Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 15 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ
Ακόμα πιο στενή σύνδεση της αμυντικής βιομηχανίας και των Ενόπλων Δυνάμεων με το ΝΑΤΟ

Την ακόμα πιο στενή σύνδεση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, προσφέροντας την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) για τη συντήρηση και επισκευή πολεμικών αεροσκαφών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας, το οποίο αναμενόταν να ψηφιστεί την Παρασκευή το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής.

Με το νομοσχέδιο αυτό «έκλεισε» και το πρόγραμμα της περαιτέρω αναβάθμισης των «F-16 », με τον κατασκευαστή των αεροσκαφών, την αμερικανική «Lockheed Martin», σε υλοποίηση των όσων είχαν συμφωνηθεί και από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Το νομοσχέδιο έχει τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας» και προβλέπει ακόμα: Υποστήριξη των αεροσκαφών τύπου «Mirage 2000-5» σε βάθος επταετίας, παράταση της χορήγησης αποδεικτικών φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, διευθέτηση μεταξύ των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, του ελληνικού Δημοσίου και της «Thyssen Κroup» για παραχώρηση υλικών στο Πολεμικό Ναυτικό για τα υποβρύχιά του, με διακοπή δικαστικών διενέξεων για χρηματικές καταβολές του παρελθόντος.

Το ΚΚΕ ψήφισε «κατά» επί της αρχής του νομοσχεδίου. ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση ψήφισαν «υπέρ», ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 ψήφισαν «παρών». Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους άρθρα, το ΚΚΕ καταψήφισε αυτό για την αναβάθμιση των «F-16», το οποίο υπερψήφισαν όλα τα άλλα κόμματα. Στο άρθρο για τη φορολογική ενημερότητα των ΕΑΣ, προκειμένου να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, το ΚΚΕ ψήφισε «υπέρ» και σε όλα τα υπόλοιπα άρθρα ψήφισε «παρών».

Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις τους στις ψηφοφορίες επί των άρθρων, συμμετείχαν στη συζήτηση μέσα σε κλίμα «εθνικής συναίνεσης» για τον σφιχτό εναγκαλισμό της χώρας με τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Εχει χρεοκοπήσει το δόγμα ότι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ είναι προστάτες του λαού

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης, υπογράμμισε πως η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις συνδέουν τα εξοπλιστικά προγράμματα όχι μόνο με την Αμυνα, αλλά και με την «εξωτερική ασφάλεια», όπως την εννοούν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

«Εμείς δεν μασάμε τα λόγια μας, υποστηρίζουμε ότι η αμυντική ικανότητα της χώρας εξασφαλίζεται από το λαό μας, από Ενοπλες Δυνάμεις που δεν θα είναι τμήμα του ΝΑΤΟ. Εξασφαλίζεται με την πάλη, το αίμα και τις θυσίες του λαού. Είναι απολύτως συνδεδεμένη με τον αγώνα για λαϊκή ευημερία, για βαθιές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας», πρόσθεσε, απαντώντας στο ερώτημα τι είδους Ενοπλες Δυνάμεις θέλει το ΚΚΕ.

Αναφερόμενος στο κόστος του προγράμματος αναβάθμισης των «F-16», υπογράμμισε πως η επιβάρυνση θα είναι τεράστια για τους εργαζόμενους «κι αυτό μόνο και μόνο για να είναι δυνατή η εξυπηρέτηση των επιχειρησιακών σχεδίων του ΝΑΤΟ όπου Γης, πάντως όχι στο Αιγαίο ή, για να ακριβολογούμε, και ολίγον στο Αιγαίο».

Συνοψίζοντας τη θέση του Κόμματος τόνισε: «Το ΚΚΕ για μια ακόμη φορά δηλώνει ότι εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης δεν πρέπει να υπάρξει καμία επιπλέον υποχώρηση σε κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Σε αυτή την ανυποχώρητη θέση μας, εντάσσοντας και τη θέση όπως αυτή προαναφέρθηκε για τις Ενοπλες Δυνάμεις, θέλουμε με πλήρη συνείδηση αυτού να δηλώσουμε ότι δεν συνηγορούμε στην αναβάθμιση των "F-16"».

Στο μύθο που έχει καταρριφθεί από την ίδια την ιστορία πως τάχα «όσο η Ελλάδα είναι το καλό παιδί του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ, προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του και ο Θ. Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Σημείωσε ότι η χώρα έχει μετατραπεί σε μία απέραντη ΝΑΤΟική βάση όχι για να προστατέψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αλλά για τη διευκόλυνση των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή, προς βορρά, στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία, και προς νότο, στον ανταγωνισμό για τα πετρέλαια.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ο Θ. Παφίλης, εντάσσονται και τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας. Από εκεί απορρέει και η υποχρέωσή της να εξοπλίζεται με πανάκριβα ΝΑΤΟικά όπλα, με μεγάλη οικονομική επιβάρυνση, αλλά και σοβαρούς κινδύνους για το λαό, ενώ κατήγγειλε ότι όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα έχουν απαξιώσει την ελληνική αμυντική βιομηχανία, με βάση ευρωπαϊκές Οδηγίες και κατευθύνσεις.

Λίγο νωρίτερα, ξεκινώντας την ομιλία του, ο Θ Παφίλης είχε δώσει πληρωμένη απάντηση και στο νέο αντικομμουνιστικό παραλήρημα του Βελόπουλου, που μίλησε για «γκούλαγκ» και άλλα παρόμοια, σχολιάζοντας πως «αυτές τις γελοιότητες μόνο αν πουλάς επιστολές του Ιησού μπορείς να τις λες και στη Βουλή για να χτυπήσεις το ΚΚΕ».

Επικίνδυνη τροπολογία

Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συζήτησης, ο Θ. Παφίλης απαίτησε την απόσυρση της τροπολογίας που κατέθεσε την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση και αφορά τη «θέση Εθνικού Συντονιστή για την αντιμετώπιση και διαχείριση του μεταναστευτικού - προσφυγικού ζητήματος» και τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων (ΕΝΦΕΣ) υπό την εποπτεία του Εθνικού Συντονιστή.

Η τροπολογία ενισχύει ακόμα παραπέρα την καταστολή σε βάρος προσφύγων και μεταναστών. Για την ακρίβεια, προβλέπεται ότι ο ΕΝΦΕΣ θα έχει ως αποστολή τον έλεγχο και την επιτήρηση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της ελληνικής επικράτειας, ενώ για τη στελέχωσή του επιτρέπεται «κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης» η απόσπαση πολιτικού και ένστολου προσωπικού από τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας, Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη και «διατίθενται για την εκπλήρωση του σκοπού του επανδρωμένα ή μη, πλωτά, χερσαία και εναέρια μέσα». Ο Εθνικός Συντονιστής, ο οποίος θα έχει υπό την ευθύνη του τον ΕΝΦΕΣ, θα εποπτεύεται απευθείας από τον πρωθυπουργό.

Η συγκεκριμένη τροπολογία υπερψηφίστηκε μόνο από τη ΝΔ, ενώ λίγο πριν είχαν προκληθεί αντιδράσεις στην Ολομέλεια από την τοποθέτηση του υπουργού Αμυνας ότι στόχος της τροπολογίας είναι να προστατεύσει και την «εσωτερική ασφάλεια» από τους πρόσφυγες και μετανάστες που καταφθάνουν στη χώρα μας.

Οπως είπε στη δευτερολογία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, η κυβέρνηση φτιάχνει ένα νέο πρωτόλειο, υβριδικό ένοπλο σώμα καταστολής που αύριο θα το στρέψει, όταν απαιτηθεί και κατά του λαού, προσθέτοντας ότι είναι απροκάλυπτη η στρατιωτικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με απειλές και εκφοβισμό προσπαθεί να φιμώσει τις φωνές ενάντια στην εμπλοκή(2024-02-03 00:00:00.0)
Διαγκωνισμοί για το ποιος εξυπηρετεί καλύτερα τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς(2021-01-15 00:00:00.0)
Η τροπολογία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ(2018-11-29 00:00:00.0)
Κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο(2016-02-17 00:00:00.0)
Επικυρώθηκε διακρατική συμφωνία για την προμήθεια αμυντικού υλικού από τη Ρωσία(2016-01-14 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή προσαρμογή στην πολιτική της ΕΕ για την αμυντική βιομηχανία(2014-09-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ