Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο «Μεγάλος Περίπατος» των επιχειρήσεων συνεχίζεται...

Ανακοίνωση με αφορμή την προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Ιδρύματος

Από την υπογραφή της σύμβασης συνεργασίας της Περιφέρειας Αττικής με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

Eurokinissi

Από την υπογραφή της σύμβασης συνεργασίας της Περιφέρειας Αττικής με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο
Τη σύγχρονη πρόταση για «έρευνα με βάση τις ανάγκες του λαού» και άμεση ικανοποίηση των αναγκών των φοιτητών προβάλλει η ΚΟ Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας του ΚΚΕ, που αναφέρεται σε ανακοίνωσή της στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου για τη Δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας, Επιχειρηματικότητας, Αγροτοδιατροφής και Αντιμετώπισης Αγροτοδιατροφικών Κρίσεων. Οπως τονίζει αναλυτικά η ΚΟ του ΚΚΕ:

«Το εν λόγω Κέντρο, που επιδιώκει να συγκροτήσει η Διοίκηση του Ιδρύματος μαζί με την Περιφέρεια Αττικής, πρόκειται να στεγαστεί στις εγκαταστάσεις του Δημόσιου Απολυμαντηρίου Αθηνών (Ιερά Οδός 84). Συνολικά η έκταση που θα αξιοποιηθεί για τη συγκρότηση του Κέντρου είναι 4.986,76 τ.μ., ενώ το εμβαδόν των κτιρίων είναι 2.072,69 τ.μ.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Ηδη από το 2018 και όταν ακόμα στη διοίκηση της Περιφέρειας ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε συναφθεί αντίστοιχη σύμβαση μεταξύ του τότε Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΣ) και της διοίκησης του ΓΠΑ. Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΣ Αττικής συνεχίζουν από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενοι, κάνουν πράξη το τότε εγχείρημα.

Πιο συγκεκριμένα:

Με βάση τη σύμβαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, σκοπός του παρόντος εγχειρήματος είναι "η ενίσχυση των δυνατοτήτων και η ανάπτυξη δομών, μεταξύ φορέων της αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (...) επιχειρήσεων, ώστε να μετατραπεί η Αττική σε ηγετικό μητροπολιτικό κέντρο έρευνας, παραγωγής και εξαγωγής καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου". Στην ίδια σύμβαση αναφέρεται: "Ειδικά στον κλάδο της αγροδιατροφής, η είσοδος των επιχειρήσεων αγροδιατροφής και τροφίμων της Αττικής στην αγορά των λειτουργικών τροφίμων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες τόσο του ελληνικού πληθυσμού όσο και συγκεκριμένων αγορών - στόχων αποτελεί σπουδαία πρόκληση, με δεδομένη τη σημαντική συσσώρευση επιχειρηματικού και ερευνητικού δυναμικού στην Περιφέρεια"».

Αντί το επιστημονικό δυναμικό του Ιδρύματος να αξιοποιείται στην έρευνα για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού της Αθήνας, αξιοποιείται σε ό,τι επιφέρει, κάθε φορά, μέγιστο κέρδος στους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου

Eurokinissi

Αντί το επιστημονικό δυναμικό του Ιδρύματος να αξιοποιείται στην έρευνα για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού της Αθήνας, αξιοποιείται σε ό,τι επιφέρει, κάθε φορά, μέγιστο κέρδος στους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου
«Η Περιφέρεια Αττικής, μετά τις προσπάθειες που κάνει για να μετατραπεί η Αττική σε κόμβο προσέλκυσης τουριστών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή και τους όρους εργασίας του λαού της Αττικής (βλ. "Μεγάλο Περίπατο"), επιδιώκει να "μετατρέψει" την Αττική και σε "κέντρο έρευνας" με πολύ συγκεκριμένες συνέπειες στο ερευνητικό και επιστημονικό προσωπικό του Ιδρύματος, τους ίδιους τους φοιτητές. Διοίκηση και Περιφέρεια πατάνε πάνω στο νόμο που ψηφίστηκε τον Γενάρη του 2019 (νόμος Γαβρόγλου) και δίνει το πράσινο φως στα πανεπιστημιακά ιδρύματα να συγκροτούν Κέντρα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας.

Καλούμε κάθε φοιτητή, ερευνητή και εργαζόμενο του Ιδρύματος να σκεφτεί και να προβληματιστεί με βάση αυτή την εξέλιξη!

Το Ιδρυμα μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε μια επιχειρηματική μονάδα όπου ο φοιτητής είναι πελάτης και αντιμετωπίζεται ως τέτοιος και όχι ως δυνάμει επιστήμονας, το μέλος ΔΕΠ είναι μάνατζερ και όχι διδάσκοντας, οπότε η διδασκαλία γίνεται πάρεργο, ο ερευνητής είναι διαχειριστής προγραμμάτων με επιχειρήσεις. Ολα αυτά έχουν επιπτώσεις στις σπουδές που τις βλέπουμε και σήμερα και οξύνονται καθημερινά, επιδρώντας στο επίπεδο της φοιτητικής μέριμνας και του περιεχομένου σπουδών. Δεν είναι ένα μακρινό μέλλον, αφορά τους όρους σπουδών σήμερα».

Προσανατολισμός της έρευνας προς το κέρδος

«Η έρευνα και η καινοτομία γίνονται με βάση τις ανάγκες του επιχειρηματικού κέρδους και όχι με βάση τις ανάγκες του λαού.

Στο Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας επιχειρείται ο εντονότερος προσανατολισμός της έρευνας του ΓΠΑ με κριτήριο το επιχειρηματικό κέρδος και εμπορευματοποιούνται στην πράξη αποτελέσματά της. Κι αυτό με σκοπό να κερδίζει και το ίδιο το πανεπιστήμιο από αυτήν την εμπορευματοποίηση.

Σήμερα, αντί το επιστημονικό δυναμικό του Ιδρύματος να αξιοποιείται προκειμένου να πραγματοποιείται έρευνα στον αγροδιατροφικό τομέα για την ανάπτυξη ποιοτικών, θρεπτικών και φθηνών προϊόντων με στόχο την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού της Αθήνας, ιδρύεται ένα Κέντρο που θα θυσιάζει όλα τα παραπάνω και θα στρέφεται σε ό,τι επιφέρει, κάθε φορά, μέγιστο κέρδος στους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου.

Ας σκεφτούμε τα εξής:

Και τι δεν έχουν ακούσει τα τελευταία χρόνια οι φοιτητές και οι ερευνητές, για τη σημασία δημιουργίας πιστοποιημένων προϊόντων, με αυστηρές προδιαγραφές με Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), που θα έσωζαν τους αγροτοπαραγωγούς και θα εξασφάλιζαν δουλειά στους γεωπόνους. Κατεύθυνση που θα εξασφάλιζε βέβαια και την προστασία των ίδιων των μονοπωλιακών ομίλων του κλάδου στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Ωστόσο αποδείχθηκε ότι όχι μόνο δεν "άνοιξαν" οι δουλειές, όπως έλεγαν για τους απόφοιτους, αλλά η παραγωγή, εξαιτίας της καπιταλιστικής ανάπτυξης, συγκεντρώθηκε παραπάνω, και σήμερα ελέγχεται από 8 εταιρείες (!) σε ένα σύνολο περίπου 300 τυροκομείων που δραστηριοποιούνται στο σύνολο της χώρας, ενώ τόσο το γάλα όσο και τυροκομικά προϊόντα φτάνουν πανάκριβα στα ράφια και γίνονται απλησίαστα για τη λαϊκή κατανάλωση.

Αντίστοιχα, δεκάδες είναι τα παραδείγματα προϊόντων που είτε παράγονται στη χώρα και η πλειοψηφία τους εξάγεται (π.χ. γιαούρτι) είτε υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής τους, αλλά δεν πραγματοποιείται. Ενα από αυτά είναι η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, μια βιομηχανία που θα μπορούσε και διατροφικές ανάγκες να καλύψει, αλλά και να βρουν δουλειά εκατοντάδες νέοι άνθρωποι, επιστημονικό δυναμικό, αγρότες - τευτλοπαραγωγοί. Σήμερα βρίσκεται ένα βήμα πριν από το οριστικό κλείσιμο. Την ίδια ώρα αθρόες είναι οι εισαγωγές ζάχαρης και άλλων προϊόντων, πατάτες από την Αίγυπτο, κρεμμύδια από την Ισπανία και την Ινδία κ.ο.κ. Οι κατευθύνσεις, λοιπόν, αυτές οδήγησαν μια χώρα πλεονασματική σε προϊόντα π.χ. κτηνοτροφίας να είναι σήμερα ελλειμματική.

Ολα τα παραπάνω βρίσκονται στον πυρήνα των κατευθύνσεων της ΕΕ και της ΚΑΠ, της κυβέρνησης της ΝΔ για τον προσανατολισμό της έρευνας στα πανεπιστήμια, όπως ήταν και στις κατευθύνσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που να θυμίσουμε ότι βασική του κριτική για τα Συμβούλια Ιδρύματος ήταν ότι δεν ανταποκρίθηκαν στην αποστολή τους, δηλαδή τη μεγαλύτερη διασύνδεση των ιδρυμάτων με τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ενώ, να θυμίσουμε ακόμη ότι στα νέα ιδρύματα που προέκυψαν από τις συγχωνεύσεις που προώθησε ο ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπεται η ίδρυση ερευνητικών κέντρων, για τα οποία όμως δεν προβλέπεται προσωπικό, ενώ οι ερευνητές θα πρέπει να αναζητούν από μόνοι τους χρηματοδότηση για να ξεκινήσουν την έρευνά τους.

Σε αυτές τις κατευθύνσεις προχωράει και το ΓΠΑ, όπως και όλα λίγο πολύ τα ΑΕΙ, με προγράμματα και δομές που αναπτύσσουν, όπου, όπως είναι προφανές και από το σκοπό της ίδρυσης του συγκεκριμένου Κέντρου, το κριτήριο του κέρδους είναι το κυρίαρχο».

Μακριά από τις ανάγκες των φοιτητών

«Αυτή την περίοδο οι φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, καθώς η διοίκηση του Ιδρύματος επιλέγει να μη δίνει καμία λύση στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές κατά τη διάρκεια της εξεταστικής τους, που γίνεται με πολύ άσχημους όρους τηλεματικά.

Μάλιστα, η διοίκηση του Πανεπιστημίου βρήκε αφορμή να αξιοποιήσει την περίοδο του εγκλεισμού για να γίνουν όλα τα μαθήματα (ακόμα και τα εργαστηριακά) τηλεματικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της διδασκαλίας και τις συνέπειες στην παροχή της γνώσης.

Γιατί η Περιφέρεια Αττικής και η διοίκηση, που τόσο "αγωνιούν" για τον λαό και τη νεολαία της Αττικής, δεν παραχωρούν αυτές τις εγκαταστάσεις για να γίνει Φοιτητική Εστία;

`Η γιατί δεν αξιοποιούνται αυτές οι εγκαταστάσεις για τη δημιουργία νέων αμφιθεάτρων και πλήρως εξοπλισμένων εργαστηρίων, ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες σε ασφαλείς υποδομές; Οι φοιτητές του Ιδρύματος επανειλημμένα έχουν τονίσει στη διοίκηση πως τα παρόντα αμφιθέατρα και εργαστήρια δεν αρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες των 6.000 φοιτητών!!

Γιατί λοιπόν η διοίκηση δεν δίνει λύση σε αυτά τα αιτήματα των φοιτητών, αντίθετα κοιτάει το πώς θα προχωρήσει επιχειρηματικές συμφωνίες;

Ενώ υπάρχει μια δυνατότητα να αξιοποιηθεί ο χώρος για την κάλυψη, έστω και μερική, ορισμένων αναγκών των φοιτητών με τη μετατροπή του χώρου π.χ. σε εστία, επιλέγεται η διάθεση κονδυλίων για τη δημιουργία κέντρου που δεν θα εξυπηρετεί σε τίποτα τους φοιτητές, τους εργαζόμενους και τους αγρότες.

Αντίθετα, η επιχειρηματικότητα που λιβανίζουν σημαίνει υπεράσπιση του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, που αυξάνει την ανεργία, μειώνει τους μισθούς και οδηγεί στο ξεκλήρισμα τη μικρομεσαία αγροτιά. Που δυσκολεύει την παρέμβαση του αυριανού επιστήμονα, τον συνθλίβει ως μισθωτό εργαζόμενο, ως ελεύθερο επαγγελματία, ως άνθρωπο "ειδικό" σε έναν τομέα, που έχει καταβάλει κόπους για να σπουδάσει και πρέπει να γίνει γρανάζι στις επιταγές της κερδοφορίας λίγων μεγάλων επιχειρήσεων.

Καλούμε τους φοιτητές, τους ερευνητές, όλους τους εργαζόμενους του Ιδρύματος:

-- Να εναντιωθούν σε αυτή την εξέλιξη, να μην εφαρμοστεί η σύμβαση μεταξύ του Ιδρύματος και της Περιφέρειας.

-- Να αξιοποιηθούν εγκαταστάσεις της Περιφέρειας Αττικής και του Πανεπιστημίου για τις ανάγκες των φοιτητών και των εργαζομένων.

-- Ερευνα για τις ανάγκες του λαού και όχι για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ