλεξε να εξαιρέσει τον εαυτό της».

Πρόσθεσε ότι «είμαστε απόλυτα ρεαλιστές (...) δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία και είναι σαφώς πολύ περισσότερες οι προοπτικές και οι δυναμικές σε όλους τους τομείς αν συνεργαστούμε όλα τα κράτη της περιοχής. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι και το όραμά μας για την Ανατολική Μεσόγειο. Συνεργασίες και συνέργειες στη βάση μιας θετικής ατζέντας, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις που όταν καταστεί εφικτό, μάλιστα, να θεσμοθετήσουμε με τη σύσταση ενός περιφερειακού οργανισμού ασφάλειας και συνεργασίας. Η συμμετοχή σε αυτήν τη συνεργασία έχει ως ελάχιστη προϋπόθεση, για ευνόητους λόγους, τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Αρα εναπόκειται αποκλειστικά και μόνο στην Τουρκία να ανταποκριθεί και να συμμετάσχει μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια...».

Επαφές Λουτ

Στο μεταξύ, το περασμένο Σάββατο ξεκίνησε νέο γύρο επαφών στην Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, ενόψει και της άτυπης τριμερούς συνάντησης που θα γίνει στο Βερολίνο στις 25/11. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου μίλησε γενικόλογα για μια «καλή συζήτηση».

Η Λουτ είχε συνάντηση και με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μ. Ακιντζί, μετά την οποία επίσης δεν έγιναν δηλώσεις.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου επανέλαβε σε δικές του δηλώσεις ότι «στο θέμα της εθνικής υπόθεσης της Κύπρου δεν θα καθίσουμε ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο για χάρη των διαπραγματεύσεων... Αν ξεκινήσει μια νέα διαδικασία, πρέπει προηγουμένως να αρθούν όλες οι ασάφειες σχετικά με την πολιτική ισότητα των δύο πλευρών».

  • Διήμερη επίσκεψη στο Βατικανό ολοκληρώνει σήμερα ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, που χτες είχε επίσημη συνάντηση και με τον πάπα Φραγκίσκο. Τον Αναστασιάδη συνοδεύει και ο υπουργός Ενέργειας Γ. Λακκοτρύπης, ενώ οι επαφές του αφορούν τη διμερή συνεργασία, το Κυπριακό, αλλά και γενικά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ