Πέμπτη 23 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ
Με νέες δυνάμεις στη μάχη για τα εργατικά συμφέροντα

Από τις εργασίες του Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Νάουσας
Από τις εργασίες του Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Νάουσας
Με την κατάθεση και έγκριση ενός πλούσιου απολογισμού δράσης και ενός αντίστοιχα πλούσιου και ουσιαστικού αγωνιστικού σχεδιασμού, προσαρμοσμένου στις εξελίξεις στους κλάδους και στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή το 27ο τακτικό εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Νάουσας (ΕΚΝ), με σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες - κίνημα ταξικό, μαζικό, ενωτικό».

Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με την ανάδειξη νέας διοίκησης και αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΕ.

Να σημειωθεί ότι το 65% των αντιπροσώπων στο Συνέδριο συμμετείχαν για πρώτη φορά σε τέτοια διαδικασία, στοιχείο που αναδεικνύει ότι νέες δυνάμεις μπήκαν στη μάχη τα τελευταία χρόνια. Η ανανέωση αυτή εκφράστηκε και στη σύνθεση της νέας διοίκησης, με 8 στα 13 μέλη της να εκλέγονται για πρώτη φορά.

Στο Συνέδριο παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι Ομοσπονδιών Εργαζομένων (Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Επισιτισμού - Τουρισμού), του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», της Ομάδας Γυναικών Νάουσας, της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών, του Σωματείου Συνταξιούχων Νάουσας, του Σωματείου Συνταξιούχων Επαγγελματοβιοτεχνών, του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Επαρχίας Νάουσας και της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους σεισμόπληκτους στην Αλβανία, που συσπειρώνει και την αλβανική κοινότητα της περιοχής. Παρευρέθηκαν επίσης κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νάουσας και εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Νάουσας.

Εισηγητικά παρουσιάστηκαν η πολύμορφη δράση που αναπτύχθηκε στους χώρους δουλειάς αλλά και για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη ζωή, τη δουλειά, τη μόρφωση και την υγεία των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, καθώς και οι δράσεις αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους στο Μάτι, στους πλημμυροπαθείς στη Μάνδρα, στους σεισμόπληκτους στην Αλβανία, στους πρόσφυγες που εγκλωβίζονται στη χώρα μας.

Στο επίκεντρο των τοποθετήσεων των συνέδρων βρέθηκαν τα οξυμένα προβλήματα στους χώρους δουλειάς, όπως η έλλειψη μέτρων για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, η απληρωσιά και η ανασφάλιστη εργασία, τα χαμηλά μεροκάματα, η εντατικοποίηση, αλλά και η κρατική - εργοδοτική παρέμβαση μέσα στα συνδικάτα. Παρουσιάστηκαν επίσης οι εξελίξεις στους κλάδους όπως εκφράζονται στην περιοχή.

Οι αντιπρόσωποι επιβεβαίωσαν ότι η δήθεν «δίκαιη ανάπτυξη» του ΣΥΡΙΖΑ και η «ανάπτυξη για όλους» της ΝΔ καμία σχέση δεν έχουν με τα δικά τους συμφέροντα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Νηματουργίας «Βαρβαρέσος», που όλα τα προηγούμενα χρόνια χρηματοδοτήθηκε με «ζεστό» χρήμα από κρατικά και ευρωενωσιακά προγράμματα για να κάνει επενδύσεις, όμως οι εργαζόμενοι έχασαν 16% από το εισόδημά τους, για 9 μήνες ήταν με μειωμένα ωράρια και μήνες τώρα μένουν απλήρωτοι.

Αντίστοιχα, στον κλάδο Τροφίμων - Ποτών οι επιχειρήσεις στην περιοχή αυξήθηκαν, εκσυγχρονίστηκαν, επεκτάθηκαν, όμως οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με την απληρωσιά, τις απολύσεις, τη μείωση των μισθών, την εργοδοτική τρομοκρατία και τα ελαστικά ωράρια.

Αναδείχθηκε επίσης η αναγκαιότητα να οργανωθεί η παρέμβαση του ΕΚΝ στους εργαζόμενους όλου του νομού, καθώς τα Εργατικά Κέντρα των όμορων δήμων (Βέροια, Αλεξάνδρεια, Εδεσσα, Γιαννιτσά), στις διοικήσεις των οποίων κυριαρχούν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, καιρό τώρα έχουν κλείσει τις πόρτες τους, αρνούνται να εγγράψουν πρωτοπόρους εργαζόμενους στα σωματεία, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζουν χιλιάδες δήθεν ψηφίσαντες, διαμορφώνοντας νόθους αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ, πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων και σε συνεργασία με τους βιομηχάνους. Στη Βέροια, μάλιστα, πέταξαν έξω από το κτίριο του Εργατικού Κέντρου το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Στο μεταξύ, σε μια πρώτη πρωτοβουλία αμέσως μετά το Συνέδριο, το Εργατικό Κέντρο Νάουσας οργανώνει τη Δευτέρα 27/1, στις 6 μ.μ. στο ΕΚΝ, συγκέντρωση - ενημέρωση για τους απολυμένους κλωστοϋφαντουργούς της που ήταν ενταγμένοι στην ειδική εισοδηματική ενίσχυση. Οπως ενημερώνει το ΕΚΝ, μετά από παρέμβασή του είχε συμφωνηθεί με την Κεντρική Διοίκηση του ΟΑΕΔ, για όσους κλωστοϋφαντουργούς κατέθεταν αίτηση οριστικής συνταξιοδότησης και ωσότου τους αποδοθεί η κύρια σύνταξη, να πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ και όταν εισπράξουν τα λεφτά από τη σύνταξη να επιστρέψουν το αντίστοιχο ποσό στον Οργανισμό. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, το ποσό που επιστράφηκε δεν φάνηκε στη φορολογική δήλωση που κατέθεσαν. Ετσι, μετά από τόσα χρόνια φαίνεται ότι υπάρχει διπλό εισόδημα στην εφορία και καλούνται να επιστρέψουν μεγάλα ποσά. Οι απολυμένοι, τονίζει το ΕΚΝ, δεν έχουν καμία ευθύνη, καθώς είχαν καταθέσει κανονικά τα χρήματα στον ΟΑΕΔ, όμως αυτό δεν καταγράφηκε στη φορολογική δήλωση.

Την Κυριακή το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου

Το 33ο Συνέδριό του πραγματοποιεί το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου την Κυριακή 26/1, καλώντας «κάθε εργάτη και εργάτρια της περιοχής μας να παρακολουθήσει τις εργασίες του Συνεδρίου μας, να μεταφέρει την πείρα και τον προβληματισμό του, να συμβάλει ο καθένας με την προσφορά του στο δυνάμωμα της πάλης».

«Στο Συνέδριό μας», τονίζει η διοίκηση του ΕΚ Αγρινίου, «θέλουμε να γίνει κουβέντα για τα προβλήματα των εργατών, να ακουστούν όσο περισσότερες απόψεις γίνεται, να αναπτυχθεί ο προβληματισμός για το πώς θα αναπτυχθεί η οργανωμένη πάλη, πώς θα δυναμώσουν τα συνδικάτα και συνεπώς οι αγώνες και οι διεκδικήσεις.

Γιατί για μας το Συνέδριό μας δεν αφορά μόνο κάποιους συνδικαλιστές ή μόνο όσους θα συμμετέχουν σε αυτό. Αφορά τους εργαζόμενους της περιοχής, που βασανίζονται από τους επιχειρηματικούς ομίλους, από την εντατικοποίηση, την εκμετάλλευση. Οι μόνοι που μπορούμε να επιβάλουμε το δίκιο μας είμαστε εμείς, οργανωμένοι και συσπειρωμένοι στο συνδικάτο μας, με το σύνθημα "Μπροστά οι δικές μας ανάγκες - Οχι τα κέρδη των λίγων".

Κόντρα στη συναίνεση και το συμβιβασμό, συνεχίζουμε στο δρόμο του σκληρού ταξικού αγώνα, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και την κυβέρνηση, κάνοντας στην άκρη τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ