Πέμπτη 23 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΚΟ!
Με όλες τις δυνάμεις για το μεγάλο συλλαλητήριο του Σαββάτου στην Αθήνα

Δύο μέρες πριν από το μεγάλο συλλαλητήριο που οργανώνουν το Σάββατο στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, μαζί με δεκάδες σωματεία και φορείς που στηρίζουν τον αγώνα τους, δυναμώνουν τη μάχη για να δοθεί μαζική εργατική - λαϊκή απάντηση ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για εκποίηση της εταιρείας, δηλώνουν «παρών» στην πάλη για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας, των εργασιακών δικαιωμάτων, του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Το συλλαλητήριο θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. από την Ομόνοια και θα συνεχιστεί με πορεία στο Σύνταγμα.

Για την ίδια μέρα τα επιχειρησιακά σωματεία της ΛΑΡΚΟ έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία.

Η Οργανωτική Επιτροπή του συλλαλητηρίου έχει καλέσει τον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς, τους αρχηγούς των κομμάτων και τις κοινοβουλευτικές ομάδες να είναι παρόντες στη Βουλή με σκοπό να συναντήσουν το Σάββατο αντιπροσωπεία τους.

Καθημερινή δράση για την προετοιμασία της κινητοποίησης

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι πολύμορφες δράσεις με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία του συλλαλητηρίου.

Το κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας βρίσκεται καθημερινά στο πόδι, με περιοδείες στα τμήματα του εργοστασίου στη Λάρυμνα, εξορμήσεις στα χωριά και τις πόλεις, οργανώνοντας την κάθοδο στην Αθήνα. Κάθε μέρα τα σωματεία - το κλαδικό και το επιχειρησιακό - συγκεντρώνουν συμμετοχές εργαζομένων που θα αναχωρήσουν το πρωί του Σαββάτου με λεωφορεία για το κέντρο της Αθήνας.

Από τη χτεσινή νέα συγκέντρωση αλληλεγγύης στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα
Από τη χτεσινή νέα συγκέντρωση αλληλεγγύης στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα
Παράλληλα, συνδικάτα και φορείς με καθημερινές συγκεντρώσεις στην πύλη του εργοστασίου εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Μετά την προχτεσινή παρουσία του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, σωματείων της Φθιώτιδας και της Ομάδας Γυναικών Λοκρών της ΟΓΕ, χτες το μεσημέρι στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα βρέθηκαν εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Συνδικάτων με έδρα την Αττική.

Χαιρετισμούς στήριξης για τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ απηύθυναν ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου, ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, η Εφη Χαλιού, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής, και ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος της Ενωσης Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ). Μαζί τους ήταν ο Γιώργος Πέρρος, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, και ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού.

«Δεν τους χαρίζουμε τίποτα, ούτε τους κόπους μας ούτε τις ζωές μας»

Ο Σ. Πουλικόγιαννης υπογράμμισε ότι μέσα από τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και την πλατιά αλληλεγγύη που εκδηλώνεται, αναδεικνύονται στην πράξη η ανάγκη και η σημασία ενιαίας αγωνιστικής δράσης από όλους τους χώρους εργασίας. «Περιμένουμε από αυτόν τον αγώνα», σημείωσε, «να αποτελέσει παράδειγμα και για τους άλλους χώρους δουλειάς, να δώσει το παράδειγμα ότι οι εργαζόμενοι ορθώνουν το ανάστημά τους στην επίθεση που δέχονται».


Η Εφη Χαλιού τόνισε, με τη σειρά της, ότι ο αγώνας αυτός είναι «και δικός μας αγώνας. Από τον δικό σας αγώνα παίρνουμε και εμείς κουράγιο για τους αγώνες του δικού μας κλάδου ενάντια στην πολιτική που μας θέλει φτωχούς, άνεργους, εργολαβικούς και "ενοικιαζόμενους"».

Ο Μ. Μπεκρής αναφέρθηκε στις συνέπειες που είχε η πώληση του λιμανιού του Πειραιά σε βάρος των εργαζομένων. «Δημιούργησε ένα καθεστώς», είπε, «με εργολαβικούς εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, χωρίς συμβάσεις. Από το 2010 διεκδικούμε μέσα από σκληρούς αγώνες να υπογραφεί μια ΣΣΕ... Σήμερα πάνω από το 60% των εργαζομένων είναι με 16 μεροκάματα το μήνα, χωρίς να έχουμε ειδικότητες. Με αυτά θέλουμε να πούμε ότι δεν έχετε τίποτα καλύτερο να περιμένετε από μια πιθανή πώληση της ΛΑΡΚΟ. Η υπόθεση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ είναι υπόθεση όλων μας, όλοι βιώνουμε τα ίδια προβλήματα. Μας θέλουν εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα. Γι' αυτό είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. Δεν πρέπει να τους χαρίσουμε τίποτα, ούτε τους κόπους μας ούτε τις ζωές μας».

Ο Π. Κατάρας τόνισε πως «ήρθαμε εδώ για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας αλλά και να πάρουμε δύναμη από τον αγώνα σας. Την προηγούμενη βδομάδα η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου πήρε ομόφωνα απόφαση να στηρίξει τη μεγάλη μάχη που δίνετε».

Συγκεντρώσεις με την παρουσία εκπροσώπων συνδικάτων θα γίνει και σήμερα και αύριο στην πύλη του εργοστασίου στη 1.30 μ.μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ