Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΦΙΕΣΤΑ» ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟ
Η Ελλάδα βασικός κόμβος για τα πολεμικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Επεκτείνουν οι Αμερικανοί τη στρατιωτική παρουσία τους στην κεντρική Ελλάδα με άξονα το αεροδρόμιο του Στεφανοβίκειου, με έλευση, τους αμέσως επόμενους μήνες, ακόμα και ολόκληρης επίλεκτης Μεραρχίας, πατώντας στη νέα Συμφωνία για τις βάσεις που υπέγραψαν με τη ΝΔ, αλλά και σε όσα δρομολογήθηκαν ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ. Ετοιμάζουν δε ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή των υποδομών της περιοχής στα δολοφονικά τους σχέδια από το 2021 και μετά, με τη χώρα σε ρόλο (και) στρατηγικού κόμβου της διεκπεραίωσης δυνάμεών τους στην Ανατολική Ευρώπη απέναντι στη Ρωσία.

Τις αποκαλύψεις έκανε ο ίδιος ο Αμερικανός πρέσβης, σε επίδειξη που ετοίμασαν χτες οι Αμερικανοί σε Στεφανοβίκειο και Λιτόχωρο για να δημοσιοποιήσουν κομμάτι των δραστηριοτήτων τους στην περιοχή, με τα ελικόπτερά τους που σταθμεύουν εκεί από πέρυσι τον Οκτώβρη, βάζοντας και αυτήν την περιοχή στο στόχαστρο αντίπαλων κέντρων.

Διόλου τυχαία, στο γειτονικό αεροδρόμιο της Αγχιάλου ήταν χτες σταθμευμένο αεροσκάφος «Antonov» της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, που στο πλαίσιο της συνθήκης «Open Skies» («Ανοιχτοί Ουρανοί», μεταξύ ΝΑΤΟ - Ρωσίας, για διαφάνεια υποτίθεται και εναέριο έλεγχο στρατιωτικών εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων κάθε πλευράς) είχε έρθει ακριβώς για εναέρια τέτοια επιθεώρηση, με το πλήρωμά του μάλιστα χτες το πρωί να ετοιμάζει το σκάφος (πλήρως εξοπλισμένο με μια σειρά μηχανήματα καταγραφής και μετρήσεων) για απογείωση και αποστολή, στέλνοντας σαφώς ένα μήνυμα σε Αμερικανούς και Ελληνες. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, οι τέτοιες πτήσεις γίνονται πάνω από την ελληνική επικράτεια στο διάστημα 17-21/2 με μέγιστη ακτίνα πτήσης τα 1.010 χλμ.

Ετοιμοι να εγκαταστήσουν... μεραρχία στο Στεφανοβίκειο οι Αμερικανοί

Σε ένα τέτοιο κλίμα, σε ενημέρωση δημοσιογράφων που έγινε χτες στο Στεφανοβίκειο, ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ περιέγραψε την τωρινή εμπλοκή αλλά και τα ...μελλούμενα. Τόνισε ότι οι δύο πλευρές συνεχίζουν «να οικοδομούν τη διμερή στρατηγική συνεργασία», σημειώνοντας ότι στη συνεκπαίδευση των ελικοπτέρων με την ανάπτυξη της ταξιαρχίας επιβεβαιώθηκαν όχι μόνο η διαλειτουργικότητα αλλά και η ετοιμότητα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ευρώπη.

Στάθηκε στη νέα διμερή Συμφωνία, όσα προβλέπει για τη χρήση του Στεφανοβίκειου από τους Αμερικανούς, τονίζοντας ότι πλέον δίνεται η δυνατότητα στις ΗΠΑ να επεκτείνουν την παρουσία τους στη χώρα, προαναγγέλλοντας ότι από Οκτώβρη θα έρθει στο Στεφανοβίκειο ακόμα πιο ενισχυμένη δύναμη από τώρα, κατονομάζοντας συγκεκριμένα την 101η αερομεταφερόμενη μεραρχία τους (έχει στο δολοφονικό «παλμαρέ» της επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν). Ενδεικτικό για το τι σηματοδοτεί μια τέτοια εξέλιξη είναι ότι αρμόδιες ελληνικές πηγές εξέφραζαν κατόπιν στα πηγαδάκια έως και απορία για το πού θα χωρέσει όλη αυτή η δύναμη.

Σε κάθε περίπτωση, ο Πάιατ παρουσίασε ως δεδομένο ότι «θα έχουμε κι άλλες ευκαιρίες για συνεργασία και ανάπτυξη ικανοτήτων», πρόσθεσε ότι η όλη περιοχή παρέχει στους Αμερικανούς ένα μοναδικό ανάγλυφο και ιδανικές καιρικές συνθήκες για ασκήσεις καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα («δεν υπάρχει καλύτερο μέρος στην Ευρώπη από εδώ», είπε χαρακτηριστικά) και επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως «πυλώνα σταθερότητας» για τα στρατιωτικά τους σχέδια, σημειώνοντας ότι επεκτείνεται και παραπέρα η τέτοια συνεργασία πάνω και στη νέα Συμφωνία για τις βάσεις.

Σε άλλες δηλώσεις του αργότερα, έλεγε ότι η ανάπτυξη της ταξιαρχίας εδώ συνδέεται ευθέως με την αναμενόμενη την άνοιξη άσκηση «Defender 2020», καθώς οι Αμερικανοί που εκπαιδεύτηκαν εδώ μετακινούνται πλέον στην Πολωνία για να παίξουν βασικό ρόλο στην άσκηση, τη μεγαλύτερη ανάπτυξη Αμερικανών στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες, στην ουσία μια πρόβα πολέμου απέναντι στη Ρωσία.

Πρόσθεσε ότι Αθήνα και Ουάσιγκτον εργάζονται πάνω στη νέα Συμφωνία για τις βάσεις για το πώς θα επεκτείνουν εγκαταστάσεις σε Στεφανοβίκειο, Λάρισα και Σούδα, αλλά και πώς θα αξιοποιήσουν περαιτέρω την Αλεξανδρούπολη, ώστε η Ελλάδα να χρησιμεύσει ως βασικός κόμβος διεκπεραίωσης αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, για την επόμενη «Defender», αυτή του 2021.

Διασφαλίζει τίποτα από αυτά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όπως διατείνονται η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα; Απάντησε ...εύγλωττα και σε αυτό ο Πάιατ, όταν κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν ότι θα στείλει γεωτρύπανο νότια της Κρήτης, είπε ότι ήταν όλη μέρα στο Στεφανοβίκειο, δεν... πρόλαβε να ενημερωθεί και κάλεσε να αναμένουμε να δούμε πρώτα τις τουρκικές κινήσεις.

Μπλεγμένες σε πολύ επικίνδυνα σχέδια οι Ενοπλες Δυνάμεις

Νωρίτερα, ο διοικητής του 17ου τάγματος της 3ης Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ (3 -17 CAB, 23 ελικόπτερα και περίπου 300 άτομα προσωπικό, που σταθμεύουν στο Στεφανοβίκειο), ταγματάρχης Clifton Causey, είπε ότι πραγματοποίησαν γυμνάσια εδώ επί μήνες, διευρύνοντας δραστηριότητες, επιβεβαιώνοντας τη συμβατότητα των δυνάμεων των δύο χωρών και τη «διαλειτουργικότητά» τους μέσα από πλήθος κοινών σχεδιασμών και ασκήσεων.

Εστίασε ως κομβικά σημεία τη συνεκπαίδευση αμερικανικών και ελληνικών ελικοπτέρων «Απάτσι», σημειώνοντας για την Ελλάδα ότι λίγες χώρες στην Ευρώπη έχουν αυτό το επίπεδο ικανοτήτων, όπως επίσης εστίασε στις κοινές ασκήσεις με αμερικανικά UAV που σηκώνονταν από Λάρισα και έδιναν πληροφορίες για επιχειρήσεις σε ελληνικά «Απάτσι» και «F-16», σε μια αναφορά που αν μη τι άλλο δείχνει για τι επικίνδυνες αποστολές και σενάρια ενταγμένα στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή προετοιμάζονται οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Σημειωτέον, κατά αρμόδια στελέχη της Αεροπορίας Στρατού του Ελληνικού Στρατού, η τέτοια συνεργασία με τους Αμερικανούς, που πλέον μετρά δυο χρόνια, με την πρώτη ανάπτυξη αμερικανικών ελικοπτέρων να γίνεται στο Στεφανοβίκειο επί ΣΥΡΙΖΑ, είναι «πολυεπίπεδη και πολυδιάστατη».

Σύμφωνα με τα στελέχη, με την 3η αμερικανική Ταξιαρχία, έγινε πλήθος ασκήσεων, με πυρά, συνεργασία με UAV, ρίψεις κ.λπ. Ως πεδία βολών χρησιμοποιήθηκαν Κρανέα, Λιτόχωρο, Γλαφυρά κ.α. Κατά βάση, ως χώρος εκπαίδευσης αξιοποιήθηκε ένα ευρύ πεδίο, από Θεσσαλία και Ολυμπο έως τις Σποράδες, ενώ ήδη από το 2018, οπότε και ξεκίνησε η ανάπτυξή τους, λειτουργεί στην έδρα της ελληνικής 1ης Ταξιαρχίας το λεγόμενο «Hοst Nation Coordination Center» («Συντονιστικό Κέντρο Φιλοξενούντος Εθνους») που παράσχει πληροφορίες, συντονίζει τα της ασφάλειας, έκανε τα σχέδια των ασκήσεων κ.λπ. Οι Αμερικανοί έμεναν στον Βόλο στις εγκαταστάσεις της 32ης Ταξιαρχίας πεζοναυτών.

Πήραν μέρος σε σειρά ασκήσεων όπως οι «Ready to Fight», «Σιδηρά Ξυήλη», «Χρυσόμαλλο Δέρας». Κορύφωση ήταν η χτεσινή δραστηριότητα στο Πεδίο Βολής Λιτοχώρου, με την ονομασία «Τιτανομαχία» και σενάριο τη διάσωση περικυκλωμένων από εχθρούς διασωθέντων από αμερικανικό μεταγωγικό που έχει καταρριφθεί. Για το λόγο αυτόν επέδραμαν αμερικανικά και ελληνικά ελικόπτερα μαζί και Ελληνες πεζοναύτες για διάσωση των «συμμάχων» και εξουδετέρωση του εχθρού, σε μια διαρκή υπόμνηση ίσως της διαβόητης δήλωσης του Ελληνα υπουργού Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλου, ότι Ελληνες και Αμερικανοί στρατιώτες πολέμησαν και μάτωσαν μαζί στο παρελθόν και το ίδιο θα συμβεί και στο μέλλον...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ