Παρασκευή 3 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Απαίτησαν ουσιαστική στήριξη εκπαιδευτικών και μαθητών

Παράσταση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών σωματείων στο υπουργείο Παιδείας

Στιγμιότυπο από την παράσταση διαμαρτυρίας
Στιγμιότυπο από την παράσταση διαμαρτυρίας
Περισσότερες από 5.500 υπογραφές εκπαιδευτικών είχε συγκεντρώσει μέχρι χτες η επιστολή διαμαρτυρίας στην οποία αποτυπώνονται τεράστια προβλήματα που προκύπτουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και απαιτούνται μια σειρά από άμεσα μέτρα για την επίλυσή τους. Χτες το μεσημέρι, ολιγομελής αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών σωματείων που στηρίζουν την πρωτοβουλία προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, όπου κατέθεσε το κείμενο διαμαρτυρίας και τις χιλιάδες υπογραφές.

Οι εκπρόσωποι σωματείων που βρέθηκαν εκεί, ανέδειξαν την πραγματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν εκπαιδευτικοί και μαθητές παρά τα ευχολόγια της κυβέρνησης, την ανάγκη να εξασφαλιστούν τα μέσα και η υποδομή για ισότιμη πρόσβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται δίπλα στους μαθητές τους, ότι τα εκπαιδευτικά σωματεία συνεχίζουν να διεκδικούν στο πλάι των υπόλοιπων εργαζομένων.

Οπως επισημαίνουν σε δελτίο Τύπου αναφορικά με την παράσταση διαμαρτυρίας πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών: «Υπογραμμίσαμε το γεγονός ότι, εν μέσω πανδημίας και εγκλεισμού, οι εκπαιδευτικοί δεν ξεχάσαμε το ρόλο μας. Ως παιδαγωγοί και, με την αίσθηση του καθήκοντος, πήραμε πρωτοβουλίες για να στηρίξουμε μαθησιακά και ψυχολογικά τους μαθητές και παρά τις αντιξοότητες (έλλειψη εξοπλισμού, δυσλειτουργία του διαδικτύου για πρόσβαση στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, ελλιπής ή ανύπαρκτη επιμόρφωση κ.ά.). Χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα νυχθημερόν αξιοποιήσαμε κάθε δυνατό μέσο, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το mail ή την απλή τηλεφωνική επικοινωνία, αφού υπάρχουν πολλές οικογένειες που δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο ή τον κατάλληλο εξοπλισμό. Σπάσαμε στην πράξη την ενορχηστρωμένη επίθεση από διάφορα παπαγαλάκια που στοχοποιούσαν τον κλάδο.

Τονίσαμε ότι σε καθημερινό επίπεδο βομβαρδιζόμαστε με νέες εντολές για την άμεση εφαρμογή της ασύγχρονης και σύγχρονης διδασκαλίας, στο πλαίσιο της επικοινωνιακής πολιτικής του "φαίνεσθαι" που μεθοδεύει η κυβέρνηση, και απαιτήσαμε να σταματήσουν οι πιέσεις που ασκούνται στους εκπαιδευτικούς. Δεν θα ανεχτούμε οποιαδήποτε αυθαιρεσία της διοίκησης.

Τέλος απαιτήσαμε η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την ουσιαστική στήριξη εκπαιδευτικών και μαθητών με έκτακτη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να αμβλυνθούν οι ταξικές διακρίσεις και να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέσα για την ισότιμη συμμετοχή στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Είναι προκλητικό τη στιγμή που δίνεται από την κυβέρνηση πακτωλός χρημάτων με τη μορφή ενισχύσεων στις μεγάλες επιχειρήσεις, να μην παίρνονται μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη συμμετοχή όλων των μαθητών», σημειώνουν Σύλλογοι και ΕΛΜΕ.

Στο τραπέζι μείωση ύλης και παράταση σχολικού έτους

Στο μεταξύ, χτες, η υπουργός Παιδείας απαντώντας σε Ερώτηση στη Βουλή παρουσίασε ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα, παραγνωρίζοντας τα τεράστια προβλήματα που οδήγησαν το υπουργείο Παιδείας να δώσει παράταση στις εγγραφές στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, καθώς αυτές γίνονται με μεγάλη δυσκολία, αλλά και τις διαφορετικές ταχύτητες και τις δυσκολίες που έχει η τηλεκπαίδευση και στις άλλες βαθμίδες (ΙΕΚ, ΑΕΙ κ.λπ.).

Επίσης, χτες, η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχίσει η αναστολή λειτουργίας των σχολείων αν το υποδείξουν οι ειδικοί, ενώ έκανε λόγο για πρώτη φορά για μείωση της ύλης «όταν θα ξέρουμε πόσες διδακτικές ώρες θα έχουμε χάσει». Μίλησε ακόμα για ενδεχόμενη παράταση του σχολικού έτους, ενώ για τις πανελλαδικές εξετάσεις δεν ήταν σε θέση να πει αν θα καταφέρουν να διεξαχθούν στις αρχές του καλοκαιριού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ