Σάββατο 11 Ιούλη 2020 - Κυριακή 12 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάλεσμα μαχητικής συμπόρευσης για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση

Πλατιά εξόρμηση σε μεγάλους εργασιακούς χώρους του κλάδου των Μεταφορών

Εργαζόμενε, εργαζόμενη στις αερομεταφορές,

Πάνω από τέσσερις μήνες πληρώνεις ακριβά τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας. Από την πρώτη στιγμή σού ζήτησαν νέες θυσίες, απολύσεις, εκ περιτροπής απασχόληση, γενίκευση της εργασιακής «ευελιξίας». Προκειμένου να διασφαλίσουν τη λεγόμενη «βιωσιμότητα» των επιχειρήσεων, σε καταδικάζουν εκ νέου σε εργασιακή ομηρία και αβεβαιότητα.

Τα πετσοκομμένα υγειονομικά πρωτόκολλα για το «άνοιγμα» του Τουρισμού και των επιβατικών μεταφορών, η πλήρης υποταγή τους στους όρους που επιβάλλουν οι μεγάλοι ξενοδόχοι, οι μεταφορικές εταιρείες και οι tour operators, επιβεβαιώνουν ότι όπως και στην προηγούμενη φάση, έτσι και στη σημερινή, κριτήριο των κυβερνητικών μέτρων δεν είναι η προστασία της υγείας του λαού, αλλά η «προστασία» των επιχειρηματικών ομίλων και του συστήματος.

Τώρα, μαζί με τους αυξημένους κινδύνους για την υγεία σου, αντιμετωπίζεις είτε το ξεζούμισμα, το πετσόκομμα μισθών και δικαιωμάτων όσων δουλεύουν, είτε την επιβίωση με ανεπαρκή επιδόματα, ή ακόμα και χωρίς αυτά, όσων έχουν μείνει άνεργοι. Ενώ οι εταιρείες στα αεροδρόμια με αφορμή την πανδημία ετοιμάζουν νέο πετσόκομμα των δικαιωμάτων σου, κλαψουρίζουν με θράσος ότι δεν βγάζουν τα κέρδη που θέλουν και σε καλούν, με 4ωρα και πετσοκομμένους μισθούς, να κάνεις δική σου υπόθεση πώς θα εξασφαλίσουν τα αμύθητα πλούτη τους.

Γνωρίζεις όμως πολύ καλά ότι από το λεγόμενο «θαύμα» του Τουρισμού και της ανάπτυξης οι επιχειρηματικοί όμιλοι βγήκαν ωφελημένοι και θησαυρίζουν πάνω στις δικές σου πλάτες. Την ίδια ώρα, για σένα οι όροι εργασίας συνεχώς χειροτερεύουν, με εξαντλητικά ωράρια και κακοπληρωμένη δουλειά.

Κούφια λόγια αποδείχθηκαν αυτά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ανάπτυξη θα έφερνε σταθερότητα και καλύτερους όρους εργασίας. Η περιβόητη ανάπτυξή τους κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος σε μια στιγμή μπροστά στην πανδημία, η οποία έδρασε ως καταλύτης για την ταχύτερη εκδήλωση της νέας καπιταλιστικής κρίσης, παγκόσμια.

Τώρα σε καλούν να πληρώσεις ξανά την κρίση. Καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, στο σάπιο αστικό κράτος, στα κόμματα του κεφαλαίου.

Οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια της χώρας δέχτηκαν πολύ γρήγορα τις συνέπειες της πολιτικής της ΝΔ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων για την τάχα διάσωση της οικονομίας. Ολες οι κυβερνήσεις έχουν μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση των εργαζομένων στις αερομεταφορές σήμερα. Ανεξάρτητα από το ποιο μείγμα πολιτικής διαχείρισης υπηρετεί ο καθένας τους, όλοι συμφωνούν στην ταξική συνεργασία και τη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου.

Από την πρώτη στιγμή οι εταιρείες με τη «συνεργασία» της κυβέρνησης ξεκίνησαν τις απολύσεις εκατοντάδων συμβασιούχων, την ένταξη χιλιάδων εργαζομένων στο καθεστώς της αναστολής σύμβασης εργασίας, στην τηλεργασία, στην εκ περιτροπής εργασία. Καταδικάζουν τους εργαζόμενους σε εργασία με επαίσχυντους όρους, με μέτρα που ήρθαν για να μείνουν, νομιμοποιώντας την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που ψήφισε η κυβέρνηση υλοποιούν τις απαιτήσεις του ΣΕΒ, των μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου και των μεγαλοξενοδόχων. Προσφέροντας φοροαπαλλαγές, μείωση του ΦΠΑ, επιδοτήσεις. Ταυτόχρονα στάθηκαν προσοχή μπροστά στην απαίτηση των εταιρειών να είναι γεμάτα τα αεροπλάνα τους, ώστε να διασφαλίζονται τα κέρδη τους.

Μένουμε δυνατοί! Για να μην πληρώσουμε ξανά την κρίση τους.

Το ΚΚΕ σε καλεί σε πλατιά, μαχητική συμπόρευση, σε μαζική συμμετοχή στα εργατικά σωματεία. Οσο πιο γρήγορα οργανωθεί η αντίσταση στα σχέδιά τους, τόσο πιο αποτελεσματικός θα είναι ο αγώνας μας. Για τη διασφάλιση του εργατικού εισοδήματος, για μέτρα προστασίας όλων των ανέργων. Για να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο. Να παλέψουμε για μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας, για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας. Ενάντια στην εντατικοποίηση της εργασίας, με ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους δουλειάς.

Ο σοσιαλισμός είναι η μόνη επίκαιρη και ρεαλιστική λύση σε αυτήν τη βαρβαρότητα.

Μας εμφανίζουν την κατάσταση αυτή σαν μονόδρομο, ότι σε κάθε χώρα, σε κάθε αεροπορική, σε κάθε αεροδρόμιο γίνονται αυτά και χειρότερα, ότι πρέπει να συμβιβαστούμε με αυτήν την κατάσταση.

Η αλήθεια όμως είναι ότι η πανδημία αναδεικνύει τα ξεπερασμένα όρια του καπιταλιστικού συστήματος και των πολιτικών εκπροσώπων του κεφαλαίου σε κάθε χώρα. Χαρακτηριστικά οι ΗΠΑ, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, γέμισαν με μαζικούς τάφους και την ίδια ώρα οι 600 πλουσιότεροι έβγαλαν άλλα 434 δισ. δολάρια μέσα στην πανδημία. Ακριβώς γιατί ο καπιταλισμός είναι το σύστημα που εξυπηρετεί τα κέρδη των λίγων, που αφήνει τους εργαζόμενους στο δρόμο, που επενδύει σε ό,τι του φέρνει κέρδος ανεξάρτητα από τις πραγματικές ανάγκες του λαού.

Η λύση δεν είναι στη μία ή στην άλλη μορφή διαχείρισης αλλά στην ανατροπή αυτού του σάπιου συστήματος, με το λαό να έχει στα χέρια του τα πραγματικά κλειδιά της οικονομίας. Μόνο όταν πάψει να αποτελεί κίνητρο στην παραγωγή το συμφέρον του κάθε μονοπωλιακού ομίλου, για το αν θα πετάξει ή όχι ένα αεροπλάνο ή για το αν θα συνδεθεί η μια περιοχή με την άλλη, μόνο τότε μπορεί ο λαός και οι εργαζόμενοι να έχουν πραγματικό όφελος.

Γιατί το ΚΚΕ παλεύει για μία κεντρικά σχεδιασμένη σοσιαλιστική οικονομία, όπου η παραγωγή θα σχεδιάζεται έτσι ώστε να αντιστοιχεί και να καλύπτει τις ανάγκες της κοινωνίας, δηλαδή των εργαζομένων. Οπου συνολικά οι αεροπορικές μεταφορές θα σχεδιάζονται με κριτήριο τη διασυνδεδεμένη και συμπληρωματική λειτουργία τους με τις οδικές, θαλάσσιες και όλων των μορφών μαζικές μεταφορές, με στόχο τη γρήγορη και φθηνή μετακίνηση προσώπων και προϊόντων, την εξοικονόμηση Ενέργειας και την ισόρροπη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ