Πέμπτη 23 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας

INTIME NEWS

Με 261 ψήφους από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας η μέχρι πρότινος πρόεδρος του ΣτΕ, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, κατά τη χτεσινή ψηφοφορία στη Βουλή. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ 25 ψήφισαν «παρών».

Το ΚΚΕ, συνεπές στη στάση αρχών που κρατά απέναντι στο θεσμό του ΠτΔ ως θεματοφύλακα του αστικού πολιτικού συστήματος και της πολιτικής των αντιλαϊκών κυβερνήσεων, ανεξαρτήτως του προσώπου του υποψηφίου, ψήφισε «παρών».

Από τη διαδικασία της ψηφοφορίας απουσίαζε ο βουλευτής της ΝΔ Αντ. Σαμαράς, ο οποίος επικαλέστηκε από καιρό προγραμματισμένο ταξίδι στο εξωτερικό. Ωστόσο έστειλε επιστολή στήριξης της Αικ. Σακελλαροπούλου, η οποία βέβαια δεν προσμετράται στο αποτέλεσμα. Επίσης απουσίαζαν από την ψηφοφορία οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τρ. Αλεξιάδης και Ν. Συρμαλένιος, για λόγους υγείας, οι οποίοι δήλωσαν πως αν ήταν στη βουλή θα ψήφιζαν υπέρ, ο Αλ. Μεϊκόπουλος, ο οποίος δεν πρόλαβε την ψηφοφορία λόγω βλάβης του οχήματός του όπως δήλωσε, και ο Κ. Ζουράρις, χωρίς να στείλει επιστολή στήριξης. Από το ΜέΡΑ25 απουσίαζε η Κων. Αδάμου, επίσης λόγω αδιαθεσίας. Απουσίαζαν ακόμα ο Αγ. Συρίγος από τη ΝΔ και οι Γ. Κατρούγκαλος και Γ. Αμανατίδης από τον ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι ψήφισαν υπέρ με επιστολική ψήφο.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας γνωστοποίησε στην Αικ. Σακελλαροπούλου ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, μεταβαίνοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η τελετή ορκωμοσίας της έχει προγραμματιστεί για τις 13 Μάρτη, προκειμένου την επομένη, 14 Μάρτη, οπότε και λήγει η 5ετής θητεία του σημερινού ΠτΔ, Π. Παυλόπουλου, η Αικ. Σακελλαροπούλου να αναλάβει κανονικά τα καθήκοντά της.

Πάνω απ' όλα η συναίνεση στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής

Ο Κ. Τασούλας κατά την ανακοίνωση του αποτελέσματος στη νεοεκλεγείσα χαιρέτισε τη «συναινετική» «με το παραπάνω» εκλογή της, προσθέτοντας πως η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «προερχόμενη συνεπώς από αυτήν την πολιτειακή κοιτίδα της Δικαιοσύνης», έχει το «παράστημα» να είναι «εκφραστής της ενότητος του έθνους που καλείται να εκπέμψει θετικά και γόνιμα μηνύματα (...) και στο εξωτερικό όπου η όξυνση της εξ ανατολών προκλητικότητας απαιτεί σφυρηλάτηση της εθνικής ενότητας».

Στην αντιφώνησή της η νέα ΠτΔ δεσμεύτηκε ότι «θα ασκήσω τα καθήκοντά μου μέσα στο πλαίσιο που περιγράφει το Σύνταγμα και σε συνεργασία με το Κοινοβούλιο, την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, εγγύηση για την ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας». Είπε ότι η Ελλάδα, ως «από πολλά χρόνια μέλος της ΕΕ, αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, ανάπτυξης, πολιτισμού και δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή» και πως προτεραιότητές της είναι «η εμπέδωση στο κοινωνικό σύνολο ενός κλίματος ηρεμίας, ασφάλειας και εμπιστοσύνης, η οικονομική ανάπτυξη».

Αργότερα σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα σημείωσε μεταξύ άλλων: «Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε αυτή η διαδικασία είχα πει ότι θα επιδιώξω να προτείνω ένα πρόσωπο το οποίο θα συμβολίζει την ενότητα του ελληνικού έθνους. Χαίρομαι που το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας επιβεβαίωσε ότι στα μεγάλα μπορούμε τελικά να συμφωνήσουμε».

Αλλωστε η εκλογή του ΠτΔ αυτήν τη φορά έγινε στη βάση νέου θεσμικού πλαισίου, αυτού που διαμόρφωσαν από κοινού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - πέραν κάποιων διαφωνιών στα διαδικαστικά - και το οποίο προβλέπει απεμπλοκή της διαδικασίας εκλογής ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής και τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών, προκειμένου να εξασφαλίζεται η κυβερνητική σταθερότητα που θέλει το κεφάλαιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με δραστικά μειωμένο αριθμό προσκεκλημένων λόγω κορονοϊού(2020-03-10 00:00:00.0)
Ανοίγει σήμερα η Βουλή(2015-02-05 00:00:00.0)
Τα διαδικαστικά μετά τις εκλογές(2015-01-26 00:00:00.0)
Αντιλαϊκά παζάρια και αποπροσανατολισμός προς όφελος του κεφαλαίου(2014-12-23 00:00:00.0)
Μετρούν τα «κουκιά» της συναίνεσης στα μνημόνια διαρκείας(2014-12-18 00:00:00.0)
Χρειάστηκε και δεύτερη ψηφοφορία(1996-10-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ