Σάββατο 4 Γενάρη 2020 - Κυριακή 5 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΡΑΝ - ΙΡΑΚ
Αμερικανικό «μπουρλότο» με κλιμάκωση των επιθέσεων

Η δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου στη Βαγδάτη διευρύνει τη σύγκρουση ενώ ποικίλες είναι οι διεθνείς αντιδράσεις

Ο δολοφονημένος Ιρανός αξιωματικός διακρίνεται στο κέντρο της φωτογραφίας αρχείου
Ο δολοφονημένος Ιρανός αξιωματικός διακρίνεται στο κέντρο της φωτογραφίας αρχείου
Επικίνδυνα τεταμένο είναι το σκηνικό στη Μέση Ανατολή μετά τις δολοφονίες του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σολεϊμανί, διοικητή των επίλεκτων δυνάμεων των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης», «Κουντς» (δρουν στο εξωτερικό) και του Ιρακινού Αμπού Μάχντι αλ-Μουχάντις, υποδιοικητή των σιιτικών «Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης», και 6 ακόμα ανθρώπων.

Η επιχείρηση έγινε τα ξημερώματα της Παρασκευής με πυραύλους από αμερικανικά ελικόπτερα ή drones που έπληξαν στοχευμένα τα δύο αυτοκίνητα, όπου επέβαιναν τα δύο υψηλόβαθμα στελέχη την ώρα που έφευγαν από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Η επίθεση των ΗΠΑ έγινε με εντολή του Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, με το πρόσχημα ότι τα θύματα «προετοίμαζαν δολοφονίες Αμερικανών πολιτών», χωρίς ενημέρωση του Κογκρέσου, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της (Δημοκρατικής) προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, η οποία την χαρακτήρισε «προκλητική και δυσανάλογη».

Οπως φαίνεται, ο αμερικανοΝΑΤΟικός σχεδιασμός στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, για τον έλεγχο ενεργειακών πηγών, οδών, σφαιρών επιρροής, στο φόντο της αντιπαράθεσης με το Ιράν και της κινητικότητας που αναπτύσσουν και άλλες ανταγωνιστικές δυνάμεις (π.χ. Κίνα, Ρωσία κ.ά.) απειλεί να τινάξει στον αέρα για άλλη μια φορά την ευρύτερη περιοχή.

Από τη στιγμή της επίθεσης με τους αμερικανικούς πυραύλους

Iraqi Prime Minister Press Off

Από τη στιγμή της επίθεσης με τους αμερικανικούς πυραύλους
Από το 2001 στο Αφγανιστάν, το 2003 στο Ιράκ, και έπειτα το 2011 της λεγόμενης «αραβικής άνοιξης» με το μακελειό στη Συρία, οι λαοί της περιοχής δολοφονούνται και ξεριζώνονται από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Σε αυτές, για λογαριασμό των συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης, συμμετέχουν ενεργά, δίνοντας «γην και ύδωρ», όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ (με τη συμφωνία και των άλλων αστικών κομμάτων). Η εμπλοκή αυτή σήμερα αυξάνει ακόμα περισσότερο τους κινδύνους για το λαό μας.

«Προληπτική στρατιωτική δράση»

Πρέπει να σημειωθεί ότι η επιλογή στρατιωτικού χτυπήματος των ΗΠΑ έρχεται ως συνέχεια των κυρώσεων κατά του Ιράν μετά την αποχώρησή τους στις 8 Μάη 2018 από τη Διεθνή Συμφωνία για το Ιρανικό Πυρηνικό Πρόγραμμα του 2015 και (με μοχλό το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα) των άλλων συμβαλλόμενων χωρών (τα άλλα τέσσερα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη Γερμανία).

Λίγο μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, άλλωστε, ο υπουργός τους των Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, είχε τονίσει πως το Ιράν «δεν θα λάβει ποτέ ξανά λευκή επιταγή για να ηγεμονεύει στη Μέση Ανατολή». Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Μαρκ Εσπερ, είχε προειδοποιήσει για την επίθεση από την Πέμπτη, βάζοντας στο τραπέζι την απειλή της «προληπτικής στρατιωτικής δράσης».

Επίσης, ανακοίνωσε την έκτακτη αποστολή 750 Αμερικανών πεζοναυτών στη Βαγδάτη από βάση στο Κουβέιτ αφήνοντας πιθανή την αποστολή και άλλων 4.000 «σε περίπτωση που χρειαστεί». Το βέβαιο είναι ότι παλιότερες δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου περί «αποχώρησης» των στρατευμάτων της χώρας του από τη Μέση Ανατολή διαψεύδονται στην πράξη.

Μετά την επιχείρηση, πρώτος ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε την ικανοποίησή του στο «Τουίτερ» αναρτώντας μια αμερικανική σημαία, ενώ ο ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, δημοσιοποίησε βίντεο με διαδήλωση Ιρακινών, που το πιθανότερο είναι από λαϊκές διαδηλώσεις που συνεχίζονται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησής τους.

Πάντως, τα μονοπώλια Ενέργειας προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, με τις τιμές του πετρελαίου να αυξάνονται κατά τουλάχιστον 4% έπειτα από τις δολοφονίες στη Βαγδάτη.

Υποσχέσεις για εκδίκηση από την ιρανική ηγεσία

Η δολοφονία του Σολεϊμανί φούντωσε τις αντιδράσεις στο Ιράν κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ, καθώς το τελευταίο επωφελείται από την εξόντωση ενός αξιωματούχου που πολλές φορές είχε μπει εμπόδιο στις ισραηλινές επιχειρήσεις σε Λίβανο, Συρία και Ιράκ.

Στο Ιράν κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ πολλές χιλιάδες Ιρανών πολιτών βγήκαν στους δρόμους της Τεχεράνης και άλλων μεγάλων πόλεων διαδηλώνοντας.

Ο Ιρανός ανώτατος Σιίτης ιερωμένος Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ορκίστηκε «αδυσώπητη εκδίκηση». Ο Πρόεδρος της χώρας, Χασάν Ροχανί, διεμήνυσε πως το Ιράν και τα «ελεύθερα έθνη της περιοχής» θα πάρουν εκδίκηση από τις ΗΠΑ. Το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν συγκλήθηκε εκτάκτως την Παρασκευή και αποφάσισε τα αντίποινα (χωρίς να τα δημοσιοποιήσει) ενώ ενισχύθηκαν οι ένοπλες δυνάμεις στα νότια σύνορα της χώρας.

Η δολοφονία του Ιρανού αξιωματικού Σολεϊμανί, που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής και προβαλλόταν ως ο πιθανότερος διάδοχος του Ιρανού Προέδρου, Χασάν Ροχανί, θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για ακόμη πιο επικίνδυνες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Η επίθεση της Παρασκευής έγινε μετά την πολύωρη κατάληψη μέρους της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βαγδάτη από Ιρακινούς σιίτες διαδηλωτές, μεταξύ 31ης Δεκέμβρη και 1ης Γενάρη, που ήταν αντίδραση σε πολύνεκρες επιδρομές των ΗΠΑ σε ιρανικές δυνάμεις σε Συρία και Ιράκ. Ως πρόσχημα γι' αυτές οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τη δολοφονία ενός Αμερικανού εργολάβου στη Συρία, που απέδωσαν στο Ιράν.

Αντιδράσεις Ρωσίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Κίνας, Ισραήλ και άλλων δυνάμεων

Ηδη η πρώτη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας ήταν η καταδίκη της επίθεσης με την επισήμανση πως πρόκειται για «δολοφονία» και «τυχοδιωκτική πράξη που θα αυξήσει την ένταση σε όλη την περιοχή».

Επίσης, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας σημείωνε την «αδιαμφισβήτητα μεγάλη συμβολή του Κασέμ Σολεϊμανί στην ένοπλη καταπολέμηση του ΙSIS και της "Αλ Κάιντα" σε Συρία και Ιράκ πολύ πριν από τον λεγόμενο διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ» και εκτιμούσε ότι η δολοφονία του Σολεϊμανί «θα οδηγήσει σε έντονη κλιμάκωση των στρατιωτικο-πολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Θα έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες για ολόκληρο το παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας».

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, «συμφώνησαν να μείνουν σε στενή επαφή με τη Ρωσία για την αποφυγή νέας επικίνδυνης κλιμάκωσης των εντάσεων» και «κάλεσαν όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση», ενώ η γαλλική πλευρά τόνισε «την ανάγκη οι εγγυητές της συμφωνίας του 2015 να παραμείνουν σε στενό συντονισμό» για να καλέσουν το Ιράν να τηρήσει ξανά τις υποχρεώσεις του αλλά και για να αποφευχθεί κάθε πρόκληση (συνολικά)».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, εμφανίστηκε να δηλώνει ότι: «Η αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση έγινε μετά από μια σειρά επικίνδυνων προκλήσεων εκ μέρους του Ιράν», αν και πρόσθεσε ότι «ο περιορισμός της έντασης στην περιοχή δεν καθίσταται ευκολότερος».

Επίσης, εμφάνισε τη Γερμανία να συνεργάζεται με τους συμμάχους της στην ΕΕ για την αποφυγή της περαιτέρω κλιμάκωσης. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Ντομινίκ Ράαμπ, υποστηρίζοντας την ανάγκη αποκλιμάκωσης.

Η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας ήταν επίσης έντονη, μολονότι ζήτησε από την Ουάσιγκτον και όλες τις πλευρές «να επιδείξουν ηρεμία και αυτοσυγκράτηση», με την επισήμανση πως η Κίνα ήταν «πάντα αντίθετη με τη χρήση βίας στις διεθνείς σχέσεις, ενώ στηρίζει τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή με σεβασμό στην ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, διέκοψε την επίσκεψη στην Αθήνα και επέστρεψε στο Τελ Αβίβ δίνοντας εντολή σε αξιωματούχους της κυβέρνησης να αποφύγουν τις δηλώσεις στον Τύπο και να ενισχύσουν περαιτέρω τα ήδη αυστηρά μέτρα στρατιωτικής «επαγρύπνησης» καθώς η επίθεση των ΗΠΑ στη Βαγδάτη βάζει ακόμη περισσότερο στο στόχαστρο «αμερικανικούς και ισραηλινούς στόχους».

Ο Πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ, καταδικάζοντας τη δολοφονία Σολεϊμανί σημείωσε: «Ο συριακός λαός δεν θα λησμονήσει την παρουσία του στο πλευρό του αραβικού συριακού στρατού για την άμυνα της Συρίας απέναντι στην τρομοκρατία και τους υποστηρικτές της». Το δε ΥΠΕΞ της Συρίας έκανε λόγο για «εγκληματική επιθετικότητα των ΗΠΑ που παραπέμπει σε εγκληματικές συμμορίες».

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί «στενά τις εξελίξεις στο Ιράκ ως αποτέλεσμα κλιμάκωσης εντάσεων και τρομοκρατικών ενεργειών που καταδικάζονται». Ζήτησε επίσης «αυτοσυγκράτηση για να μην επιβαρυνθεί η κατάσταση οδηγώντας σε αφόρητες επιπτώσεις». «Η κατάσταση απαιτεί τερματισμό παντός είδους περιφερειακών επεμβάσεων στις υποθέσεις αραβικών χωρών και λαών», τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου απηύθυνε έκκληση στην ευρύτερη περιοχή «για αποτροπή επιπτώσεων» από την αμερικανική επίθεση στη Βαγδάτη. Ο ηγέτης της σιιτικής «Χεζμπολάχ», Χασάν Νασράλα, διεμήνυσε ότι «η δίκαιη τιμωρία των εγκληματιών δολοφόνων (...) θα είναι η ευθύνη και το καθήκον όλων των μαχητών της αντίστασης σε όλον τον κόσμο».

Αναμενόμενη επίσης θα πρέπει να θεωρείται η όξυνση στις σχέσεις ΗΠΑ - Ιράκ. Ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Αντίλ Αμπντούλ Μαχντί, ήταν από τους πρώτους που επισήμαναν πως οι ΗΠΑ παραβίασαν τη συμφωνία που είχαν με το Ιράκ επειδή (τυπικά...) ο ρόλος τους περιορίζεται «μόνο στην εκπαίδευση αντιτρομοκρατικών δυνάμεων».

Ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση της ιρακινής Βουλής για το Σάββατο, 4 Γενάρη, με μοναδικό θέμα την «επίθεση των ΗΠΑ στο ιρακινό έδαφος», ενώ για τον Ιρανό υποστράτηγο Σολεϊμανί είπε ότι είχε μεγάλη συμβολή «στην επίτευξη της νίκης κατά του "Ισλαμικού Κράτους"».


Δ. Ο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ