Σάββατο 18 Γενάρη 2020 - Κυριακή 19 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στις 25 Γενάρη διαδηλώνουμε μαζικά στην Αθήνα για τη ΛΑΡΚΟ

Συνδικαλιστές και εκπρόσωποι φορέων μιλούν στον «Ριζοσπάστη» για τη σημασία του συλλαλητηρίου του ερχόμενου Σαββάτου

Το Σάββατο 25/1 οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ θα διαδηλώσουν ενάντια στα αντεργατικά σχέδια για την εκποίησή της
Το Σάββατο 25/1 οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ θα διαδηλώσουν ενάντια στα αντεργατικά σχέδια για την εκποίησή της
Την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης για την εκποίηση της επιχείρησης, διεκδικώντας τα δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας τους, ετοιμάζονται να διαδηλώσουν οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, που κατεβαίνουν το Σάββατο 25/1 σε μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει με προσυγκέντρωση στις 11 π.μ. στην Ομόνοια. Θα ακολουθήσει πορεία στο Σύνταγμα.

Στο πλευρό τους οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θα έχουν δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικούς φορείς.

Για την οργάνωση της επιτυχίας του συλλαλητηρίου, το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας καλεί όλους τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ σε ανοιχτή σύσκεψη την Κυριακή 19/1, στις 11 π.μ., στα γραφεία του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.

Στην τελική ευθεία μπροστά στη μεγάλη κινητοποίηση στην Αθήνα, μιλούν στον «Ριζοσπάστη» για τη σημασία της συνδικαλιστές από τη ΛΑΡΚΟ, το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας και το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, καθώς και εκπρόσωποι φορέων που έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ.

Ο αγώνας για τη ΛΑΡΚΟ είναι αγώνας για τον ορυκτό πλούτο της χώρας

«Οι εργαζόμενοι απαιτούμε από την κυβέρνηση τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων και σχέσεων εργασίας, της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, την αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της ΛΑΡΚΟ», τονίζει ο Ανδρέας Κορέτζελος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας.

Από τη μαζική σύσκεψη σωματείων και φορέων για τη ΛΑΡΚΟ που οργάνωσε το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας
Από τη μαζική σύσκεψη σωματείων και φορέων για τη ΛΑΡΚΟ που οργάνωσε το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας
Οπως επισημαίνει, ενώ η ΛΑΡΚΟ αποτελεί μια από τις «πιο ιστορικές και μεγαλύτερες βαριές βιομηχανίες της Ελλάδας» και διαχειρίζεται «το μεγαλύτερο κομμάτι του ορυκτού πλούτου της χώρας», οι επιλογές της κυβέρνησης, συνεχίζοντας στην ίδια κατεύθυνση με τους προκατόχους της, «δεν εξασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας και τη συνέχεια της εταιρείας», αλλά είναι πιθανό να οδηγήσουν στο κλείσιμό της, αφήνοντας στον αέρα τους εργαζόμενους.

Απαντώντας στα ψέματα και τις συκοφαντίες σε βάρος των εργαζομένων, ο πρόεδρος του Σωματείου μιλά για τους όρους δουλειάς και αμοιβής τους: Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ είναι βιομηχανικοί εργάτες, «σε σκληρές και επικίνδυνες εργασίες, σε καμίνια με θερμοκρασίες 1.500 βαθμών και σε νταμάρια», αντιμετωπίζουν «δεκάδες θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, τα οποία έχουν κοστίσει πάνω από 75 νεκρούς στην 55χρονη ιστορία της ΛΑΡΚΟ», δουλεύουν «με εργασιακές συνθήκες της ελεύθερης αγοράς, με απολύσεις και διαθεσιμότητες στο παρελθόν».

«Σύσσωμοι οι εργαζόμενοι, έχοντας παρακαταθήκη τους αγώνες του '77, του '79, του '86 και μετέπειτα, όπου ενωμένοι οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ με τις τοπικές κοινωνίες και τη συμπαράσταση του εργατικού κινήματος της χώρας έδωσαν σκληρές και κερδοφόρες συνδικαλιστικές μάχες, λέμε: Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ. Ο αγώνας δεν αφορά μόνο τους εργαζομένους της, αλλά ολόκληρη την κοινωνία. Είναι εθνικός πλούτος της χώρας μας, δημόσια περιουσία. Ανήκει στον λαό και πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελός του», καταλήγει ο πρόεδρος του Σωματείου.

Αρνητικά για τους εργαζόμενους όλα τα «σενάρια» της κυβέρνησης

«Οι εργαζόμενοι μπορούμε να αποτρέψουμε τα σχέδια για την εκκαθάριση της ΛΑΡΚΟ», τονίζει ο Γιώργος Κάζας, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, και προσθέτει πως η κινητοποίηση στις 25/1 θα γίνει αφετηρία νέων αγωνιστικών πρωτοβουλιών.

«Στην ημερίδα που οργάνωσαν τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ την περασμένη Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών μίλησε ξεκάθαρα για εκκαθάριση της επιχείρησης. Για τους εργαζόμενους δεν υπάρχει "καλό" και "κακό" σενάριο: Με όποιο τρόπο κι αν γίνει η εκκαθάριση, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα για το μέλλον της επιχείρησης και της δουλειάς μας», αναφέρει.

«Ολη η περιοχή είναι ανήσυχη», τονίζει και εξηγεί ότι οι εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ έχουν επιπτώσεις που δεν εξαντλούνται στους εργαζόμενους στο εργοστάσιο, αλλά επεκτείνονται στους εργαζόμενους και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

«Δεν θέλουμε η ΛΑΡΚΟ να πωληθεί. Διεκδικούμε να χρηματοδοτηθεί από το κράτος και το υπουργείο Οικονομικών, ώστε όχι μόνο να εξασφαλιστεί η λειτουργία της αλλά και να πραγματοποιηθούν η συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού της», σημειώνει.

«Με την κινητοποίηση που οργανώνουμε το Σάββατο 25 Γενάρη, δίνουμε το δικό μας στίγμα, το στίγμα των διεκδικήσεων των εργαζομένων κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης, στέλνουμε μήνυμα πως μπορούμε να τα αποτρέψουμε», καταλήγει.

Δίνουμε όλοι μαζί έναν δίκαιο αγώνα

«Μετά την απόφαση της σύσκεψης του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας στις 8/12/2019 και σε συνεργασία με όλα τα επιχειρησιακά σωματεία της ΛΑΡΚΟ δυναμώνουμε τον αγώνα μας για το συλλαλητήριο με κάθοδο στην Αθήνα στις 25 Γενάρη. Μαζί με τους 120 φορείς (Εργατικά Κέντρα, Σωματεία, δήμους και κοινότητες) από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας, μαζί με χιλιάδες εργαζόμενους θα δώσουμε ένα βροντερό "παρών" για να μην περάσουν τα σχέδια των κυβερνήσεων για ξεπούλημα του δημόσιου ορυκτού μας πλούτου και να τον καρπωθούν οι λίγοι», σημειώνει ο Νίκος Ρήννας, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λαμίας.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε να περάσουν τα σχέδιά τους για ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, είτε σε ξένα είτε σε ελληνικά μονοπώλια», υπογραμμίζει.

Θα δώσουμε τον αγώνα μέχρι τέλους, ώστε να μείνει η ΛΑΡΚΟ κάτω από δημόσιο έλεγχο, προσθέτει, «με επενδύσεις, με δημιουργία μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα, ώστε να εκμεταλλευόμαστε μόνοι μας σαν χώρα το προϊόν, με δημιουργία καινούργιων κατασκευαστικών εταιρειών για την αξιοποίησή του, ανοίγοντας παράλληλα και καινούργιες θέσεις εργασίας».

«Ολοι μαζί στις 25 Γενάρη διαδηλώνουμε στην Αθήνα για να κάνουμε την ανατροπή, για να μην ερημώσουν τα χωριά μας, για να μην ξεριζωθούν οι νέοι από τον τόπο τους, για να συνεχίσει να λειτουργεί η ΛΑΡΚΟ και για όλη την περιοχή. Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε, όλοι μαζί στον δίκαιο αγώνα μας, γιατί νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», είναι το κάλεσμα που απευθύνει.

Συλλαλητήριο - απάντηση στους εκβιασμούς της κυβέρνησης

«Η κυβέρνηση της ΝΔ με εκβιασμούς και παραμύθια "τρέχει" τα αντεργατικά σχέδια για την ιδιωτικοποίηση ή το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ. Αυτό ξεκάθαρα φάνηκε στην ημερίδα που οργάνωσαν τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ», υπογραμμίζει ο Αλέξης Αλεξόπουλος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαμίας.

«Ολες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι συνένοχες. Μεθοδικά δούλεψαν για την υπονόμευση και απαξίωση της ΛΑΡΚΟ. Η πολιτική τους οδήγησε στη σημερινή κατάσταση, ακριβώς γιατί αυτή η πολιτική υπηρετεί τα συνολικότερα συμφέροντα του κεφαλαίου και εχθρεύεται τους εργάτες, που τους αντιμετωπίζει ως αναλώσιμο υλικό», σημειώνει και προσθέτει πως η απάντηση των εργαζομένων θα δοθεί με την κινητοποίηση στις 25 Γενάρη.

«Ο αγώνας θα είναι σκληρός, αλλά οι εργάτες ενωμένοι σαν μια γροθιά και με την πλατιά αλληλεγγύη μπορούν να επιβάλουν τη θέλησή τους», αναφέρει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.

Η δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση προετοιμάζεται για το συλλαλητήριο, προχωρώντας σε περιοδείες σε χώρους δουλειάς και απευθύνοντας κάλεσμα σε όλα τα σωματεία να πάρουν αποφάσεις. Για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο θα δρομολογήσει λεωφορεία για τη μεταφορά των εργαζομένων.

Οσο για τα αιτήματα που προτάσσει το Εργατικό Κέντρο, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής: «Απαιτούμε να σταματήσει κάθε διαδικασία και κάθε σκέψη για τεμαχισμό, εκκαθάριση, ιδιωτικοποίηση ή κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ. Απαιτούμε να χρηματοδοτηθεί από το κράτος, που είναι ο κύριος μέτοχος της επιχείρησης, να καταβληθούν άμεσα οι μισθοί, τα δεδουλευμένα και να εκσυγχρονιστεί η επιχείρηση, να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της με ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, με Συλλογικές Συμβάσεις και μόνιμο προσωπικό, να τερματιστεί το καθεστώς των εργολαβικών, να μην πειραχτούν δικαιώματα».

Να σημάνει γενικός ξεσηκωμός σε όλη την περιοχή

«Η ΛΑΡΚΟ εδώ και έξι δεκαετίες έχει συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής και γενικότερα είναι πηγή ζωής για πέντε νομούς», επισημαίνει ο Αλέξανδρος Νικολόπουλος, τοπικός σύμβουλος της κοινότητας Λάρυμνας, εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και εργαζόμενος στη ΛΑΡΚΟ.

«Η τωρινή επιλογή της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ θα είναι πλήγμα για το λαό της περιοχής», τονίζει και εξηγεί: «Η σημερινή κατάσταση έχει δημιουργήσει στους κατοίκους ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το μέλλον. Εχει ανατρέψει τον οικογενειακό προγραμματισμό, έχει φέρει αναστάτωση στους εργαζόμενους γιατί δεν διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας ούτε η βιωσιμότητα της εταιρείας. Εχει επηρεαστεί η ψυχολογία των παιδιών των εργαζομένων που φοιτούν στα σχολεία της περιοχής και βιώνουν την αγωνία για το μέλλον των οικογενειών τους».

«Θα δώσουμε το "παρών" στην κινητοποίηση στις 25 Γενάρη. Θα δώσουμε τη μάχη για να μην περάσουν τα σχέδια αυτά. Η περιοχή μας, η Λάρυμνα, ξέρει από αγώνες», υπενθυμίζει και καλεί το λαό της περιοχής σε γενικό ξεσηκωμό. «Μόνο ο λαός μπορεί να ανατρέψει τα σχέδιά τους. Καλό αγώνα!», καταλήγει.

Χαμένοι και οι μικροί επαγγελματίες

Τον αντίκτυπο που έχουν οι εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ στους μικρούς επαγγελματίες υπογραμμίζει ο Σεραφείμ Κοντογεώργος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αταλάντης.

«Τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου είναι αυτοαπασχολούμενοι σε ποσοστό 95%. Επομένως, είναι σαφές πως τα εισοδήματά μας είναι μετρημένα και άμεσα συνδεδεμένα με τα εισοδήματα των βιομηχανικών εργατών και των αγροτών της περιοχής μας», εξηγεί. Ετσι, τα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, που αποτελεί τη μεγαλύτερη επιχείρηση στην περιοχή και η ανασφάλεια για τις θέσεις εργασίας έχουν άμεσο αντίκτυπο στις μικρές επιχειρήσεις των αυτοαπασχολούμενων.

«Με τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ ζούμε μαζί, τόσο στην Αταλάντη που μένουν αρκετές οικογένειες εργαζομένων, όσο και στα γύρω χωριά», τονίζει. Οπως περιγράφει, κάθε επαγγελματίας, όπως και κάθε κάτοικος της περιοχής, έχει μέλη της οικογένειάς του, συγγενείς, γείτονες και φίλους, που δουλεύουν στο εργοστάσιο στη Λάρυμνα. Στο φόντο αυτό, ο Σ. Κοντογεώργος επισημαίνει πως ο Εμπορικός Σύλλογος, που έχει ήδη εκφράσει τη στήριξή του στους εργαζόμενους, θα δώσει το «παρών» στις πρωτοβουλίες που οργανώνουν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ