Τετάρτη 1 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΠΙΣΤΩΣΕΙΣ
Ψηφίστηκε η θέσπιση της επίσημης τοκογλυφίας σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων

Eurokinissi

Με την ψήφιση και επί των άρθρων ολοκληρώθηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο η κυβέρνηση μετατρέπει την ανάγκη των αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών για επιβίωση σε «ευκαιρία» για τη θέσπιση της νόμιμης «τοκογλυφίας», με τους μεγάλους κερδισμένους να είναι και εδώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι που θα αναλάβουν και το αυτόν το ρόλο.

Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις» και ήδη ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ είχαν υπερψηφίσει από κοινού επί της αρχής την περασμένη βδομάδα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος με την ίδρυση ανώνυμων εταιρειών υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που θα διαθέτουν ως αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 400.000 ευρώ. Θα χορηγούν μικροπιστώσεις, με ποσά έως 25.000 ευρώ, σε δικαιούχους, όπως «οι πολύ μικρές οντότητες». Τα - άτυπα ουσιαστικά - πιστωτικά ιδρύματα ΑΕ θα έχουν πρόσβαση σε «ζεστό» χρήμα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ και άλλα κοινοτικά χρηματοδοτικά κονδύλια, με εξασφαλισμένο το ανάλογο ποσοστό κέρδους. Αλλωστε, ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ναυτιλιακές εταιρείες, στοιχηματικές, πληρωμών, κινητής τηλεφωνίας κ.ά.

Στη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης κυριάρχησε - και αυτήν τη φορά - πνεύμα «σύγκλισης» ανάμεσα στα αστικά κόμματα. Ο μεν υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ζαββός ανέφερε πως «δείξαμε ότι υπάρχει μία σύγκλιση απόψεων και σε αυτή τη σύγκλιση βρίσκει κανείς μία πολιτική και διοικητική συνέχεια», με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Χ. Μαμουλάκη, να σημειώνει ότι «η υιοθέτηση ενός θεσμικού πλαισίου για τη ρύθμιση αυτού του ιδιωτικού δανεισμού αποτελεί πρωτοβουλία που είχε πάρει η προηγούμενη κυβέρνηση» και να συγχαίρει τη σημερινή κυβέρνηση γιατί «έχει δείξει διάθεση συνεννόησης και ενσωμάτωσης των προτάσεων που καταθέσαμε» κ.ο.κ. Το νομοσχέδιο καταψήφισαν το κόμμα του Κυρ. Βελόπουλου, θεωρώντας ότι στο άρθρο 15 «επιτρέπεται η δανειοδότηση παράνομων μεταναστών», και το ΜέΡΑ25, το οποίο κατέθεσε τη δική πρόταση που είναι «η δημιουργία μιας δημόσιας εταιρείας διαχείρισης ιδιωτικών χρεών», ώστε από άλλο δρόμο τα βάρη να καταλήξουν και πάλι στις πλάτες του λαού.

Αν η κυβέρνηση θέλει να ανακουφίσει πραγματικά τους αυτοαπασχολούμενους να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέδειξαν και χτες τον αντιδραστικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου υπογραμμίζοντας πως αν ήθελε η κυβέρνηση να ανακουφίσει πραγματικά τους αυτοαπασχολούμενους θα ικανοποιούσε τα στοιχειώδη αιτήματά τους (επαναφορά αφορολόγητου, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου κ.ο.κ). Κάλεσαν ακόμα τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τους λοιπούς να δώσουν εξηγήσεις γιατί δεν κάνουν έστω δεκτή την τροπολογία του ΚΚΕ που αφορά τη μείωση του ΦΠΑ σε όλα τα νησιά.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, σημείωσε ότι την ώρα που κράτος, εφορία, τράπεζες σφίγγουν και άλλο τη θηλιά στο λαιμό των αυτοαπασχολούμενων γίνεται χορός δισεκατομμυρίων «για τους ομίλους στον Τουρισμό, στις Μεταφορές, στην Ενέργεια, στις Κατασκευές, στις τράπεζες, με κρατικές εγγυήσεις, κίνητρα και φοροαπαλλαγές, κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ, φθηνά δάνεια, επιδότηση θέσεων εργασίας, προκειμένου να περιοριστούν οι ζημιές και να ανακάμψει στη συνέχεια η κερδοφορία του κεφαλαίου με το μικρότερο δυνατό κόστος».

Η βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κομνηνάκα επισήμανε για το νομοσχέδιο ότι «το σημερινό σας έργο είναι ανάλογης έμπνευσης με την ιστορία με τα voucher των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων. Για να τους δώσετε με τα χίλια ζόρια το κουτσουρεμένο βοήθημα των 600 ευρώ επιχειρήσατε πρώτα να μπουκώσετε με "ζεστό" χρήμα τους επιχειρηματίες των Κέντρων Κατάρτισης. Τώρα για να γλιτώσετε, όπως λέτε, τους απελπισμένους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες από τους τοκογλύφους, φτιάχνετε τοκογλύφους με κρατική έγκριση και την εγγύηση της Τράπεζας της Ελλάδας», ενώ αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον που εκδηλώνουν ήδη επιχειρηματικοί όμιλοι.

Αφού αναφέρθηκε στην τροπολογία του ΚΚΕ κατέθεσε στη Βουλή επιστολή μικροεπαγγελματιών της Πέτρας στη Λέσβο που είναι σε απελπισία, όπως σημείωσε, καθώς το τελευταίο εισόδημα που είδαν ήταν τον Οκτώβρη του 2019 και ζητούν απαλλαγή από δημοτικά τέλη, επίδομα ειδικού σκοπού με βάση τον τζίρο και ενίσχυση των υγειονομικών δομών του νησιού.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, αφού κάλεσε εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, μικρούς αγρότες να στοχεύσουν τον κοινό πραγματικό τους εχθρό που είναι τα μονοπώλια, η δράση τους και το σύστημα που θωρακίζει τα συμφέροντά τους, στη συνέχεια έκανε ειδική αναφορά στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για τις διαδηλώσεις.

Οπως σημείωσε, «δεν είναι τυχαίο ότι τη σημερινή περίοδο εκδήλωσης μιας νέας, ακόμη πιο βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, όπου οι κυβερνήσεις ζητάνε από τους λαούς να πληρώσουν τα σπασμένα της κρίσης για ακόμη μια φορά, κλιμακώνοντας την αντιλαϊκή και αντεργατική επίθεση, έρχεται η κυβέρνηση της ΝΔ να θωρακίσει ακόμη περισσότερο το σύστημα, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ - ο οποίος νόμιζε ότι θα βάλει στο γύψο τις απεργίες - για να επιδιώξει να βάλει στον γύψο τις συγκεντρώσεις».

Εκανε καθαρό ότι όπως έγινε με τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι και «το νομοσχέδιο της κυβέρνησης θα συντριβεί από την ίδια την πραγματικότητα και την ταξική πάλη των εργαζομένων και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ