Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ
Κάλεσμα επαγρύπνησης ενάντια στους τυχοδιωκτικούς σχεδιασμούς του μηχανισμού των εφοπλιστών

Την «ωμή επέμβαση εφοπλιστών, κυβέρνησης ΝΔ, του μηχανισμού του αστικού κράτους, που με εκφυλιστικές - νόθες διαδικασίες στις αρχαιρεσίες στα εργοδοτικά - κυβερνητικά σωματεία (σφραγίδες), επιχειρούν τον έλεγχο της ΠΝΟ και την ένταση της εκμετάλλευσης των ναυτεργατών», καταγγέλλουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, επισημαίνοντας ότι στο πλαίσιο αυτής της επέμβασης εντάσσεται και η σύγκληση έκτακτου συνεδρίου της ΠΝΟ όπως την σχεδιάζουν οι γνωστές «πλειοψηφίες».

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, τα τρία ναυτεργατικά σωματεία επισημαίνουν:

«Μετά το όργιο νοθείας του μηχανισμού των εφοπλιστών στις αρχαιρεσίες της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ), που πραγματοποιήθηκαν από 1/10/2019 έως 10/12/2019, με την αποστολή χιλιάδων ψηφοδελτίων από ταχυδρομικά καταστήματα της Αττικής, με επιστολική "ψήφο", επιδιώκουν τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου της ΠΝΟ, για την αντικατάσταση φθαρμένων συνδικαλιστών, όπως ο Γ. Χαλάς, γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, με άλλα πρόσωπα - στελέχη εφοπλιστικών εταιρειών, πρόθυμα να συνεχίσουν στην ίδια ρότα προηγούμενων εργατοπατέρων, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους για τα κέρδη των εφοπλιστών μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης των ναυτεργατών και συγκεκριμένα: Κατάργηση των κλαδικών ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες καραβιών. Ισοπέδωση σε δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία, Πρόνοια. Μείωση των οργανικών συνθέσεων των καραβιών, συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, με οδυνηρές συνέπειες για τους ναυτεργάτες. Χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας, της συνδικαλιστικής δράσης των ναυτεργατών μέσα στα καράβια. Εκφυλιστικές, νόθες διαδικασίες για την αλλοίωση του συσχετισμού σε σωματεία, ΠΝΟ, ΕΚ, ΓΣΕΕ.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες των ταξικών δυνάμεων, των σωματείων ΠΕΜΕΝ, "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Η επίθεση των εφοπλιστών, της κυβέρνησης της ΝΔ, συνέχεια της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκει να διαμορφώνει όρους έντασης της εκμετάλλευσης των ναυτεργατών.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις καλούμε τους ναυτεργάτες, συσπειρωμένοι στα σωματεία, στα καράβια να δώσουμε τη μάχη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης ΝΔ, εφοπλιστών, ΕΕ, ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου, ενάντια στους τυχοδιωκτικούς σχεδιασμούς του μηχανισμού των εφοπλιστών σε βάρος των ναυτεργατών».

Ταυτόχρονα, τα ναυτεργατικά σωματεία προειδοποιούν ότι «οι ναυτεργάτες δεν πρόκειται να αποδεχτούν τετελεσμένα γεγονότα, τονίζοντας ότι σε οποιαδήποτε σύγκληση συνδικαλιστικού οργάνου της ΠΝΟ, ΕΚ, ΓΣΕΕ, επιβάλλεται να γίνει έλεγχος αν πληρούν τους όρους νομιμοποίησης των αντιπροσώπων των πρωτοβάθμιων σωματείων».

Σε αυτό το πλαίσιο τονίζουν ότι πρέπει να ελέγχονται τα εξής: «1. Καταστατικό του Σωματείου. 2. Πρακτικό εκλογής Εφορευτικής Επιτροπής αρχαιρεσιών του σωματείου. 3. Αντίγραφα της απόφασης διορισμού δικαστικού αντιπροσώπου για τις αρχαιρεσίες του σωματείου. 4. Βεβαίωση εκλογής αντιπροσώπων επικυρωμένη από δικαστικό αντιπρόσωπο. 5. Κατάσταση ψηφισάντων με ονοματεπώνυμο».

Τέλος, τα σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες σε ετοιμότητα, να απαντήσουν με απεργιακό αγώνα όταν γίνει κατάθεση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό, καθώς και σε μαζική συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο για τον προϋπολογισμό.

Καταγγελία για το όργιο νοθείας στις αρχαιρεσίες της ΠΕΠΕΝ

Στο μεταξύ, με δήλωσή του ο Δημήτρης Μανίνης, εκ μέρους της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Ενότητας Πλοιάρχων» (ΔΑΕΠ), σημειώνει τα εξής αναφορικά με τις εκλογές στην ΠΕΠΕΝ:

«Τους τελευταίους μήνες, που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι αρχαιρεσίες στην Πανελλήνια Ενωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ), ακολουθήθηκαν νόθες, εκφυλιστικές διαδικασίες, γεγονός που εμείς ως ΔΑΕΠ καταγγείλαμε επανειλημμένα με συγκεκριμένα στοιχεία, όπως για παράδειγμα η μαζική αποστολή ψηφοδελτίων με διαφορά λίγων δευτερολέπτων από συγκεκριμένα ταχυδρομικά καταστήματα της Αττικής και η καταστροφή των φακέλων των συστημένων επιστολών της επιστολικής ψήφου για να μην μπορούν να ελεγχθούν τα στοιχεία της αποστολής.

Χαρακτηριστικό της νοθείας είναι πως έξι μέρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, κι ενώ έχουμε ζητήσει προφορικά και γραπτά να μας ενημερώσουν για τον ακριβή αριθμό ψηφισάντων, αυτοπρόσωπα και μέσω επιστολικής ψήφου, με γελοίους, ανυπόστατους ισχυρισμούς αρνούνται να μας δώσουν συγκεκριμένη απάντηση.

Καλούμε τους πλοιάρχους και όλους τους ναυτεργάτες να συνεχίσουμε τον αγώνα για "συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών"!».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ