Πέμπτη 4 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Συνεχίζουν τον αγώνα με νέα συγκέντρωση σήμερα στο υπουργείο Εργασίας

Από την κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης στην Αθήνα
Από την κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης στην Αθήνα
Στο υπουργείο Εργασίας διαδηλώνουν για μια ακόμα φορά, σήμερα Πέμπτη, στις 4 μ.μ., το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου στην Αττική, δίνοντας αποφασιστική απάντηση στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, που σαρώνει το εισόδημα, τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν, μαζί με το κλαδικό Συνδικάτο, δώδεκα επιχειρησιακά σωματεία: Τα Σωματεία Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία «Marriott», «ΖΑΦΟΛΙΑ», «Royal Olympic», «Grand Resort Lagonissi», «Hilton», «Intercontinental», «Crowne Plaza», «Stanley», «Novotel», «ΤΙΤΑΝΙΑ» και στις επιχειρήσεις εστίασης «Select Service Partner» και «NEWREST».

Μεταξύ άλλων, διεκδικούν: Να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων όπως προβλέπεται από τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καμία μείωση, καμία αρνητική αλλαγή, όχι στην εκ περιτροπής εργασία. Να επαναπροσληφθούν όλοι οι εποχικοί. Να προστατευτούν όλοι οι άνεργοι του κλάδου. Να καταργηθούν όλα τα πλαφόν για την επιδότηση των εποχικών.

Για όλα τα παραπάνω, τα σωματεία απαιτούν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ενώ θα θέσουν τα αιτήματά τους και στους εργοδότες, καθώς στις 3 μ.μ., αντιπροσωπεία τους θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή κινητοποίηση αποφασίστηκε σε σύσκεψη των σωματείων της Αττικής, αμέσως μετά τη μαζική συγκέντρωση στις 28/5 στο Σύνταγμα και την πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Παράλληλα, δίνοντας συνέχεια στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες, το κλαδικό Συνδικάτο καλεί σε νέα συγκέντρωση την Τετάρτη 10/6, στις 12 μ., στο υπουργείο Εργασίας, αξιοποιώντας την απόφαση της Ομοσπονδίας του κλάδου για κινητοποίηση τη συγκεκριμένη μέρα. Επίσης, καλεί σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο την Πέμπτη 11/6 στο Σύνταγμα, στο πλαίσιο των συντονισμένων κινητοποιήσεων που οργανώνουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και σωματεία από όλους τους κλάδους.

«Πετσοκόβουν» το εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων

«Η κυβέρνηση ικανοποίησε όλες τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων», καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ, σχολιάζοντας τα μέτρα της κυβέρνησης, που «γκρεμίζουν» το εισόδημα εργαζομένων και ανέργων, πληρώνουν «για λογαριασμό των εργοδοτών, από χρήματα του λαού, αντί για μισθό, ψίχουλα», ενώ απαλλάσσουν από φορολογικές υποχρεώσεις και ασφαλιστικές εισφορές τους επιχειρηματίες, που «έβαλαν στα σεντούκια τους» 120 δισ. ευρώ τα προηγούμενα χρόνια.

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, είτε 12μηνης είτε εποχικής λειτουργίας, καθώς και σε επισιτιστικές επιχειρήσεις, συνεχίζουν να βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεών τους και σε αβεβαιότητα για το πότε και με τι όρους θα επιστρέψουν στις θέσεις τους. Χαρακτηριστικές για την κατάσταση που διαμορφώνεται είναι οι μαζικές απολύσεις περίπου 50 εργαζομένων, στις οποίες προχώρησε η εργοδοσία στο ξενοδοχείο «IBIS» στη λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Ακόμα όμως κι αν γλιτώσουν από τη ...Σκύλλα των απολύσεων, οι εργαζόμενοι θα αντιμετωπίζουν τη ...Χάρυβδη της δραματικής μείωσης του εισοδήματός τους. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έχει δώσει τη δυνατότητα στους εργοδότες να θέτουν τις συμβάσεις εργασίας σε αναστολή μέχρι και τον Ιούλη και στις εποχικές επιχειρήσεις μέχρι και τον Σεπτέμβρη. Ετσι, αντί για μισθό χιλιάδες εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να τη βγάζουν με τα 534 ευρώ της αποζημίωσης «ειδικού σκοπού».

Ακόμα και στις περιπτώσεις όμως που η αναστολή συμβάσεων θα ανακαλείται με βάση τις πληρότητες των ξενοδοχειακών μονάδων, τους εργαζόμενους περιμένουν ...στη γωνία η υπαγωγή στο αντεργατικό πρόγραμμα «Συν-Εργασία», δηλαδή η μείωση του χρόνου εργασίας μέχρι και στο 50%, και η μερική απασχόληση των εποχικών, η οποία «πριμοδοτείται» με την κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ταυτόχρονα, το ψηφιδωτό των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στον κλάδο αφήνει ένα πολύ μεγάλο μέρος εργαζομένων εκτεθειμένο. Με τις συμβάσεις της «διαλείπουσας», της «έξτρα» εργασίας και μιας σειράς άλλων μορφών «ευελιξίας», οι ίδιοι εργαζόμενοι που τσακίζονται στη δουλειά 30 μέρες το μήνα, στην κορύφωση της τουριστικής κίνησης, βλέπουν τα μεροκάματά τους να περιορίζονται στην παραμικρή κάμψη της κίνησης, πετιούνται από τη μια στιγμή στην άλλη στην ανεργία και, στις σημερινές συνθήκες, θα κάνουν ...μαύρα μάτια να δουν ολόκληρο μισθό, ακόμα κι αν συνεχίσουν να δουλεύουν.

Πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες από Σωματεία

Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα μηχανοκίνητη πορεία στους δρόμους της πόλης.

Το Σωματείο Εργαζομένων στα Τουριστικά - Επισιτιστικά επαγγέλματα Κεφαλονιάς - Ιθάκης καλεί σε μηχανοκίνητες πορείες σήμερα, Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., σε Αργοστόλι (Στάδιο) και Ληξούρι (άγαλμα Λασκαράτου). Την Κυριακή 7/6 προχωρά σε σύσκεψη, στις 7.30 μ.μ., στο αίθριο της Ιακωβάτειου Βιβλιοθήκης στο Ληξούρι. Την Τετάρτη 10/6 καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 10.30 π.μ., στη γέφυρα Δεβοσέτου στο Αργοστόλι.

Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου καλεί σε συλλαλητήριο στις 10/6, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Σολωμού, με αφορμή την καταληκτική ημερομηνία των επαναπροσλήψεων των εποχικών εργαζομένων στο νησί.

Επίσης, η «Αγωνιστική Συνεργασία» στο καζίνο της Πάρνηθας («Μον Παρνές») καλεί τους εργαζόμενους στη σημερινή κινητοποίηση και σε συγκέντρωση, αύριο Παρασκευή, στις 4 μ.μ., στον κάτω σταθμό του τελεφερίκ, για να συζητήσουν για την οργάνωση του αγώνα τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ