Παρασκευή 3 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΠΛΟΙΟ «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»
Τα 119 έφτασαν τα επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα

Την ανάγκη για άμεσα μέτρα υπογράμμισε ο Θ. Παφίλης σε επικοινωνία με τον υπουργό Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτη

Eurokinissi

Στα 119 έφτασαν πλέον, σύμφωνα με τις χτεσινές επίσημες ανακοινώσεις, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στο επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» της ΑΝΕΚ. Σύμφωνα με τις ίδιες ανακοινώσεις, αρνητικά στον νέο ιό βρέθηκαν 259 άτομα, ενώ 2 δείγματα κρίθηκαν ακατάλληλα, οπότε θα υπάρξει επανέλεγχος. Να σημειωθεί ότι το εν λόγω άθροισμα δίνει 380 επιβαίνοντες, όπως και ανακοινώθηκε χτες, ενώ στις προηγούμενες επίσημες ενημερώσεις γινόταν λόγος για 383 άτομα. Δεν διευκρινίζεται αν η διαφορά προκύπτει από επιβαίνοντες που είχαν μεταφερθεί τις προηγούμενες μέρες σε νοσοκομεία.

Το πλοίο είχε καταπλεύσει από τις 21 Μάρτη στη ράδα του Πειραιά, ενώ χτες βράδυ προσδέθηκε τελικά στην προβλήτα της κρουαζιέρας στο λιμάνι, όπως ζητούσαν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία από την πρώτη στιγμή, ήδη από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος στις 29/3.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από το 33μελές πλήρωμα του πλοίου, σε αυτό επέβαιναν ναυτεργάτες διαφόρων εθνικοτήτων, από τους οποίους άλλοι ήταν να ναυτολογηθούν σε άλλα πλοία της εταιρείας και άλλοι να πάρουν μέρος σε επισκευαστικές εργασίες πλοίων της εταιρείας σε λιμάνι της Ισπανίας. Το πλοίο αρχικά είχε αποπλεύσει από την Τουρκία και είχε προορισμό την Ισπανία, όπου θα γινόταν η αποβίβαση των ναυτεργατών. Λόγω κορονοϊού όμως του απαγορεύτηκε ο κατάπλους στην Ισπανία, όπως και στην Τουρκία στη συνέχεια. Τελικά επέστρεψε στην Ελλάδα και έμεινε στη ράδα του Πειραιά.

Το πρώτο κρούσμα, ένας 73χρονος Ελβετός, εντοπίστηκε στις 29 Μάρτη και μεταφέρθηκε στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Την περασμένη Τρίτη στο Νοσοκομείο «Αττικόν» μεταφέρθηκε ένας 34χρονος Ινδονήσιος.

Μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος κλιμάκιο του ΕΟΔΥ επιβιβάστηκε στο πλοίο, ωστόσο πήρε δείγματα από μόλις 27 ναυτεργάτες, από τα οποία τα 20 βρέθηκαν θετικά. Μετά από αυτή την εξέλιξη, λήφθηκε δείγμα από όλους τους επιβαίνοντες και χτες ανακοινώθηκε ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων.

Ο ελλιμενισμός του πλοίου έγινε χτες στην προβλήτα της κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά, με αποκλεισμένη περίμετρο. Ειδική ομάδα υγειονομικών του ΕΟΔΥ πήρε νωρίτερα δείγματα από τις επιφάνειες και το κεντρικό σύστημα κλιματισμού, ενώ στην προβλήτα μπροστά στο πλοίο θα δημιουργηθεί ειδική τέντα, προκειμένου να διευκολύνεται η υγειονομική μονάδα που θα βρίσκεται εκεί για την περίθαλψη των ναυτεργατών. Σήμερα αναμένεται να ενημερωθούν σχετικά οι οικογένειες των ναυτεργατών.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, όσοι επιβαίνοντες είναι από άλλες χώρες και βρέθηκαν αρνητικοί στην εξέταση, θα επαναπατριστούν, αφού πρώτα μεταφερθούν σταδιακά σε ξενοδοχεία της Αθήνας. Οσοι είναι θετικοί στον κορονοϊό θα παραμείνουν σε απομόνωση μέσα στο πλοίο για 14 μέρες.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τελικά χτες από την κυβέρνηση για την προστασία της υγείας των ναυτεργατών στο «Ελ. Βενιζέλος» έχουν κατατεθεί εδώ και μέρες, ήδη από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος, ως προτάσεις και μάλιστα επείγοντος χαρακτήρα από τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ προς το υπουργείο Ναυτιλίας και όλους τους αρμοδίους. Μάλιστα, προχτές Τετάρτη, έγινε και παρέμβαση στο υπουργείο Ναυτιλίας από τους προέδρους των σωματείων ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ωστόσο ο υπουργός ως απάντηση αρνήθηκε ακόμα και να τους συναντήσει!

Παρέμβαση του ΚΚΕ στον υπουργό Επικρατείας

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΚΚΕ, Θ. Παφίλης, επικοινώνησε χτες τηλεφωνικά με τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, για το θέμα των κρουσμάτων στο «Ελ. Βενιζέλος».

Ο Θ. Παφίλης επισήμανε τη σοβαρότητα της κατάστασης και κατέθεσε τις προτάσεις του ΚΚΕ με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρότεινε το καράβι να προσδέσει στις προβλήτες της κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά, όπως και έγινε τελικά, και να εγκατασταθεί ιατρικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, για τον έλεγχο της υγείας του πληρώματος και των επιβατών.

Το ΚΚΕ πρότεινε επίσης τα εξής:

-- Με ευθύνη του κλιμακίου του ΕΟΔΥ να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα των τεστ για να γίνει διαχωρισμός των κρουσμάτων από άτομα που δεν έχουν συμπτώματα και δεν έχουν προσβληθεί από την επιδημία του κορονοϊού.

-- Με ευθύνη της κυβέρνησης και του κλιμακίου του ΕΟΔΥ να εξασφαλιστεί η μεταφορά των κρουσμάτων, σε όσους έχουν άμεση ανάγκη, σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού και αντίστοιχα σε κατάλληλες υποδομές για να διαμείνουν το πλήρωμα και οι επιβάτες σε ξενοδοχείο, για τον έλεγχο της υγείας τους, με περιοριστικούς όρους σύμφωνα με τις επιστημονικές οδηγίες.

-- Να οργανωθεί προληπτικός έλεγχος από τον ΕΟΔΥ για τους ναυτεργάτες στα καράβια της ακτοπλοΐας, σε όλες τις κατηγορίες καραβιών και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία του πληρώματος και των επιβατών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ