Πέμπτη 23 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αθλιες συνθήκες βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τους συνδικαλιστές Μ. Λουκίσα, Β. Γκιτάκο και Σ. Κωνσταντά (από δεξιά προς αριστερά)
Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τους συνδικαλιστές Μ. Λουκίσα, Β. Γκιτάκο και Σ. Κωνσταντά (από δεξιά προς αριστερά)
Σε άθλιες συνθήκες, που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους, αναγκάζονται να δουλεύουν οι περίπου 300 εργαζόμενοι καθαριότητας στο αμαξοστάσιο του δήμου Πειραιά.

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στο χώρο και συζήτησε με τον Μιλτιάδη Λουκίσα, πρόεδρο και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά, και τον Βασίλη Γκιτάκο, μέλος του ΔΣ του Σωματείου και του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕ ΟΤΑ). Μαζί ήταν και ο Σπύρος Κωνσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ ΟΤΑ.

Οι συνδικαλιστές μάς κατήγγειλαν ότι το αμαξοστάσιο έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο, σε έναν άτυπο και παράνομο χώρο μεταφόρτωσης.

Εδώ και αρκετό καιρό στο αμαξοστάσιο αποθέτονται ογκώδη αντικείμενα, όπως στρώματα - που αποτελούν εύφλεκτη ύλη και προσελκύουν ποντίκια - και μπάζα. Μια διαδικασία που αυξάνει την ανθυγιεινότητα των ήδη επιβαρυμένων συνθηκών, καθώς εδώ και πολύ καιρό μέσα στο αμαξοστάσιο τα καδοπλυντήρια και οι μηχανικές σκούπες αδειάζουν «λύματα». Το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ μεγάλο μέρος του εδάφους του αμαξοστασίου να είναι γεμάτο «ζουμιά», με τα οποία οι εργαζόμενοι έρχονται σε άμεση επαφή.

Στο ίδιο πλαίσιο, εργαζόμενοι στο συνεργείο επισκευής και συντήρησης αναγκάζονται να έρχονται σε επαφή με βρώμικα οχήματα. Η εγκατάσταση πλυσίματος των οχημάτων δεν επαρκεί για να ανταποκριθεί στις ανάγκες που υπάρχουν. Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα των επικίνδυνων συνθηκών είναι ότι εργαζόμενοι αναγκάζονται να χώνονται σε τμήματα απορριμματοφόρων για να τα καθαρίζουν από σκουπίδια τα οποία συγκεντρώνονται σε αυτά τα τμήματα, καθώς είναι ελαττωματικά από κατασκευής. Σε άθλια κατάσταση, και γι' αυτό επικίνδυνη για τους εργαζόμενους, βρίσκονται και κτίρια του αμαξοστασίου.

Καδοπλυντήριο αδειάζει στο αμαξοστάσιο
Καδοπλυντήριο αδειάζει στο αμαξοστάσιο
Ακόμα, ο δήμος δεν προμηθεύει το σύνολο των Μέσων Ατομικής Προστασίας στους εργαζόμενους, στη συχνότητα που απαιτείται. Χαρακτηριστικό είναι ότι την ώρα που βρισκόμασταν στο αμαξοστάσιο, εργάτης στο πλύσιμο των οχημάτων καθάριζε οχήματα χωρίς καμία προστατευτική φόρμα εργασίας.

Οι απαραίτητοι εμβολιασμοί δεν είναι τακτικοί και όταν γίνονται δεν γίνονται για το σύνολο του προσωπικού, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Επίσης ενάντια στα όσα προβλέπει η νομοθεσία, δεν γίνονται οι απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις. Οι τελευταίες έγιναν πριν από περίπου 20 χρόνια!

Η δημοτική αρχή επιβεβαιώνει προκλητικά την αντεργατική της στάση

Για τα ζητήματα αυτά το Σωματείο έχει ζητήσει συνάντηση με τον δήμαρχο από τον Οκτώβρη, η οποία με διάφορα προσχήματα δεν έχει πραγματοποιηθεί. Ωστόσο η δημοτική αρχή τα Χριστούγεννα, όπως καταγγέλλει το Σωματείο, «κέρασε» τους εργαζόμενους με πειθαρχικές ποινές και πρόστιμα...

Υπενθυμίζεται ότι για τα απαράδεκτα αυτά φαινόμενα αυταρχισμού η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής Β' Πειραιά και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήμου Πειραιά, είχε δηλώσει μεταξύ άλλων πως «αφετηρία αυτής της επίθεσης ήταν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων της καθαριότητας τον Οκτώβρη ενάντια στο άρθρο 178 του νομοσχεδίου της κυβέρνησης της ΝΔ, που δίνει τη δυνατότητα στα Δημοτικά Συμβούλια με ισχνή πλειοψηφία να αποφασίζουν την εκχώρηση των τομέων αυτών σε ιδιώτη όταν συντρέχουν λόγοι "έκτακτης ανάγκης"».

«Βουνό» από στρώματα, άριστη ύλη για τη συγκέντρωση ποντικιών
«Βουνό» από στρώματα, άριστη ύλη για τη συγκέντρωση ποντικιών
Η αντεργατική στάση της δημοτικής αρχής επιβεβαιώθηκε και σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου η «Λαϊκή Συσπείρωση» έφερε το ζήτημα της άθλιας κατάστασης που επικρατεί στο αμαξοστάσιο, ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων. Η δημοτική αρχή, αδυνατώντας να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στο γιατί δεν εφαρμόζεται η σχετική νομοθεσία, επιτέθηκε φραστικά με ειρωνείες και χαρακτηρισμούς.

Ο δήμαρχος Γ. Μώραλης, απευθυνόμενος σε έντονο ύφος στους δημοτικούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», σχολίασε την περιοδεία που έκαναν στο αμαξοστάσιο λέγοντας ότι «μπαίνετε στο αμαξοστάσιο σαν τους κλέφτες», απαιτώντας οι αιρετοί να επισκέπτονται τους χώρους δουλειάς αφού πρώτα πάρουν άδεια από τη δημοτική αρχή, η οποία προφανώς θεωρεί το δήμο τσιφλίκι της!

Επίθεση έκανε και στο σωματείο. Μίλησε για «συνδικαλιστική καριέρα» και ισχυρίστηκε ότι «οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του δήμου Πειραιά είναι οι πιο ευνοημένοι δημόσιοι υπάλληλοι στη χώρα»... Δεν έδωσε ωστόσο καμία συγκεκριμένη απάντηση για τους εμβολιασμούς και τις ιατρικές εξετάσεις, ενώ για τη μεταφόρτωση είπε χαρακτηριστικά: «Μεταφορτώθηκαν σκουπίδια στο γκαράζ. Πρώτη φορά είναι;»! Επίσης, από τα λεγόμενά του επιβεβαιώθηκε ότι δεν υπάρχει γιατρός Εργασίας για τους εργαζόμενους.

Παρόμοια απαράδεκτη κατάσταση και σε άλλα αμαξοστάσια

Ο χώρος όπου συγκεντρώνονται τα μπάζα
Ο χώρος όπου συγκεντρώνονται τα μπάζα
Σχολιάζοντας τις συνθήκες που επικρατούν, ο Σπ. Κωνσταντάς σημειώνει σε δήλωσή του:

«Η κατάσταση στο δήμο Πειραιά είναι απαράδεκτη. Σκουπίδια, ζουμιά από τα απορριμματοφόρα, ποντίκια και άνθρωποι στην κυριολεξία συνυπάρχουν. Αυτή είναι η κατάσταση στον "αναπτυσσόμενο" δήμο Πειραιά.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής έχει ζητήσει συνάντηση με τον δήμαρχο Πειραιά και περιμένουμε απάντησή του.

Τέτοιες ή παρόμοιες καταστάσεις υπάρχουν και σε άλλα αμαξοστάσια. Οι δήμαρχοι, υλοποιώντας την πολιτική των κυβερνήσεων και τις απαιτήσεις των εργολάβων, δεν διστάζουν να μειώνουν όσο περισσότερο γίνεται τα κονδύλια για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία, αδιαφορώντας ακόμα και για τις ζωές των εργαζομένων αλλά και των οικογενειών τους. Θα πρέπει να γνωρίζουν οι κύριοι της κυβέρνησης και οι δήμαρχοι ότι τα περιστατικά καρκίνου στον κλάδο μας βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και η αιτία είναι οι απάνθρωπες συνθήκες που ζουν και δουλεύουν οι συνάδελφοι στην καθαριότητα.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να περάσουν στην αντεπίθεση, να διεκδικήσουν ασφαλείς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, να καταγγέλλουν στο Συνδικάτο και όπου αλλού υπάρχουν παρόμοιες καταστάσεις. Δεν μπορεί το 2020, με αυτήν την τεράστια ανάπτυξη της τεχνολογίας, να συνυπάρχουν άνθρωποι και ποντίκια και αυτό να το θεωρούν φυσιολογικό. Δεν γίνεται την ώρα που η Ελλάδα χαλάει 4 δισ. ευρώ για εξοπλισμούς, με βάση τις "νόρμες" του ΝΑΤΟ, να μην διατίθενται τα απαραίτητα κονδύλια προκειμένου οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα να μην πεθαίνουν σαν τα σκυλιά».


Κτίρια - ερείπια
Κτίρια - ερείπια

Γεμάτο «ζουμιά» το έδαφος δίπλα στο χώρο όπου αδειάζουν τα καδοπλυντήρια
Γεμάτο «ζουμιά» το έδαφος δίπλα στο χώρο όπου αδειάζουν τα καδοπλυντήρια

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ