Παρασκευή 3 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φουντώνει ο ανταγωνισμός στην Ενέργεια

Η πτώση της ζήτησης σε υδρογονάνθρακες και λόγω κορονοϊού οξύνει τον υπάρχοντα σφοδρό ανταγωνισμό

Copyright 2019 The Associated

Η πτώση της ζήτησης σε υδρογονάνθρακες και λόγω κορονοϊού οξύνει τον υπάρχοντα σφοδρό ανταγωνισμό
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΡΙΑΝΤ.--

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι κόντρες ανάμεσα σε τεράστια μονοπώλια πετρελαίου σε Ρωσία, Σαουδική Αραβία και ΗΠΑ με στόχο το ξαναμοίρασμα των διεθνών αγορών.

Χτες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κατάφερε με μία δήλωση να ανεβάσει κατά 10% τις διεθνείς τιμές πετρελαίου, οι οποίες μειώνονται διαρκώς από τον περασμένο Γενάρη, κατά 70% σε σύγκριση με το τέλος του 2019. Οπως είπε, «τις επόμενες λίγες ημέρες Ρωσία και Σαουδική Αραβία θα καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία ώστε να σταθεροποιηθεί η τιμή του πετρελαίου».

Μερικές ώρες αργότερα, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντρ Νόβακ, μιλώντας στο ρωσικό ραδιοσταθμό «Ηχώ Μόσχας», δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να ξεκινήσει εκ νέου συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία σε σχέση με τη συμφωνία ΟΠΕΚ+, όπως επίσης και να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ για την κατάσταση στις αγορές πετρελαίου που ξεκίνησαν μετά την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία των Προέδρων ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Παράλληλα, δήλωσε ότι σε συνθήκες πανδημίας του κορονοϊού δεν έχει νόημα να αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου καθώς η ζήτηση έχει μειωθεί διεθνώς πάνω από 15 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Ο Νόβακ αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Νταν Μπουλέτ, είπε ότι αντάλλαξαν «εκτιμήσεις για την κατάσταση στην αγορά και οι εκτιμήσεις αυτές είναι απολύτως ταυτόσημες»... Ο Νόβακ δήλωσε επίσης ότι το υπουργείο Ενέργειας και οι πετρελαϊκές εταιρείες της χώρας αναμένουν επιδείνωση της κατάστασης στην αγορά πετρελαίου, εκτιμώντας ότι τις προσεχείς βδομάδες η ζήτηση παγκόσμια ενδέχεται να μειωθεί κατά 20 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Σε κάθε περίπτωση, ο Πρόεδρος Τραμπ ετοιμάζεται να στείλει στη Σαουδική Αραβία, ως ειδική για θέματα Ενέργειας, την Βικτόρια Κοάτες προκειμένου να την πείσει να σταματήσει την αύξηση της παραγωγής, καθώς η τακτική αυτή σε συνδυασμό με τη μείωση της ζήτησης λόγω πανδημίας κορονοϊού έχει μειώσει τις διεθνείς τιμές πετρελαίου κατά περίπου 70%. Παράλληλα έχει συγκαλέσει για σήμερα έκτακτη σύσκεψη στο Λευκό Οίκο με διευθύνοντες συμβούλους πετρελαϊκών μονοπωλίων όπως οι «ChevronTexaco» και «ExxonMobil». Ορισμένα από αυτά τα μονοπώλια υφίστανται σημαντικές απώλειες κερδών από τη συνεχή μείωση τιμών καθώς ελέγχουν πολλές εταιρείες σχιστολιθικού πετρελαίου (που έχουν αυξημένο κόστος παραγωγής και ζημιώνονται σημαντικά όταν το πετρέλαιο πουλιέται φθηνά).

Ας σημειωθεί πως τους τελευταίους μήνες έχουν υποχωρήσει σημαντικά οι τιμές τόσο του σχιστολιθικού πετρελαίου όσο και του φυσικού αερίου, ενώ τις τελευταίες μέρες με την επανέναρξη της βιομηχανικής δραστηριότητας στην Κίνα παρατηρούνται μεγάλες παραγγελίες από ομίλους της χώρας σε χαμηλότερες τιμές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ