Σάββατο 27 Απρίλη 2024 - Κυριακή 28 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος για τα συμφέροντα των αγροτών

Με ένα 4σέλιδο φυλλάδιο το ΚΚΕ απευθύνεται στους βιοπαλαιστές αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος για τα συμφέροντα των αγροτών».

* * *

Αγρότισσα, αγρότη, γεωργέ, κτηνοτρόφε, μελισσοκόμε,

Η δικαιολογημένη δυσαρέσκειά σου δυναμώνει.

  • Στις μεγάλες πολύμορφες αγροτικές κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος, που στρίμωξαν στον τοίχο την κυβέρνηση, αχρηστεύοντας τον κοινωνικό αυτοματισμό που επιχείρησε να επιστρατεύσει.
  • Στα μπλόκα του αγώνα, στον πανελλαδικό τους συντονισμό, στην κάθοδο των τρακτέρ στο Σύνταγμα, κόντρα στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (KAΠ), για μείωση του κόστους παραγωγής, για αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών σε αγροτικό κεφάλαιο και παραγωγή, για εισόδημα που να επιτρέπει την επιβίωσή σου.

Συναντιέται με την οργή όλου του λαού στις μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις, στις απεργίες, στους αγώνες των φοιτητών, των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, στις διαδηλώσεις για την καταδίκη του εγκλήματος των Τεμπών, στην έκφραση αλληλεγγύης προς τον δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό.

Το ΚΚΕ βρίσκεται μέσα σε αυτήν την πάλη.

Τα μέλη και τα στελέχη του δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την οργάνωσή της.

Γι' αυτό το ΚΚΕ μπορεί να κοιτάει στα μάτια τον λαό.

Τη δύναμη που πήρε στις πρόσφατες εκλογές, την καταθέτει εκεί που δεσμεύτηκε:

- Στον αγώνα για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων

- Στην πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση

ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ, στα σχέδια του κεφαλαίου και την πολιτική της ΕΕ!

Αγρότη, αγρότισσα,

Στρατηγικός στόχος της ΚΑΠ ήταν και παραμένει η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωενωσιακών μονοπωλίων και όχι η επιβίωση του βιοπαλαιστή αγρότη ούτε η εξασφάλιση φθηνών και ποιοτικών προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

-- Με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ μειώθηκαν ή και καταργήθηκαν τα όποια δασμολογικά εμπόδια υπήρχαν στις αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων. Διευρύνθηκαν με αυτόν τον τρόπο οι δυνατότητες μεταποιητών και μεγαλεμπόρων να εξασφαλίζουν όποια πρώτη ύλη θέλουν και απ' όπου τους συμφέρει καλύτερα.

-- Η Ελλάδα από πλεονασματική έγινε ελλειμματική σε μια σειρά από προϊόντα, όπως το μαλακό σιτάρι, που αποτελεί βασική πρώτη ύλη για το αλεύρι αρτοποιίας αλλά και για ζωοτροφές, με συνέπειες που όλοι τώρα ανακάλυψαν με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

-- Οι ποσοστώσεις, τα θαψίματα, τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας αποτέλεσαν, σε προηγούμενη φάση, εργαλεία της ΚΑΠ για συρρίκνωση της παραγωγής σε ολόκληρους κλάδους της, όπως η τευτλοκαλλιέργεια και η παραγωγή ζάχαρης, με κριτήριο την κερδοφορία του εμποροβιομηχανικού κεφαλαίου. Σε ορισμένους κλάδους η παραγωγή συγκεντρώθηκε σε μια χούφτα καπιταλιστικές γεωργικές ή κτηνοτροφικές επιχειρήσεις.

-- Χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά ξεκληρίστηκαν, παραγωγικές εκτάσεις εγκαταλείφθηκαν, αχρηστεύτηκαν υποδομές, ενώ επιδεινώθηκε η δυνατότητα κάλυψης των αναγκών του λαού μας για ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα. Αυτές οι αρνητικές συνέπειες αναδεικνύονται μέχρι και σήμερα στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

-- Την ίδια ώρα ενισχύθηκαν η αύξηση των εξαγωγών και η λεγόμενη εξωστρέφεια της κερδοφορίας των ομίλων που δραστηριοποιούνται στο λεγόμενο «αγροδιατροφικό σύμπλεγμα» στην Ελλάδα.

Την πολιτική της ΕΕ συνδιαμορφώνουν και εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις, ανεξάρτητα από το αν στο τιμόνι βρίσκεται η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ ή μαζί τους μικρότερα κόμματα ως κυβερνητικοί εταίροι.

Την ΚΑΠ και την πρόσφατη αναθεώρησή της, του 2020, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους αγρότες σε όλα τα μήκη και πλάτη της ΕΕ, ψήφισαν με τους ευρωβουλευτές τους και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου που πουλάει δήθεν αντισυστημισμό χωρίς να αμφισβητεί τη στρατηγική της ΕΕ, του κεφαλαίου.

Γεωργέ, κτηνοτρόφε, μελισσοκόμε,

Η ΕΕ είναι αντίπαλός σου, δεν μπορεί να αλλάξει προς όφελός σου. Γίνεται μόνο χειρότερη.

Πληρώνεις πολύ ακριβά την ΚΑΠ και τις άλλες πολιτικές της:

Με τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα σου για να αυγατίζουν τα κέρδη τους τα καρτέλ της εμπορίας και της μεταποίησης που πολλαπλασιάζουν τα μονοπωλιακά υπερκέρδη τους καθορίζοντας υψηλές τιμές στην κατανάλωση. Οι αγροτικές επιδοτήσεις είναι η άλλη όψη του νομίσματος των τιμών, ακόμα και κάτω του κόστους, που σου επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι.

Με την πρόσφατη αναθεώρηση της ΚΑΠ, που υψώνει νέα εμπόδια στην επιβίωσή σου με τις μειώσεις στη βασική ενίσχυση και τις επιπλέον υποχρεώσεις που σου επιβάλλει.

Με τις νέες συμφωνίες για αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, όπως από την Ουκρανία, την οποία επιπλέον η ΕΕ στηρίζει με 78 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με την εκτόξευση του κόστους παραγωγής, που τροφοδοτεί την κερδοφορία των ενεργειακών κολοσσών, των βιομηχάνων, των τραπεζών.

Με την απελευθέρωση και το Χρηματιστήριο Ενέργειας, τα χαράτσια της «πράσινης» οικονομίας, τον ανταγωνισμό για το ενεργειακό μείγμα, τις πηγές και τους δρόμους μεταφοράς της Ενέργειας που οδήγησαν στην εκτίναξη των τιμών και στην ενεργειακή φτώχεια.

Με την υψηλή έμμεση φορολογία στα τρόφιμα, στα άλλα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, τον ειδικό φόρο στην Ενέργεια και τα καύσιμα που σε επιβαρύνει, τη στιγμή που μια σειρά κεφαλαιοκράτες, όπως οι εφοπλιστές, έχουν εξασφαλισμένες φοροαπαλλαγές.

Με την παντελή έλλειψη μέτρων και σχεδιασμού προστασίας της ζωής, της περιουσίας του λαού, της αγροτικής παραγωγής. Η ΕΕ υπολογίζει ως «κόστος» αυτά τα μέτρα γιατί υπολογίζει ως «όφελος» την ικανοποίηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτό αποδεικνύεται από τα τραγικά αποτελέσματα της πλημμύρας στη Θεσσαλία, τις καταστροφές από τις πυρκαγιές και τους σεισμούς σε πολλές περιοχές της χώρας.

Με την υποχρηματοδότηση, εμπορευματοποίηση και υποστελέχωση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, την ώρα που πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους οι καπιταλιστές της ιδιωτικής Υγείας, ενισχύονται τα ιδιωτικά κριτήρια στα δημόσια νοσοκομεία, νομιμοποιείται το «φακελάκι» με τα απογευματινά χειρουργεία.

Γι' αυτό οι αγρότες βγήκαν στον δρόμο του αγώνα με τα τρακτέρ στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, όπως σε Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία κ.α.

Στις ευρωεκλογές μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος για τα δικά σου συμφέροντα.

Γιατί απέναντι στα «χρυσά κουτάλια» που προπαγάνδιζαν τα υπόλοιπα κόμματα, το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό κόμμα που με ευθύνη προειδοποίησε έγκαιρα τον λαό για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της ΕΕ.

Γιατί η αποφασιστική ενίσχυσή του θα δώσει δύναμη στις διεκδικήσεις σου, στις οποίες πρωτοστατεί το ΚΚΕ με όλες τις δυνάμεις του: Για μείωση του κόστους παραγωγής, εγγυημένες τιμές στα προϊόντα σου, αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, έργα υποδομής και πρόληψης των φυσικών καταστροφών, για σχολεία, Κέντρα Υγείας, δομές αθλητισμού και πολιτισμού στην ύπαιθρο.

Γιατί θα ηττηθούν όλα εκείνα τα κόμματα που επί δεκαετίες σε κοροϊδεύουν για την ΚΑΠ και καλλιεργούν τη λογική ότι η ΕΕ, η φτώχεια, η εκμετάλλευση και η ακρίβεια αποτελούν μονόδρομο.

Γιατί υπάρχει άλλος δρόμος, πραγματική διέξοδος από το βάσανο της επιβίωσης, το άγχος της καθημερινής αναμέτρησης με τους κινδύνους και τις φυσικές καταστροφές, τον βραχνά του εισοδήματος που μικραίνει και του κόστους παραγωγής που μεγαλώνει.

Μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό αποφασίζοντας να απαλλαγεί από τα δεσμά της εξουσίας του κεφαλαίου και των ενώσεών του, όπως είναι η ΕΕ. Να ξεφορτωθεί όλους αυτούς που κάθονται στον σβέρκο του παίρνοντας στα δικά του χέρια τα κλειδιά της εξουσίας και της οικονομίας.

Με την κοινωνικοποιημένη μεγάλη παραγωγή, το κρατικό εμπόριο, τη συνδεδεμένη συνεταιριστική παραγωγή μπορεί ο αγροτοπαραγωγός να έχει εξασφαλισμένο εισόδημα, προστασία από τις καταστροφές, από τις σκληρές συνθήκες της δουλειάς στην ύπαιθρο, να ανέβει συνολικά το βιοτικό επίπεδο της αγροτικής οικογένειας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα φτηνά και ποιοτικά τρόφιμα για όλο τον λαό.

Στην ΕΕ της βαρβαρότητας στέλνουμε το κατάλληλο μήνυμα: Πιο δυνατό ΚΚΕ, πιο μαζικοί αγώνες αντεπίθεσης.

Ελπίδα για το μέλλον του λαού σε μια Ευρώπη της συνεργασίας των εργατών, των αγροτών, των λαών, της αλληλεγγύης, της φιλίας, της ειρήνης, του σοσιαλισμού!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ