Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Εντείνονται οι προετοιμασίες για το στήσιμο των μπλόκων στη Θεσσαλία
  • Δηλώσεις συμπαράστασης από εργατικά σωματεία
  • Πυκνώνουν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες και σε άλλες περιοχές

Καρδίτσα: Τρακτέρ στις πλατείες των χωριών
Καρδίτσα: Τρακτέρ στις πλατείες των χωριών
Στις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας έχουν βγάλει από χτες οι βιοπαλαιστές αγρότες τα τρακτέρ τους, μετά και τη δυναμική συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια του περασμένου Σαββάτου ενάντια στα νέα σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου κατά της Κοινωνικής Ασφάλισης. Προετοιμάζονται έτσι για το στήσιμο των μπλόκων από αύριο σε όλη τη Θεσσαλία, τα οποία θα αποτελέσουν το πρώτο βήμα διεκδίκησης και ικανοποίησης των αιτημάτων τους και ταυτόχρονα θα αναδείξουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Μπλόκα αναμένεται να στηθούν στον αυτοκινητόδρομο Ε65 στις 12 το μεσημέρι από τους αγρότες της Καρδίτσας και στον κόμβο Γαλήνης και στα Φάρσαλα στις 11 π.μ. από τους αγρότες της Λάρισας. Οι κινητοποιήσεις αυτές αναμένεται να δώσουν το έναυσμα της κλιμάκωσης μπροστά στην πανελλαδική σύσκεψη στις 15 Δεκέμβρη στη Νίκαια της Λάρισας.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι βγαίνουν ξανά στους δρόμους προβάλλοντας συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων - διεκδικήσεων, το οποίο έχει διαμορφωθεί μέσα στις συλλογικές διαδικασίες του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Στα άμεσα αιτήματά τους βρίσκονται οι διεκδικήσεις για:

  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές με βάση το κόστος παραγωγής και ταυτόχρονα να αφήνουν ένα εισόδημα.
  • Αμεση μείωση στο κόστος παραγωγής σε μέσα και εφόδια και όχι συνεχής αύξηση, όπως έγινε με τα τιμολόγια της ΔΕΗ από το Σεπτέμβρη. Αφορολόγητο πετρέλαιο.
  • Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει και να ασφαλίζει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
  • Καμιά σκέψη για ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης της παραγωγής.

Με ανακοινώσεις τους οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι επαρχίας Φαρσάλων και πρώην δήμου Πλατυκάμπου και Νίκαιας απευθύνουν ενωτικό «κάλεσμα αγώνα σε όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους που πλήττονται από τις πολιτικές της ΚΑΠ της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που βλέπουν ότι δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους και πιστεύουν στη δύναμη του αγώνα, να βγουν στα μπλόκα», σημειώνοντας ότι «επιβάλλεται η αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης ώστε να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να παράγουν». Απέναντι στα διάφορα «παπαγαλάκια» και όσους καλλιεργούν τη λογική ότι με τους αγώνες δεν γίνεται τίποτα, υπογραμμίζουν ότι οι αγώνες κατάφεραν να ικανοποιήσουν κάποια από τα αιτήματά τους, να σταματήσουν την επίθεση που δέχονται με ακόμη χειρότερα μέτρα που υπάρχουν στο σχεδιασμό, έδωσαν ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφους.

Παράλληλα, δηλώσεις συμπαράστασης έχουν κάνει ήδη τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων, Οικοδόμων και Συνταξιούχων Καρδίτσας, τονίζοντας ότι συμπαρατάσσονται στον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών και καλούν τους εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, γυναίκες και νεολαία να ενισχύσουν την αγροτική κινητοποίηση και με τη φυσική τους παρουσία στον κόμβο του Ε65.

Στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν μεταξύ άλλων:

«Θα είμαστε εκεί γιατί είναι κοινή η επίθεση που δεχόμαστε. Η ίδια αυτή πολιτική που εφαρμόζει το αίσχος των χαμηλών και ανοιχτών τιμών στα αγροτικά προϊόντα, οδηγώντας στην ανέχεια τους μικρομεσαίους αγρότες, που ακριβαίνει ακόμα περισσότερο το κόστος παραγωγής συρρικνώνοντας ακόμα περισσότερο το εισόδημά τους, είναι η ίδια πολιτική που βάζει χέρι στην Κοινωνική Ασφάλιση κάνοντάς την ατομική υπόθεση και οδηγώντας τόσο τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους όσο και τους μικρομεσαίους αγρότες στην ανασφάλεια, αφού και οι μεν και οι δε καλούνται από ασφαλισμένοι να μετατραπούν σε "επενδυτές" και να "τζογάρουν" τη σύνταξή τους (...) Είναι η ίδια πολιτική που ανακυκλώνει την ανεργία με 8μηνα, 12μηνα και απολύσεις συμβασιούχων, όπως οι καθαρίστριες και οι φύλακες του Νοσοκομείου Καρδίτσας καθώς και οι δασεργάτες, ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Είναι η ίδια πολιτική που βγάζει παράνομες τις απεργίες, ενισχύει την εργοδοτική τρομοκρατία, οδηγεί τους αγρότες στα "αγροτοδικεία", τους μαθητές και φοιτητές σε προσαγωγές και καταργεί τις συνδικαλιστικές ελευθερίες».

Εντείνονται οι δραστηριότητες σε Αίγιο και Ηράκλειο

Σειρά κινητοποιήσεων οργανώνει για τις επόμενες μέρες ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» βάζοντας στο επίκεντρο όλα τα άμεσα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων, από τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού και το υψηλό κόστος παραγωγής μέχρι τον αντιαγροτικό και απαρχαιωμένο κανονισμό του ΕΛΓΑ και τα «αγροτοδικεία», στα οποία συνεχίζουν να σέρνονται αγωνιστές αγρότες.

Συγκεκριμένα, αύριο, Τετάρτη 4 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ. πραγματοποιεί κινητοποίηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καλώντας σε κοινή κινητοποίηση και τους Αγροτικούς Συλλόγους της Αχαΐας. Την Πέμπτη 5 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., συμμετέχει στο συλλαλητήριο για την Κοινωνική Ασφάλιση στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας και την Πέμπτη 12 Δεκέμβρη πραγματοποιεί συγκέντρωση στις 9 π.μ. στα δικαστήρια Αιγίου, όπου δικάζονται αγρότες που συμμετείχαν στα μπλόκα του 2017. Τέλος, καλεί σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Δεκέμβρη στη Νίκαια Λάρισας.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Επιτροπές Αγώνα αγροτών του νομού Ηρακλείου που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων θα ...υποδεχτούν με συλλαλητήριο την Πέμπτη 5 Δεκέμβρη τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδη, ο οποίος θα βρίσκεται την ίδια μέρα στην πόλη, με το αγωνιστικό ραντεβού να έχει δοθεί στις 11 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

Οι Σύλλογοι και οι Επιτροπές που υπογράφουν το κάλεσμα απαιτούν άμεση καταγραφή και οριζόντια αποζημίωση στο 100% της καταστροφής που υπέστησαν οι παραγωγοί λόγω δάκου, κατώτατη εγγυημένη τιμή για το λάδι, εξασφάλιση την επόμενη χρονιά ενιαίας πανελλαδικής, ολοκληρωμένης επιστημονικά άρτιας και ασφαλούς εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και κρατική χρηματοδότηση, απαλλαγή πληγέντων παραγωγών από φόρους, εισφορές και χαράτσια.

Το κάλεσμα υπογράφουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ηρακλείου, Καζαντζάκη, Αστερουσίων, Αρχανών και οι Επιτροπές Αγώνα αγροτών Τυμπακίου και Αρκαλοχωρίου.

Τέλος, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη 28/11 παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπου αντιπροσωπεία της συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας. Στη συνάντηση τέθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν τους μικρομεσαίους παραγωγούς, όπως η παντελής έλλειψη συντήρησης των αγροτικών δρόμων, τα απαρχαιωμένα αρδευτικά δίκτυα που εκτοξεύουν το κόστος μετακινήσεων των αγροτών και κατά συνέπεια το κόστος παραγωγής, η έλλειψη έργων υποδομής που αφορούν την ποιότητα ζωής στα χωριά, το πρόβλημα της δακοκτονίας, κ.ά. Παράλληλα κατέθεσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους, ενώ «υποσχέθηκαν» κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, αρχής γενομένης από τα συλλαλητήρια για το Ασφαλιστικό αλλά και με τη μαζική συμμετοχή τους στην πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ