Σάββατο 11 Ιούλη 2020 - Κυριακή 12 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Ακονίζοντας τα «μαχαίρια» αναζητούν «λύση»

Από τη συνάντηση του υπουργού Αμυνας της Τουρκίας Χ. Ακάρ και του Φ. Σάρατζ στην Τρίπολη στις 3 Ιούλη
Από τη συνάντηση του υπουργού Αμυνας της Τουρκίας Χ. Ακάρ και του Φ. Σάρατζ στην Τρίπολη στις 3 Ιούλη
Παράλληλα με τις διαφαινόμενες προετοιμασίες των δυνάμεων της κυβέρνησης του Φ. Σάρατζ που στηρίζει η Τουρκία για πολεμικές επιχειρήσεις στις πόλεις της Σύρτης και της Τζούφρα, που διαθέτουν τα πιο αξιόλογα κοιτάσματα ορυκτού πλούτου και τις μεγαλύτερες πετρελαιοπηγές, εξελίσσονται και τα παράλληλα παζάρια και οι διαπραγματεύσεις όλων των εμπλεκόμενων στη σύγκρουση στη Λιβύη.

Η ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που πραγματοποιήθηκε μεσοβδόμαδα μέσω τηλεδιάσκεψης, με επίκεντρο τις εξελίξεις στην περιοχή, αντανακλά την υποκρισία αλλά και τις αντιθέσεις συμφερόντων. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας (η χώρα του είναι προεδρεύουσα στο ΣΑ) κατήγγειλε την υποκρισία ...των άλλων, που θέλουν «πολιτική λύση» αλλά εξοπλίζουν τις ένοπλες οργανώσεις (σε μία έμμεση πλην σαφή αναφορά στην Τουρκία). Πρότεινε την αποστρατιωτικοποίηση στρατηγικών πόλεων όπως η Σύρτη και η Αλ Τζούφρα, αυτών δηλαδή που σχεδιάζεται να γίνουν τα επόμενα μεγάλα θέατρα συγκρούσεων και όπου έχουν ήδη πάρει θέσεις μάχης οι μισθοφόροι του Σάρατζ και οι Τούρκοι αξιωματικοί «στρατιωτικοί σύμβουλοι», καθώς και οι δυνάμεις του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» (NLA) του στρατηγού Χ. Χάφταρ, που έχει τη στήριξη της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και εμμέσως της Ρωσίας, που παζαρεύει με όλες τις δυνάμεις που δρουν στη χώρα και στην περιοχή.

H Τουρκία μεσοβδόμαδα εξαπέλυσε απειλές για αντίποινα στην αεροπορική επίθεση που δέχτηκε βάση της στην Αλ Ουατίγια, κοντά στην Τρίπολη (που ελέγχει ο Σάρατζ), και η οποία φέρεται να έγινε από μαχητικά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για λογαριασμό του Χάφταρ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η επίθεση έγινε ώρες μετά την επίσκεψη του υπουργού Αμυνας Χουλούσι Ακάρ, που συνοδευόταν από τους ανώτατους αξιωματικούς των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Απαρατήρητη δεν πέρασε ούτε η πρόταση του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάγιο, πως είναι εφικτή η εξεύρεση «πολιτικής λύσης», αναμασώντας και αυτός τα ευχολόγια για τον «τερματισμό όλων των εξωτερικών παρεμβάσεων που παραβιάζουν το εμπάργκο του ΟΗΕ». Αυτά ενώ λίγες ώρες πριν ο Ιταλός υπουργός Αμυνας, Λορέντσο Γκουερίνι, είχε μεταβεί στην Αγκυρα βάζοντας πλάτη στα τουρκικά σχέδια κλιμάκωσης των επιχειρήσεων στη Λιβύη, ώστε να μπορέσει την επομένη (9/7) ο διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού μονοπωλίου Ενέργειας «Εni», Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, να παζαρέψει στην Τρίπολη με τον Σάρατζ και με τον πρόεδρο της λιβυκής κρατικής εταιρείας πετρελαίου NOC, Μουστάφα Σανάλα, τα φιλέτα των πετρελαιοπηγών, την πώληση ανταλλακτικών σε σταθμούς Ενέργειας, την ανέγερση νέου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Δυτική Λιβύη με φυσικό αέριο, την αξιοποίηση σχεδίων εκμετάλλευσης Ανανεώσιμων Πηγών κ.λπ.

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, που συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη, έκανε αναφορές στο Διεθνές Δίκαιο, στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και των Συμπερασμάτων της Διαδικασίας του Βερολίνου, και συντάχθηκε με την ΕΕ και την επιχείρηση «Ειρήνη», που δήθεν επιτηρεί την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων αλλά όπως αποδείχθηκε «κρατάει το φανάρι» στην τουρκική επιθετικότητα στην περιοχή. Κατά τ' άλλα, καταγγέλλοντας το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, υπογράμμισε ότι «καμία συζήτηση για τη Λιβύη δεν θα έχει αποτέλεσμα αν αγνοείται το γεγονός ότι η διεθνής νομιμότητα παραβιάζεται κατάφωρα στη Λιβύη». Αυτή η νομιμότητα παραβιάζεται με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ εδώ και μια δεκαετία περίπου, από την επέμβαση στη χώρα, που μπήκε στο στόχαστρο για τον τεράστιο πλούτο της, επέμβαση όπου συμμετέχει ενεργά η Ελλάδα με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων - ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ - για λογαριασμό των συμφερόντων της αστικής τάξης. Σε αυτήν την κατεύθυνση εντάσσονται η πρόσφατη επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη και η συνάντησή του με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Τομπρούκ στην Ανατολική Λιβύη, Α. Σάλεχ.

Στη σκιά της τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι στρατοί των αντιμαχόμενων πλευρών συνέχισαν τον ανεφοδιασμό σε πυρομαχικά, συστήματα αεράμυνας και πυραύλους, καθώς όλα δείχνουν ότι το επόμενο μεγάλο θέατρο συγκρούσεων στήνεται στη στρατηγικής σημασίας πόλη Σύρτη. Ο στρατηγός Αχμεντ αλ Μισμάρι, εκπρόσωπος Τύπου του LNA, μιλώντας πριν από λίγες μέρες σε δημοσιογράφους εμφανίστηκε πεπεισμένος για το αναπότρεπτο της επόμενης σύγκρουσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ