Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 22 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΜΕΤΑΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ» ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Βίαιη για τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής η μετάβαση στη νέα εποχή κερδοφορίας των ομίλων

Συνέντευξη με τους Θανάση Χαστά, Γραμματέα της ΕΠ Δυτ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, και Κώστα Χατζηδαμιανό, μέλος του Γραφείου της ΕΠ και Γραμματέα της ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου του Κόμματος

Στο ενεργειακό κέντρο της χώρας, την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, συγκρούονται απευθείας σχεδιασμοί τμημάτων του εγχώριου και διεθνούς κεφαλαίου, ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και ενώσεων που αφορούν την ατζέντα μετατροπής της χώρας σε κόμβο μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων. Συγκρούονται επίσης τα συμφέροντα των εργαζομένων με τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων γύρω από το θέμα του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, εδώ και αρκετά χρόνια έχει ανοίξει συζήτηση από τα αστικά επιτελεία για τη «μεταλιγνιτική εποχή», η οποία αποτελεί τμήμα της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης. Ατζέντα που εξυπηρετεί τους αστικούς σχεδιασμούς για διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους, την οποία στηρίζουν και υπηρετούν όλα τα αστικά κόμματα, τόσο από θέσεις κυβέρνησης, όσο και αντιπολίτευσης.

Το τελευταίο διάστημα, όμως, και ειδικά με την πρόσφατη υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας, τη διαμόρφωση του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και την ανακοίνωση του επιχειρησιακού προγράμματος (business plan) από το ΔΣ της ΔΕΗ ΑΕ, σημειώνεται επιτάχυνση αυτών των σχεδιασμών στην περιοχή, με το στόχο για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2023 για τη δημιουργία χώρου για τα «πράσινα αρπακτικά» που δραστηριοποιούνται στην Ενέργεια.


Για τα ζητήματα αυτά ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Θανάση Χαστά, Γραμματέα της ΕΠ Δυτ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, καθώς και με τον Κώστα Χατζηδαμιανό, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτ. Μακεδονίας και Γραμματέα της ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου, γύρω από το μεγάλο θέμα της «μεταλιγνιτικής εποχής».

***

-- Γιατί το ΚΚΕ κάνει λόγο για καταστροφικές συνέπειες για το λαό της περιοχής από την πολιτική της «απελευθέρωσης» και της «μεταλιγνιτικής εποχής»;

-- Θανάσης Χαστάς: Αρχικά, διότι θα εκτοξευτεί η ανεργία καθώς θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και στη ΔΕΗ ΑΕ, αλλά και συνολικά σε δραστηριότητες γύρω από τη ΔΕΗ ΑΕ, όπως είναι η μεταφορά λιγνίτη από αυτοαπασχολούμενους οδηγούς. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας θα επεκταθούν, μαζί με τη μείωση των μισθών και την εντατικοποίηση της εργασίας, με συνέπεια και την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων. Από τις σχεδιαζόμενες περίπου 5.000 αποχωρήσεις (εθελούσιες - απολύσεις και συνταξιοδοτήσεις) στη ΔΕΗ ΑΕ, περίπου οι 3.000 αφορούν το λεκανοπέδιο της Δυτικής Μακεδονίας.

Η μετάβαση αυτή θα είναι βίαιη για το λαό, θα είναι μετάβαση σε νέα επιχειρηματικά κέρδη για λίγους μονοπωλιακούς ομίλους. Θα ενταθεί η ενεργειακή φτώχεια του λαού, με ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.


Ακόμα, θα προκληθούν προβλήματα με την τηλεθέρμανση, όπως διακοπή λειτουργίας ή και αύξηση του κόστους της. Για παράδειγμα, σήμερα, λόγω είτε της επάρκειας του συστήματος είτε της συντήρησης, ακόμα και λόγω βλαβών στον ΑΗΣ Αμυνταίου, μένουν αρκετές μέρες το χρόνο χωρίς θέρμανση το Αμύνταιο και ο Φιλώτας. Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμυνταίου για 30% αύξηση στα τιμολόγια της τηλεθέρμανσης, που δείχνει το τι θα επακολουθήσει. Ακόμα και αν στηριχτεί το δίκτυο στο φυσικό αέριο οι αυξήσεις θα είναι τεράστιες.

Επίσης, είναι αβέβαιο το μέλλον των μετεγκαταστάσεων των πληττόμενων χωριών. Μια σειρά από έργα, όπως ύδρευση, αποχέτευση, ασφαλτόστρωση, ηλεκτροφωτισμός και άλλες αναγκαίες υποδομές, δεν έχουν ξεκινήσει στους νέους οικισμούς Ποντοκώμης, Μαυροπηγής και Κομάνου. Επιπλέον, σήμερα, η ΔΕΗ ΑΕ διεκδικεί να πάρει πίσω το 50% των αποζημιώσεων που είχε καταβάλει στους κατοίκους της Μαυροπηγής και 10% από τους κατοίκους της Ποντοκώμης.

«Στον αέρα» βρίσκονται πλέον οι αποκαταστάσεις των εδαφών των ορυχείων, προκαλώντας πρόσθετο πρόβλημα για το περιβάλλον, ενώ θα οδηγηθούμε και σε ένταση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας από το εισαγόμενο φυσικό αέριο.

Τέλος, σε κλείσιμο θα οδηγηθούν με βάση τις εξελίξεις τα ορυχεία της «ΛΑΡΚΟ ΑΕ» και της «ΜΕΤΕ ΑΕ» στην περιοχή των Σερβίων Κοζάνης που τροφοδοτούσαν και αυτά με λιγνίτη τις μονάδες της ΔΕΗ καθώς και το λιγνιτωρυχείο στην Αχλάδα Φλώρινας, που απασχολεί περίπου 160 εργαζόμενους.

Χέρι χέρι «απολιγνιτοποίηση» και άνοιγμα νέων «πράσινων» πεδίων κερδοφορίας

-- Ποια είναι τα επιχειρηματικά σχέδια που προωθούνται στον τομέα της Ενέργειας στην περιοχή;

-- Κώστας Χατζηδαμιανός: Η μονάδα «Πτολεμαΐδα V», μια από τις πιο υπερσύγχρονες μονάδες στην Ευρώπη, επένδυση ύψους 1,4 δισ., θα μετατραπεί από μονάδα καύσης λιγνίτη σε μονάδα που θα χρησιμοποιεί άλλο καύσιμο (τα σενάρια δίνουν και παίρνουν για καύση φυσικού αερίου, βιομάζας, μέχρι και απορριμμάτων).

Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση 22 ανεμογεννητριών στο Ορος Ασκιο. Συνολικά πλέον στην περιοχή υπάρχουν 4 αιολικά πάρκα (Ασκιο, Βέρμιο, Φλώρινα, Κρυσταλλοπηγή, Μεταξάς). Σχεδιασμοί υπάρχουν για τον Μπούρινο (Κοζάνη) που είναι περιοχή Natura, για τη Βασιλίτσα (Γρεβενά) κ.ά., καθώς και ένα παλιό σχέδιο το οποίο είχε παγώσει για εγκατάσταση άνω των 200 ανεμογεννητριών στο όρος Βέρμιο.

Ταυτόχρονα, έχουν γίνει αιτήσεις για εγκατάσταση μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων για την περιοχή της ΠΕ Κοζάνης, έντονη συζήτηση αναπτύσσεται για το μέλλον των ορυχείων και την εγκατάσταση ή όχι φωτοβολταϊκών από τη ΔΕΗ ΑΕ στα ανοιχτά ορυχεία και δίπλα από τους σταθμούς παραγωγής.

Μέχρι τα μέσα του 2020 θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή μονάδας παραγωγής Ενέργειας από βιομάζα εντός του ΑΗΣ Αμυνταίου της ΔΕΗ ΑΕ που γίνεται από την ΔΕΤ.ΕΠ.Α Αμυνταίου με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεθέρμανσης από την καύση αγροτικών υπολειμμάτων κατά 51% και λιγνίτη 49%. Ανάλογες μελέτες έχουν εγκριθεί για κατασκευή μικρών μονάδων παραγωγής Ενέργειας από βιορευστά και σε χωριά στην Κοζάνη, όπως το Βατερό και ο Ανθότοπος, στο Αργος Ορεστικό της Καστοριάς και αλλού.

Το έργο της κατασκευής του αγωγού TAP έχει ολοκληρωθεί. Εδώ αναπτύσσεται έντονη διαπάλη και σε περιφερειακό επίπεδο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ποια εταιρεία θα εισπράξει τα κονδύλια για την κατασκευή των δικτύων διανομής φυσικού αερίου που θα συνδέονται με τον TAP, καθώς και εν συνεχεία για την είσπραξη των εσόδων διανομής του.

Στο επιχειρησιακό - επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ-ΔΕΠΑ περιλαμβάνεται το έργο διασυνδέσεων δικτύου με τον αγωγό TAP για τις ΠΕ Καστοριάς - Γρεβενών και όχι μέχρι σήμερα για την ΠΕ Κοζάνης. Οι μελέτες και τα έργα εκπονούνται στη λογική του «κόστους - οφέλους», και γι' αυτό δεν έχει επιλεχτεί η διασύνδεση της ΠΕ Κοζάνης καθώς «δεν είναι προσδιορισμένες» οι ποσότητες που θα καταναλωθούν.

Στρατηγική σύμπλευση απέναντι στο λαό στο Περιφερειακό Συμβούλιο

-- Ποιος ο ρόλος της Περιφέρειας στην υλοποίηση των παραπάνω;

-- Θ. Χ.: Η σημερινή περιφερειακή αρχή (ΝΔ), παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη (ΣΥΡΙΖΑ), εξειδικεύει και προωθεί σε περιφερειακό επίπεδο τις γενικές κατευθύνσεις της ΕΕ και της κυβέρνησης της ΝΔ, για να στηρίξει το κεφάλαιο. Επιβεβαιώνεται πλήρως ότι ο λαός της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας έχει απέναντί του μια ενιαία εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική. Η ΕΕ δίνει τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις, οι κυβερνήσεις τις συνδιαμορφώνουν και τις υλοποιούν, οι δήμοι και η Περιφέρεια τις εξειδικεύουν.

Το νέο «Εταιρικό Σύμφωνο Ανάπτυξης 2021 - 2027», που ψήφισαν από κοινού οι παρατάξεις των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Χρυσής Αυγής στο Περιφερειακό Συμβούλιο και αναδεικνύει τη στρατηγική τους σύμπλευση, ενσωματώνει όλες τις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ, για λογαριασμό του κεφαλαίου, σε μια σειρά από τομείς. Συγκεκριμένα, στον τομέα της Ενέργειας ασπάζεται πλήρως και προωθεί τον στόχο για «μια πιο Πράσινη Ευρώπη με χαμηλές εκπομπές άνθρακα μέσω της προώθησης της δίκαιης μετάβασης σε καθαρές μορφές Ενέργειας, των πράσινων και γαλάζιων επενδύσεων, της κυκλικής οικονομίας, της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Μαζί με την προώθηση των σχεδιασμών του κεφαλαίου, ξεδιπλώνεται και μια πολύμορφη προπαγανδιστική εκστρατεία για να μειωθούν οι αντιδράσεις του λαού της περιοχής απέναντι στο μαύρο μέλλον που του ετοιμάζουν. Ετσι βλέπουμε τις παρατάξεις των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στο Περιφερειακό Συμβούλιο, να επιδίδονται σε έντονες αποπροσανατολιστικές αντιπαραθέσεις για επιμέρους ζητήματα (ημερομηνίες, ρυθμοί και τρόπος προώθησης των κατευθύνσεων της ΕΕ κ.ά.), με στόχο να κρύψουν τη μεταξύ τους σύμπλευση στα βασικά.

Εξάλλου, όλοι τους υπηρετούν το σημερινό καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, που αντιμετωπίζει και την Ενέργεια με όρους κερδοφορίας για το κεφάλαιο και όχι με όρους κάλυψης των αναγκών του λαού σε φθηνό ρεύμα και θέρμανση. Ολοι τους αποδέχονται τους στόχους και τις κατευθύνσεις της ΕΕ και της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, οι οποίες θα μεγαλώσουν την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας, αφού ο εγχώριος και φτηνός λιγνίτης θα καταργηθεί στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στο όνομα της «προστασίας του περιβάλλοντος». Την ίδια ώρα, όμως, στο πλαίσιο της λεγόμενης «κυκλικής οικονομίας», έχουν πληθύνει οι «φωνές» και τα σχέδια μέχρι και για καρκινογόνο καύση απορριμμάτων.

Στείρα η αντιπαράθεση για το αν θα φορτωθούν γρήγορα ή αργά στο λαό τα βάρη της «απελευθέρωσης»

-- Εχει σημασία για τους εργαζόμενους το αν θα υλοποιηθεί γρήγορα ή αργά η μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας στη «μεταλιγνιτική εποχή»;

-- Κ. Χ.: Η αντιπαράθεση για το χρονοδιάγραμμα της μετάβασης στη «μεταλιγνιτική εποχή» ή και το αν θα είναι «ομαλή αυτή η μετάβαση», διευκολύνει όλους αυτούς που συμφωνούν και υποστήριξαν την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας να κάνουν μια στείρα αντιπαράθεση για το αν θα φορτωθούν, γρήγορα ή αργά, νέα βάρη οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας από την πολιτική που μετατρέπει σε ακόμα πιο πανάκριβο εμπόρευμα την Ενέργεια. Παρατηρώντας τόσο το ΕΣΕΚ της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και το αντίστοιχο που προ ημερών δημοσίευσε η σημερινή της ΝΔ, βλέπει κανείς πως οι βασικές κατευθύνσεις παραμένουν σταθερές και αυτό που στην πραγματικότητα αλλάζει είναι τα επιμέρους ποσοστά χρήσης κάθε διαφορετικής τεχνολογίας παραγωγής ηλεκτρισμού στο συνολικό ενεργειακό μείγμα.

Ουσιαστικά, το χρονοδιάγραμμα δεν πρέπει να έχει καμία απολύτως σημασία για το λαό μας αλλά, αντίθετα, οι εργαζόμενοι της περιοχής, της ΔΕΗ ΑΕ θα πρέπει να έχουν το δικό τους «χρονοδιάγραμμα» οργάνωσης του αγώνα και της πάλης, των διεκδικήσεων ώστε να μπουν εμπόδια στην εφαρμογή της πολιτικής της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ.

Να σημάνει ξεσηκωμός στους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής

-- Οι εργαζόμενοι μπορούν να κάνουν κάτι απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις; Μπορούν να αντιδράσουν;

-- Κ. Χ.: Οι κομμουνιστές όπως κάνουν εδώ και χρόνια θα πρωτοστατήσουν στην οργάνωση και στην πάλη του λαού της περιοχής και των εργαζομένων στη ΔΕΗ ΑΕ όχι μόνο για να μπουν εμπόδια στους σχεδιασμούς σε βάρος τους, αλλά και για την απαίτηση και διεκδίκηση αιτημάτων που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ ΑΕ, το λαό στη Δυτική Μακεδονία σε ξεσηκωμό, σε αγωνιστική οργάνωση της πάλης.

Για να ανοίξει αυτός ο ελπιδοφόρος δρόμος θα πρέπει η αγανάκτηση και οι σημερινοί αγώνες της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, των νέων των εργατικών - λαϊκών οικογενειών να σημαδέψουν τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του, που αποτελεί την αιτία όξυνσης όλων των προβλημάτων, χειροτέρευσης της ίδιας της ζωής.

Χρειάζεται επομένως αποφασιστική καταδίκη της πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεών της, του συνόλου των κομμάτων που στηρίζουν τα συμφέροντα και την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Να δυναμώσει η φωνή του ΚΚΕ, της μόνης δύναμης που αταλάντευτα αναδεικνύει και βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό ένοχο των προβλημάτων των εργαζομένων και των νέων της εργατικής τάξης, στηρίζει μαχητικά τις διεκδικήσεις τους, φωτίζει το δρόμο για την πραγματική διέξοδο.

Για να υπηρετήσει ο ενεργειακός σχεδιασμός τη λαϊκή ευημερία πρέπει να απαλλαγεί από τους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους

-- Ποια είναι λοιπόν η πρόταση του ΚΚΕ;

-- Θ. Χ.: Το ΚΚΕ υποστηρίζει πως για να υπηρετήσει ο ενεργειακός σχεδιασμός τη λαϊκή ευημερία πρέπει να απαλλαγεί από τους νόμους της αγοράς, τους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους. Για να λυθεί αυτό απαιτείται γραμμή σύγκρουσης και ρήξης με το καθεστώς ιδιοκτησίας των μονοπωλίων στον τομέα της Ενέργειας και συνολικά στην οικονομία, προϋποθέτει την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και τον εργατικό έλεγχο. Ετσι οι ενεργειακές πηγές, ο πρώτες ύλες, τα μέσα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής της Ενέργειας θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία, ο ενεργειακός σχεδιασμός θα αναπτύσσεται για την ικανοποίηση των ολοένα διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών.

Σε αυτήν την οικονομία, στην Ενέργεια θα λειτουργεί ένας ενιαίος κρατικός φορέας που θα συμπεριλαμβάνει τη ΔΕΗ, το σύνολο των μονάδων παραγωγής, μεταφοράς, διανομής ηλεκτρικής ενέργειας από όλες τις μορφές Ενέργειας (λιγνίτη, ΑΠΕ, φυσικό αέριο, πετρέλαιο κ.ά.) και ο οποίος θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών και όχι τις ανάγκες κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης μπορεί να διασφαλίσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας με την αξιοποίηση των εγχώριων πηγών, την εξασφάλιση επαρκούς και φτηνής λαϊκής κατανάλωσης, την κατοχύρωση και αύξηση θέσεων πλήρους και σταθερής εργασίας παράλληλα με την ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου, την προστασία του περιβάλλοντος κ.ά.

Σε μια τέτοια προοπτική η Δυτική Μακεδονία θα αναπτυχθεί προς όφελος των εργαζομένων και θα εξασφαλίζεται το δικαίωμα στη δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.


Δ. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φορολογικός παράδεισος και τεράστια κέρδη για τους καπιταλιστές...(2020-02-15 00:00:00.0)
Ορατές οι συνέπειες της «απολιγνιτοποίησης» για το λαό της περιοχής(2019-12-05 00:00:00.0)
Στη Βουλή αύριο το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ»(2014-07-01 00:00:00.0)
Τεράστια καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων και παράδοση σε ιδιώτες(2011-12-22 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2011-12-18 00:00:00.0)
Να παραμείνει εθνικό καύσιμο ο λιγνίτης(2007-11-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ