Παρασκευή 3 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Διεκδικούν μέτρα οικονομικής στήριξης απέναντι στον εμπαιγμό της κυβέρνησης

Παρεμβάσεις στα υπουργεία Εργασίας και Δικαιοσύνης πραγματοποίησαν χτες οι Επιτροπές Αγώνα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων

Παρεμβάσεις στα υπουργεία Εργασίας και Δικαιοσύνης πραγματοποίησαν την Πέμπτη το πρωί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ), η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Π. Αττικής (ΕΛΕΠΑ) και οι Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Επιστημόνων (μηχανικών - δικηγόρων - οικονομολόγων). Μια κινητοποίηση, με την οποία κατήγγειλαν την κυβέρνηση, που αρχικά «έταξε» το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ και στη συνέχεια εξαίρεσε τους ελεύθερους επαγγελματίες των επιστημονικών κλάδων, για να χρηματοδοτήσει εντέλει διάφορα ΚΕΚ μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων τηλεκατάρτισης, ενώ τώρα λέει ότι ίσως να δοθεί επίδομα τον Μάη.

Οι ΠΟΛ και ΕΛΕΠΑ σημειώνουν ότι η κυβέρνηση με τις ΠΝΠ που έχει εκδώσει μέχρι σήμερα «προσφέρει απόλυτη ελευθερία στην εργοδοτική τρομοκρατία. Βρήκε την ευκαιρία, εκμεταλλευόμενη τα περιοριστικά μέτρα και την αντικειμενική ανασφάλεια των εργαζομένων και προχωρά σε ισχυρό χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων».

Οι συγκεντρωμένοι, τηρώντας ταυτόχρονα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, επέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ στο υπουργείο Εργασίας τους ενημέρωσαν ότι δεν υπήρχε κανείς μέσα.

Σημειώνεται ότι στο τέλος της κινητοποίησης στο υπουργείο Εργασίας εμφανίστηκε περιπολικό με ανώτερο αξιωματικό της Αστυνομίας να απαιτεί από τους διαδηλωτές να φύγουν, λέγοντας μάλιστα ότι «απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις» (!), ενώ ζητούσε τα στοιχεία των συγκεντρωμένων.

«Κανείς πολιτικός ούτε υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Εργασίας δεν δέχτηκε να συναντήσει εκπροσώπους ή έστω να παραλάβει το υπόμνημα με τα αιτήματα. Αντίθετα, η ηγεσία του υπουργείου επιστράτευσε τις αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να παρεμποδίσουν την παράσταση και να ελέγξουν εάν οι συνδικαλιστές έχουν τις απαιτούμενες "άδειες", για να παρίστανται στο υπουργείο! Αντίστοιχη παράσταση πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια και στο υπουργείο Δικαιοσύνης όπου και πάλι υπήρξε άρνηση συνάντησης», σημειώνουν οι Επιτροπές Αγώνα και καλούν τους εργαζόμενους να παραμείνουν σε αγωνιστική ετοιμότητα για τις ερχόμενες κινητοποιήσεις, να δώσουν τη μάχη αποκάλυψης της πολιτικής κυβέρνησης - επιχειρηματικών ομίλων εμπαιγμού αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών.

Οι αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί δικηγόροι, λογιστές, μηχανικοί ανάμεσα σε άλλα διεκδικούν:

  • Να δοθεί στους εργαζόμενους με «μπλοκάκι» και στους αυτοαπασχολούμενους το επίδομα των 800 ευρώ.
  • Να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις που έγιναν από την 1η Μάρτη και όλες οι αρνητικές μεταβολές στους εργαζόμενους.
  • Να παρθεί πίσω το αίσχος της δυνατότητας των εργοδοτών να επιβάλλουν εκ περιτροπής εργασία με καταβολή του 50% του μισθού.
  • Η εφαρμογή της τηλεργασίας να γίνει ΜΟΝΟ για τη χρονική περίοδο αντιμετώπισης του κορονοϊού. Καμία σκέψη για επιβολή της επ' αόριστον, κατά συνέπεια να μην υπάρξουν τροποποιητικές συμβάσεις που επιτρέπουν γενικότερα αυτό το καθεστώς.
  • Η εργασία από το σπίτι να μην υποκαθιστά άδειες όπως αναρρωτικές, γονικές και άδειες ειδικού σκοπού. Να μη χρησιμοποιείται για επιμήκυνση του ωραρίου.
  • Το δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του, να διευρυνθεί το επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους.
  • Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο και να απαγορευτούν οι αποκοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού. Αναστολή πληρωμών προς Δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ, αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων.
  • Να θεσπιστεί αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ και να καταργηθεί η προκαταβολή φόρου.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας στο πλαίσιο της εργοδοτικής ευθύνης. Τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κ.λπ.) να διατεθούν με ευθύνη της εργοδοσίας. Να παταχτεί η αισχροκέρδεια.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ