Πέμπτη 28 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
«Καυτές» εστίες αντιπαράθεσης από τη Βαλτική έως τη Βόρεια Αφρική

Στο επίκεντρο βρίσκεται τώρα η Λιβύη, όπου πληθαίνουν τα σενάρια διχοτόμησης

Από τις μάχες που συνεχίζονται στη Λιβύη

Copyright 2019 The Associated

Από τις μάχες που συνεχίζονται στη Λιβύη
Σταθερά κλιμακώνουν οι ΗΠΑ την αντιπαράθεση με τη Ρωσία, με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Λιβύη, και την ίδια ώρα ενισχύουν τη στήριξή τους στον Φάρατζ, προκειμένου να προωθήσουν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα, καλύπτοντας και τη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στο πλευρό του δοτού πρωθυπουργού.

Χτες, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου επανέλαβε τις κατηγορίες για την ύπαρξη «τουλάχιστον 14 ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών» στο λιβυκό έδαφος, προκαλώντας την αντίδραση της Μόσχας, η οποία αρνείται ότι έχει στείλει στρατιωτικούς στη Λιβύη και ισχυρίζεται ότι το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) δεν έχει λάβει σχετικό αίτημα.

Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, η Ρωσία επιδιώκει «ειρηνική επίλυση των ζητημάτων στη Λιβύη, ώστε όλες οι πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών, χωρίς να προσπαθούν να βρουν υποστήριξη στο εξωτερικό». Μάλιστα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Κονσταντίν Κόσατσεφ, κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως προσπαθούν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες της Ρωσίας για «ειρηνική διευθέτηση της κρίσης» στη Λιβύη.

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στον πρόεδρο της (εκλεγμένης) λιβυκής Βουλής που εδρεύει στο Τομπρούκ, Ακίλα Σάλεχ, είπε πως η Μόσχα υποστηρίζει την επίτευξη «άμεσης εκεχειρίας και πολιτικών συνομιλιών» για τον τερματισμό των συγκρούσεων.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λίβυου στρατηγού Χ. Χάφταρ, σχολιάζοντας την προχτεσινή ανακοίνωση της διοίκησης του αμερικανικού στρατού για την Αφρική (AFRICOM), ανάρτησε φωτογραφία ενός μαχητικού MiG29 με τις λέξεις «Ας καούν», υπονοώντας τις δυνάμεις της κυβέρνησης Σάρατζ, τους Τούρκους στρατιωτικούς και τους Τουρκόφιλους Σύρους μισθοφόρους.

Σε άλλη ανάρτηση υπενθυμίζει την ανακοίνωση της AFRICOM, αναφέροντας ότι η εμπλοκή της Τουρκίας με την αποστολή μισθοφόρων στη Λιβύη «πρέπει να αναγκάσει εμάς και τις χώρες που πραγματικά καταπολεμούν την τρομοκρατία να αντιδράσουν».

Παράλληλα, χτες αναλυτές της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde» εκτίμησαν πως «ο πόλεμος στη Λιβύη αλλάζει μορφή, ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης συμμετοχής Τούρκων και Ρώσων». Σ' αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο «διεθνοποίησης του διαμελισμού της Λιβύης» μεταξύ μίας Δυτικής Λιβύης με επίκεντρο την Τρίπολη και μίας Ανατολικής Λιβύης μέσω «ρωσικής» Κυρηναϊκής.

Νέο σοβαρό επεισόδιο με αεροσκάφη στη Μεσόγειο

Στο μεταξύ, ένα ακόμα σοβαρό περιστατικό, ενδεικτικό για το «μπαρούτι» που μαζεύεται στην περιοχή, προκύπτει από καταγγελία της Διοίκησης των Αμερικανικών Ναυτικών Δυνάμεων που επιχειρούν σε Ευρώπη και Αφρική (6ος Στόλος) και αφορά προχτεσινό περιστατικό (στις 26/5), που διήρκεσε 65 λεπτά, μεταξύ ενός αμερικανικού αεροσκάφους τύπου «P-8A» και δύο ρωσικών «Su-35».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το αμερικανικό αναχαιτίστηκε από τα ρωσικά με τρόπο που «δεν ήταν ασφαλής και επαγγελματικός, καθώς οι Ρώσοι πιλότοι πλησίαζαν ταυτόχρονα σε κάθε πλευρά του "Ρ-8Α", περιορίζοντας την ικανότητά του να ελιχθεί με ασφάλεια». Η ανακοίνωση αναφέρει ότι πρόκειται για το τρίτο περιστατικό μέσα σε ένα δίμηνο «στα ίδια νερά» και ότι «τέτοια περιστατικά αυξάνουν την πιθανότητα συγκρούσεων».

Θυμίζουμε πως τα «P-8A Poseidon» των Αμερικανών επιχειρούν από την αμερικανική βάση στη Σιγκονέλα της Νότιας Ιταλίας, με ζώνη ευθύνης ολόκληρη τη Μεσόγειο, «υποστηρίζοντας τα αμερικανικά συμφέροντα και τους εταίρους και συμμάχους μας μέσα από συντονισμένες πτήσεις συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης», ελέγχοντας τις κινήσεις των ρωσικών πολεμικών πλοίων και πλοίων υποστήριξης, όπως και του εμπορικού στόλου των Κινέζων σε όλη τη ζώνη από το Σουέζ έως τα Δαρδανέλια, και μέχρι δυτικά της Κρήτης.

Σε άμεση εμπλοκή και της χώρας μας στην υπόθεση, τα εν λόγω αεροσκάφη των Αμερικανών χρησιμοποιούν και τη Σούδα για υποστήριξή τους, ενώ συνεργάζονται στενά, παίρνοντας εικόνα, και από τα UAV που σηκώνουν οι Αμερικανοί από τη Λάρισα, ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, «συνεργάζονται» και απευθείας με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, όπως π.χ. δείχνει η πρόσφατη άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου και νότιου Κρητικού πελάγους, με συμμετοχή πλοίων της Διοίκησης Φρεγατών, υποβρυχίων και αεροσκαφών της ΠΑ, όπου και εκτελέστηκε «ευρεία συνεργασία με Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων P-8A του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ», που απογειώθηκε από τη ΝΑΤΟική βάση στη Σιγκονέλα και πέταξε νότια της Κρήτης, εκτελώντας σύμφωνα με πληροφορίες «σύνθετα σενάρια» κυρίως ανθυποβρυχιακού πολέμου αλλά και πολέμου επιφανείας.

«Στα μαχαίρια» για τον «Nord Stream 2»

Σε ευρωπαϊκό έδαφος, η κόντρα ΗΠΑ - Ρωσίας εστιάζει και στον αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream 2», που θα καταλήγει στη βόρεια Γερμανία.

Ο απερχόμενος - σύμφωνα με δημοσιεύματα - Αμερικανός πρέσβης στη Γερμανία, Ρίτσαρντ Γκρενέλ, με απανωτές αναρτήσεις σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, προαναγγέλλει νέες κυρώσεις, ενώ δήλωσε στην εφημερίδα «Handelsblatt» πως «υπάρχει διακομματική συμφωνία για επιπλέον κυρώσεις» και παρά την προεκλογική περίοδο, η σχετική νομοθεσία θα μπορούσε να προχωρήσει γρήγορα.

Ο αγωγός αξιοποιείται ως μέσο πίεσης και στη Γερμανία, στην αντιπαράθεσή της με τις ΗΠΑ. Γι' αυτό ο πρέσβης κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να επανεξετάσει ριζικά την πολιτική της στη Ρωσία και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η Γερμανία πρέπει να σταματήσει να ταΐζει το θηρίο, ενώ συγχρόνως δεν πληρώνει αρκετά για το ΝΑΤΟ». Θυμίζουμε ότι ο ίδιος είχε απαντήσει στα σενάρια για αποχώρησή του από τη θέση του πρέσβη πως οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν να ασκούν πίεση στη Γερμανία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Handelsblatt», οι νέες αμερικανικές κυρώσεις θα μπορούσαν να είναι πρόστιμα - δασμοί σε εταιρείες που εμπορεύονται ειδικό εξοπλισμό για τους αγωγούς ή ενδεχομένως κυρώσεις εναντίον αγοραστών ρωσικού φυσικού αερίου.

Μετά τις πρώτες αμερικανικές κυρώσεις κατά του αγωγού τον Δεκέμβρη του 2019, η ελβετική «Allseas», η οποία τοποθετεί αγωγούς στη Βαλτική Θάλασσα με ειδικά πλοία, σταμάτησε να συμμετέχει στην κατασκευή του «Nord Stream 2», με αποτέλεσμα να έχει καθυστερήσει η ολοκλήρωσή του. Ωστόσο, απομένει μόλις ένα 6% - 7%, το οποίο θα μπορούσε να ολοκληρωθεί από τη ρωσική «Gazprom» και τη ρωσική κυβέρνηση.

Οπως δήλωσε εκπρόσωπος του «Nord Stream 2», Ρωσία και Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφωνούν ότι οι εξωεδαφικές κυρώσεις παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και ότι οι πολιτικές και οι πρακτικές της ΕΕ δεν πρέπει να καθορίζονται από αυτές.

Από την πλευρά του, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην ΕΕ δεν εξέφρασε ανησυχία για την ολοκλήρωση του αγωγού, παρά τη «δύσκολη κατάσταση», ενώ υπενθύμισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη αγωγή για την κατάργηση μερικών τροποποιήσεων της Οδηγίας για το φυσικό αέριο της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία η «Gazprom» θα μπορεί να χρησιμοποιεί μόνο τη μισή χωρητικότητα του αγωγού «Nord Stream 2».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Μόνιμη Ναυτική Ομάδα του ΝΑΤΟ (SNMG1) συμμετείχε στη σουηδική ναυτική άσκηση SWENEX (11 - 21 Μάη) στη Βαλτική Θάλασσα. Παρόλο που η Σουηδία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, οι δυο πλευρές μοιράζονται το κοινό τους «ενδιαφέρον» για τη Βαλτική, κυρίως απέναντι στη Ρωσία, και έχουν στενή στρατιωτική συνεργασία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με νέες κυρώσεις απειλεί η ΕΕ για τον «περιορισμό» της Ρωσίας(2021-02-20 00:00:00.0)
Η Γερμανία επιταχύνει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωσή του(2021-01-16 00:00:00.0)
Αντιδράσεις κατά των αμερικανικών κυρώσεων(2019-12-19 00:00:00.0)
Απειλούν ευθέως τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται με τον «Νord Stream 2»(2019-01-15 00:00:00.0)
Εντείνουν τις πιέσεις προς Ρωσία και Γερμανία(2018-12-13 00:00:00.0)
Συνάντηση Μέρκελ - Πούτιν το Σάββατο(2018-08-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ