Παρασκευή 24 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Με συγκεντρώσεις και μπλόκα δίνουν μάχη με αιτήματα για την επιβίωσή τους

Τρακτέρ έχουν ήδη αρχίσει να μαζεύονται στις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας
Τρακτέρ έχουν ήδη αρχίσει να μαζεύονται στις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας
Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα κλιμακώνουν τον αγώνα τους, διεκδικώντας την επίλυση άμεσων και ζωτικών προβλημάτων, παλεύοντας κατά της πολιτικής που τους οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Μέσα από δεκάδες συσκέψεις και συνελεύσεις, μέσα από την πραγματοποίηση και την προετοιμασία πολύμορφων αγωνιστικών δράσεων από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, αναδεικνύεται καθαρά η ανάγκη να υπάρξουν κλιμάκωση και πανελλαδικός συντονισμός των κινητοποιήσεων.

Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, κοινή πεποίθηση της πλειοψηφίας των αγροτών είναι ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Τα τελευταία χρόνια, άλλωστε, μετράνε συγκεκριμένα αποτελέσματα, που τους έδωσαν μικρή ανάσα απέναντι στην καταιγιστική αντιλαϊκή επίθεση από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Με αυτήν την πείρα, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα και οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι ετοιμάζονται για μια ακόμα χρονιά να κλιμακώσουν την πάλη τους, δίνοντας ταυτόχρονα απάντηση και στις συκοφαντικές επιθέσεις που εκδηλώνονται εναντίον τους από κυβερνητικά και άλλα επιτελεία, τα οποία κάνουν λόγο για «εθιμικού χαρακτήρα» και «κομματικά υποκινούμενες» κινητοποιήσεις.

Στους δρόμους τα τρακτέρ

Αυτές τις μέρες σε περιοχές όπως η Θεσσαλία, η Κρήτη και η Μεσσήνη έχουν βγει τρακτέρ σε πλατείες χωριών και παραπλεύρως των δρόμων, με στόχο να στηθούν μπλόκα σε κομβικά σημεία.

Στον Κόμβο Πραιτωρίων στη Μεσσαρά Ηρακλείου, από την Τετάρτη βρίσκονται συγκεντρωμένα τρακτέρ μετά από κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων, στήνοντας μπλόκο το οποίο αναμένεται σταδιακά να ενισχυθεί. Στην ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Διατρανώνουμε το μπόι και τη θέλησή μας ενάντια σε μια πολιτική που "αβαντάρει" τους μεγάλους κι εμάς μας ξεκληρίζει! Ενάντια στις κυβερνήσεις και τους τοπικούς άρχοντες που μας κοροϊδεύουν, μας αγνοούν και μας χτυπάνε με γκλομπ και χημικά! Ενάντια σε εκείνους που "παίζουν" τον ιδρώτα μιας χρονιάς, τις περιουσίες μας, για τα κέρδη τους! (...) Απαιτούμε από την κυβέρνηση εδώ και τώρα αποζημιώσεις για την κατεστραμμένη παραγωγή - κατώτατη εγγυημένη τιμή στο λάδι!».

Στη Θεσσαλία συνεχίζουν να μαζεύονται τρακτέρ στις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας, περιμένοντας το σήμα που θα δώσει η σημερινή σύσκεψη στον Παλαμά, για να ξεκινήσουν τη Δευτέρα το στήσιμο μπλόκου. Ανάλογος προγραμματισμός υπάρχει από τους Αγροτικούς Συλλόγους της Λάρισας, οι οποίοι ολοκληρώνουν σήμερα τις συσκέψεις τους, όπου αναμένεται να παρθούν οι τελικές αποφάσεις για το πού θα στηθούν μπλόκα. Στη Μαγνησία οι Αγροτικοί Σύλλογοι προγραμματίζουν συλλαλητήριο με αγροτικά μηχανήματα την επόμενη βδομάδα στον Βόλο, ενώ στη σημερινή σύσκεψη στο Αερινό θα συζητηθεί ο στόχος να στηθεί μπλόκο στον κόμβο του.

Στη Μεσσήνη, από τη Δευτέρα συγκεντρώνονται τρακτέρ με στόχο το στήσιμο μπλόκου. Παράλληλα, ετοιμάζονται κοινές δράσεις στην περιοχή μαζί με τον Αγροτικό Σύλλογο Χανδρινού, όπως αποφασίστηκε σε χτεσινή σύσκεψη.

Αγωνιστικός σταθμός η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Σημαντικός σταθμός στον αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών θα είναι το μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της έκθεσης «Agrotica», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 Φλεβάρη, στις 12 μ., στην Εμπορική Πύλη επί της Εγνατίας.

Απόφαση για συμμετοχή έχουν πάρει Ομοσπονδίες και Αγροτικοί Σύλλογοι από όλη τη χώρα, οι οποίοι με συνελεύσεις, εξορμήσεις και συσκέψεις σε χωριά οργανώνουν τη μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο.

Τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο αποφάσισε επίσης το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης.

Για την καλύτερη προετοιμασία του συλλαλητηρίου, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 28/1, στις 11.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Την ίδια μέρα θα συνεδριάσει και η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για να συζητήσει την πορεία των κινητοποιήσεων.

Πλούσια δράση σε όλη τη χώρα

-- Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λαγκαδά οργανώνει περιοδείες στα χωριά ενόψει της Γενικής του Συνέλευσης, που είναι προγραμματισμένη για αύριο, Σάββατο, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Λαγκαδά.

-- Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας καλεί σε συλλαλητήριο με αγροτικά μηχανήματα, τη Δευτέρα 27/1, στις 10 π.μ., στην πλατεία Αγίας Τριάδας.

-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αρτας καλεί τους αγρότες να βγάλουν από τη Δευτέρα 27/1 τα τρακτέρ στη Γέφυρα της Αρτας και οργανώνει συλλαλητήριο την Τρίτη 28/1 στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία.

-- Η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Ανατολικής Θεσσαλονίκης προγραμματίζει σύσκεψη τη Δευτέρα 27/1.

-- Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Κατερίνης «Δήμητρα» οργανώνει κινητοποίηση την Τετάρτη 29/1 στις 11 π.μ. έξω από την Αντιπεριφέρεια Πιερίας.

-- Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων και Αγροτικοί Σύλλογοι του νομού διοργανώνουν συλλαλητήριο την Τετάρτη 29/1 στις 11 π.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας πραγματοποίησε την Τετάρτη 22/1 παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λαμία. Αύριο Σάββατο θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα και την 1η Φλεβάρη στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη.

-- Ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Αμυνταίου καλεί τους αγρότες της περιοχής να συγκεντρωθούν με τα τρακτέρ τους, αρχικά στις πλατείες των χωριών και έπειτα στον κόμβο του Αντιγόνου, με προοπτική να στηθεί μπλόκο. Ακόμα είναι σε συνεννόηση με τους αγρότες της περιοχής της Καστοριάς (Αργος Ορεστικό) για συντονισμένες κινητοποιήσεις.

-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας πραγματοποίησε με επιτυχία στις 21/1 το εκλογικό συνέδριό της και οργανώνει κινητοποίηση στις 30/1 έξω από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

-- Ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» καλεί στη συγκέντρωση που οργανώνει την Πέμπτη 30/1 στις 9 π.μ. έξω από τα δικαστήρια του Αιγίου, όπου είναι προγραμματισμένη η δίκη για την κινητοποίηση στα διόδια του Ελαιώνα το 2017.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ